Formel 1

Berthling inför 2024: Stor dramatik utanför banan

ANNONS

Temperaturen stiger inför säsongspremiären – redan mycket dramatik utanför banan

Nu är det nära till den rekordtidiga F1-premiären i Bahrain den 2 mars, för ovanlighetens skull på en lördag (pga. Ramadan) i stället för ordinarie racedag söndag. 

Uppehållet efter säsongsfinalen 2023 har varit rekordkort, vilket blir speciellt utmanande för de team som legat sent med utvecklingen av de nya bilarna. 

Alla teamen fick i alla fall fram sina nya bilar till premiärvisningarna i tid, men det blev bara 3 dagars testkörningar vilka just avslutats. Så väldigt svårt att i skrivande stund dra några slutsatser om formen hos de olika teamen.

Men utanför själva banan har det som brukligt i Formula 1 varit full dramatik.

Ingen mer Gunther

Det började med att F1-sportens kanske mest kända och populära teamchef Günther Steiner lite oväntat fick sparken från Haas, eller i alla fall inte nytt kontrakt. 

Kanske inte ologiskt med tanke på förra säsongens dåliga resultat och efter 7 säsongers bergochdalbana för teamet. Men ändå lite egendomligt då Steiner som alltid bjuder på sig själv med sin säregna tysk-engelska närmast fått en kultstatus hos sportens  supporters genom F1-såpan Drive-to-survive. 

Eller kanske just därför, var det möjligen så att den ganska bleka och inte alltför karismatiska teamägaren Gene Haas tyckte Steiner tog för mycket utrymme? Men vem vet, kanske dyker ”Top Gunth” som han ibland kallats upp igen på F1-scenen. Han kommer i alla fall vara saknad av många, då det behövs lite tokiga personligheter i den annars så präktiga och korrekta F1-världen.

Andretti-historien

Mer allvarligt för sportens framtid var att F1-teamen och sportens ägare Liberty Media tillsammans sa nej till Michael Andrettis ansökan om att ställa upp i mästerskapet 2025. 

Detta trots att han har uppbackning av General Motors och deras dotterbolag Cadillac och var beredd att betala en betydande entréavgift för att bli insläppt i cirkusen. 

Andretti hade fått klartecken från FIA som godkänt deras ansökan, men F1-teamen har som bekant veto och gjorde allt för att övertyga den kommersiella rättighetsägaren Liberty att inte släppa in teamet.

Motiveringen var tämligen grumlig, man sa att Andrettis nya team inte tillförde sporten ”tillräckligt värde” i relation till att teamens stora ersättningar då skulle slås ut på 11 och inte som nu 10 team. 

Det antyddes också att Andretti skulle agerat arrogant och i förväg räknat med att ansökan skulle gå igenom, samt ansökningshandlingarna inte ansågs tillräckligt kompletta där tydligen viktiga e-mail runt processen hade fastnat i någons spamfilter (!). Argument som definitivt inte känns övertygande. Hela beslutet luktar kortsiktighet och girighet, och är väldigt olyckligt för F1-sporten då intresset garanterat hade ökat kraftigt i USA, ett land där namnet Andretti är en institution inom motorsporten, inte minst då man nu när man arrangerar 3 egna GP-lopp. 

Om sista ordet är sagt återstår att se, beskedet till Andretti är att man kan försöka igen till 2028. Men beslutet som F1-sporten fattat ligger nog i gränslandet för vad som kan anses tillåtet enligt EU:s konkurrenslagstiftning, så blir inte förvånande om historien dyker upp i något rättsligt sammanhang framöver. Vilket vore beklagligt och knappast något som skapar harmoni i sporten. De nya ägarna till F1 Liberty Media har gjort mycket bra för sporten men att på det här sättet vika ner sig för teamens särintressen är ett rejält bottennapp, vilket utlöst stora reaktioner bland fans runt om i världen som vill se förnyelse och som håller familjen Andretti högt. Det känns ibland om sportens makthavare glömmer bort vilka som göder dem.

Fåniga namn 

Formel 1 är som bekant en starkt kommersialiserad  verksamhet, vilket vi supporters är vana vid sedan tidigt 70-tal. Inte sällan har konstiga och intetsägande namnkombinationer förekommit genom åren. Men i år tycks namnkreativiteten slå alla (botten-)rekord. 

Sauber, som till den här säsongen droppat Alfa Romeo-namnet (som var ett rent varumärkessamarbete) kommer 2026 att byta namn till Audi som köpt upp majoriteten av ägandet till stallet. Men i väntan på en förväntad storsatsning - Audi gör som bekant inget halvhjärtat - kommer man 2024 – 2025 att gå tillbaks till det gamla namnet Sauber i kombination med sina sponsorer.

Men namnet Stake F1 Team Kick Sauber känns ju som en inte alltför kommunikativ lösning. Men bilen färgsättning ser i alla ganska häftig ut med design i svart och grönt. 

Men än värre är nog namnbytet av Red Bull Racings juniorteam. Från början hette stallet Scuderia Toro Rosso men bytte 2019 namn till Alpha Tauri, ett klädmärke inom Redbull-koncernen. 

En satsning som dock inte ville lyfta så inför årets säsong utvärderades flera alternativa namn där ryktet sa att huvudnamnet skulle bli Racing Bulls kopplat till en huvudsponsor. 

Men slutresultatet blev en riktig kalkon – teamet ska nu officiellt heta Visa Cash App RB F1 Team, ett milt sagt otympligt namn som snabbt sågades av nästan alla F1-supporters. 

Man undrar spontant hur Redbull, känt som en av världens skickligaste varumärkesbyggare, kunde landa i det här. VISA Racing Bulls hade nog de flesta köpt, att ett betalkort ersätter kontanter och kanske bygger på app förstår nog de flesta ändå. 

Så värst många supporter T-shirts lär nog stallet inte sälja. Teamets förstaförare Daniel Ricciardo verkade mest generad under pressvisningen av den nya teamnamnet.

Hamilton till Ferrari 

En nyhet som slog ner som en bomb i F1-världen var Lewis Hamiltons övergång till Ferrari säsongen 2025. 

Att få köra för legendariska Ferrari är varje F1-förares önskedröm. Kan Hamilton klicka in sin 8:e VM-titel i en Ferrari så är han tveklöst kandidat till titeln världens störste genom tiderna, så innerst inne unnar nog de flesta i F1-intresserade honom både chansen och förhoppningsvis en framgång. 

Kanske t o m Toto Wolff som varit ganska tystlåten kring att tappa sin superstjärna. Och Ferrari behöver en kick efter många tunga år, det har gått 17 år sedan man senast blev världsmästare (Kimi Räikkönen 2007).Men konsekvensen för Lewis Hamilton lär nog bli att Mercedes under 2025 kommer att lägga sina titelansträngningar primärt på George Russell, utvald som den framtida mästaren hos det senaste  decenniets framgångsrikaste stall. 

Och Hamiltons drag har utlöst massiva spekulationer om vem som tar den lediga platsen hos Mercedes 2025, samtidigt som en rad andra platser i startgridden är öppna. Vid sidan om själva tävlandet lär det bli en spännande ”silly season” fylld med rykten och spekulationer.


Christian Horner i blåsväder 

Slutligen har Red Bulls framgångsrika stallchef Christian Horner hamnat i blåsväder då han blivit beskylld för att ha skickat ”olämpliga bilder” till en kvinnlig medarbetare i teamet. En händelsen som f n utreds av en utomstående jurist. 

Skulle det visa sig att Horner är skyldig lär det bli svårt för honom att hålla sig kvar på ett av F1-världens tyngsta jobb, blir han frikänd kan det ta tid innan han kan skaka av sig händelsen. 

Christian Horner är ju en känd person inte bara inom Formula 1 utan även i internationella nöjeskretsar genom att han är gift med Gerri Helloway, en av de fem tjejerna i Spice Girls och flitigt förekommande i den engelska kvälls- och kändispressen.

Mina kollegor på Formeldirekt.se har kommenterat historien närmare och vad den kan få för konsekvenser inte bara för Horner själv utan även för Redbull-teamet på sikt. 

Men oaktat sanningshalten i det som Christian Horner beskylls för kan man inte undgå att spekulera i om det hela är en pusselbit i ett större spel. Det skulle möjligen kunna vara en del av en maktkamp inom Redbull efter att grundaren och ägaren Dietrich Mateschitz avlidit 2022. 

Eller handlar det kanske om en maktkamp på ett högre plan, där det finns många som inte ser Redbulls och därmed Christian Horners närmast otroliga framgångar med blida ögon. 

Slugt planerade setups mot konkurrenter man vill skada och få bort har ju skett förr, se bla tidigare krönikor om skandalen ”Sexgate” 2009. Men låt oss inte spekulera så långt och avvakta vad som så småningom kommer fram ur denna historia.

Vad kan vi se fram mot 2024?

Om 2023 gick till historien som en av F1-historiens ojämnaste säsonger där Max Verstappen och Redbull var närmast skrattretande överlägsna, så lär det bli mer öppet 2024. 

Många tippar både Lando Norris i McLaren eller George Russell som titelutmanare till Verstappen, även om jag själv tror på en ny titel för holländaren som dock lär få jobba lite hårdare detta år. 

Men kampen bakom kan bli sevärd, utöver Russel och Norris har vi Ferrari där båda förarna har starka motiv att prestera. Charles Leclerc vill absolut visa att han inte tänker bli andreförare till Hamilton nästa säsong, samtidigt som Carlos Sainz Jr.  måste positionera sig för en toppsits 2025.

Och Sergio Pérez måste bokstavligen kämpa för sitt fortsatta F1-liv efter en säsong som började så bra men där han sedan föll tillbaka rejält i skuggan av Verstappen efter en rad misstag. 

En annan förare att hålla ögonen på är givetvis veteranernas veteran Fernando Alonso. Och vi har en hel del förare som väntar på sitt definitiva genombrott, t ex  Alexander Albons, Oscar Piastri och Esteban Ocon

Och på teamsidan lär det bli hård kamp för att undvika den förnedrande jumboplatsen, Haas, Sauber och det obegripligt namnsatta Visa Cash App RB är alla kandidater om att komma sist.

Men ett team som ska bli spännande att följa är Williams, nederlagstippade i fjol men helt klart på väg upp inspirerade av Albons vitala körningar i flera av fjolårets race.

Men hårdaste kampen tror jag blir om TV-tittarna där Formula 1 efter en ganska tråkig säsong kommer få hård konkurrens av Indycar med ”3,5” svenskar i mer eller mindre toppteam. För egen del blir det nog nonstop-tittande på söndagseftermiddagar och kvällar där i så fall Nascar får vika ner sig.

Magnus Berthling har följt Formula 1 och även Indycar sedan 70-talets början, men också många andra discipliner inom internationell motorsport. Magnus har också varit förbundsordförande för Svenska Bilsportförbundet. Han var givetvis på plats i Anderstorp och såg premiären för Sveriges Grand Prix 1973 och håller fortfarande Ronnie Peterson som en de största F1-förarna genom tiderna. Vidare hoppas han att McLaren äntligen ska komma tillbaka som toppteam i Formula 1, något som ju känns vara på gång.  

magnus@mbaffarsutveckling.se

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten