Foto: Bildbyrån
Stall

Mercedes GP Petronas F1 Team - Det senaste decenniets gigant

ANNONS

Mercedes har varit sportens gigant där man i stort sett allt i nästan tio år. De senaste säsongerna har Red Bull susat förbi, kan Mercedes kämpa sig tillbaka?

Förare: Lewis Hamilton & George Russell

Stallchef: Toto Wolff   

Bildade år: 1954 (2010)

Tidigare namn på teamet: Daimler-Benz AG

Titlar i konstruktörsmästerskapet: 8

Titlar vunna av förare: Lewis Hamilton (6), Juan Manuel Fangio (2) Nico Rosberg (1) 

Mercedes GP Petronas F1

Formel 1-sportens utan tvekan mest framgångsrika team det senaste decenniet är tyska Mercedes. Sedan starten 2010 hade teamet några inledande uppstartssäsonger innan man tog över ledarrollen och behöll den i åtta år. 

Från 2014 fram till 2021 tog man åtta raka titlar i konstruktörsmästerskapet och deras förare blev också världsmästare vid sju av dessa tillfällen. Nico Rosberg en gång och Lewis Hamilton de övriga sex. 

Utöver förarna så är österrikaren Toto Wolff ett välkänt ansikte för Mercedes. Toto Wolff lämnade Williams Formel 1 team i januari 2013 för att bli stallchef för Mercedes, där har han blivit kvar sedan dess. Wolff har drivit Mercedes framåt och är tillsammans med Lewis Hamilton de två konstanterna det senaste decenniet som gjort Mercedes till det teamet de är idag. 

Historien med Mercedes inleddes dock på 1950-talet med en kort men även då framgångsrik period under namnet Daimler-Benz AG. Mercedes tävlade bara som eget team två säsonger på 50-talet men har därefter varit involverade i F1 som motorleverantör till andra stall, innan de till slut bestämde sig för att kliva in på egen hand som ett nystartat team 2010. 

Foto: Bildbyrån


En flyttglad argentinare 

Mercedes körde två säsonger på 1950-talet under namnet Daimler-Benz AG och det kom att bli två minnesvärda säsonger tack vare argentinaren Juan Manuel Fangio

Den mycket märkliga företeelsen skedde nämligen att argentinaren inledde säsongen 1954 med Maserati, men kom att avsluta den med Mercedes, som därför kunde claima guldet då Fangio körde i mål i det sista racet i en Mercedes-bil. 

Året därpå var det inget snack om vilket team Fangio tillhörde. Argentinaren tog sitt tredje guld, det första hade han tagit med Alfa Romeo 1951, och Mercedes hade tagit två raka guld - på sina enda två Formel 1-säsonger. 

Fangio försvann efter säsongen till Ferrari där det blev ett nytt guld 1956. Efter säsongen tyckte dock den flyttglada argentinaren att det var dags att röra på sig ännu en gång. Fangio som tagit tre raka guld dök nu återigen upp i en Maserati. 

Teamet och föraren hade uppenbarligen dragit ett streck över gammalt groll och när säsongen summerades hade Fangio tagit sin femte VM-titel. Den här gången körde han in över mållinjen i säsongens sista tävling för Maserati. 

Hela den fascinerade historien om Juan Manuel Fangio – Gudfadern, kan ni läsa i det här personporträttet. 

För Mercedes blev det bara två säsonger i Formel 1. Övriga förare säsongen 1954 var tyskarna Karl Kling, Hans Herrmann och Hermann Lang. 

Året därpå, 1955, var det hela sex förare som körde för teamet. Utöver Fangio, Kling och Hermann så även britten Stirling Moss, fransmannen André Simon och italienaren Piero Taruffi. 

Därefter försvann Mercedes från Formel 1 som eget team. Men man stannade kvar som motorleverantör till andra team och var tätt involverade i McLaren.

Mercedes under 2010-talet

Trots att teamet bara funnits i tretton säsonger, plus två år under 50-talet, så har deras förare tagit världsmästartiteln nio gånger. Bara sex gånger i Mercedes historia har teamets förare inte vunnit VM-titeln. 

I allt väsentligt kan man säga att teamets hela historia är den från 2010 och framåt. De tre första åren satsade man heltyskt med Michael Schumacher och Nico Rosberg. Mercedes plockade upp Schumacher efter att dennes stjärna dalat något och han slutat trea och tvåa sina sista två år hos Ferrari

Sejouren i Mercedes blev dock inte vad varken teamet eller föraren hoppades på och efter en nionde, åttonde och trettonde plats var tyskens karriär både i Mercedes och Formel 1 över. 

Han ersattes av föraren som skulle komma att tangera hans rekord om sju VM-titlar; Lewis Hamilton. Nico Rosberg hade kört för Mercedes från starten och teamet hade slutat 4, 4, 5:a i konstruktörsmästerskapet de tre första säsongerna. 

Teamet hade nu blivit varma i kläderna och med Lewis Hamilton vid sin sida tog Rosberg Mercedes till en andraplats i konstruktörsmästerskapet bakom Red Bull Racing som dominerade sporten vid den här perioden med Sebastian Vettel som tog fyra raka VM-guld för dem. 

2014 bröt Mercedes till slut den sviten när Lewis Hamilton blev världsmästare och Nico Rosberg körning hjälpte teamet att ta sitt första VM-guld i konstruktörsmästerskapet.

En titel man sedan tog varje år, även 2021 då Max Verstappen tog förar-titeln åt Red Bull. Hamilton och Valtteri Bottas ihopsamlade poäng räckte nämligen för att Mercedes skulle vinna konstruktörsmästerskapet för åttonde gången i rad. 

Säsongen 2022 var första gången sedan 2013 som Mercedes inte var överst i konstruktörsmästerskapet. 

Lewis Hamilton. Foto: Bildbyrån

Det makalösa rekordåret

Från 2014 och framåt är Mercedes historia i stort sett Lewis Hamiltons historia även om det finns ett undantag. Nico Rosberg vann titeln 2016 sin sista säsong i Formel 1 innan han ersattes av Valtteri Bottas. 

Hamilton slutade på andraplats bakom Rosberg den säsongen 2016 och trots att de var rivaler hade de en bra relation. 

Även om Hamilton gladdes med Rosberg åt den titeln kan han säkert gräma sig något över det idag. Säsongen 2016 var nämligen den enda han inte vann under åren 2014 - 2020, fram till Verstappens guld 2021. 

Säsongen 2016 går också till historien då Mercedes satte ett rekord som blir svårslaget.

Tillsammans vann Nico Rosberg och Lewis Hamilton 19 av 21 (!) tävlingar under året. Hamilton vann tio race, mot Rosbergs nio, men tysken lyckades ändå ta VM-titeln med fem poängs marginal, främst då Hamilton tvingats bryta två lopp mot Rosbergs enda.  

Hamilton knappade in på slutet och vann de fyra sista racen men Rosberg lyckades ta andraplatsen i alla fyra loppen och därmed hålla undan med minsta möjliga marginal.

2017 ändrades således spelpjäserna när Lewis Hamilton fick en ny parhäst i form av finländaren Valtteri Bottas. Nico Rosberg hade till slut blivit världsmästare och valde att avsluta sin F1-karriär vid 32 års ålder efter sju säsonger hos Mercedes och guldloppet 2016 blev Rosberg sista lopp i Formel 1. 

Bossarnas boss, stallchef Toto Wolff. Foto: Bildbyrån

Mercedes GP Petronas F1 senaste guldålder 

Valtteri Bottas hade i fem år ett av idrottsvärldens mest otacksamma jobb - att vara en av världens bästa i sin sport men ändå aldrig ges en ärlig chans att vinna guld. Hans prestationer har varit enastående och han har hjälpt både Hamilton och Mercedes till fem raka guld - utan att få något för det själv. 

Framför allt sticker säsongen 2019 ut. Bottas bästa säsong i karriären där han tog totalt femton pallplatser (fyra segrar, sju andraplatser och fyra tredjeplatser) och tog 326 poäng. Utöver det hade han även fem pole positions och tre snabbaste varv. 

Bottas hade vunnit VM och blivit utsedd till världens bästa förare - om det inte varit för detaljen att hans stallkamrat varit ännu bättre. Hamilton flög fram på banorna det här året och tog 413 poäng, hans bästa notering någonsin. 

Läs personporträttet om Bottas här

Bottas slutade tvåa även 2020 och trea 2021, bakom stallkamraten Hamilton men med bred marginal (36 poäng) ner till Sergio Pérez på fjärde plats.

Den lojala finländaren bytte efter säsongen 2021 till Alfa Romeo, efter vad som framstod som ett ömsesidigt beslut att gå skilda vägar mellan honom och stallchefen Toto Wolff. 

Hur det gick för Hamilton vet ni. Den dramatiska finalen i Bahrain avgjordes under uppmärksammade former i den sista kurvan då Verstappen lyckades köra om Hamilton. 

Mercedes vann dock konstruktörsmästerskapet 2021 för åttonde året i rad, en viss upprättning för teamet som helhet, även om det knappast dämpade besvikelsen på sättet som Hamilton förlorade guldet i sista kurvan. 

Det blev ingen åttonde titel för britten den gången och även om Hamilton inte var i närheten av att utmana om guldet 2022 så blir det ett nytt försök på den åttonde titeln 2023.  


Nedpetade från tronen, men en avslutning som gav hopp

Hamilton blev kvar över 2022 medan Bottas försvann. In kom istället en annan ung britt, George Russell som visat sina egenskaper under tre säsonger hos Williams. Russell gjorde kanonsäsong för att vara första året i ett nytt stall och ny bil. 

Red Bull körde i en egen liga i år och även Ferrari drog snabbt ifrån Mercedes som hade en mycket svag start på året. 

Under sommaren kom dock både Hamilton och Russell upp i gott slag och staplade upp andra och tredjeplatser på löpande band. 

Åt Verstappen fanns inget att göra men de visade att Mercedes som team inte lagt sig ner att dö och att Ferrari inte skulle få köra runt i godan ro bakom Red Bull. 

Säsongens näst sista GP, i São Paulo, blev en stor helg för Mercedes. Först blev Lewis Hamilton hedersmedborgare i Brasilien och sedan gick George Russell ut på söndagen och vann racet. Segern var Mercedes första för säsongen och Russells första i karriären. 

Dubbelt Mercedes i Brasilien. Foto: Bildbyrån

Ändå var det Lewis Hamiltons ord som satte ord på vad alla kände: 

- Jag kan bara gratulera George till hans seger. Det är ett enormt lyft för hela lagets moral. Nu kan vi gå in i vintern och veta att vi är på rätt väg. Vi är fortfarande det bästa teamet, nu ska vi återgå till att visa det mer konsekvent nästa år, sa Hamilton efter Brasilien. .

Hamilton slutade tvåa i tre av säsongens fyra sista tävlingar medan Russell utöver segern i Brasilien satte fastest lap vid fyra tillfällen under de sista sex racen. 

Mercedes starka säsongsavslutning visade att de är tillbaka. Det ska bli mycket intressant att se om det blir ett tre-lags-race under årets säsong.  


Följ med Mercedes-profilerna – besöker teamets motorfabrik

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten