Foto: Bildbyrån
Personporträtt

Alain Prost - Professorn från Lorette

ANNONS

En av världens främsta förare - med en av de hetaste rivaliteterna i F1-historien-

Namn: Alain Marie Pascal Prost

Lag: McLaren, Renault, Ferrari och Williams

Nationalitet: Fransk

Ålder: 67 år                                                        

F1-säsonger: 13

Titlar eller bästa meriter: Världsmästare 4 gånger (1985, 86, 89, 93)

Fun Fact: Känd för sina smeknamn Maestro eller Professorn, på grund av sitt metodiska sätt att tävla.


Professorn från Lorette 

En av världens främsta F1-förare genom tiderna som tävlade i F1 tretton gånger. Mellan 1980-1991 samt säsongen 1993. Han är son till André Prost och Marie-Rose Karatchian och hade en bror Daniel, som gick bort i cancer i september 1986. 

"Professorn" var känd för sitt metodiska sätt att tävla. Redan från mycket ung ålder började han ta flera segrar i karting där han utmärkte sig ett stort löfte. 

Efter att ha vunnit den franska Formel 3 två gånger samt även den europeiska versionen öppnades dörrarna upp för Alain Prost till Formel 1 av McLaren. 

Året för sin F1-debut gifte han sig med Anne-Marie Barge med vilken han fick två söner: Nicolas, som också är förare, och Sacha, som nu är 32 år gammal. Dottern Victoria fick han med sin nya fru Bernadette Cottin.

Mellan 2014 och 2018 tävlade äldsta sonen Nicolas i  Formula E för Renault. Via Nicholas har Prost två barnbarn och även Sacha har en son.

Utanför bilvärlden är Prost en ivrig golfspelare och en mycket aktiv inom cykelsport. Utöver att vara cyklist så arbetar han också deltid som designer med cykelrams-företaget Cyfac.

Emerson Fittipaldi och Alain Prost. Foto: Bildbyrån


Starten på en framgångsrik karriär

McLaren var det första teamet som gav Prost möjlighet att tävla i F1. Under sitt debutår råkade Prost dock ut för stora olyckor, till exempel på Kyalami i Sydafrika där han bröt handleden under träningen och på Watkins Glen i USA där han fick en hjärnskakning.

Det blev en sextonde plats för Prost hos McLaren hans första säsong där, och det var ingenting som imponerade på britterna så man skickade tillbaka fransmannen över sundet vid engelska kanalen till sitt hemland. Där togs han emot av Renault där det skulle bli tre säsonger. 

Den första, 1981, slutade han femma, året därefter blev han fyra och säsongen 1982 var han med och utmanade om guldet. 

Inte bara utmanade. Faktum är att han ledde i stort sett hela säsongen - och det i överlägsen stil. 

På den här tiden var det bara 15 GP per säsong och efter 11 GP hade Prost 51 poäng, jämfört med Nelson Piquet på andra plats som bara hade 37. 

Fyra race senare hade brassen gått om Prost efter att denne tvingats bryta tre av de kvarvarande loppen. Piquet slutade på 59 poäng mot Prosts 57, som hade tappat guldet efter en sanslöst dålig säsongsavslutning. Han hade haft en och halv hand på bucklan men fick ändå se sig besegrad. 


Tillbaka över sundet

Till säsongen 1984 var Prost välkommen tillbaka i England igen och McLaren som såg en potentiell världsmästare i fransmannen efter dennes framfart de senaste säsongerna. Om man tyckte att Prost var nära guldet 1984 så var det en försmak av vad som väntade 1985.

Fransmannen ledde återigen i stor stil, den här gången över stallkamraten Niki Lauda

Men efter att Prost ha fått bryta fyra av de åtta sista loppen kom Lauda ifatt och gick förbi. Det hjälpte inte att Prost vann de två sista racen. Lauda vann med 72 poäng, mot Prosts 71.5. 

Att fransmannen tvingades bryta fyra lopp av sex upp till säsongsavslutningen kostade honom återigen guldet - med minsta möjliga marginal. Niki Lauda tog sitt tredje och skulle det visa sig bli, sista VM-guld. 

Åldrade mästare; Lauda, Prost & Piquet. Foto: Bildbyrån

McLaren som team vann 12 av 15 race den säsongen och var totalt överlägsna konkurrenterna. 

Säsongen därpå däremot kunde Prost till slut kvittera ut sitt efterlängtade och välförtjänta VM-guld. I stor still dessutom - han vann med 20 poängs marginal ner till italienaren Michele Alboreto. 

Efter två raka andraplatser blev det två raka guld då Prost även vann 1986. 

Det skulle dröja till 1989 innan Prost vann igen, men det som hände runt de här åren har blivit Formel 1-historia. 

Det var nämligen en tid då världens två största stjärnor skulle bli stallkamrater och stora rivaler. Alain Prost fick nämligen Ayrton Senna som lagkamrat. 

Säsongen 1987 vann Nelson Piquet men säsongen därpå blev rafflande.

 

Vann – men förlorade ändå

De två McLaren-förarna Prost och Senna vann femton av sexton GP 1988. Bara österrikaren Gerhard Berger lyckades koma emellan och vinna ett. 

McLaren tog nästan maximalt poäng i Konstruktörsmästerskapet då Prost och Senna allt som oftast slutade etta och tvåa.

Senna hade dock tagit ledningen om VM-titeln och behöll försprånget trots att Prost knappade in på slutet, marginalen blev tre poäng.

Faktum är att Prost egentligen tog fler poäng (105) mot Sennas 94 men på grund av tävlingsreglerna som tillämpades fram till 1990 att bara poängen från de elva bästa racen skulle räknas - så försvann värdefulla poäng för Prost och Senna stod som slutsegrare. 

Märkligt kan tyckas i efterhand, men sådana var reglerna på den tiden.

Detta var dock första och enda gången som mästaren (Senna) skulle vinna en titel utan att ha tagit flest poäng i totalen – alla insåg det absurda i det hela och regeln slopades 1991. 

1989 slutade de båda etta och tvåa igen, även om det inte blev riktigt lika rafflande som året innan, Prost vann med ganska bred marginal, 76 poäng mot Sennas 60.

Hela personporträttet om Ayrton Senna kan ni läsa här.

 

Ansluter till Ferrari 

1989 blev Prosts sista säsong i McLaren. Det italienska storteamet Ferrari välkomnade honom till säsongen 1990 och Prost acklimatiserade sig omedelbart.

Rivaliteten med Senna var fortsatt intensiv och de båda var återigen etta och två när säsongen var slut - men den här gången hade Senna återerövrat VM-bucklan. 

Brassen vann även 1991 och Prost försvann efter två säsonger från Ferrari till Williams. 

Anledningen till uppbrottet var Prosts uttalanden efter Suzuka där han klagade på sin bil och hävdade att det var "som att köra en ful lastbil". Ferrari uppskattade inte at få sin dyra Formel 1-bil jämförd med en ful lastbil och fransmannen fick sparken.

Avslutar i topp - fjärde världsmästartiteln

Efter att ha tagit ett oväntat sabbatsår 1992 återvände Prost till Formel 1 för att köra för Williams. Där lade Prost in sitt veto mot att få Senna som lagkamrat, vilket blev ännu en stor händelse i den intensiva rivaliteten mellan de båda. 

Trots nya stora dispyter och duster med Senna i tävlingarna lyckades Prost ta sju segrar och blev därmed den mest framgångsrika av de två. Prost vann sju av de första tävlingarna och seglade ifrån kraftigt, Senna var faktiskt aldrig riktigt nära den här säsongen.  

Mellan 1983 och 1993 tog fransmannen fyra VM-guld och fyra andraplatser. 

I samband med detta tillkännagav Prost sin pensionering från F1. Han valde med andra ord att sluta på topp. 


Kvar i Formel 1 efter karriären – bittert avsked från Alpine

Mellan 1997 och 2001 gav sig Prost på ett eget projekt med ett eget team inom Formel 1; Prost Grand Prix. 

Prost hade köpt teamet Ligier, som bland annat Stefan "Lill-Lövis" Johansson hade kört för. Projektet blev dock ett misslyckande och teamet gick i konkurs i början av 2002.

Frankrikes främsta Formel 1-förare återvände ändå till sporten. 2019 var han senior konsult åt Renault (numera Alpine). Han stannade i tre år och försvann i början av 2022.

Skilsmässan blev dock bitter då Prost inte kom överens med ledningen i Alpine. 

– Laurent Rossi (vd:n) vill ha allt strålkastarljus på sig, sa Prost när han lämnade teamet i januari 2022. 

Vem som lämnade vem är också oklart då det inte fanns någon samstämmig version. Enligt Prost avböjde han ett kontraktsförslag att fortsätta, medan Alpine hävdar att de aldrig erbjöd honom förlängt. 

– Jag är väldigt besviken över att det här kom ut idag och på sättet det gjorde det, jag hade blivit lovad att vi skulle annonsera det tillsammans, jag och Alpine. Jag är mycket besviken, de har inte visat mig någon respekt, sa Prost när nyheten läckt ut.

Utifrån kan man bara tycka det är beklagligt att Frankrikes team i F1 och landets största förare genom tiderna inte kunde hitta ett sätt att samarbeta. Men nu är det som det är.


 

Piquet, Senna (mitten), Prost (th). Foto: Bildbyrån

Lever vidare för alltid – i Brasilien 

Efter Schumacher/Hamilton (7) och Juan Manuel Fangio (5) är Prost tidernas fjärde främsta förare med sina fyra VM-guld, tillsammans med Sebastian Vettel

Dessutom har hans rivalitet med Senna gjort honom ännu mer berömd och intressant. Prosts duster med Senna var hårda under åren, men i efterhand har brasilianarna förlåtit honom. 

Prost har sagt i efterhand att han har blivit mer berömd i Brasilien än i Frankrike på grund av sin rivalitet med den tragiskt framlidne Senna. 

– Vi hade många tuffa dueller, men dessa lever kvar i minnet efter Senna. Vi körde ihop i samma stall i bara två år (McLaren 1988/89), men ändå är våra liv och historia sammankopplade för alltid. Det har gått 30 år men än idag pratar knappt någon om antingen Senna eller Prost utan att den andra nämns samtidigt. 


TV: Alpine presenterar nya bilen för 2023

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten