Formel 1

Guide Mexiko Grand Prix - allt inför helgen

ANNONS

Allt inför Mexikos Grand Prix till helgen

Formel 1 rör sig söderut där Mexiko City nu står värd och mottar cirka 300 000 utländska turister. 

Totalt väntas över 400 000 besökare under de tre racedagarna på Autódromo Hermanos Rodríguez

Som vi rapporterat om den senaste månaden så har arrangören manat till lugn. Detta eftersom flera händelser har väckt stora ilska hos den mexikanska publiken och - som man ser det - orättvisa och ovärdiga behandlingen av Sergio Pérez

Efter två raka sprintlopp är det nu dags för en “vanlig” racehelg igen, så det blir två träningspass på fredagen, ett på lördagen och sedan kval på lördagen eftermiddag lokal tid.

Så här såg topp 10 ut i USA, Austin senast:

1. Max Verstappen
2. Lando Norris
3. Carlos Sainz
4. Sergio Pérez
5. George Russell
6. Pierre Gasly
7. Lance Stroll
8. Yuki Tsunoda
9. Alexander Albon
10. Logan Sargeant

Här kan ni läsa en längre rapport om hur det gick i Austin i söndags

Mest uppmärksammat blev givetvis att Lewis Hamilton och Charles Leclerc blev diskvalificerade eftersom måtten på deras golv inte levde upp till regelverket. 

Yuki Tsunoda tog fastest lap och Logan Sargeant tog sin första F1-poäng någonsin, tack vare att Hamilton och Leclerc försvann från topp 10.

I andra spektret tvingades Fernando Alonso, Oscar Piastri och Esteban Ocon bryta. För Ocon’s del var det sjunde gången för året han tvingades kliva av - och femte gången på de senaste nio loppen. 
 

TV-tider Mexiko Grand Prix 2023

Mexikos Grand Prix 2023 avgörs mellan den 20:e och 22:e oktober. Nedan kan du se tiderna för alla träningar, kval och lopp. Som vanligt ser man all action på Viaplay och V Sport Motor.


Fredag

Träning 1 - 20.30
Träning 2 - 23:59

Lördag

Träning 3 - 19.30
Kval - 23.00

Söndag

Mexikos GP - 21.00

Historien på Autódromo Hermanos Rodríguez

Mellan 1993 och 2014 kördes inga race på Autódromo Hermanos Rodríguez. Inte heller under 2020 på grund av pandemin. 

Således har det bara körts sex race här de senaste decennierna, från 2015 och framåt, och

Verstappen har vunnit två raka lopp här och fyra av de fem senaste gångerna. 2015 vann Nico Rosberg, 2016 och 2019 vann Lewis Hamilton, vilket är de enda gångerna i nutid som det hållits Grand Prix här i Mexiko.

Mellan 1992 och 2015 kördes det nämligen ingen Formel 1 här och den senaste vinnaren innan Rosberg 2016 var Nigel Mansell

Med fyra segrar är Max Verstappen den förare som vunnit här flest gånger. 

Jim Clark har vunnit tre gånger och sedan står nämnda Mansell på två segrar, liksom Alain Prost och Lewis Hamilton. 


 

Odds inför Mexikos Grand Prix

Pole Position

1. Max Verstappen - 1.53

2. Charles Leclerc - 8.00

3. Carlos Sainz - 10.00

4. Lewis Hamilton - 11.00

5. George Russell - 13.00

5. Lando Norris - 13.00

7. Sergio Perez - 17.00

7. Oscar Piastri - 17.00

9. Fernando Alonso - 51.00 

Vinnare Mexikos GP

1. Max Verstappen 1.26

2. Checo Perez - 8.00

3. Lewis Hamilton - 11.00

4. Lando Norris - 19.00

5. George Russell - 23.00

6. Charles Leclerc - 25.00

7. Carlos Sainz - 29.00

8. Oscar Piastri - 41.00

9. Fernando Alonso - 81.00


 

Vilka är favoriterna? (Inför kvalet)

Charles Leclerc är andra favorit till att ta pole position, vilket den här gången ändå kan anses rimligt sett till att han hade det i söndags i USA. 

Ferrari har tagit pole fyra av de sju senaste loppen (Sainz. två, Leclerc två) så det är faktiskt den enda kolumnen där Verstappen inte dominerar lika överlägset som han dominerar i stort set alla andra. 

Totalt har det blivit tio poles på 18 race för Max, så han har tagit flest, men det är ändå en öppen fajt om pole position, där utöver Ferrari-förarna även Checo Perez och Lewis Hamilton har startat först under säsongen. 

* * * * * 

När det kommer till själva loppet så är Checo Perez andra favorit bakom Verstappen. 

Frågar ni mig så är oddset på Lando Norris tveklöst det mest intressanta här. Nästan 20 gånger degen på Norris som plockat fyra raka podium och som kommer närmare och närmare för varje lopp.

Återigen, Verstappen är storfavorit och har vunnit här flera gånger så det ska mycket till för att han inte ska vinna igen. 

Men om det blir så att han gör ett dåligt kval eller har problem med bilen på något sätt så skulle jag säga att både Hamilton och Norris är större favoriter i min bok. 

Givetvis finns aspekten av att Checo kör på hemmaplan. Men samtidigt kan det vara en börda. Han har aldrig vunnit här på Autódromo Hermanos Rodríguez och sedan Azerbadzdjan i början av säsongen har han heller inte varit i närheten av att vinna någon mer gång i år. 
 

Förväntningar på Mexiko GP

Trots arrangörens vädjan tror jag vi kan vänta oss att allt som andas Red Bull Racing kommer att bli utbuade så fort tillfälle ges. Dyker Helmut Marko upp på någon av storbildskärmarna så lär det flyga tomater mot den. 

Verstappen lär vinna och lär bli utbuad igen, för andra året i följd. Dock ska vi säga att det inte bara är här i Mexiko som det sker, samma sak hände i söndags i Austin också. 

Ingen annanstans, kanske Silverstone om någon av britterna vann, skulle glädjen vara lika stor som här i Mexiko City bara det faktum att någon annan än Verstappen vann. 

Skulle Checo Pérez lyckas vinna sitt första lopp här i Mexiko så skulle det ge utslag på richterskalan.

Christian Horner sa i veckan att man inte har något annat beslut taget än att låta Sergio fortsätta köra nästa år och att det är falska uppgifter det om att Checo måste sluta tvåa i år för annars ryker han. 

* * * * 

Utöver fokus på Sergio Pérez, vilket är naturligt, så finns det många andra ställen att hålla ögonen på. 

Oscar Piastri, Logan Sargeant, Daniel Ricciardo och Yuki Tsunoda är några andra som det blir intressant att se hur de kan avsluta säsongerna. 

Sargeant sitter säkert i Williams och poängen senast, även om den kom något turligt, betyder säkert mycket för både honom och teamet. 

Ricciardo har sin plats klar för nästa säsong men även Daniel själv måste ifrågasätta hur det kommer sig att Liam Lawson kunde köra så mycket bättre än vad han gjort (iaf placeringsmässigt) under sina första lopp som F1-förare. 

I Formel 1 är inget skrivet i sten. Känslan är att Lawson sitter i någon av de fyra Red Bull-bilarna senast nästa sommar - sen om det är Ricciardo eller Pérez som fått flytta på sig återstår att se. 


 

Annat som hänt i F1 i veckan

Mercedes och Ferrari kommenterade diskvalificeringarna 

Andrea Stella och McLaren var besvikna att de inte vann

Ställningen i konstruktörsmästerskapet

Ställningen i VM-tabellen

Sergio Perez in på topp 10-listan över flest starter genom tiderna

Max Verstappen kan nå ifatt Alain Prost till helgen 


Veckans krönika:

Formel 1 och Indycar - sammanslagning eller samlevnad?

Från och med nästa år kommer FormelDirekt även börja följa Indycar då vi har 3.5 svenskar som kommer köra där - alla i konkurrenskraftiga bilar. 

Vår nestor Magnus Berthling kommer skriva fler krönikor i ämnet

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten