Formel 1

Guide inför Bahrain Grand Prix 2024

ANNONS

Allt inför säsongsstarten av Formel 1 Bahrain Grand Prix 2023

Äntligen dags att raca igen. Efter ett långt uppehåll är det nu dags för säsongspremiär på Bahrain International Circuit

Det här året kommer vi ha 24 Grand Prix att se fram emot, vilket är rekord. 

Det kommer dessutom vara två GP på lördag, detta i Bahrain samt det i Saudiarabien veckan därpå, eftersom det pågår Ramadan för muslimerna dessa veckor. 

Så här såg topp 10 ut i säsongspremiären för ett år sedan:

1. Max Verstappen
2. Sergio Pérez
3. Fernando Alonso
4. Carlos Sainz
5. Lewis Hamilton
6. Lance Stroll
7. George Russell
8. Valtteri Bottas
9. Pierre Gasly
10. Alex Albon

Valtteri Bottas tog en fin åttondeplats i säsongsstarten förra året. Även Alexander Albon fick till det. 

Nu har det hänt väldigt mycket sedan dess men sex av dessa tio lär vi nog få se på topp 10 även på lördag, liksom Charles Leclerc. Osäkrare om Bottas, Albon, Stroll och Pierre Gasly tar sig in där igen.

Testerna från förra veckan visade egentligen inga stora nyheter från senast. Av det man nu kan utläsa. Teamen avslöjar ju inte allt de testar och det är inte heller alltid som förarna kör så fort det bara går. 

Vi kan förvänta oss att Max Verstappen tar täten och jagas främst av Ferrari, McLaren och Mercedes

Alpine och Aston Martin lär ligga kvar i mellanskiktet medan de fyra sämsta teamen från förra året lär stanna kvar där nere i sin interna uppgörelse. 

Williams ser dock verkligen ut att ha någonting på gång igen. Alla som sett Drive to Survive säsong sex kan också se framstegen som teamet tog förra säsongen under den kalkylerande pragmatikern James Vowles ledning. Det ska bli intressant att följa dem i år. 

Stake F1 Team och Haas lär nog få finna sig i sistaplatserna igen. Jag skulle bli förvånad om Stake (Sauber, jag vet inte vad vi ska kalla dem egentligen) kommer uträtta något stort innan Audi kliver in 2026.


 

TV-tider Bahrains Grand Prix 2023

Bahrain Grand Prix 2023 avgörs mellan den 29:e februari och 1:a mars. Nedan kan du se de svenska tiderna för alla träningar, kval och lopp. 


Torsdag

Träning 1 - 12.30
Träning 2 - 16.00

Fredag

Träning 3 - 13.30
Kval - 17.00

Lördag

Bahrain GP - 16.00

F1-historien i Bahrain

Formel 1 har körts på Bahrain sedan 2004. Den första segraren var Michael Schumacher, följd av dubbla segrar av Fernando Alonso och Felipe Massa

Lewis Hamilton har tagit flest segrar av alla här med fem stycken, följd av Sebastian Vettel som vann fyra gånger. Alonso har tre segrar och nämnde brassen Massa har två. 

Max Verstappen vann här förra året, vilket är nederländarens enda seger. 

Flest segrar bland teamen har Ferrari med sju segrar. Den senaste från Charles Leclerc 2022. 


 

Odds inför Bahrain Grand Prix

Vinnare Bahrains GP

1. Max Verstappen 1.35

2. Charles Leclerc 10.00

3. Sergio Perez 14.00

4. Carlos Sainz 19.00

4. Lewis Hamilton 19.00

6. Lando Norris 21.00

6. George Russell 21.00

8. Fernando Alonso 29.00

9. Oscar Piastri 31.00


 

Vinnare mästerskapet 2024

1. Max Verstappen 1.14

2. Leclerc 13.00

3. Norris 17.00

3. Hamilton 17.00

5. Sainz 27.00 

6. Russell 34.00

6. Sergio Perez 34.00

8. ALonss 41.00

9. Piastri 51.00


Vad säger oddsen?

Oddsen säger på förhand att inte mycket kommer vara förändrat sen förra säsongen. 

Max Verstappen är enorm favorit till att vinna både i Bahrain och själva VM-titeln. 

Mer intressant är att Sergio Pérez står i 34 gånger pengarna på att bli världsmästare trots att han sitter i den bästa bilen. 

I det enskilda loppet i helgen är han tredje favorit till segern, men Charles Leclerc är tvåa både till att vinna i helgen och att vinna VM. 

Jag undrar något vad han och Ferrari har gjort för att vara så tydlig favorit före exempelvis Mercedes. 

Det var ena veckan uppåt i Mercedes och nedåt i Ferrari och so omvänt läge helgen därpå under merparten av förra säsongen. Inget av teamen kunde prestera regelbundet.

Lando Norris och McLarens höst ser spelbolagen inte ut att tro ska kunna upprepas sett till oddsen i helgen. 

Något märkligt dock att Norris är tredje favorit ihop med Hamilton till VM-titeln. 

När vi pratar favoriter här så är dock inte som i ett fotbolls-VM där det är 5-6 länder som alla har realistisk chans att vinna. 

Här krävs det att Max Verstappen skadar sig så allvarligt att han inte kan tävla på halva säsongen i princip för att någon annan ska ha en möjlighet. 


 

Att hålla koll på i Bahrain GP

Allt och ingenting. Förra året kunde man vid testerna se att Aston Martin hade något på gång samt att McLaren skulle få det svårt i början. 

Exakt hur bra AM skulle gå och hur svagt McLaren skulle inleda var det dock ingen som kunde ana. 

Nu har vi inte fått riktigt några sådana indikationer ännu men det vi kan vara ganska säkra på är att Red Bull Racing kommer ligga i topp och Haas kommer ligga i botten. 

Nya stallchefen Ayao Komatsu har mer än en gång sagt att man inte ska ha för stora förväntinngar på teamet.

Hur länge kommer Gene Haas vilja fortsätta att äga det här teamet? I slutändan är det kapital som drar kompetens men om Haas, som saknar exempelvis Williams historik, inte ökar sin budget och får dit ingenjörer från några av toppteamen så kommer man aldrig komma någon vart utan en rejäl nysatsning. 

Bland förarna i mitten så ska det bli spännande att se vilka kliv Oscar Piastri tar. Det är stora förväntningar på honom nu efter en stark rookie-säsong. 

Alpine, Aston Martin och nya förväntningar

Lance Stroll och Aston Martin väntas också ligga i mitten. Om Lawrence Stroll menar allvar med sitt prat om att bli världsmästare så behöver han två toppförare. Det kommer bli dags att säga hejdå till Lance snart, om Aston Martin verkligen ska kunna ta kliv framåt. Hörde jag Checo Pérez?

Alpine hade en i stora delar miserabel säsong förra året. Kraven på snabb framgång tvingade bort Otmar Szafnauer och nu får vi se om Bruno Famin kan uträtta några stordåd. 

Alpine tittade avundsjukt på vad Aston Martin och McLaren uträttade under 2023 och fransmännen under ledning av Laurent Rossi köpte inte Szafnauers prat om att det tar tid att uträtta stordåd. 

Ribban för omedelbar framgång är lagd på en ny nivå efter AM och McLarens enorma ryck förra året. 

Svenskkollen

Formel 3 drar igång i helgen där vi har Dino Beganovic och halvsvenska Arvid Lindblad som tävlar. 

Dino Beganovic hoppas nå Formel 1 runt 2026-27 säger han i en intervju. 

Piteå-killen Joel Bergström uppvaktas av två F1-team, har varit på besök hos ett redan och är klar för Formel 4.

16-åringen jämfördes med Max Verstappen i simulatorn och var inte långt efter den regerande världsmästaren, berättade han själv i en intervju. 

Indycar drar igång den 10 mars, alltså helgen om tio dagar. Marcus Ericsson är en av favoriterna. Här diskuteras möjligheterna att han får köra Formel 1 för Andretti-familjen. 


Veckans snackisar Formel 1

Inget nytt besked kring Christian Horner när dessa rader skrivs men för varje timme som vi kommer närmare kval och race så kan vi nog ställa in oss på att Horner blir kvar. Det känns osannolikt att Red Bull skulle göra sig av med honom timmarna före säsongsstart. 

Pirelli med däckinformation till helgen

Steiner gör comeback i F1 i helgen 

Hamilton höll Ferrari-flytten hemlig till och med för sina föräldrar 

Marko avskriver Sainz och Albon till Red Bull

Mercedes kommer med en bok i höst

Förare har börjat höra av sig till Wolff och Russell för Hamiltons säte

Då kan vi aldrig slå Red Bull
 

Veckans krönika:

Magnus Berthling har skrivit en krönika inför säsongsstarten av 2024

“Stor dramatik utanför banan” 

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten