Personporträtt

Juan Manuel Fangio - Gudfadern från Argentina bäst genom tiderna

ANNONS

Historien om Juan Manuel Fangio som dominerade Formel 1 i sportens i begynnelse.  

Namn: Juan Manuel Fangio

Nationalitet: Argentina

Ålder: 1911 - 1995 (84 år)

Säsonger i F1: 8

Teams: Alfa Romeo, Maserati, Daimler Benz, Ferrari, Sud Americana

Titlar: Först med att ta 5 VM-titlar

Fun Fact: Filmen Operación Fangio som skildrar hans mycket dramatiska dygn på Cuba
 

Gudfadern till Italien med Maserati 

Juan Manuel Fangio föddes i Balcarce, en liten stad nära semesterorten Mar del Plata i Argentina. Han hade italienskt påbrå från sin farfar som utvandrade från Italien till Argentina i slutet av 1800-talet. 

Fangio inledde sin motorkarriär genom att köra olika lokala tävlingar i Argentina efter att ha avslutat sin militärtjänstgöring. Han blev argentinsk mästare och tävlade även i internationella tävlingar på kontinenten, bland annat i Brasilien i början på 1940-talet. 

I ett lopp som gick från Argentina i söder genom Sydamerika hela vägen upp till Colombia och in i Venezuela råkade Fangio ut för ett svårt trauma när de hade nått Peru. Han tappade kontroll över bilen han körde och den föll ut över en klippa där dörren till passagerarsätet slets loss. Ut flög Fangios medtävlare, copilot och kompis Daniel Urrutia som avled. Olyckan tog Fangio hårt.  

1948 hade Fangios ryktbarhet nått högsta politiska nivå och den Juan Peron-ledda argentinska regeringen köpte Fangio en Maserati och skickade honom till Europa för att han skulle fortsätta sin karriär och skänka nationen internationell ära och berömmelse. 

Foto: Bildbyrån


Inte först, men störst 

Den allra första Formel 1-säsongen kördes 1950 och vanns av italienaren Giuseppe Farina i Alfa Romeo. Det andra året blev det argentinskt guld för Alfa Romeo då Juan Manuel Fangio skulle ta sin första titel. 1952 och 53 vann Ferrari genom italienaren Alberto Ascari. Dessvärre omkom Ascari tragiskt nog under en testkörning med Ferrari 1955. 

Innan Mercedes blev det team de är idag körde de två säsonger i Formel 1:s inledning under namnet Daimler-Benz AG. Det kom att bli två minnesvärda säsonger tack vare argentinaren Fangio. 

Den mycket märkliga företeelsen skedde nämligen att argentinaren inledde säsongen 1954 med Maserati, men kom att avsluta den med Mercedes, som därför kunde claima guldet då Fangio körde i mål i det sista racet i en Mercedes-bil. 

Året därpå var det inget snack om vilket team Fangio tillhörde. Argentinaren tog sitt tredje guld, sitt andra raka för Mercedes som i och med det hade två VM-titlar på förarsidan - på sina enda två Formel 1-säsonger.

Sluten cirkel hos Maserati

Fangio försvann efter säsongen till Ferrari för att ersätta den avlidne Ascari där det blev ett nytt guld 1956. Efter säsongen tyckte dock den flyttglada argentinaren att det var dags att röra på sig ännu en gång. Fangio som tagit tre raka guld dök nu återigen upp i en Maserati. 

Teamet och föraren hade uppenbarligen dragit ett streck över gammalt groll och när säsongen summerades hade Fangio tagit sin femte VM-titel. Den här gången körde han in över mållinjen i säsongens sista tävling för Maserati. 

Foto: Bildbyrån


Kidnappningen i Havana 

1957 hölls en icke officiell Grand Prix på Cuba i Havana, en tävling Cubas dåvarande president Fulgencio Batista anordnade. Fangio vann eventet och var tillbaka ett år senare för att köra även 1958. Men innan racet stormade två beväpnade män från Fidel Castros 26:e juli-rörelsen in på Fangios hotell och kidnappade honom. 

Batista beordrade att tävlingen skulle fortgå som planerat samtidigt som han satte igång en räddningsinsats för att rädda den argentinska besökaren och femfaldiga världsmästaren. 

Fangio fördes till tre olika separata hus under de kommande timmarna. Hans kidnappare lät honom lyssna på loppet via radio och försåg honom även med en tv för att han skulle kunna se bilderna från en krasch från loppet. 

Om Fangio hade fått sin landsman Che Guevaras revolutionära ådra är oklart men när han släpptes överraskades omgivningen av vad han hade att säga. Fangio berättade att hans kidnappare hade pratat med honom om sitt revolutionära program och behandlat honom mycket väl under alla 29 timmar han varit tillfångatagen.

"Detta var ännu ett äventyr", konstaterade Fangio och sa att "om det rebellerna gjorde var för en bra sak, så kan jag som argentinare acceptera det". 

Kidnapparna från 26:e Juli-rörelsen hade haft som enda motiv att försöka få loppet avbrutet och på så sätt skada president Batistas anseende. De hade aldrig haft några som helst avsikter att skada Fangio och släppte honom därför så kort därefter. 

Många tog det faktum att Batista aldrig lyckades spåra kidnapparna som ett tecken på att hans inflytande var på väg att minska. Något som visade sig stämma. Året efter, 1959, rullade Fidel Castro och Che Guevara in i Havana som segrare efter att deras revolution störtat Batistas regering. Något nytt Grand Prix på Cuba blev det dock inte. 

Foto: Bildbyrån

El Padrino - The Godfather

Juan Manuel Fangio återvände till Argentina och dog i Buenos Aires 1995. 1990 blev han invald i International Motorsports Hall of Fame. 

Historien om Fangios dramatiska kidnappning och dygn på Cuba blev en argentinsk spelfilm 1999 och fick namnet Operación Fangio. Totalt har sex statyer av Fangio rests på olika platser runtom i världen, bland annat i hans hemland, i Monaco och på Monza. 

I hans hemland Argentina, där det är vanligt med ett epitet på riktigt framgångsrika människor – Maradona kallas Gud och Che Guevara för El Comandante – går Fangio under smeknamnet “el Maestro”, mästaren. 

I olika studier om vem som varit världens främsta Formel 1-förare genom tiderna där forskare tagit hänsyn till parametrar som bilarnas standard, banornas skick, säkerheten mm så har Fangio fått bäst resultat av alla. 

Han anses vara världens främsta genom tiderna och statistiken ger honom rätt. i Filmen A life of Speed: The Juan Manuel Fangio Story pratar många av historiens främsta F1-förare om sin beundran för Fangio. 

I slutet av filmen visas även argentinarens statistik. 

  • 29 pole positions (55.77 %)
  • 23 snabbaste varv (45.10 %)
  • 35 gånger på podiet (68.62 %)
  • 24 vunna Grand Prix (46.25 %)

Samtliga noteringar är än idag rekord i sin respektive kategori. Ingen annan förare har bättre statistik. Det är inte åsikt att Juan Manuel Fangio är bäst genom tiderna - det är ett konstaterande. 

Såväl Michael Schumacher som Lewis Hamilton, som är de enda två som passerat Fangio i antal VM-titlar, har pratat varmt om argentinaren. “Det Fangio gjorde på sin tid kan inte jämföras med något av det jag uppnått”, sa Schumacher 2003. 

Lewis Hamilton konstaterade kort och gott efter sin femte VM-titel 2018 att “Juan Manuel Fangio is The Godfather of our sport”.

Foto: Bildbyrån

TV: Minnesvärda händelserna som blivit memes

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten