Nyhet

Guide inför Baku Grand Prix - Allt inför helgen

ANNONS

Efter en månads uppehåll är det dags för säsongens fjärde race. Dessutom är det första sprinhelgen för året. 

Formel 1 Baku Grand Prix 2023

Efter ett en månad långt tävlingsuppehåll är det dags att vända blickarna mot Baku City Circuit och Azerbajdzjan för säsongens fjärde race. 

Nu väntar säsongens första sprinthelg. Vad förarna tycker om sprintarna kan ni läsa här.

Det är första gången som det nya formatet testas och där kvalet till söndagens GP sker redan på fredagen. 

Såhär såg topp 10 ut i Melbourne senast: 


1. Max Verstappen - 25p

2. Lewis Hamilton - 18

3. Fernando Alonso - 15

4. Lance Stroll - 12

5. Sergio Pérez - 11

6. Lando Norris - 8

7. Nico Hülkenberg - 6

8. Oscar Piastri - 4

9. Zhou Guanyu - 2

10. Yuki Tsunoda - 1


Säsongens hittills i särklass mest händelsefulla lopp skedde i Melbourne. 

Utöver de tio förare som tog poäng så var det bara Bottas och Sainz som tog sig i mål. Åtta av 20 förare fick bryta, merparten efter den enorma krasch som skedde i samband med omstarten på slutvarven. 

Gasly, Ocon, De Vries, Sargeant, Magnussen, Russell, Albon och Leclerc blev alla utan resultat. 

Detta medförde bland annat att alla team nu har tagit poäng redan efter tre lopp - något som aldrig hänt förut i Formel 1. 

Lance Stroll visade med fin och stabil körning att det inte är Alonso som går på vatten. Bilen är riktigt bra och även kanadensaren kommer, om han fortsätter i den här takten, att få upprättelse i slutet av säsongen och ett erkännande som en duktig förare och inte bara att han fått sin plats på grund av pappas pengar. 

Oscar Piastri tog sina första F1-poäng inför hemmafansen och Nico Hülkenberg lyckades utnyttja virrvarret och köra in sina första poäng i comeback-säsongen. 

I toppen var det smolk i glädjebägaren för Mercedes att George Russell tvingades bryta, på så sätt tappade man därmed andraplatsen till Aston Martin. 

Charles Leclerc fick bryta för andra gången på två lopp - Ferrari måste få bukt med sin bil, annars kommer det bli en ny fiaskosäsong. 


 

TV-tider Baku Grand Prix 2023

Baku Grand Prix 2023 avgörs mellan den 28:e april och 30:e april. Så här ser TV-tiderna ut för träningar kval och lopp:
 

Fredagen den 28:e april:

kl 11:30 Träning 1, Viasat Motor, Viaplay

kl 15:00 Kval till söndagens GP, Viasat Motor, Viaplay
 

Lördagen den 29:e april:

kl 10:30 Kval till Sprintrace, Viasat Motor, Viaplay

kl 15:30 Sprintrace, Viasat Motor, Viaplay, TV10


Söndagen den 30:e april:

kl 13:00 Azerbajdzjan GP, Viasat Motor, Viaplay, TV10


 

Tidigare vinnare och snabbaste varv i Baku Grand Prix


Detta blir sjätte gången som det blir ett GP på gatorna i Baku. 

Historiken är således inte särskilt lång. Det första GP här hölls 2017. 2020 var det uppehåll pga covid. 

2017 vann Daniel Ricciardo för Red Bull. 2018 vann Hamilton i Mercedes, året därpå blev det ny Mercedes-vinst för Bottas. 2021 tog Sergio Pérez hem loppet och förra året var det Max Verstappen som vann.

Fem olika segrare på fem olika GP. Får vi en ny vinnare i år?

Tre segrar för Red Bull och två för Mercedes. 

Snabbaste varvet har Charles Leclerc från 2019 då han körde in på 1.43.009. 


 

Odds inför Baku Grand Prix


Pole Position Baku GP

1. Max Verstappen 1.37

2. Checo Pérez 5.50

3. Fernando Alonso 10.00

4. Charles Leclerc 17.00

5. Lewis Hamilton 21.00

6. Carlos Sainz Jr 25.00

7. George Russell 34.00
 

Vinnare Baku GP

1. Max Verstappen 1.40 

2. Checo Pérez 5.50

3. Fernando Alonso 12.00

3. Lewis Hamilton 12.00

5. Charles Leclerc 20.00

5. George Russell 20.00

7. Carlos Sainz Jr 25.00
 

Vilka är favoriterna? (Inför kvalet)

Inte mycket har ändrats i styrkeförhållandena i toppen om vi tittar på oddsen. 

Verstappen given favorit både till pole position och och att vinna loppet. 

Checo Perez som tvåa känns rimligt, dels på grund av att han ligger tvåa i mästerskapet, dels för att han vann här för två år sedan. 

Fernando Alonso är fortsatt favorit hos spelbolagen att klocka in bakom de två Red Bull-bilarna. Lewis Hamiltons fina andraplats senast gör att han tar ett skutt uppåt på listan. 

Charles Leclerc står lägre sin lagkamrat Carlos Sainz trots att Leclerc bara fått ihop 6 av teamets 26 poäng ännu. Tveklöst anses monegasken vara Ferraris främsta förare. 

Carlos Sainz ligger längst ner av de sju toppförarna - tillsammans med George Russell som inte heller fått till det hittills under säsongen. 


 

Spelstrategi på Formel 1 i Baku

Den här veckan skulle jag säga att det är läge att gå på de säkra korten och köra Red Bull-förarna i topp. 

Checo Perez har visat att han trivs i stadslopp tidigare. Utöver Baku 2021 så har han även vunnit i Monaco och Singapore. 

Mycket hänger på startpositionerna men det går också att se att såväl Perez som Verstappen men de bilar de har idag inte har några som helst problem att blåsa förbi hela fältet även om de startar långt bak. 

Jag skulle höja ett varningens finger för Lance Stroll som imponerat och slutat sexa och fyra de två loppen han tagit sig i mål. Förr eller senare kommer hans första podium för året. 

Vårt utlåtande

Ferrari kommer utan uppdateringar och har kvar samma problem som förra året med ständiga problem med bilen som tvingar förarna att bryta lopp på grund av motorfel. Så länge detta pågår kommer teamet inte ha en chans att utmana i toppen. 

Just nu ser det snarare ut som att de kan få ägna säsongen åt att hålla Alpine och McLaren bakom sig. 

Att Alonso och Hamilton kommer vara med däruppe och slåss med RB-bilarna känns givet. Det ska bli intressant att se om Russell och Stroll kan närma sig. Stroll kan, av det han visat hittills, bli den förare i hela fältet som lyfter sig mest placeringsmässigt jämfört med förra året. 

George Russell placerade jag själv före Lewis Hamilton i mitt säsongstips. Hittills har George dock inte fått det att stämma och av den fina säsongsavslutningen 2022 har vi inte sett mycket. 

* * * * 

I mittfältet är det svårare att göra någon närmare analys baserat på Melbourne senast då det var hela havet stormar. Förare kunde hasa sig över mållinjen halta och lytta och ända ta poäng eftersom det fanns de som var ännu mera illa däran. 

I totalen är det egentligen bara Charles Leclerc som ligger på en plats långt från där han borde (kommer) sluta när säsongen summeras. 

Att Nico Hulkenberg ligger nia efter sin sjundeplats i Melbourne senast - efter att ha nollat de två första - visar hur jämnt det är. Bottas ligger 11:a fast han inte tagit en enda poäng sedan åttondeplatsen i Bahrain

Alpine-förarna Gasly och Ocon hade givetvis legat högre upp om de inte kört ihop senast, men de båda kommer garanterat kravla över 10-strecket rätt snart, om inte redan nu i helgen. 

Oscar Piastri och Yuki Tsunoda är annars de mest spännande i de bakre leden just nu. Piastri tog sina första poäng senast och Tsunoda har visat en imponerande jämnhet med P11, P11 och P10 i en av fältets svagaste bilar.

Säsongens första sprint

Sprinten, ja om den finns inte så mycket att tippa i ärlighetens namn. Det kan de facto gå hur som helst. Red Bull är om möjligt ännu större favoriter där då deras bil helt enkelt är i en klass för sig just nu. 

Men skulle de av någon anledning krascha eller hamna snett på det så kan praktiskt taget vem som helst därbakom vinna. 

Det såg vi inte minst förra säsongen då Kevin Magnussen tog pole position till sprinten. I årets första lopp i Bahrain tog dessutom Zhou Guanyu fastest lap - så på korta sträckor kan det mesta hända. 

Detta gör sprinten mer spännande tycker vissa - medan den för andra mer är som ett cirkusjippo för att få in ett tävlingsmoment tidigare i helgen. 

Om detta lär åsikterna gå isär under en bra tid framöver. Inte ens förarna och stallcheferna är ju ense så då kan man inte vänta sig att alla F1-fans världen över heller ska vara det. 
 

Annat som hänt i F1 

Som vanligt en hel del grejer som hänt den senaste veckan 

Vi publicerade också ett fint porträtt av Sveriges största F1-stjärna Ronnie Peterson som ni kan läsa här.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten