Dino Beganovic – en framtida F1-förare?
Foto: PanoramiC/Bildbyrån/Imago
Krönika
Magnus Berthling: Kommer vi någonsin få en svensk F1-världsmästare?
ANNONS

Sverige har haft en del framgångsrika F1-förare genom åren, men ingen som blivit världsmästare. I sin senaste krönika för FormelDirekt.se skriver Magnus Berthling om framtidsutsikterna för svensk racing och vilka förhoppningar det ska sättas på våra framtidsnamn.

Svensk F1-historia innehåller visserligen ingen världsmästare men väl en superstjärna som ständigt omnämns snart 45 år efter sin tragiska (och troligen onödiga) bortgång i samband med skandalloppet på Monza 1978. När experter med jämna mellanrum utser världens bästa förare under F1-sportens nu 72 år långa historia hamnar Ronnie Peterson alltid högt upp på listan. Ronnie brukar också få en alldeles speciell titel i konkurrens med en annan legend, Stirling Moss, om vem som är den bästa föraren som aldrig lyckades bli världsmästare.

Men svensk F1-historia rymmer fler hjältar. Jo Bonnier var förste svensk som helt på egen hand utan någon som helst uppbackning tog sig hela vägen från isracing till Formula 1, och som vann Hollands Grand Prix 1959. Bonnier hade bud på flera segrar med ett felaktigt stallbyte (till Porsche) gjorde att han i stället valde att fokusera på sportvagnar där han fick stor framgång. Men Jo Bonnier ville inte lämna F1 utan fortsatte som privatförare med egen bil och team ända fram till 1970.

70-talet bjöd på flera svenskar som med mer eller mindre framgång försökte etablera sig inom Formula 1, där Reine Wisell bland annat tog en pallplats i USA GP 1970. Men mest uppmärksammad vid sidan av Ronnie blev Gunnar Nilsson, kanske bortglömd idag då hans karriär blev kort innan han 32 år gammal gick bort i cancer. Gunnar rankades högt i F1-världen och vann Belgiens GP 1977. Det hade kunnat bli många fler segrar.

Stefan “Lövis” Johansson 1984 Foto: Bildbyrån

“Lövis” – en förare att vara stolt över

80-talet blev iskallt för F1-intresset i Sverige, men trots det slog sig Stefan ”Lövis” Johansson med stor envishet fram hela vägen och fick köra för både Ferrari och McLaren. Lövis var nära att vinna flera gånger, bland annat på Imola 1985 när han fick bensinstopp i ledning på sista varvet, och tog mängder med andra- och tredjeplatser. Lövis fick också en lite udda utmärkelse, han är den förare som efter Nick Heidfeld varit flest gånger på prispallen utan att vinna. Det ska både han och svenska F1-fans vara stolta över. 

Marcus Ericsson måste givetvis omnämnas efter fem säsonger i Formula 1 men är ju mitt i sin karriär så lite tidigt att utvärdera hans insatser. Och vem vet, kanske dyker F1-chansen upp igen även om han verkar trivas som fisken i vattnet i Indycar. 

Själv trodde jag länge att Felix Rosenquist var den som skulle bli Ronnie Petersons arvtagare. Men Felix, som under många hoppade runt inom motorsportens olika grenar och skaffade sig ett imponerande CV, fick aldrig riktigt chansen att visa sin talang i Formula 1. Men även Felix verkar ha funnit sig till rätta i Indycar och konkurrerar hårt med Marcus om att bli Sveriges första Indycar-mästare. Som kanske kommer redan nästa år?

Framtiden: Linus och Dino

Vad har vi då på gång bland landets alla racingtalanger? Har någon tillräcklig talang, alla andra förutsättningar som behövs och viljan att gå hela vägen? Jag vill här lyfta fram två talanger, Linus Lundqvist och Dino Beganovic som båda står på tröskeln till sina definitiva genombrott.  

Linus Lundqvist har en imponerande rad titlar. Han vann Indy Lights 2022 (klassen under stora Indycar), Formula Regional Americas 2020 helt överlägset, vidare anrika brittiska Formel 3-mästerskapet 2018, samt svenska Formula STCC Nordic (2016). Han är bara 23 år gammal, så det är de närmsta säsongerna det ska hända oavsett om han satsar fullt ut på USA eller om han kan få chans i till exempel Formula 2 som han definitivt är mogen för. Men attraktiva stallplatser är få och det krävs även för en jättetalang backning från sponsorer. Låt oss hoppas det går vägen.

Dino Beganovic. Foto: Imago Sport Photo


En annan svensk som just fått klart att köra den internationella Formula 3-serien 2023 vilket går samtidigt med Formula 1 är Dino Beganovic. Dino är bara 18 år och blev 2020 i hård konkurrens uttagen till Ferrari Driver Academy, en chans som han förvaltade synnerligen väl. 

Först vann han Italienska F4-mästerskapet 2020 och avancerade sedan till Formula Regional European Championship där han blev mästare 2022. Och nu väntar alltså FIA Formula 3 inför hundratusentals åskådare på plats och miljontals TV-tittare.

Som utvald av Ferrari går han således i fotspåren av Charles Leclerc och har alla chanser att så småningom få krypa ner i F1-cirkusen mest prestigefyllda bil. Men låt oss ställa måttliga krav de närmast åren, Dino är bara 18 år och naturligtvis inte den enda föraren som Ferrari har på sin radar. Men håll koll på denna utomordentligt lovande förare som fostrats i den svenska kartingsporten sen barnsben.

Konkurrensen är stenhård

Det har alltid varit svårt för svenska förare att slå sig fram hela vägen till en topplats i Formula 1. Inte så att det finns brist på talanger, men Sverige är litet och befolkningsunderlaget begränsat. Men tyvärr har våra svenska exportföretag aldrig riktigt förstått sprängkraften i att stötta svenska förares väg mot F1 och vilken enorm marknad man kan nå. I stället gäller det att tidigt hamna i de plantskolor som främst Red Bull Racing, Ferrari, Mercedes och McLaren driver. Men konkurrensen att komma dit är stenhård och om man inte levererar på kort tid så kastas man brutalt ut.  

Det finns många tusentals duktiga racerförare i världen, och säkert många hundra som skulle klarar av att hantera en F1-bil med helt OK varvtider. Men för att bli mästare räcker det inte att kunna köra fort. Det krävs en vilja och vinnarinstinkt att ta just de få chanser till omkörning som dyker upp under ett F1-race. Man måste också vara tekniskt begåvad och kunna lagspela med sin teamchef, tekniker och mekaniker. Och ha lite tur att vara i rätt team vid rätt tidpunkt så man verkligen gör avtryck. Kommersiell backning är givetvis en stor fördel, men det är ändå så att i slutändan väger talang och viljan att vinna ändå tyngst. Pengar kan ta medelmåttiga förare till Formula 1, men aldrig högst upp på pallen. 

Så visst kan en framtida Formula 1-världsmästare mycket väl komma från Sverige, även om oddsen inte är så höga. Men låt oss börja med att följa och stötta Linus och Dino under kommande säsong.

Magnus Berthling har följt Formula 1 sedan 70-talets början, men också många andra discipliner inom internationell motorsport. Magnus har också varit förbundsordförande för Svenska Bilsportförbundet. Han var givetvis på plats i Anderstorp och såg premiären för Sveriges Grand Prix 1973 och håller fortfarande Ronnie Peterson som en de största F1-förarna genom tiderna. Vidare hoppas han att Sergio Perez blir världsmästare 2023 och att McLaren äntligen ska komma tillbaka som toppteam i Formula 1. 


TV: Dino Beganovic om framgångarna i Formula 3

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten