Formel 1

Guide USA Grand Prix - allt inför helgen

ANNONS

Allt inför helgens Formel 1 USA Grand Prix 2023

Formel 1 rör sig västerut igen och nu till USA och Circuit of the Americas i Austin nu står värd för helgens Grand Prix.

Återigen är det en sprint som gäller och många poäng som står på spel. 

Spänningen i den absoluta toppen är som vi alla vet borta. Men det hindrar inte att det finns många anledningar att titta ändå. 

Kampen om andra-platsen i konstruktörsmästerskapet går varm. Även på flera andra ställen är det hård kamp. 

Fernando Alonso och Lewis Hamilton jagas av Carlos Sainz Jr..

Charles Leclerc, Lando Norris och George Russell gör upp där bakom. Oscar Piastri har slagit sig in på topp tio där det är tre förare som slåss om den sista platsen på övre halvan i form av Lance Stroll, Pierre Gasly och Esteban Ocon

Så här såg topp 10 ut i Qatar senast:

1. Max Verstappen
2. Oscar Piastri
3. Lando Norris
4. George Russell
5. Charles Leclerc
6. Fernando Alonso
7. Esteban Ocon
8. Valtteri Bottas
9. Zhou Gunayu
10. Sergio Perez
 

Så gick det gick i Qatar senast, där Max Verstappen alltså säkrade sitt tredje raka VM-guld.

Dessutom redan under sprinten på lördagen. Söndagen blev en lång defilering. 

McLaren fortsätter att göra extremt bra ifrån sig. Oscar Piastri vann sprinten på lördagen och sedan var både Piastri och Lando Norris uppe på podiet igen på söndagen bakom Verstappen. 

De två största snackisarna efteråt var kollisionen mellan de två Mercedesförarna Lewis Hamilton och George Russell direkt i starten, som tvingade Hamilton att bryta. 

Den andra var värmen. Flera förare både spydde och svimmade under och efter loppet i den extrema hettan i Qatar. 


 

TV-tider USA Grand Prix 2023

USAs Grand Prix 2023 avgörs mellan den 20:e och 22:e oktober. Nedan kan du se tiderna för alla träningar, kval och lopp. Som vanligt ser man all action på Viaplay och V Sport Motor.


Fredag

Träning 1 kl 19.30
Kval söndagens GP kl 23.00

Lördag

Kval Sprint kl 19.30
Sprint 00.00

Söndag

USAs GP kl 21.00


 

Historien på Circuit of the Americas

En av alla klassiska banor inom Formel 1. Banan har varit med ända från början med Sir Stirling Moss som en av de första vinnarna, följd av Graham Hill, Jim Clark och Jackie Stewart

Alla de största har vunnit här. Emerson Fittipaldi, Niki Lauda, James Hunt, Alain Prost, Ayrton Senna, Michael Schumacher och vår egen Ronnie Peterson

I nutid så har Lewis Hamilton vunnit inte mindre än sex gånger, fler än någon annan förare (Schumacher har fem segrar), även om det var ett tag sen sist, 2017. 

Red Bull Racing har vunnit via Sebastian Vettel samt Max Verstappen som vunnit de två senaste åren. 

Även Finland har haft framgångar i närtid då Kimi Räikkönen vann här 2018 och Valtteri Bottas 2019. 


 

Odds inför USAs Grand Prix

Sprint Stall vinnare 

1. Red Bull 1.20

2. McLaren 6.50

3. Ferrari 12.00

3. Mercedes 12.00

5. Aston Martin 41.00
 

Vinnare USAs GP

1. Max Verstappen 1.22

2. Lando Norris 12.00

3. Oscar Piastri 14.00

4. Sergio Perez 19.00

5. Lewis Hamilton 23.00

5. George Russell 23.00

7. Charles Leclerc 26.00

8. Carlos Sainz 29.00

9. Fernando Alonso 71.00


 

Vilka är favoriterna? (Inför kvalet)

Då McLaren vann sprinten senast känns det naturligt att titta på hur oddsen var för sprinten. 

McLaren till 6.50 känns väldigt spelbart, även om det som vanligt, alltid krävs något extra för att slå Red Bull. 

Även oddsen på Ferrari och Mercedes känns lockande och jag ser inte som otroligt att någon av dem kan utmana. 

Det krävs givetvis att de får till det 100 % samt gör ett bra kval. Men i sprintarna är marginalerna mindre och möjligheterna större för de andra teamen att kunna rå på Red Bull.

* * * * * 

När det gäller vinnaren av loppet så ligger Verstappen kvar som given etta, den här gången till 1.22, vilket är vad jag kan minnas det lägsta oddset han haft under året. 

McLaren-förarna följer därbakom vilket känns helt logiskt. Vi väntar alla på Lando Norris första seger och den kan mycket väl komma nu i höst om Verstappen och Red Bull inte gör en perfekt helg, likt den i Singapore. 

Bland övriga finns det inte så mycket att orda om den här gången om man ska va ärlig. Perez samt de två Mercedes och Ferrari-förarna ligger på rad efter varandra. 

Kanske noterbart att Sainz rankast lägst av dem, trots att han är den enda utanför Red Bull som vunnit ett GP i år.

Förväntningar på USA GP

Säsongen har gått ner i intensitet efter att Red Bull och Verstappen tagit sina guld. Det märks inte annat i bevakningen från F1:s officiella kanaler. 

Det är mycket historiska tillbakablickar och häromdagen kom det en tweet och artikel om Carlos Sainz pannkaksrecept. 

Nåväl. Att säsongen gått ner i varv är förståeligt och något vi får stå ut med. Men det är som det är när Red Bull är helt överlägsna. 

Till skillnad från andra säsonger så är det knappt någon annan som vinner. Även i tider när andra förare och team varit dominanta så har det varit viss spänning och ovisshet inför söndagarna. 

Den nerven saknas och det vore nog bra för sporten och alla inblandade - sponsorer och fans - om vi fick tillbaka lite tävlingsnerv igen.

* * * * * 

McLarens framfart är i stort sett det enda som ger oss lite hopp om att kunna få se en annan vinnare. 

Ferrari tog en seger via Carlos Sainz i Singapore men har därefter inte varit nära att upprepa bedriften. 

Det går inte annat än att lyfta på hatten åt Red Bull och Verstappen och deras dominans och alla rekord som slås. Men jag tror jag pratar för väldigt många när jag säger att jag hoppas på ett jämnare och mer konkurrenskraftigt toppskikt nästa säsong. 

Slutsats? Förväntningarna är att Max Verstappen och Red Bull vinner både sprinten och söndagens GP i Austin i helgen. 
 

Annat som hänt i F1 i veckan

Dino Beganovic framtid i Formel 3 är nu officiellt bestämd 

Checo Perez ser flera år till framför sig i Formel 1

Daniel Ricciardo gör comeback i helgen efter olyckan i Nederländerna

Mercedes med årets sista uppdatering

Lando Norris når en milstolpe i USA

Checo Perez fans fortsatt upprörda på behandlingen från Red Bull

Haas med ny livery till helgen USA 

Veckans krönika:

Den brokiga historien om Indycar – från vilda västern till den stora utvandringen från Sverige

Från och med nästa år kommer FormelDirekt även börja följa Indycar då vi har 3.5 svenskar som kommer köra där - alla i konkurrenskraftiga bilar. 

Vår nestor Magnus Berthling skriver här sin första krönika om Indycar och flera kommer att komma. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten