Ronnie Peterson stod i centrum när F1 kom till Sverige 1973.
Foto: Bildbyrån & Imago Sports Foto
Krönika

Magnus Berthling: När F1 kom till Anderstorp

ANNONS

Nästa år har det gått ett halvt sekel sedan Sverige fick sitt första F1-lopp på Anderstorp. Ett lopp som skulle följas av ytterligare fem GP-tävlingar innan luften gick ur både arrangörerna och kanske även svensk motorsport efter det tragiska året 1978 då vi miste våra två världsstjärnor Ronnie Peterson efter kraschen på Monza och kort därefter Gunnar Nilsson som avled i cancer.

Egentligen var Anderstorp en nästan helt osannolik plats för ett världsevenemang som Formula 1. 

Otillgängligt läge med dålig infrastruktur och knappast något publikunderlag i sitt närområde och helt drivet av ett gäng entusiaster på ideell basis. 

Men tävlingen blev uppskattad av förare, team och media, kanske just för det var så osannolikt och så annorlunda. Ni som sett den för övrigt utmärkta dokumentären om Ronnie Peterson ”The Superswede” minns kanske när man intervjuade Emerson Fittipaldi som hävdade att just Sveriges GP var den roligaste tävlingen på hela säsongen. ”And we all stayed at a crazy cowboy hotel i the middle of nowhere”, skrattade han och syftade på High Chaparall där alla team, förare och journalister bodde. 

Som alltid när något osannolikt kommer till krävs en lite småtokig entreprenör som vägrar att se problem och hinder. Den drivande kraften bakom Sveriges GP var Sven ”Smokey” Åsberg, som drev ett företag i Anderstorp specialiserat på förkromning av bland annat plastdetaljer. En färgstark personlighet som alltid lät sig fotograferas med en fet cigarr i munnen. Tillsammans med några andra entreprenörer hittade han en torvmosse utanför Anderstorp som var outnyttjad, och bedömdes lämplig för både en fullskalig, internationell racerbana men också som flygplats. På något märkligt sätt lyckades man finansiera anläggningen som oblygt döptes till Scandinavian Raceway och skaffade därefter rättigheterna till inte bara en deltävling i Formula 1 utan också en VM-tävling i roadracing för motorcyklar.

Premiärtävlingen satte oförglömliga minnen hos alla oss som var där. 

Ronnie Peterson – en av 1970-talets stora svenska idrottsmän. Foto: Imago Sportfoto

“50 000 åskådare som hoppades på Ronnie”

Själv hade jag jobbat extra på helgerna för att få ihop pengar till en läktarbiljett så tillsammans med en kamrat som just fått körkort och införskaffat en synnerligen risig Austin 1800 (måste för övrigt vara en av världshistoriens tråkigaste bilar) tog vi oss efter mycket kartläsning ner till banan och slog upp vårt tält precis bakom huvudläktaren. Vi var inte ensamma, premiären drog över 50 000 åskådare som alla hoppades att favoriten Ronnie Peterson äntligen skulle ta sin första seger efter att ha varit nära så många gånger.

Själva tävlingen får väl i backspegeln betecknas som enformigt spännande. Banans speciella karaktär gjorde att bilarna låg väldigt nära varandra men det var svårt att köra om. Så när starten gick stack Ronnie som hade pole position iväg i ett rasande tempo med stallkompisen Fittipaldi alldeles bakom sig följt av Jackie Stewart, Francoise Cevert i sina Tyrell-bilar samt McLaren-duon Hulme och Revson,

I nästan hela loppet låg dessa sex bilar som klistrade vid varandra, men med få positionsförändringar. Det höga tempot slet på bilarna så Stewart, Fittipaldi och Revson fick alla bryta medan Cevert tappade kontakt med ledarna i loppets slutskede. Allt pekade på hemmaseger inför den allt mer nervösa publiken men två varv från målgång fick Ronnie en smygande punktering och fick släppa förbi nya zeeländaren Dennis Hulme (för övrigt kallad ”The Bear”). Publiken blev besviken, suckade ”inte nu igen”, men det tog bara några veckor till innan Ronnie tog sin första seger i det efterföljande Frankrikes GP. 

Peter Revson & Dennis Hulme. Foto: Imago Sport Foto 


Så mycket till F1-bana var egentligen inte Scandinavian Raceway. De märkliga men snabba kurvorna gjorde som sagt omkörningar svåra men gynnade ibland lite egendomliga bilar. Till exempel tog Tyrells sexhjuliga bil sin enda seger där 1976 genom Jody Scheckter. Och 1978 var Brabhams märliga ”dammsugarbil” körd av Niki Lauda helt överlägsen. 

Bilen som bara kördes i en enda tävling hade en stor fläkt längst bak som tillsammans med ”kjolar” på sidorna bokstavligen sög fast bilen mot asfalten.  

Men i takt med att Formula 1 allt mer professionaliserades och blev en global sport var Anderstorps saga som F1-värd snart förbi. När våra båda världsstjärnor gick bort 1978 dog mycket av det breda intresset i Sverige för motorsport och det blev iskallt att till exempel få till sponsorer samtidigt som rättighetskostnaden för att köra ett F1-lopp skenade i höjden.

“En F1-anläggning skulle kosta fem miljarder”

Men om man nu får drömma, skulle det vara möjligt att Sverige återigen får chans att arrangera ett F1-lopp?

Njaa, med tanke på att en modern F1-anläggning skulle kosta en sådär fem miljarder eller mer att bygga är nog chanserna att få en sådan investering bära sig med bara ett evenemang i den här storleksklassen per år nära noll. Lägg sedan till att en arrangör måste betala 300 – 500 miljoner per tävling bara för rättigheterna så blir ekvationen nästintill omöjlig, om nu inte staten går in och betalar  kalaset liknande vad som görs i Gulf-länderna som 2023 förlänats hela fyra GP-lopp. 

Men kanske ändå inte om man får slänga ut en tokig tanke. F1 körs ju även som rena stadslopp på tillfälliga banor. Tänker er om Stockholm, Helsingfors, Oslo och Köpenhamn (där ett F1-lopp faktiskt diskuterats) med stöd av sina respektive länder och huvudstäder går samman och låter ett stadslopp cirkulera mellan åren. Och där man delar på kostnaden för organisation, temporära läktare, säkerhetsanordningar och annat som behövs.

Kanske en galen tanke. Men lyckas det inte med Formula 1 så kan Formula E, som bara körs som stadslopp, vara ett helt realistiskt och faktiskt ganska sevärt alternativ. Inte minst då det stämmer väl in i det miljötänk som Nordens huvudstäder delar på. Men då krävs en riktigt kraftfull och kanske smågalen entreprenör, en ny Smokey Åsberg men utan cigarr i mungipan. 

Magnus Berthling har följt Formula 1 sedan 70-talets början, men också många andra discipliner inom internationell motorsport. Magnus har också varit förbundsordförande för Svenska Bilsportförbundet. Han var givetvis på plats i Anderstorp och såg premiären för Sveriges Grand Prix 1973 och han håller fortfarande Ronnie Peterson som en de största F1-förarna genom tiderna. Vidare hoppas han att Sergio Perez blir världsmästare 2023 och att McLaren äntligen ska komma tillbaka som toppteam i Formula 1. 


TV: Bilen som gav Ronnie Peterson chansen att vinna F1

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten