Ronnie Peterson - The Superswede som försvann för tidigt
Han kom på alla hjärtans dag och försvann en ödesdiger eftermiddag i Italien. Här är historien om Sveriges första och största Formel 1-stjärna.
Namn: Ronnie Peterson
Team: Antique Automobiles, March-Ford, Lotus-Ford, Tyrell-For
Ålder: 1944 - 1978 (34 år)
Säsonger i F1: 9
Titlar och mertier: Slutade tvåa i VM vid två tillfällen och 3:a en gång
Fun Fact: Kallades Superswede, vilket också blev titeln på filmen om honom
En kärleksgåva på alla hjärtans dag
1944 blev ingen vanlig alla hjärtans dag för Bengt och Maj Britt i Örebro. Dagen till ära födde nämligen Maj Britt en liten pojke som fick namnet Ronnie.
Det var inte givet att Ronnie skulle hamna inom motorsport. Även om hans pappa hade ett visst intresse för motorsport så började inte Ronnie tävla på riktigt i gokart förrän han var 18 år.
Ingen hade kunnat drömma om hur snabbt det skulle gå för Ronnie att nå absoluta toppen när han 1962 som 18-åring började att tävla i gokart. Men snabbt gick det och karriären fortsatte några år senare när han mellan 1966-69 körde Formel 3.
1969 var Ronnie på disco hemma i Örebro och kom i samspråk en vacker blondin som hette Barbro.
Året därpå debuterade Ronnie i Formel 1 och han blev snabbt en av världens bästa förare. 1971 flyttade Ronnie och Barbro ihop i Maidenhead en bit utanför London.
Medan Ronnie ägnade dagarna åt att vara en av världens bästa Formel 1-förare blev Barbro anställd på Lotus, samma stall som Ronnie körde för och på så sätt kunde hon också följa med sin sambo på alla hans tävlingar runt om i Europa.
I december 1973 förlovade sig paret och de gifte sig två år senare. Samma år, 1975 hade de också lämnat London för att bosätta sig i Monaco där de bodde grannar med Björn Borg.
Den 4:e november samma året födde Barbro en liten flicka som fick namnet Nina Louise. Livet lekte för paret Peterson, men ingen visste att nyblivne pappa Ronnie bara hade tre år kvar att leva.
Debuten i Formel 1
Det ska sägas att han inte hoppade ner i gokarten som 18-åring och på bara några år blev en av världens bästa förare. Ronnie hade redan som åttaåring fått en gokart som hans pappa hade gjort åt honom, så intresset hade funnits sedan liten, även om Ronnie inte likt många andra förare hade haft en utstakad väg till toppen.
Även uppe i den professionella karriären i Formel 3 körde han en bil som pappa Bengt hade byggt.
Bilen bar namnet SWEBE. Efter tre år och 75 tävlingar i Formel 3 hade Ronnie imponerat tillräckligt för att till slut få chansen i Formel 1.
Han skrev på för det brittiska stallet Antique Automobiles/Colin Crabbe Racing. Debutsäsongen blev 9 race för Ronnie men han noterades inte för något slutresultat.
Året därpå, hade Ronnie bytt till stallet March. Bytet skulle visa sig få riktigt fin utväxling då Ronnie tog silver bakom guldmedaljören Jackie Stewart som totalt skulle komma att ta tre VM-titlar i Formel 1.
Ronnie var dock aldrig nära titeln måste vi erkänna, Stewart tog 62 poäng vilket var nästan dubbelt så många som Ronnies 33.
Ronnie stannade hos March även säsongen 1972 men han kunde upprepa de fina resultaten från åren innan. Ronnie slutade tia och marscherade därefter vidare i karriären till Lotus där han skulle komma att köra alla sina återstående säsonger utom en.
Kraschen på Monza
Två lopp före det på Autodromo Nazionale Monza hade Ronnie vunnit i Österrike efter att ha startat i pole position. Loppet just innan Monza hade han slutat tvåa.
Ronnie hade dessutom skrivit på ett avtal med toppstallet McLaren till nästa säsong. Det var en Peterson med gott självförtroende som anlände till Italien.
Men det blev ingen bra start på helgen då Ronnie kraschade en bil under ett träningspass. Han kunde inte köra sin vanliga bil, fick inte heller låna andrepilotens bil och fick därför till slut en äldre bil som han inte var bekväm med. Ronnie kvalade till sist in som femma vilket blev hans startposition på söndagen.
När starten gick på tog det inte längre än in i första kurvan innan ett flertal bilar kraschade ihop. Ronnies bil träffades i virrvarret av bilar och flög in i en vägg men slungades tillbaka ut på banan igen där den fattade eld.
Flera av de andra föraren rusade fram till Ronnies bil för att dra ur Ronnie ur den brinnande bilen samtidigt som räddningspersonal anslöt för att släcka branden.
Ronnie hamnade på en bår och fördes till sjukhus med ambulans. När Ronnie fördes iväg hade han brutit båda benen, men fanns det ingenting som tydde på att hans liv var i fara. Han hade varit vid medvetande och även kunnat prata med läkarna.
På sjukhuset däremot uppstod det komplikationer i samband med operationen och Ronnie drabbades av fettembolism i lungorna, njurarna och hjärnan.
Hans liv gick inte att rädda och han dog på sjukhuset i Italien bara 34 år gammal och efterlämnade sin fru Barbro och treåriga dottern Nina.
Tyvärr vann Ronnie aldrig ett mästerskap och just därför är han fortfarande ansedd som en av de bästa Formel1-förarna som aldrig lyckades vinna. Hans status i Formel 1 kan bland annat ses i skenet av hans begravning.
Det var inte vilka killar som helst som bar Ronnies kista - utan några av de största namnen i F1-historien.
Förarkollegorna John Watson, Emerson Fittipaldi, James Hunt, Niki Lauda och Jody Scheckter var några av de som bar Ronnie till sista vilan.
Ronnies eftermäle
Ronnie Petersons öde har bland annat skildrats i filmen Superswede. En stor roll i den filmen har Ronnies dotter Nina som bara var tre år gammal när hon miste sin pappa.
För Barbro och Nina fortsatte livet även efter den där ödesdigra dagen i Milano. Det var liksom tvunget att göra det. Barbro inledde efter Ronnies död en relation med racerföraren John Watson.
Barbro och Nina återvände till England men 1987 omkom Barbro i en olycka i hemmet. Det spekulerades i om Barbro begick självmord då det var känt att hon inte mådde bra, men det är något som Nina bestämt nekar till.
Nina var bara tolv år gammal när hon hade förlorat båda sina föräldrar. Hon flyttade till Sverige och hem till sin farmor och farfar, Bengt och Maj Britt.
Därefter, i tonåren flyttade hon till sin farbror Tommy och hans familj. Nina valde sedan när hon blivit vuxen att återvända till London och utbilda sig till inredningsarkitekt.
Där träffade hon sin blivande man Carl-Johan Kennedy. Paret gifte sig och Nina födde tre barn och bor idag med familjen i Stockholm.
Fick lära känna pappa via filmen
Nina hade en stor medverkan i arbetet med filmen Superswede som handlar om Ronnies liv och som gick upp på biograferna 2017 i Sverige.
Livet har inte varit lätt för Nina. Arbetet med filmen rev upp gamla sår men medförde också fina delar.
- Jag har lärt mig leva med sorgen att aldrig lära känna min pappa och att sedan förlora även min mamma i ung ålder.
Nina säger att arbetet med filmen fick henne att komma närmare sin pappa.
- Men det har gått väldigt lång tid och att få arbeta med den här filmen har varit ett fint sätt att komma nära min pappa på ett sätt som jag inte hade gjort förut. Höra hans röst, se honom och mamma i unga år.
- Jag drömmer om honom på nätterna och har lärt känna honom på ett sätt jag inte gjorde innan, berättade hon i en intervju med sajten allas.se i samband med lanseringen av filmen om Ronnie Peterson.
I Örebro restes en staty över Ronnie i augusti 2003 till minne av 25-årsdagen för Ronnies bortgång. Statyn är över tre meter hög och visar Ronnie på en Lotus-bil.
Statyn uppfördes på Almbyplan, nära Ronnies föräldrahem men också nära platsen där han ligger begraven.