Guide

Guide till Monaco Grand Prix - allt inför helgen

ANNONS

Formel 1 Monaco Grand Prix 2023 står för dörren 

Säsongens sjätte race väntar i helgen och det är dags för det första av de klassiska loppen i Europa den närmaste tiden. 

Nu blev det inget Imola som vi alla känner till. Bara lyckönska alla invånarna i Emilia-Romagna att de kommer på fötter snart igen. 

Vi vill även passa på att påminna om att på söndag så går Indy 500 i Indianapolis där Marcus Ericsson ska försöka försvara titeln från i fiol. 

Felix Rosenqvist var bäst av alla under kvalets första dag och ligger även han i täten. Det kan bli en klassisk och historisk svensk motorsport-dag i USA på söndag. Missa inte det! 

Formel 1-förarna är tillbaka i Europa efter att ha varit över i USA och soliga Miami för ett av årets största event. Nu blir det mer business as usual med några klassiska banor i Europa som väntar för förarna. 

Såhär såg topp 10 ut i Miami senast: 

  1. Max Verstappen - 26p
  2. Sergio Pérez - 18
  3. Fernando Alonso - 15
  4. George Russell - 12
  5. Carlos Sainz - 10
  6. Lewis Hamilton - 8
  7. Charles Leclerc - 6
  8. Pierre Gasly - 4
  9. Esteban Ocon - 2
  10. Kevin Magnussen - 1

Det bjöds på ett ärlighetens namn ganska händelsefattigt lopp i Miami. 

Leclerc kraschade både under träning och kval och fick ingen bra start på helgen. Verstappen startade P9 men det gjorde liksom ingen skillnad. 

Som jag skrev i min krönika efter loppet så skulle han och Red Bull kunna göra ett experiment och se om han kunde starta sist och vinna. Här i Monaco skulle det sannolikt inte gå men på en öppen bana skulle det förmodligen inte vara några problem alls. 

Även Hamilton hade en svag helg men körde upp till sjätteplats. Det blev trots allt the usual suspects däruppe ändå - vilket också säger något om nivåskillnaden, inte bara i fråga om Red Bull.

Vinnarna i Miami får man säga att Alpine blev som körde in med båda förarna på topp 10 efter att ha nollat två helger i rad. Kevin Magnussen ska givetvis ha en eloge för sin tiondeplats. 

Därbakom slutade Tsunoda på en ny elfteplats. Jämn och fin körning av japanen hittills som slutat P10/P11 vid samtliga race. 

De stora förlorarna var McLaren som aldrig kom loss. 

Piastri på P19 och Norris P17 var givetvis långt från förväntningarna. 

Även Lance Stroll underpresterade med sin toflteplats.

TV-tider Monaco Grand Prix 2023

Monaco Grand Prix 2023 avgörs mellan den 26:e maj och 28:a maj. Så här ser TV-tiderna ut för träningar kval och lopp:

 Fredagen den 26:e maj:

kl 13:30 Träning 1, V Sport Motor, Viaplay

kl 17:00 Träning 2, V Sport Motor, Viaplay


 Lördagen den 27:e maj:

kl 12:30 Träning 3, V Sport Motor, Viaplay

kl 16:00 Kval, V Sport Motor, Viaplay, TV10


Söndagen den 28:e maj:

kl 15:00 Monaco Grand Prix, V Sport Motor, Viaplay, TV10

 

Ayrton Senna - bäst genom tiderna i Monaco Grand Prix

Vi skrev förra veckan att Ayrton Sennas ande vilar över Imola, då det var där som han kraschade och dog. 

Detsamma får faktiskt sägas om Monaco då Ayrton Senna är den förare i historien som vunnit här flest gånger. 

Med sex segrar, fem raka från 1989 till 1993, så är han den förare med flest segrar här i Monaco. 

Tvåa på listan är Michael Schumacher och Graham Hilll (britt som körde på 60-talet) som båda har fem segrar var. 

Sennas gamla kombatant Alain Prost har fyra segrar. Mellan åren 1984 och 1993 så var det bara Prost och Senna som vann vid samtliga tio tillfällen.  

Stirling Moss, Jackie Stewart, Nico Rosberg och Lewis Hamilton står alla på tre segrar var. 

Av dagens förare så kan nämnas att Fernando Alonso har tagit två vinster här, 2006 och 2007. 

Utöver de allra största så kan vi även nämna Juan Pablo Montoya och Kimi Räikkönen. Australien har två segrar under 10-talet, genom Mark Webber 2010 och Daniel Ricciardo 2018.

* * * *  

De två senaste åren har det varit Red Bull båda gångerna, först Max Verstappen 2021 och så Checo Pérez i fiol. Checo vann före Carlos Sainz, Verstappen och Leclerc som fyra. 

Russell, Norris, Alonso och Hamilton fyllde på där bakom. Stor sannolikhet att vi kan få både samma segrare och topp 8 den här säsongen. 

Snabbaste varvet har Lewis Hamilton med 1:12:909 från 2021. 

Det bör även vara på sin plats att nämna att även Ronnie Peterson vann här, i sin Lotus-Ford 1974. 

Odds inför Monaco Grand Prix

Vinnare Monaco GP

1. Max Verstappen 1.8 

2. Checo Pérez 3.50

3. Charles Leclerc 6.00

3. Fernando Alonso 6.00

5. Lewis Hamilton 25.00

5. George Russell 25.00

5. Carlos Sainz Jr 25.00
 

Pole Position Monaco GP

1. Max Verstappen 2.37

2. Charles Leclerc 2.75

3. Checo Pérez 4.50

4. Fernando Alonso 8.00

5. Carlos Sainz 21.00

6. Lewis Hamilton 51.00

6. George Russell 51.00

Vilka är favoriterna? (Inför kvalet)

Oddsen varierar lite beroende på vilken sida man tittar på. Har sett Verstappen stå i så högt som 2.15 vilket är väldigt högt för att vara honom och den här säsongen. 

Anledningen till det är den väldigt trånga och svåra banan som Monaco är där möjligheterna till omkörning är betydligt mindre än på andra ställen. 

Dessutom vann Checo Perez har förra året och mexikanen har visat sig vara fenomenal på de här stadsbanorna. För en månad sedan vann han stadsloppet i Baku

Alonso och Leclerc ligger strax bakom favoriterna. Det känns det som att Leclerc bara måste vinna någon gång här i sin hemstad och kan han ta en pole position och ha en bil som fungerar felfritt i helgen så har han goda möjligheter. 

Som sagt är det svårt att köra om här och det kraschas dessutom en hel del i och med att det är så smalt. 

Är det något race man ska välja och chansa på någon annan förare så skulle jag säga att det är nu. Därmed inte sagt att det inte kan bli en ny Red Bull-dubbel i topp igen - men möjligheterna för övriga är ändå lite större den här gången än tidigare under året.

Spelstrategi Monaco

Som vi nämner i varje guide så är det sannolikt en tidsfråga innan Red Bull inte vinner ett lopp. Inte för att förarna inte är favoriter, utan mer för att det är extremt svårt att vinna varenda lopp under hela året. 

Det skulle vara unikt om detta sker, även om det har funnit säsonger när team vunnit praktiskt taget alla lopp. 

Det vi sett så hittills så är det i så fall Leclerc, Hamilton och Alonso som får anses ligga närmast till hands att kunna kliva upp på podiet om båda Red Bull-bilarna skulle få problem.

För Leclerc’s del så handlar det i mångt och mycket om att få en bil som funkar. I Miami senast kraschade han under både träning och kval och uppenbarligen är inte han och bilen i synk hittills. 

Annars kan man också spela på en massa annat också som inte är avhängt segern. 

Första förare att göra ett depåstopp, sista förare att göra ett depåstopp, fastest lap, om säkerhetsbil kommer att användas, antal förare som kvalificerar sig, vilka team som får båda förarna på topp tio, topp 3 och mycket, mycket annat.

Uppdateringar

Flera av teamen kommer att komma med nya uppdateringar. Även om det inte gäller för alla. Exempelvis McLaren har avsierat att deras stora uppdateringar kommer först om en dryg månad. 

Uppdateringarnas inverkan ska dock tas med en nypa salt. Dels är det inte säkert att de sitter som önskat från början. Dels blir skillnaden inte så stor om alla uppdaterar samtidigt. 

Som Alfa Romeos ingenjör Xevi Pujolar uttryckte det:

– Förmodligen lär alla team komma med någon slags uppgradering. Så det är svårt att säga vad vår uppgradering ger. Om alla förbättrar sig så kanske det inte blir så stor skillnad. Vi får vänta och se.

I toppen är det inte mycket nytt under solen. 

Längre bak i ledet får vi hålla ett extra öga på Nyck De Vries och Logan Sargeant

Båda förarna står på noll poäng hittills och allt fler rykten gör gällande att de båda hänger löst. De Vries är 28 år och ingen ungdom i sammanhanget. Om AlphaTauri inte ser någon framtid i honom så är det lika bra att ge någon av sina talanger chansen direkt. 

Sargeant är förvisso bara 22 år men även där finns det alternativ. Toto Wolff tycks ha ett gott öga till Mick Schumacher och kan vilja ge tysken en chans till att bevisa sig i F1.

Annat som hänt i F1 

Som vanligt en hel del grejer som hänt den senaste veckan 

Sedan sist det begav sig har vi också publicerat en krönika om hur utsikterna ser ut för en kvinnlig världsmästare i F1

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten