Guide

Guide Singapore Grand Prix - allt inför helgen

ANNONS

Allt inför helgens Grand Prix i Singapore 

Dags att åka till Asien för första gången under årets säsong. 

Kvällsloppen i Singapore brukar ofta bjuda på dramatik då väderförhållandena, den tropiska luftfuktigheten och nattkörningen är element som förarna inte upplever särskilt många gånger per år. 

Red Bull Racing och Max Verstappen slår rekord på rekord. Men där bakom är det väldigt jämnt och spännande på många positioner. 

Checo Perez är regerande mästare på Marina Bay Street Circuit efter att ha vunnit här förra året. Mexikanen är kungen i gatudjungeln och har en van av att prestera på stadsbanor. Han har segrar i såväl Singapore, Monaco som Azerbajdzjan (i våras).  

Topp elva på Monza såg ut så här: 

 1. Max Verstappen
 2. Sergio Perez
 3. Carlos Sainz
 4. Charles Leclerc
 5. George Russell
 6. Lewis Hamilton
 7. Alex Albon
 8. Lando Norris
 9. Fernando Alonso
 10. Valtteri Bottas
 11. Liam Lawson

Normalt sett skriver jag alltid topp 10 här men Liam Lawsons elfteplats förtjänar ett omnämnande. Rookien körde in på P13 i sitt första F1-lopp och följde upp det med en elfte plats senast. Det lovar riktigt gott det vi sett hittills av den unga Nya Zeeländaren – som dessutom likt en riktig vinnare ’hade mage’ att vara missnöjd efteråt. 

Carlos Sainz Jr. tog pole position på Monza senast och höll Max Verstappen bakom sig i femton var. Imponerade körning från spanjoren som belönades med ett podium tack vare en tredjeplats. 

Detta efter hård konkurrens från lagkamraten Charles Leclerc

Det slog, bokstavligen talat, gnistor om Ferrari-bilarna de sista varven då de bjöd hemmapubliken i Italien på en rejäl show. 

Det var nog många i paddocken som inte gillade det, sa Leclerc efteråt och det var nog många i röda overaller som satt med andan i halsgropen. 

Ferraris hårda körning räckte till P3 och P4 och man tog sig därmed förbi Aston Martin, som bara fick två poäng från helgen via Fernando Alonsos andraplats. 

Aston Martin har stagnerat kraftigt och även om de såklart kan bita ifrån, så ser det ut som att Ferrari har gnetat sig förbi. 

McLaren har inte kunnat bibehålla sommarens hysteriska form och förarna har varit långt från podiet i både Nederländerna och Monza. Norris blev åtta och Oscar Piastri blev tolva efter en incident med Lewis Hamilton.

Britten körde in i australiensaren i samband med en omkörning och fick fem sekunders straff. "Han fick sitt straff och bad om ursäkt men jag får inte tillbaka racet", grymtade en besviken Piastri efteråt.

Alexander Albon fortsätter att leverera poäng och Valtteri Bottas tog sina och Alfa Romeos första poäng på evigheter. 

Alpine och Haas hade båda en katastrofal helg på Monza och får ta nya tag i helgen. 

TV-tider Singapore Grand Prix 2023


Singapores Grand Prix 2023 avgörs mellan den 15:e och 17:e september. Nedan kan du se tiderna för alla träningar, kval och lopp. Som vanligt ser man all action på Viaplay och V Sport Motor.


Fredag

Träning 1 kl 11.30
Träning 2 kl 15.00

Lördag

Träning 3 kl 11.30
Kval kl 15.00

Söndag

Singapores GP kl 14.00


Historien på Marina Bay

Det kördes Formel 1 på Marina  mellan åren 1966 och 1973, där Nya Zeeländaren Graeme Lawrence vann tre gånger i rad, för tre olika team; McLaren, Ferrari och Brabham.

Sedan var det en lång paus från till 2008 då Fernando Alonso vann i comebacken. Året därpå vann Lewis Hamilton, följd av Alonso igen och sedan tre raka segrar av Sebastian Vettel.

Vettel och Hamilton turades sedan om att vinna fram till 2019, bara Nico Rosberg stack emellan 2016.

2020 och 2021 kördes inga tävlingar här på grund av pandemi.

Regerande mästare är som tidigare nämn, Checo Perez, som vann här förra året. 

Vettel har tagit flest segrar här, 5 stycken, med Hamilton på fyra, Lawrence tre och Alonso har två.

Då både Alonso och Vettel tog flera av sina segrar hos Ferrari så är italienarna tillsammans med Mercedes och Red Bull de med flest segrar i Singapore - alla med fyra segrar var. McLaren har två. 

 

Odds inför Singapores Grand Prix

Pole Position

 1. Max Verstappen 1.45
 2. Sergio Perez 8.50
 3. Lando Norris 11.00
 4. Lewis Hamilton 12.00
 5. Charles Leclerc 14.00
 6. Carlos Sainz 14.00
 7. George Russell 19.00
 8. Fernando Alonso 21.00
 9. Oscar Piastri 51.00

Checo är tillbaka på andraplats hos spelbolagen till att ta pole position efter sin andraplats senast på Monza. Efter sin svaga sommar har mexikanen nu återvänt till podiet den senaste månaden. 

Charles Leclerc fick pole i Belgien (pga straff för Verstappen) och Carlos Sainz tog den senast. 

Ändå är de båda Ferrari-förarna bakom Lando Norris och Lewis Hamilton på listan över favoriter till att starta längst fram på söndag. 

Noterbart hur extremt stor skillnad det är mellan Norris och Piastri fast de har likadana bilar. Detsamma gäller för Fernando Alonso vars stallkamrat Lance Stroll står i 101 gånger pengarna. 

Vinnare av Singapore GP

 1. Max Verstappen 1.25
 2. Sergio Perez 11.00
 3. Lewis Hamilton 17.00
 4. Lando Norris 17.00
 5. Fernando Alonso 23.00
 6. George Russell 26.00
 7. Charles Leclerc 34.00
 8. Carlos Sainz 34.00
 9. Oscar Piastri 41.00

Tågordningen för segraren i loppet i stort sett densamma, även om Alonso är något högre upp på listan före båda Ferrari-förarna. 

Lando Norris hålls så pass högt som tredjefavorit, på samma odds som Lewis Hamilton.


 

Förväntningar på Singapore GP

I stort sett alla förare har varit tydliga under veckans intervjuer att det är väldigt svårt att kontrollera hettan och vädret i Singapore. 

De senaste årens segrare har dock alla varit i stort sett favoritsegrar med alla de stora namnen i topp. 

Av de åtta race som återstår av säsongen så kommer det inte komma några större uppdateringar och de flesta stallchefer har redan gjort klart att teamen inte kommer att satsa på att utveckla årets bil mer utan att det är nästa års bil som gäller. 

Utöver att Red Bull och Max Verstappen är superfavoriter till att utöka sina segersviter så är det som vanligt väldigt svårt att tippa vilka som slutar därbakom. 

Fernando Alonso och Aston Martin har har haft svårt på slutet och bara en podiumplacering på de sex senaste loppen gör att det är svårt att

Ferrari gjorde ett riktigt bra senast med Mercedes-bilarna strax bakom. 

Toto Wolff var tydlig efteråt med att man "ska vara försiktig med att vara nöjd med en femte och sjätteplats". Vilket givetvis är sant för ett team med Mercedes storlek och ambitioner - men sanningen är att det inte har varit särskilt många bättre placeringar för Mercedes på slutet.

Känslan är att det blir Ferrari och Mercedes som gör upp bakom Red Bull även i helgen, då varken Aston Martin eller McLaren lyckades leverera på Monza senast.  

 

Annat som hänt i F1 i veckan

Mick Schumacher har tagit bladet från munnen om sin tid i Haas – kritiserar Guenther Steiner

Ett ’Wikipedia-rekord’ - Pajkastningen i media mellan Mercedes och Red Bull fortsätter 

Daniel Riccardo inte tillbaka till Japan

FIA ser över möjligheten att göra bilarna lättare

Checo kommer nå en fin milstolpe i helgen

Avgånskrav på Marko efter kommentarer om Checo

Teamet som kan bli Mick Schumachers räddningsplanka tillbaka till F1

Liam Lawson inför sitt tredje Grand Prix 


Av Svenskintresse: 

Dino Beganovic framtid avgörs inom kort – kan bli Formel 2 nästa år

Marcus Ericsson har bytt team och får ny monsterlön hos Andretti nästa år

 

Två nya krönikör av Magnus Berthling:

Många har försökt men få har lyckats - svenskarna som jagat F1-drömmen

Formel 1 och Indycar – är en sammanslagning möjlig och något som skulle gynna dem båda?

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten