Autodromo Nazionale Monza

Guide Italiens Grand Prix - allt inför Monza

ANNONS

Allt inför Italiens Grand Prix på Autodromo Nazionale Monza i helgen 

Efter ett långt uppehåll på fyra veckor får vi nu två race inom sju dagar.

Italien får äntligen stå värd för F1-cirkusen igen efter att Imolas GP regnade bort i våras med tragiska dödsfall och människor som fick lämna hus och hem som påföljd.

Efter en mycket intressant uppstartshelg i Nederländerna där det hände en hel del blir det nu väldigt spännande att följa fortsättningen.

Kan Verstappen bli först med 10 raka segrar, kommer Fernando Alonso och McLaren fortsätta sina framgångar under hösten och vilken potential finns egentligen i Alpine-bilen - som nu tagit två podium under året?

Så här såg topp 10 ut i Nederländerna senast:

1. Max Verstappen - 26p
2. Fernando Alonso - 19
3. Pierre Gasly - 15
4. Sergio Perez - 12
5. Carlos Sainz - 10
6. Lewis Hamilton - 8
7. Lando Norris - 6
8. Alex Albon - 4
9, Oscar Piastri - 2
10. Esteban Ocon - 1

Regnet i Nederländerna ställde till det en del problem för förarna. 

Det blev favoritseger för Verstappen och nionde raka segern för nederländaren som därmed tangerade Sebastian Vettel. Nu i helgen på Monza kan han slå rekord som den första att nå tio raka segrar. 

George Russell och Charles Leclerc var de av toppförarna som lämnade Circuit Zandvoort mest besvikna. 

Pierre Gasly tog Alpines andra podium under året. Precis som Esteban Ocon i Monaco så blev det en tredjeplats för Gasly i regnet i Nederländerna. 

Även Alexander Albon gjorde en riktigt fin prestation och tog fyra nya poäng åt Williams som lämnade bottenkonkurrenterna bakom sig. 

För McLaren blev det något av ett antiklimax. Lando Norris startade tvåa men lyckades inte göra något av den fina startpositionen och körde in som sjua. 

Oscar Piastri blev nia och tillsammans blev det “bara” åtta poäng - vilket med McLarens nya måttstock är klart färre poäng än vad de hoppats på.


TV-tider Italien Grand Prix 2023

Italiens Grand Prix 2023 avgörs mellan den 1:a och 3:e september. Nedan kan du se tiderna för alla träningar, kval och lopp. Som vanligt ser man all action på Viaplay och V Sport Motor.


Fredag

Träning 1 kl 13.30
Träning 2 kl 17.00

Lördag

Träning 3 kl 12.30
Kval kl 16.00

Söndag

Italiens GP kl 15.00


Historien på Monza

Det har körts Formel 1 här på Monza varje år sedan starten 1950 då Giuseppe Farina vann här för Alfa Romeo.

Alberto Ascari, Juan Manuel Fangio och Sir Stirling Moss tog de kommande sju segrarna på Monza och satte historiska F1-vingslag här redan från start.

Ronnie Peterson tog tre segrar på fyra år på Monza mellan åren 1973-1976 - och Monza har med åren visat sig vara en riktig hit även för förare som inte blivit världsmästare.

Utöver alla de stora klassiska namnen så har förare som Rubens Barrichello, Juan Pablo Montoya och på senare år Pierre Gasly och Daniel Ricciardo alla vunnit här.

I dagens startfält har utöver nämnda Gasly och Daniel Ricciardo även Alonso, Hamilton, Leclerc och Verstappen alla vunnit här.

Flest segrar och kungarna av Monza är Michael Schumacher och Lewis Hamilton som båda står på fem segrar var.

Nelson Piquet har fyra och sedan följer en drös förare på tre, däribland vår egen Ronnie bland storheter som; Ascari, Fangio, Moss, Alain Prost och Sebastian Vettel.

Jackie Stewart, Ayrton Senna, Damon Hill, Juan Pablo Montoya och Fernando Alonso står alla på två segrar var.


Odds inför Italiens Grand Prix

Pole Position

1. Max Verstappen 1.40

2. Charles Leclerc 8.00

2. Sergio Perez 8.00

4. Carlos Sainz 13.00

5. Lewis Hamilton 18.00

5. Fernando Alonso 18.00

5. Lando Norrsi 18.00

8. George Russell 23.00

8. Alex Albon 23.00

Vinnare Italiens GP

1. 1. Max Verstappen 1.18

2. Sergio Perez 8.00

3. Lewis Hamilton 18.00

3. Fernando Alonso 18.00

3. Lando Norris 18.00

6. Charles Leclerc 21.00

7. George Russell 31.00

7. Oscar Piastri 31.00

9. Carlos Sainz 67.00


Vilka är favoriterna? (Inför kvalet)

Stora förändringar i pole position såtillvida att Alex Albon nu är med bland de stora drakarna. Han står som 23 gånger pengarna vilket är lika mycket som Grand Prix-vinnaren och Mercedes-föraren George Russell. 

Oscar Piastri var högt upp i fältet innan sommaruppehållet men hans odds ligger just nu 101 gånger pengarna att ta pole position. Spelvärt säger jag. En satsad 10-krona ger 1010 kr - och orimligare saker har nog ändå hänt i sportvärlden. Charles Leclerc ligger kvar i toppen tillsammans med Red Bull-förarna, trots att han bara tagit en enda pole position i år, lika många som Lewis Hamilton som tog den i Ungern nyligen. Leclerc fick pole även i Belgien men det på grund av Vertsappens gridpenalty. 
 

* * * * * 

Sänkt odds att Verstappen vinner från 1.28 till bara 1.18 nu. Hur långt tills han står i 1 blankt? 

Checo ensam mellan Verstappen och resten. Dött lopp mellan övriga förare som inte kör en Red Bull-bil. 

Vi kan också konstatera att Russell och Piastri inte ges lika goda möjligheter att ha med segern att göra - medan Carlos Sainz knappt anses vara en kandidat längre. 

Fans på Monza Circuit 2022. Foto: Bildbyrån

Förväntningar på Italien GP

Nio race kvar och det finns en hel del spänning och dramatik kvar fastän vi vet vem som blir världsmästare i slutet av säsongen. 

Alonso är "bara" 33 poäng bakom Checo Perez vilket absolut är möjligt att ta in på nio lopp. Dessutom går han en kamp med Lewis Hamilton som jagar tolv bakom. 

Sainz, Leclerc och Russell gör upp om plats 5-7 och där kan mycket väl Lando Norris blanda sig i också beroende på hur de kommande loppen blir för honom. 

Alpine-förarna har varsitt podium i år och kanske är bilen inte så risig som det är lätt att tro. Dock har båda podiumen kommit i race med mycket regn när andra förare kört bort sig - Monaco och senast i Nederländerna - så det finns absolut frågetecken kvar kring om Alpine kan prestera under 'normala' förhållanden.

Lewis Hamilton och Mercedes hade en ganska anonym helg senast. 

Det är svårt att sia om placeringarna bakom Verstappen då P2 till P8 har varit väldigt öppet på slutet. 

Fler som konkurrerar om poängplatserna

Med Alex Albon frekvent runt topp 10 på slutet och båda Alpine-bilarna kapabla till bra resultat så blir det till för övriga förare från toppteamen att verkligen leverera, annars hamnar de utanför poängplats likt senast. 

Att Verstappen vinner tar vi alla för givet, vem som följer därpå är snudd på omöjligt att sia om, det visade Alonso och Gasly på Zandvoort senast. 

För alla som följer F1 så finns det gott om dramatik kvar under återstoden av säsongen - där i stort samtliga team har möjligheten att plocka placeringar i totalen. 

Där allas ögon tidigare följde Daniel Ricciardo är det med nästan lika stor spänning som vi nu kommer att se vad Liam Lawson kan göra i AlphaTaurin. 

Nya Zeeländaren kan rentav köra till sig en plats i Red Bull Racing till nästa säsong om han skulle göra en kanonhöst de loppen han får på sig. 


Annat som hänt i F1 i veckan

Liam Lawson blir kvar i AlphaTauri tillsvidare 

Ställningen i konstruktörsmästerskapet

Alonso, Sainz och Gasly tog kliv i VM-tabellen

Leclerc vill inte prata om sitt kontrakt

Därför kraschade Sargeant ut från Zandvoort

Gasly efter sitt första podium sedan 2021

Russell om sitt fiasko på Zandvoort - "En missad möjlighet"


Veckans krönika:

Ingen ny den här veckan men tipsar gärna om Magnus Berthlings tidigare text om Kapprustningen inför säsongen 2026

 

 

 

 

 

 

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten