Ayrton Senna och Alain Prost – både lagkamrater och rivaler.
Foto: Ferdi Hartung/Imago
Krönika

Magnus Berthling: "Varför bråkas det ständigt i Formel 1 ?"

ANNONS

Varför dessa ständiga konflikter och bråk inom F1? FormelDirekts krönikör, den mångårige F1-entusiasten Magnus Berthling, bjuder på en historielektion som förklarar hur hårda ordväxlingar och anklagande fingrar blivit en del av sportens DNA.

Formula 1-sporten tycks ständigt präglas av bråk om de mest skilda saker. Senaste konflikten gäller Red Bull, som fick kraftiga böter och mindre tid i vindtunneln efter att teamet bedömdes ha överskridit det så kallade budgettaket. Som i sin tur kontrade med att man fick en oväntat tidig skatteåterbetalning (!) och att Red Bulls personal var lite hungrigare (!) än vad man budgeterat för. 

Det kan låta som en sandlådediskussion men kommer, om FIA:s beslut står sig, kosta världsmästarteamet väldigt mycket pengar och minskade tekniska möjligheter inför nästa år. Om det sedan blir avgörande för teamets möjligheter att försvara sin VM-titel nästa år återstår att se. 

Om man som undertecknad följt F1-sporten sedan 70-talet är man dock inte det minsta överraskad. Snarare är nog bråk, vare sig det handlar om pengar, regeltolkningar eller det sportsliga ute på banan en del av sportens DNA. Tar bort fokus från fighten på banan säger en del, medan andra ser det som en krydda och extra dimension som vi hängivna F1-supporters kan följa och ibland tvista om. 

Bråk och tvister i olika former går som en röd tråd genom hela F1-historien. 

Här är ett axplock på några spektakulära händelser, även om det finns många, många fler värda att uppmärksamma:

 • I Spaniens GP 1976 diskades James Hunts vinnande McLaren för att den ansågs vara 1,5 cm för bred. Något som kunde ha kostat Hunt VM-titeln under en helt osannolik och galen säsong, men diskningen upphävdes två månader senare efter mycket bråk och trots Ferraris protester. En riskabel omkörning i ösregn på sista varvet i VM-finalen i Japan gav till slut Hunt titeln trots Niki Laudas hjältemodiga (eller möjligen dumdristiga) comeback efter sin fruktansvärda olycka på Nürburgring. Bråk om 1,5 cm avgjorde alltså F1-VM 1976.     
   
 • Ni som var på Anderstorp 1978 fick se ett riktigt monster oväntat dyka upp på banan och vinna, där Niki Laudas ”dammsugarbil” bokstavligen sög fast bilen mot asfalten. Brabham-teamets ägare, på den tiden Bernie Ecclestone himself, visade sig dock storsint (nåja) och ”diskvalificerade sig själv” då han insåg hela sporten annars hade vänts upp och ner om man fortsatt tävla med denna märkliga bil.
   
 • 80-talets första år präglades av konstant krig mellan teamen och FIA om vem som ägde rätten till Formula 1. Hot om bojkott och utbrytningar hängde som en våt filt över flera säsonger, vid ett tillfälle ”försvann” alla förarna lagom till start innan förhandlingarna löste sig i sista stund. Till slut och efter mycket kamp vann som ni vet Bernie Ecclestone över FIA. Men trots (eller kanske tack vare) de konstanta bråken blev det ett antal oerhört spännande säsonger som var ovissa in i det sista samtidigt som intresset för sporten ökade markant.

   
 • 1985 skulle vår egen Stefan ”Lövis” Johansson egentligen köra för det lilla teamet Toleman (som så småningom skulle bli Benetton, Renault, Lotus och nu är dagens Alpine). Men när teamet skulle starta säsongen hade Pirelli plötsligt ”slut” på alla däck. Men så ringde en viss Enzo Ferrari och sa att han nog kunde ordna fram däck till teamet, bara man lät Lövis gå över till Scuderia Ferrari. Så förhandlar man ibland om förare i Formula 1…
   
 • I början av 90-talet blev det i stället krig mellan Ecclestone och teamen om vem som skulle äga rättigheterna för Formula 1. ”Gudfadern”, som han kallades, erbjöd teamen halva ägandet till Formula 1 om man var beredd att dela risken. Men teamen tog hellre garanterade ersättningar så Ecclestone tog själv hand om hela ägandet. 2016 såldes F1-rättigheterna för 68 miljarder kronor (!). Gissa om en och annan teamchef ångrade sig efteråt och kände sig grundlurade.
   
 • Det kanske största sportliga bråket inträffade nog efter att Ayrton Senna puttat av Alain Prost i sista VM-loppet i Japan 1989. FIA:s franska ordförande Jean-Marie Belestre diskvalificerade Senna och försökte också stänga av honom hela nästkommande säsong. Men efter många turer ändrades sedan diskvalificeringen till villkorlig dom, men 1989 års titel gick till Prost.
   
 • Men kanske var kulmen på alla bråk inom Formula 1 ändå de fyra skandalerna 2007 – 2009 som i turordning döptes till Spygate, Liegate, Crashgate och Sexgate. En kedja av relaterade men osannolika händelser som bottnade i en mångårig personkonflikt mellan McLaren-chefen Ron Dennis och dåvarande FIA-ordföranden Max Mosley. Skulle bli väldigt förvånad om inte Hollywood så småningom gör en TV-serie av denna soppa, bättre manus kan nog ingen författare skriva ihop. Så vad gäller F1 så stämmer onekligen ordspråket att verkligheten är långt mer dramatisk än dikten. Vi får väl se om den nya högbudgetfilm som ska göras med Brad Pitt i huvudrollen kan ändra på det, men jag tillåter mig tvivla.
Bernie Ecclestone – a.k.a. “Gudfadern” – var en man det inte sällan blåst kring. Foto: Imago Sport Photo

Så ständiga bråk om stora och små saker är nog att betrakta som en naturlig del av Formula 1 och något vi kommer få leva med så länge sporten över huvud taget existerar. Som supporter och F1-fan gör man bäst i att se alla bråk en extra krydda snarare än något som stör. För vad det än bråkas om så kommer det alltid att lösa sig på något sätt, om än i sista minuten innan bilarna rullar ut för en ny säsong.    

Magnus Berthling har följt Formula 1 sedan 70-talets början, men också många andra discipliner inom internationell motorsport. Magnus har också varit förbundsordförande för Svenska Bilsportförbundet. Han var givetvis på plats i Anderstorp och såg premiären för Sveriges Grand Prix 1973 och han håller fortfarande Ronnie Peterson som en de största F1-förarna genom tiderna. Vidare hoppas han att Sergio Perez blir världsmästare 2023 och att McLaren äntligen ska komma tillbaka som toppteam i Formula 1. 


TV: Heta ordväxlingen mellan Magnussen och Hülkenberg

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten