Personporträtt

Ayrton Senna - Gone but never forgotten

ANNONS

En av sportens främsta genom tiderna försvann alldeles för tidigt. Men hans eftermäle lever kvar i allra högsta grad. 

Namn: Ayrton Senna

Nationalitet: Brasilien

Ålder: Född 1960 i São Paolo - Död 1994, San Marino, Italien  

Säsonger i F1: 11

Team: Toleman-Hart, Lotus-Renault/Honda, McLaren, Williams

Titlar och meriter: 3 VM-titlar (1985, 90, 91) 
 

En historisk rivalitet 

Andra halvan av 80-talet och början av 90-talet handlade F1 framför allt om två förare. Det var en ständig kamp mellan fransmannen Alain Prost och brasilianaren Ayrton Senna. Prost tog fyra VM-titlar; 85, 86, 89 och 93. Senna vann tre gånger, 88, 90 och 91. Brassen ledde racet i San Marino och var den stora favoriten till VM-titeln, eftersom Prost hade slutat, när en av historiens mest berömda krascher var ett faktum. 

Med tre VM-titlar är Senna delad fyra i Formel1-historien. Michael Schumacher och Lewis Hamilton har sju, argentinaren Fangio har 5. Sennas stora rival Alain Prost och Sebastian Vettel har fyra titlar var. Övriga som står på tre titlar är Sennas landsman Nelson Piquet, österrikaren Niki Lauda samt Jackie Stewart och Jack Brabham. 

Helgen som Senna omkom var den mörkaste i F1-historien eftersom österrikaren Roland Ratzenberger hade omkommit dagen innan på träningen.

Dagen efter Ratzenbergers krasch kom ändå tävlingen igång. Det skulle dock bara dröja sju varv innan Ayrton Senna dundrade in i väggen. 

Brassen fördes till Bolognas sjukhus med ambulans. Hans medtävlande fick inte veta hur illa det var ställt. Medan Michael Schumacher och resten av gänget fortsatte att kämpa om poäng kämpade Senna och läkarna för hans liv. 

Lauda, Prost och Senna. Foto: Bildbyrån

Från São Paulo till San Marino

Ayrton Senna föddes i Sao Paolo 1960. I samma stad där han idag också ligger begraven, på Morumbi-kyrkogården. Han växte upp med mamma, pappa och två syskon. 

Hans pappa Milton da Silva byggde sonen en liten kart när han var liten men det var mer för att lille Ayrton och hans syskon skulle ha något att roa sig med. Milton hävdade senare att han aldrig planerade eller hade några tankar på att sonen skulle bli racerförare, det var bara något som tog fart med tiden. 

Senna hade en ganska vanlig barndom i ett medelklasshem. Han började tävla alltmer inom kartingen och det som från början varit ett litet intresse blev snabbt Sennas stora passion.

Han började att tävla inom kart i Brasilien som 13-åring och blev snabbt framgångsrik. Han vann Sydamerikanska Kart Championship 1977 och ansågs då vara redo för större utmaningar. Han kom till Europa i slutet av sina tonår och spenderade först en tid i Italien och sedan i England där han avancerade inom de olika ungdomsmästerskapen. 

San Marino GP 1989, Prost och Senna i täten. Foto: Bildbyrån

 

Sennas första år i Formel 1 

Till slut var brassen redo för sin Formel 1-debut och Ayrton Senna gjorde den i det brittiska stallet Toleman-Hart 1984 där han var lagkamrat med svensken Stefan "Lill-Lövis" Johansson. Niki Lauda vann VM-guldet före Alain Prost den säsongen, med 0.5 poängs marginal. Senna körde in 13 poäng och slutade plats 9. 

Senna värvades till Lotus-Renault inför säsongen därpå och där gjorde han tydliga framsteg, med 7 pole positions, två segrar och totalt sex podiumplaceringar. Han slutade fyra i Lotus sin första säsong, samma placering andra säsongen och den tredje och sista säsongen hos Lotus blev det en tredje plats. 

1988 gjorde han sitt första race för McLaren och då kom också fullträffen. Med Prost och Senna i samma stall vann McLaren 15 av de 16 tävlingarna som kördes den säsongen, en otrolig prestation. Frågan var bara vem av dem som skulle vinna. Till slut hade Senna tagit tre poäng fler än Prost och tog därmed sitt första VM-guld.

Följande säsong var det samma två kombattanter som gjorde upp om guldet men den gången var fransmannen starkast. Prost bytte därefter till Ferrari och rivaliteten fortsatte. Senna var dock starkaste de två nästkommande säsongerna och tog gulden både 1990 och 1991. 

Prost vann återigen 1993 medan Senna slutade tvåa bakom fransmannen, som gjorde sin sista säsong. Det var därmed upplagt för Senna att ta en ny titel 1994, men redan i säsongens tredje race var den drömmen, och Sennas liv, över.   

Sennas grav i São Paulo. Foto: Bildbyrån

Den ödesdigra söndagen 

Den unge tysken Michael Schumacher hade dock säsongen strålande och vann både Brasiliens Grand Prix, i Sennas hemstad São Paulo och i Japan i säsongens andra tävling, trots att Senna startat i pole position vid båda tillfällena. 

Det var en märklig söndagsmorgon den 1 maj i staden Imola, ungefär sex mil från den italienska kusten till Adriatiska havet. Sporten hade just nåtts av beskedet att österrikaren Ratzenberger hade omkommit men dagens tävling skulle ändå genomföras. 

Ayrton Senna hade tagit pole position och vaknade sannolikt ändå med en bra känsla i kroppen. Han förberedde sig för racet precis som vanligt. Varken han eller omvärlden visste att det här skulle bli hans sista dag i livet. 

Racet startade och Senna ledde från start i sin pole position. Han ledde loppet på sjunde varvet när olyckan var framme. Senna tappade kontrollen på bilen i en kurva och dundrade rakt in i skyddsvallen i 200 kilometer i timmen. 

På videoupptagningen från kraschen ser man hur Sennas huvud rör sig för några sekunder där han sitter kvar i bilen. Sedan slutar hjälmen att röra på sig och Sennas liv rinner ur honom. Han fördes i till sjukhus i ambulanshelikopter men det fanns ingenting att göra. Han dödförklarades på sjukhuset i Bologna.  

Racet fortsatte, märkligt nog, utan att någon av de andra förarna fick veta vad som hänt Senna och Michael Schumacher vann tävlingen och senare också världsmästartiteln. 

Williams som team blev anmälda för Sennas död men friades senare från alla misstankar. Det fanns ingenting som antydde att de låg bakom Sennas död eller hade kunnat förhindra den. Bilen hade genomgått de vanliga testerna inför loppen och var i kördugligt skick. 

Att bli friad juridiskt innebär dock inte att den mentala och psykologiska aspekten försvinner. “Jag bär alltid med mig en viss skuld över Sennas död” har den förra Williams-chefen Adrian Newy berättat i intervjuer och dokumentärer efteråt. 


 

Sennas eftermäle

Säkerheten inom Formel 1 har blivit betydligt bättre efter Sennas olycka och det dröjde 21 år innan någon omkom igen då fransmannen Jules Bianchi omkom i Japans Grand Prix 2014.  

Totalt blev det elva säsonger, 162 race, 41 segrar och 65 pole positions för en av världens främsta Formel 1-förare genom alla tider. 

Senna hyllades av det brasilianska fotbollslandslaget som på innerplan efter att ha vunnit fotbolls-VM i USA 1994 höll en banderoll med Sennas namn att han var med i deras firande. 

Alain Prost, fransmannen som var Sennas största rival och utmanare på den tiden har i efterhand berättat att han förmodligen blivit kändare i Brasilien än i Frankrike på grund av Sennas dödsolycka och att han påminns om sin gamla rival varje dag.  

"Vi hade många tuffa dueller, men dessa lever kvar i minnet efter Senna. Vi körde ihop i samma stall i bara 2 år (McLaren 1988/89), men ändå är våra liv och historia sammankopplade för alltid. Det har gått 30 år men än idag pratar knappt någon om antingen Senna eller Prost utan att den andra nämns samtidigt". 

Lewis Hamilton 2021 i São Paulo. Foto: Bildbyrån

Lewis Hamilton har pratat många gånger om sin beundran för Senna och alltid hyllats stort i Brasilien för det. Så pass att han efter segern i São Paulo 2021 firade vinsten insvept i den brasilianska flaggan. 

Kärleken var besvarad och hösten 2022 blev Hamilton hedersmedborgare i Brasilien vid en högtidlig ceremoni inför São Paulos GP i november. 

Ayrton Sennas minne lever vidare och även hans namn inom racingen, hans systerson Bruno Senna blev också racingförare. Även Bruno nådde Formel 1 och gjorde tre säsonger, 2010, 2011 och 2012. Sin sista säsong körde han för Williams, precis som hans morbror hade gjort. Bruno nådde dock aldrig några topplaceringar och försvann efter 2021 från Formel 1. 

Det har skrivits otaliga böcker och gjorts flertalet filmer om Senna och hans liv. Den senaste i raden är en serie som Netflix annonserade att man skulle producera 2020 där Sennas liv skulle skildras i fiktiv form.


Ur arkivet: F1-giganternas hetaste dueller genom åren

 

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten