Foto: Bildbyrån
Personporträtt

Valtteri Bottas - i fina finska Formel 1-fotspår

ANNONS

Finland har haft tre världsmästare genom tiderna. Valtteri Bottas hade sannolikt blivit den fjärde, om han inte haft oturen att vara samtida med Lewis Hamilton. 

Namn: Valtteri Bottas

Team: Alfa Romeo

Nationalitet: Finland

Ålder: 33

Säsonger F1: 10

Tidigare team: Williams och Mercedes

Främsta meriter: Formel Renault 2.0 EM-mästare 2008 och Formel 3 Masters 2009 och 2010.

Fun fact: Han var den första föraren som blev mästare två gånger i Formel 3 Masters.

 

I fina finska fotspår 

Valtteri Bottas föddes den 28 augusti 1989 i Nastola, Finland, ca 10 mil norr om Helsingfors, precis i närheten till den klassiska skidorten Lahtis. Bottas var som nästan alla andra pojkar i området intresserade av skidor och ishockey som liten men började med karting vid sex års ålder. 

Bland sina individuella framgångar kan Bottas skryta med att ha varit mästare i Formel Renault 2.0 Eurocup och Formel Renault 2.0 Northern European Cup 2008 tillsammans med två Formel 3 Masters titlar (2009 och 2010). Utöver det har han även en trofé i GP3-serien från 2011.

Keke Rosberg (1982), Mika Häkkinen (98 & 99) samt Kimi Räikkönen (2007) är de tre finska världsmästarna i Formel 1 och Valtteri Bottas namn är tveklöst med däruppe bland dessa tre i den finska motorsporthistorien. 

Han är dock den enda av dem som saknar en titel. 

Bottas var gift med den finska simmerskan Emilia Pikkarainen (som då tog efternamnet Bottas) mellan 2016 och 2020. Emilia tävlade för Finland i OS i simning i Peking 2008. Paret gifte sig i Helsingfors men separerade 2020. 

Utanför sporten bor Valtteri Bottas i Monaco och är idag tillsammans med den australiensiska cyklisten Tiffany Cromwell. 

Foto: Bildbyrån

Uttalad tvåa 

Bottas gör sin tioende säsong som Formel 1-förare och är således en av de mest meriterade av alla i dagens startfält. Finländaren lyckades aldrig vinna någon VM-titel under tiden i Mercedes och inte mycket talar för att han kommer göra det som tävlandes för Alfa Romeo

Dock har han visat upp en imponerande jämnhet under alla säsongerna och bortsett sin debutsäsong har han slutat topp 8 varje år. Som bäst har det blivit två silver och två brons för Bottas. 

Den största (enda?) anledningen till att det aldrig blev något VM-guld är för att han varit stallkamrat med Lewis Hamilton under fem säsonger och därför varit uttalad andrepilot i Mercedes. 

Hans främsta uppgift var hela tiden att hjälpa Lewis samt köra in så många andra och tredjeplatser som möjligt för att se till att Mercedes vann konstruktörs-VM. En otacksam roll för Bottas, som dock gjorde det med den äran. 

Hamilton har flera gånger lovordat sin finske lagkamrat och tackat Bottas för att han hjälpte honom att vinna. 

Efter fem säsonger i Mercedes kände dock både teamet och föraren att det var dags att gå skilda vägar. När Kimi Räikkönen valde att avsluta karriären hos Alfa Romeo valde teamet att byta ut en finländare mot en annan och Bottas tog Räikkönens plats i det italienska teamet till säsongen 2022.


Vägen till Formel 1

Bottas visade tidigt upp en talang inom karting och han blev känd för omgivningen 2007, när han vann tre av fyra lopp och blev mästare i Formula Renault Winter Series i Storbritannien. 

Året därpå, 2008, uppnådde han en historisk dubbel genom att vinna två tävlingar samma år: Formel Renault 2.0 Eurocup (som han vann i överlägsen stil efter tolv segrar av fjorton möjliga) och Formel Renault 2.0 Northern European Cup, där han bland annat slog Daniel Ricciardo.

Framgångarna belönades med en plats i ART Grand Prix för att tävla i Formel 3 Euroseries 2009, där han slutade på tredjeplats. Samma år blev Bottas mästare i Formel 3 Masters. Han fortsatte ett år till i samma tävlingar innan Williams plockade upp honom som testförare för deras Formel 1-team 2011. 

Foto: Bildbyrån

Debuterar för Williams

Det blev dock inga tävlingar för Bottas 2011 utan han var enbart testförare åt Williams. Året efter uppgraderades han till reservförare åt sydamerikanerna Bruno Senna och Pastor Maldonado men inte heller 2012 blev det någon Formel 1-debut för finländaren. 

2013 var det så äntligen dags för Bottas då han ersatte Senna och tog plats bredvid venezolanen Pastor Maldonado. Debutåret blev dock ingen fullträff för Bottas som bara lyckades ta poäng vid ett tillfälle, i Austin i säsongens näst sista lopp. Bottas slog dock i alla fall stallkamraten Maldonado och tog fyra poäng under sin första säsong. 

Efter att Williams bytt ut Renault som motorleverantörer och bytt till Mercedes blev det dock fart på Bottas. 2014, hans andra säsong, gick han från sjuttonde plats till att sluta 4:a, bara slagen av Hamilton, Rosberg och Daniel Ricciardo. En sensationell förbättring av finländaren som tog sex podiumplaceringar efter fyra tredjeplatser och två andraplatser. 

Han lyckades inte förbättra prestationen året därpå utan stannade på 136, jämfört med 186 året innan, och fick nöja sig med femteplats den här gången då hans landsman Kimi Räikkönen tog fjärdeplatsen. 

Bottas hade färre podiumplaceringar än året innan men visade upp en jämnhet i körningen och slutade allt som oftast plats 4-6. Hans sista år hos Williams föll han tillbaka till åttonde plats och lyckades inte komma över 100 poäng för tredje året i följd utan stannade på 85.

 

Värvad till Mercedes

Trots det hade Toto Wolff bestämt sig för att ge finländaren chansen hos Mercedes som andrepilot bakom Lewis Hamilton. 

Platsen hos Mercedes blev tillgänglig efter att Nico Rosberg vunnit VM-titeln 2016 och hastigt bestämt sig för att sluta. Toto Wolff hade länge haft ett gott öga till Bottas och valde att agera omgående. Det blev ingen lätt förhandling eftersom Williams ville behålla Bottas men finländaren ville till Mercedes och till slut gick dealen i hamn. 

Bottas gjorde ingen besviken hos Mercedes och tog 305 poäng sin första säsong i sitt nya team, med råge hans bästa säsong i karriären fram tills dess, och slutade på tredje plats bakom Hamilton och Sebastian Vettel

Han tog också karriärens första seger när han vann i Ryssland och följde upp det med segrar även i Österrikes och Abu Dhabis GP. 2018 uppnådde han sju andraplatser men ingen seger och slutade femma i totalen. 

Foto: Bildbyrån

Ständigt i skuggan av Kung Lewis 

2019 däremot kom att bli hans bästa säsong i karriären då han tog totalt femton pallplatser (fyra segrar, sju andraplatser och fyra tredjeplatser), slutade tvåa bakom Hamilton och tog 326 poäng. Utöver det hade han även fem pole positions och tre snabbaste varv. 

Bottas hade vunnit VM och blivit utsedd till världens bästa förare - om det inte varit för detaljen att hans stallkamrat varit ännu bättre. Hamilton flög fram på banorna det här året och tog 413 poäng, hans bästa notering någonsin.  

2020 blev det en ny andraplats även om han tog över 100 poäng färre än föregående år då han nådde sin rekordnotering – den här gången stannade han på 223.  

2021 passerade Max Verstappen både finländaren och Hamilton och Bottas slutade trea, vilket blev hans sannolikt sista topplacering då han därefter lämnade Mercedes för Alfa Romeo.

- Det var svårt att vara uttalad tvåa och aldrig lyckas slå sin stallkamrat. Jag har höga krav på mig själv och hade svårt att njuta av F1 under vissa perioder, i slutet av 2018 ville jag till och med sluta.

Med perspektiv på situationen har Bottas ändå valt att se det positiva med sin tid hos Mercedes. 

- Till slut möter man någon som är bättre än en själv och det får man helt enkelt acceptera, det är en del av idrotten. Jag och Lewis upplevde mycket tillsammans och som team har vi haft många fantastiska stunder. När jag var som bäst kunde jag till slut även slå honom under kortare perioder, även om det inte gick över en hel säsong. 

Bottas gick heller inte lottlös från tiden i Mercedes och vann 5 konstruktörs-titlar under sina fem säsonger hos den tyska giganten. 

Foto: Bildbyrån

Nystart hos Alfa Romeo

Efter veckor av spekulationer meddelade Alfa Romeo Racing ankomsten av Valtteri Bottas till laget för att ersätta hans landsman, Kimi Räikkönen. Alfa Romeo är således Bottas tredje team i Formel 1.

Han slutade sexa i premiären i Bahrain och hade en riktigt fin inledning på säsongen. Han tvingades bryta i Saudiarabien och slutade elva i Azerbajdzjan, men utöver dessa två fadäser var han topp 10 i sju av de första nio racen för säsongen. 

Hans bästa notering för säsongen var femteplatsen på Monza. 

Efter Kanadas GP blev det dock ingen rolig utveckling för Bottas som körde tio tävlingar i rad utan att hamna på topp 10. 

Han blev tia i Mexiko och 9:a i São Paulo, så slutet på säsongen gav ändå mersmak för fortsättningen och han slutade tia i totalen med 49 poäng. Lagkamraten Zhou Guanyu körde in sex poäng och slutade på plats 18 - så det går inte att säga annat än att Bottas levt upp till förväntningarna som Alfa Romeo hade på honom när han värvades.

Bottas pratade nyligen i en intervju om att han inte ser slutet på sin karriär och gärna stannar kvar tills Audi gör entré i F1 år 2026.


TV: 38 ½ fråga med Valtteri Bottas

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten