Formel 1

Stor avskedsfest i Abu Dhabi förra året. Hur gick det sedan?

ANNONS

Fyra förare med sitt sista Formel 1 race i Abu Dhabi på söndagen. 


UPPDATERAD 2023-11-24

För ett år sedan var det fyra förare som tackade för sig. 

Vi publicerade därför den här artikeln som ni kan läsa nedan. 

Längst när kan ni läsa om hur det gått för de fyra och vad de gör idag. 
 

* * * * 

För en av dem är det definitivt tack och hej för alltid. För två är det sannolikt sista chansen medan den fjärde tar ett sabbatsår. 

Sebastian Vettel, Nicholas Latifi, Mick Schumacher och Daniel Ricciardo är de fyra förarna som gjort sitt och inte kommer att finnas på gridden när säsongen 2023 drar igång. 

Den fyrfaldige världsmästaren Vettel är den ende av de fyra som slutar helt. Latifi och Schumacher har som bekant fått packa sina väskor mot sin vilja medan Ricciardo aviserade att han skulle ta ett break. 

Daniel Ricciardo

Helmut Marko sade under fredagen att de var överens med Daniel Ricciardo om att han ska bli Red Bulls reservförare till nästa säsong. Ännu har inget officiellt pressmeddelande skickats ut från Red Bull men man får väl nog påstå att om ett av teamets toppnamn säger det rakt ut - så lär det vara sant.

Ricciardo har haft fyra tuffa säsonger hos både Alpine (då Renault) och nu McLaren där hans potential inte har kunnat blomma ut. Det har inte klickat mellan honom och bilarna. 

Han bekräftade tidigare i höstas att han skulle ta ett break under 2023 för att komma tillbaka starkare till 2024 då han hoppades återvända till F1. Nu är frågan om han kommer ta Sergio Pérez plats i Red Bull. 

Mexikanens nya kontrakt går dock ut först 2024 så det ska till en rejäl omvändning för att Pérez ska behöva lämna - han har trots allt varit en ultimat andraförare i Red Bull och kan nu ge teamet deras första dubbel i historien om han slutar före Leclerc på söndag. 

Ricciardo har gjort 12 säsonger i Formel 1 har och slutat trea två gånger som främsta merit, säsongerna 2014 och 16. Förra året vann han på Monza vilket är hans senaste Grand Prix-seger. Här kan ni läsa hela historien om Hunken från Perth. Den mycket populära australiensaren lär bli kvar i F1 flera år till - frågan är dock om han kommer tillhöra toppen igen?
 

Sebastian Vettel

Tysken som vann fyra VM-guld mellan 2010 och 2014, samtliga för Red Bull. Utöver att vara en av världens främsta Formel 1-förare genom tiderna - bara Schumacher, Hamilton och Fangio har fler titlar, Alain Prost är lika med 4 - så har han även varit en populär kille i F1-cirkusen som gett ett jordnära och humant intryck. 

Mer om det kan ni läsa i vårt personporträtt om den fyrfaldiga världsmästaren.

Vettel har gått i bräschen och pratat om säkerhet för F1-förarna och hur sporten kan bli mer miljövänlig. Han har även tagit ställning för mänskliga rättigheter och ordnade ett go-kart race för kvinnor i Saudiarabien och dök upp med en regnbågsflagga vid Ungerns GP 2021. 

Han är dessutom ett språkgeni och talar enligt egen utsago fem språk varav ett av dem är finska som han lärde sig av sin gamla stallkamrat och kompis Kimi Räikkönen.

Det är utan tvekan svårt att inte imponeras av människan Sebastian Vettel. Någonting säger mig ändå att vi kommer fortsätta höra och se från Tysklands främsta idrottspersonlighet 2010 även efter att F1-karriären är över. 

Och ja, det är värt att påminna igen eftersom det var ett tag sen nu. Men det är alltså i VM-titlar räknat världens fjärde bästa förare genom alla tider som vi nu säger farväl till!

Mick Schumacher 

Den andra tysken som försvinner är Mick Schumacher och det är väl egentligen inte så mycket att säga om. Mick har haft två år på sig men inte fått till det, även om prestationerna blivit bättre i år jämfört med i fjol.  

Med det efternamnet han har så har han fått finna sig i ett ha ögonen på sig under hela sin uppväxt och karriär. En tung börda för en liten pojke - som ni kan läsa om i personporträttet här

Nu är han dock ingen liten pojke längre och karriären har helt enkelt inte lyft. Schumacher fick sin F1-plats efter att ha vunnit Formel 2 så ingen kan säga att det är hans efternamn som tagit honom dit han är idag. 

Men nu vill Haas se framåt och framför allt få en förare som kan ta fler poäng. Det spelar ingen roll att farbror Ralf riktar hård kritik mot Haas-ledningen för beslutet. Sanningen är att Mick har kört in för få poäng under sina två säsonger (0 förra säsongen, 12 i år). Svårare än så är det faktiskt inte. 

Mick är dock bara 22 år och kan mycket väl studsa tillbaka till Formel 1 igen. Antingen som reservförare eller som ordinarie förare i något av de mindre teamen.

Mick erkände i en kommentar efter beskedet att han var “väldigt besviken” men ändå var “tacksam över sina två år hos Haas som fått mig att mogna både som person och förare”. 

Att han skulle få en så pass explosionsartad utveckling att han skulle kunna nå något av topp-teamen och utmana om titeln framöver känns inte troligt idag - men man vet aldrig. Rykten säger att han blir reservförare åt Mercedes till nästa säsong. 


Nicholas Latifi 

Ingen representerar Lewis Hamiltons numera bevingade ord om att “Formel 1 har blivit en billionaire boys club” på samma sätt som Nicholas Latifi. Son till miljardären Michael Latifi kommer han från en av Kanadas rikaste familjer. 

I personporträttet som ni kan läsa här - Begränsad talang med obegränsad plånbok - berättar vi historien om Latifi. 

Hans främsta merit är andraplatsen i Formel 2 från säsongen 2019 men det är i princip hans både främsta och enda merit. 

Rykten har placerat Latifi i IndyCar nästa säsong och även om han sagt i intervjuer att det vore det naturliga steget för honom så har ingenting bekräftats än. 

Latifis prestationer i Formel 1 har stundom varit rent undermåliga. Han nollade sin första säsong, tog sju poäng sin andra säsong och var på väg mot noll även i år innan regnet i Japans GP räddade honom och där han tack vare oredan hos andra förare kunde köra in fyra poäng och slippa nolla även i år. 

Medan Schumacher sannolikt blir kvar eller får chansen igen i någon form inom F1 känns det i nuläget inte som att något team kommer ha intresse av Latifi i framtiden. 

Inget ont honom som person, men som Formel 1-förare håller han helt enkelt inte måttet och ingenting av det han visat under de här tre åren har motsatt fördomen att han fick sin F1-plats endast på grund av pappas pengar. 

SÅ GICK DET SEN - DET GÖR DE FYRA IDAG

Daniel Ricciardo:
Formel 1-förare. Kör för AlphaTauri där han ersatte Nyck de Vries. 

Sebastian Vettel:
Chillar. Ja, han har synts lite i rampljuset under året men annars verkar det faktiskt som att han gör det att han sa att han skulle göra när han slutade: spendera mer tid med sin familj.

Ryktas fortfarande vara det hetaste alternativet till att bli Red Bull's högsta rådgivare den dagen 80-åriga Helmut Marko slutar. 

Mick Schumacher: 
Haas bytte Mick mot Nic (Hulkenberg) och Schumacher har varit reservförare för Mercedes under året, dock utan att köra ett enda lopp. 

Han presenterades för ett par dagar sedan som förare för Alpine-koncernen till nästa år. Dock inte i deras F1-stall utan för i WEC. Detta innebär att han ska köra VM i sportvagn och det blir således Le Mans 24-timmarslopp för Mick nästa år. 

Nicholas Latifi: 
Den som gjort den största synbara förändringen såtillvida att han tagit ett aktivit karriärsbeslut. 

Rikemanssonen från Kanada vars pappa är en av landets rikaste affärsmän har skrivit in sig på London Business School för att ta en MBA, meddelade han i somras och något som ni kan läsa mer om här

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten