Guide

Guide inför Ungerns GP - allt inför helgen

ANNONS

Två race återstår i sommarvärmen innan det är dags för en månads uppehåll. 

Den största nyheten sedan sist känner ni alla till vid det här laget. Den att Big Dan är tillbaka. AlphaTauri valde att sparka Nyck De Vries då man inte såg några framsteg hos nederländaren. 

In med Red Bull:s reservförare Daniel Ricciardo för resten av säsongen. 

Förra året var det dubbelt Mercedes på podiet på Hungaroring med Lewis Hamilton som tvåa och George Russell som trea. Vann gjorde Max Verstappen

Nu jagar nederländaren sjunde raka GP-segern för året.  

Såhär såg topp 10 ut i Storbritannien senast: 

  1. Max Verstappen - 26p
  2. Lando Norris - 18
  3. Lewis Hamilton - 15
  4. Oscar Piastri - 12
  5. George Russell - 10
  6. Sergio Perez - 8
  7. Fernando Alonso - 6
  8. Alexander Albon - 4
  9. Charles Leclerc - 2
  10. Carlos Sainz jr - 1

Stor spänning och intensiv racing på Silverstone för två helger sedan. 

McLaren gjorde ett kanonkval och startade P2 och P3 bakom Verstappen. Lando Norris stack iväg som skjuten ur en kanon och tog Verstappen redan i första kurvan. 

Även Oscar Piastri gjorde en attack men låg kvar som trea. I fem varv höll Norris förstaplatsen till fansens stora förtjusning. Sedan gick Verstappen förbi igen och höll därefter ledningen ända in i mål.

Norris blev sedan uppvaktad av Lewis Hamilton om andraplatsen, men den matchen i matchen klarade Lando och det blev Norris före Hamilton på podiet. 

Ferrari hade en bedrövlig söndag. Man gick ut bakom de två McLaren-bilarna men hade ingenting att sätta emot och fick bara ihop tre futtiga poäng. 

Fernando Alonso blev sjua medan Sergio Pérez körde upp till anständig femte plats efter att ha startat P15. 

Williams fortsätter att visa framfötterna. Alex Albon tog nya poäng med sin åttondeplats och Logan Sargeant var elva, bara fyra sekunder ifrån sin första F1-poäng någonsin.

TV-tider Ungern Grand Prix 2023

Ungerns Grand Prix 2023 avgörs mellan den 21:a och 23:e juli. Nedan kan du se tiderna för alla träningar, kval och lopp. 

Som vanligt ser man all action på Viaplay och V Sport Motor. 

Fredag

Träning 1 kl 13.30

Träning 2 kl 17.00

Lördag

Träning 3 kl 12.30

Kval kl 16.00

Söndag

Ungerns GP kl 15.00

Historien på Hungaroring

Kungen av Hungaroring är Lewis Hamilton. Med åtta segrar är han den överlägset mest framgångsrika föraren i Ungern. 

Tvåa på listan är Michael Schumacher som har fyra segrar, därefter kommer Ayrton Senna med tre. 

Sedan kommer ett koppel av storheter som alla står på två segrar var: Nelson Piquet, Damon Hill, Jacques Villeneuve, Mika Häkkinen, Jenson Button och Sebastian Vettel

McLaren är det mest framgångsrika teamet. 11 gånger har man vunnit här, varav Hamilton gav dem de tre senaste vinsterna. Williams och Ferrari står på sju segrar var. Mercedes har fem vinster medan Red Bull vunnit tre gånger. 

Förra året tog George Russell en överraskande pole position här på Hungaroring. Det var Merceds första och, skulle det visa sig senare, enda pole under 2021. 

Russell klarade en pallplats men blev slagen av stallkamraten Lewis Hamilton och Max Verstappen.  

Lewis Hamilton har banrekordet från 2020 års GP då han körde in på 1.16.627. 

Odds inför Ungerns Grand Prix
 

Pole Position 

1. Max Verstappen 1.30

2. Charles Leclerc 6.00

3. Fernando Alonso 7.00    

4. Sergio Perez 11.00

4. Carlos Sainz 11.00

6. Lewis Hamilton 15.00

7. Lando Norris 17.00

8. George Russell 21.00


 

Vinnare Ungerns GP

1. Max Verstappen 1.28

2. Sergio Perez 12.00

2. Lewis Hamilton 12.00 

2. Lando Norris 12.00

5. Charles Leclerc 14.00

6. Fernando Alonso 18.00

6. Carlos Sainz 18.00

8. George Russell 25.00

Vilka är favoriterna? (Inför kvalet)

Max Verstappen är givetvis skyhög favorit. Nu har man slutat undra om han kommer vinna sitt tredje raka VM-guld, om han kommer slå sitt personbästa från förra året i antal GP-segrar osv. 

Nu är frågan snarare om han kommer vinna varenda lopp som återstår?

Vi har sett det tidigare med andra förare som varit fullständigt dominanta vissa säsonger. 

Som vanligt blir det mest intressant att se på oddsen därbakom. 

George Russell är 'minst favorit' av de övriga toppåkarna. Lite elakt ändå med tanke på att han alltså tog pole position här förra året. 

Men å andra sidan har ingen av Mercedes-bilarna varit i närheten av någon pole i år så det är inte helt orimligt att Russell rankas lågt. 

Intressant att Sergio Perez fortfarande är tredje favorit bakom Verstappen. Mexikanens kval har gått från bad to worse de senaste månaderna och han har fått ägna söndagarna åt att köra upp sig till en anständiga positioner, snarare än att kämpa om podiumplatserna. 

På vinnaroddsen kan man notera att Fernando Alonso tappat hos spelbolagen. Spanjoren som länge var främsta (enda) utmanare till Red Bull har haft ett par svalare lopp på slutet och nu är det andra förare framför honom i ledet.

Kul att se Lando Norris namn däruppe nu också. McLaren har gjort enorma framsteg senaste veckorna och vi är många som väntat på att få se honom i en riktigt bra bil. 

Förväntningar på Ungern GP

I toppen vet vi att Max Verstappen kommer att jaga, och sannolikt lyckas, ta sin sjunde raka GP-seger för året. 

Det lär trilla in många rekordnoteringar för nederländaren som det ser ut just nu, den kommande tiden. 

Därbakom kan man bara gissa. Oftast med rätt dålig träffsäkerhet om man ska vara ärlig. Det är mer regel än undantag att ett team gör en riktigt bra  helg och man tror att de är på gång - för att sedan falla tillbaka igen. 

Så med den logiken är Ferrari hästen att satsa på i helgen med Fernando Alonso på pallen för Aston Martin. 

Med logiken att teamen som jagar Red Bull inte klarar att prestera med regelbundenhet så är McLaren och Mercedes dömda till en tuff helg i Ungern. 

Givetvis är det inte så enkelt och jag raljerar lite här. I grund och botten är det väldigt positivt och gör allting mer intressant att det är så ovisst. Mercedes hade en fin helg här på Hungaroring förra året. Kanske kan de upprepa den bedriften igen?

I de nedre fälten så håll ett öga på Williams som börjat röra på sig. Albon har tagit poäng i två av de tre senaste loppen och Logan Sargeant var väldigt nära sina första poäng senast. 

Givetvis blir det också till att hålla ett öga på Honungsgrävlingen Daniel Ricciardo som nu är tillbaka. Kan han få till en fullträff redan i sitt första lopp.
 

Annat som hänt i F1 i veckan

Latifi sätter sig i skolbänken, säger hejdå till racingen

Domenicali vill se sportsliga straff för brott mot budgettaket 

Montoya går hårt åt Lewis Hamilton

Domenicali lyrisk över filmen med Brad Pitt

Zak Brown hoppas att McLaren blir de som petar ner Verstappen från tronen

Ferrari lovar att komma med uppdateringar till Spa nästa helg

Checo Perez ger upp titelkampen, accepterar att det blir till att sikta in sig på andraplatsen 

Red Bull låter fansen rösta fram ny livery igen

Toto Wolff kräver att nuvarande team ska vara med och besluta om nya team

Nice och Le Castellet vill tillbaka till F1 och har fått grönt ljus av president Emmanuel Macron

Lewis Hamilton säger att han börjat fundera på hur länge han vill köra, eftersom familjelivet och det sociala får stå åt sidan 

Veckans krönika: 

Vår nestor Magnus Berthling har skrivit två eminenta alster den här veckan: 

 

Hare i friidrott är vanligt. Hare inom motorsport mindre vanligt. Får vi se den ungerska haren även i år?

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten