Ronnie Peterson.
Foto: Bildbyrån
Personporträtt

Ronnie Peterson - The Superswede som försvann för tidigt

ANNONS

Han kom på alla hjärtans dag och försvann en ödesdiger eftermiddag i Italien. Här är historien om Sveriges första och största Formel 1-stjärna. 

Namn: Ronnie Peterson
Team: Antique Automobiles, March-Ford, Lotus-Ford, Tyrell-For
Ålder: 1944 - 1978 (34 år)
Säsonger i F1: 9
Titlar och mertier: Slutade tvåa i VM vid två tillfällen och 3:a en gång 
Fun Fact: Kallades Superswede, vilket också blev titeln på filmen om honom

En kärleksgåva på alla hjärtans dag

1944 blev ingen vanlig alla hjärtans dag för Bengt och Maj Britt i Örebro. Dagen till ära födde nämligen Maj Britt en liten pojke som fick namnet Ronnie. 

Det var inte givet att Ronnie skulle hamna inom motorsport. Även om hans pappa hade ett visst intresse för motorsport så började inte Ronnie tävla på riktigt i gokart förrän han var 18 år. 

Ingen hade kunnat drömma om hur snabbt det skulle gå för Ronnie att nå absoluta toppen  när han 1962 som 18-åring började att tävla i gokart. Men snabbt gick det och karriären fortsatte några år senare när han mellan 1966-69 körde Formel 3. 

1969 var Ronnie på disco hemma i Örebro och kom i samspråk en vacker blondin som hette Barbro. 

Ronnie Peterson - Sveriges första Formel 1-stjärna. Foto: Bildbyrån

Året därpå debuterade Ronnie i Formel 1 och han blev snabbt en av världens bästa förare. 1971 flyttade Ronnie och Barbro ihop i Maidenhead en bit utanför London. 

Medan Ronnie ägnade dagarna åt att vara en av världens bästa Formel 1-förare blev Barbro anställd på Lotus, samma stall som Ronnie körde för och på så sätt kunde hon också följa med sin sambo på alla hans tävlingar runt om i Europa. 

I december 1973 förlovade sig paret och de gifte sig två år senare. Samma år, 1975 hade de också lämnat London för att bosätta sig i Monaco där de bodde grannar med Björn Borg. 

Den 4:e november samma året födde Barbro en liten flicka som fick namnet Nina Louise. Livet lekte för paret Peterson, men ingen visste att nyblivne pappa Ronnie bara hade tre år kvar att leva.

Debuten i Formel 1

Det ska sägas att han inte hoppade ner i gokarten som 18-åring och på bara några år blev en av världens bästa förare. Ronnie hade redan som åttaåring fått en gokart som hans pappa hade gjort åt honom, så intresset hade funnits sedan liten, även om Ronnie inte likt många andra förare hade haft en utstakad väg till toppen. 

Även uppe i den professionella karriären i Formel 3 körde han en bil som pappa Bengt hade byggt. 

Bilen bar namnet SWEBE. Efter tre år och 75 tävlingar i Formel 3 hade Ronnie imponerat tillräckligt för att till slut få chansen i Formel 1. 

Ronnie i sin Lotus. Foto: Bildbyrån

Han skrev på för det brittiska stallet Antique Automobiles/Colin Crabbe Racing. Debutsäsongen blev 9 race för Ronnie men han noterades inte för något slutresultat. 

Året därpå, hade Ronnie bytt till stallet March. Bytet skulle visa sig få riktigt fin utväxling då Ronnie tog silver bakom guldmedaljören Jackie Stewart som totalt skulle komma att ta tre VM-titlar i Formel 1.

Ronnie var dock aldrig nära titeln måste vi erkänna, Stewart tog 62 poäng vilket var nästan dubbelt så många som Ronnies 33. 

Ronnie stannade hos March även säsongen 1972 men han kunde upprepa de fina resultaten från åren innan. Ronnie slutade tia och marscherade därefter vidare i karriären till Lotus där han skulle komma att köra alla sina återstående säsonger utom en.

Kraschen på Monza

Två lopp före det på Autodromo Nazionale Monza hade Ronnie vunnit i Österrike efter att ha startat i pole position. Loppet just innan Monza hade han slutat tvåa. 

Ronnie hade dessutom skrivit på ett avtal med toppstallet McLaren till nästa säsong. Det var en Peterson med gott självförtroende som anlände till Italien.  

Men det blev ingen bra start på helgen då Ronnie kraschade en bil under ett träningspass. Han kunde inte köra sin vanliga bil, fick inte heller låna andrepilotens bil och fick därför till slut en äldre bil som han inte var bekväm med. Ronnie kvalade till sist in som femma vilket blev hans startposition på söndagen. 

När starten gick på tog det inte längre än in i första kurvan innan ett flertal bilar kraschade ihop. Ronnies bil träffades i virrvarret av bilar och flög in i en vägg men slungades tillbaka ut på banan igen där den fattade eld. 

Ronnie har kraschat på Monza. Foto: Bildbyrån

Flera av de andra föraren rusade fram till Ronnies bil för att dra ur Ronnie ur den brinnande bilen samtidigt som räddningspersonal anslöt för att släcka branden. 

Ronnie hamnade på en bår och fördes till sjukhus med ambulans. När Ronnie fördes iväg hade han brutit båda benen, men fanns det ingenting som tydde på att hans liv var i fara. Han hade varit vid medvetande och även kunnat prata med läkarna. 

På sjukhuset däremot uppstod det komplikationer i samband med operationen och Ronnie drabbades av fettembolism i lungorna, njurarna och hjärnan. 

Hans liv gick inte att rädda och han dog på sjukhuset i Italien bara 34 år gammal och efterlämnade sin fru Barbro och treåriga dottern Nina.

Tyvärr vann Ronnie aldrig ett mästerskap och just därför är han fortfarande ansedd som en av de bästa Formel1-förarna som aldrig lyckades vinna. Hans status i Formel 1 kan bland annat ses i skenet av hans begravning. 

Det var inte vilka killar som helst som bar Ronnies kista - utan några av de största namnen i F1-historien. 

Förarkollegorna John Watson, Emerson Fittipaldi, James Hunt, Niki Lauda och Jody Scheckter var några av de som bar Ronnie till sista vilan. 

Ronnies eftermäle

Ronnie Petersons öde har bland annat skildrats i filmen Superswede. En stor roll i den filmen har Ronnies dotter Nina som bara var tre år gammal när hon miste sin pappa. 

För Barbro och Nina fortsatte livet även efter den där ödesdigra dagen i Milano. Det var liksom tvunget att göra det. Barbro inledde efter Ronnies död en relation med racerföraren John Watson. 

Barbro och Nina återvände till England men 1987 omkom Barbro i en olycka i hemmet. Det spekulerades i om Barbro begick självmord då det var känt att hon inte mådde bra, men det är något som Nina bestämt nekar till. 

Nina var bara tolv år gammal när hon hade förlorat båda sina föräldrar. Hon flyttade till Sverige och hem till sin farmor och farfar, Bengt och Maj Britt. 

Därefter, i tonåren flyttade hon till sin farbror Tommy och hans familj. Nina valde sedan när hon blivit vuxen att återvända till London och utbilda sig till inredningsarkitekt. 

Där träffade hon sin blivande man Carl-Johan Kennedy. Paret gifte sig och Nina födde tre barn och bor idag med familjen i Stockholm. 

Henrik Jansson-Schweizer,, Nina och Emerson Fittipaldi i samband med lanseringen av filmen om Ronnie

Fick lära känna pappa via filmen

Nina hade en stor medverkan i arbetet med filmen Superswede som handlar om Ronnies liv och som gick upp på biograferna 2017 i Sverige. 

Livet har inte varit lätt för Nina. Arbetet med filmen rev upp gamla sår men medförde också fina delar. 

- Jag har lärt mig leva med sorgen att aldrig lära känna min pappa och att sedan förlora även min mamma i ung ålder. 

Nina säger att arbetet med filmen fick henne att komma närmare sin pappa. 

- Men det har gått väldigt lång tid och att få arbeta med den här filmen har varit ett fint sätt att komma nära min pappa på ett sätt som jag inte hade gjort förut. Höra hans röst, se honom och mamma i unga år. 

- Jag drömmer om honom på nätterna och har lärt känna honom på ett sätt jag inte gjorde innan, berättade hon i en intervju med sajten allas.se i samband med lanseringen av filmen om Ronnie Peterson.

I Örebro restes en staty över Ronnie i augusti 2003 till minne av 25-årsdagen för Ronnies bortgång. Statyn är över tre meter hög och visar Ronnie på en Lotus-bil. 

Statyn uppfördes på Almbyplan, nära Ronnies föräldrahem men också nära platsen där han ligger begraven. 

Ronnie till vänster - med vännerna Patrick Tambay, Gilles Villeneuve & Jody Scheckter, 
 
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten