Formel 1

Guide Abu Dhabi GP - allt inför helgen

ANNONS

Allt inför helgens Abu Dhabi Grand Prix 2023

Dags för det sista loppet för säsongen och man kan säga att situationen inför Abu Dhabi GP är så vitt skild som den kan vara, om man jämför med för två år sedan. 

Då, 2021, stod vi inför den mest spännande avslutningen i mannaminne och loppet levde också upp till det, med Verstappens omkörning av Lewis Hamilton i loppets absoluta slutskede vilket gav nederländaren sin första VM-titel. 

Nu är kampen om guldet död sedan länge och vi får istället leta efter andra placeringar i tabellen för att hitta spänning. Och det finns faktiskt en hel del, med bland annat tre förare inom fem poäng på platserna 4-6. 

Så här såg topp 10 ut i Las Vegas senast:

1. Max Verstappen
2. Charles Leclerc
3. Sergio Pérez
4. Esteban Ocon
5. Lance Stroll
6. Carlos Sainz 
7. Lewis Hamilton
8. George Russell
9. Fernando Alonso
10. Oscar Piastri


En väldigt händelserik helg i Las Vegas Grand Prix senast där det tog skruv redan från start efter att Carlos Sainz Jr. fått bilen skadad på första träningspasset efter ett brunnslock som lossnade. Stor pinsam fadäs för arrangören redan innan tävlingen ens hade börjat. 

På söndagen gick Charles Leclerc ut i pole position men förlorade ledningen omgående till Verstappen som sedan vann. 

Sergio Pérez blev för andra loppet i rad omkörd på sista varvet. Förra gången kostade det honom podiet, den här gången gick han från att sluta tvåa till tre. 

Lance Stroll och Esteban Ocon gjorde fina insatser i Las Vegas och slutade båda i toppen. 

Mest besviken av alla var sannolikt Lando Norris som redan på andra varvet körde av och kraschade. Ganska illa, Norris tvingades uppsöka sjukhus men det var tack och lov inget allvarligt. 


 

TV-tider Abu Dhabi Grand Prix 2023

Abu Dhabi Grand Prix 2023 avgörs mellan den 24:e och 26:e november. Nedan kan du se tiderna för alla träningar, kval och lopp. Som vanligt ser man all action på Viaplay och V Sport Motor.


Fredag

Träning 1 - 10.30
Träning 2 - 14.00

Lördag

Träning 3 - 11.30
Kval - 15.00

Söndag

Abu Dhabi GP - 14.00


 

F1-historien i Abu Dhabi

Det har körts Formel 1 här i Abu Dhabi, huvudstad i Förenade Arabemiraten, sedan 2009. En ganska kort historia alltså och således är det bara förare i modern tid som vunnit.

Sex förare har vunnit här och av de ni gissar på så är det bara Fernando Alonso som går bort.

Sebastian Vettel, Hamilton, Kimi Räikkönen, Nico Rosberg, Valtteri Bottas och Max Verstappen är de lyckliga sex. Den senare har vunnit tre år i följd och allting talar givetvis för att det blir en fjärde raka.

Detta skulle i så fall ta honom upp på en bakom Hamilton, som vunnit fem gånger, flest av alla. 

 

Odds inför Abu Dhabi Grand Prix

Vinnare Abu Dhabis GP

1. Max Verstappen 1.26

2. Lando Norris 13.00

3. Sergio Perez 15.00

4. Charles Leclerc 17.00

4. Lewis Hamilton 17.00

6. Carlos Sainz 23.00

6. George Russell 23.00

8. Oscar Piastri 29.00

9. Fernando Alonso 67.00


Sist i loppet

1. Logan Sargeant 3.25

2. Kevin Magnussen 3.75

2. Nico Hülkenberg 3.75

4. Guanyu Zhou 10.00

5. Bottas, Albon, Tsunoda, Ricciardo - alla 21.00

 

Vilka är favoriterna? (Inför kvalet)

Lando Norris fortsätter vara tvåa bakom Verstappen följd av Perez.

Egentligen inga stora förändringar här och det vore väl konstigt om så var fallet. 

Det man kan notera är att Russell har sjunkit ganska rejält från ca 34 gånger pengarna till att vara lika med Sainz. Även Piastri har fallit från 41 till 29. 

* * * * 

Kollade för skojs skull även in den omvända listan. Alltså oddsen för vilka förare som tippas längst ner i resultatlistan.

Logan Sargeant är den ofrivilliga “favoriten” här. inte helt oväntat kanske sett till att han är rookie och bara tagit en poäng i år, men han är ändå slutat P10, P11 och sedan P16 på slutet, så sämst har han inte varit. 

I det gömmer sig dock att i ett par av loppen på slutet så har 4-5 förare inte ens tagit sig i mål. 

Nåväl, Sargeant får finna sig i att vara favorit till sistaplatsen. 

Värre då för båda Haas-förarna att man kommer så pass tätt därefter. 

Som ni ser på listan ovan så är det förarna från de fyra sämsta teamen som radas upp i tur och ordning. Att Zhou Guanyu står så pass mycket lägre än sin stallkamrat Bottas är ändå lite märkligt med tanke på att de haft nästan exakt likadana resultat de senaste 5-6 loppen.  

Förväntningar på Abu Dhabi GP

Förväntningarna är inga andra än att Max Verstappen vinner, att endera Checo eller Lando (eller båda) följer med honom upp på podiet och att vi tar säsongen i mål nu. 

Jag tror de flesta känner lite samma sak. Man längtar redan till nästa säsong och kanske till och med har vi blickarna mot 2026, även om det fortfarande dröjer.

Det är kanske inte helt sannolikt att Red Bull gör ännu en lika perfekt säsong 2024 men att något team ska kunna slå Verstappen nästa år ger jag inte mycket för. 

Tids nog tar alla epoker slut, de har vi sett förut - inte minst under 2000-talet från Schumacher, Vettel och Hamilton. 

Men att något team ska vinna VM-titeln eller konstruktörsmästerskapet innan vi kliver in i den nya eran 2026 - det känns osannolikt i dagsläget. 

Så kanske kan vi, eftersom spänningen inte direkt är på topp i helgen, hålla ögonen öppna på alla de unga förare som kommer att tränings-köra under fredagens första pass. 

Alla team måste släppa fram någon ung, rookie under säsongen och många har fortfarande inte gjort det. 

Bland de vi får se i helgen finns bland annat Fredrik Vesti (Mercedes), Pato O'Ward (McLaren), Felipe Drugovich (Aston Martin), Jack Doohan (Alpine), Theo Pourchaire (Alfa Romeo) och Oliver Bearman (Haas) för att nämna några. 
 

Annat som hänt i F1 i veckan

Las Vegas GP stäms av besökarna

Vasseur och Ferrari söker ersättning för skadorna på Sainz bil

Ett historiskt brittiskt F1-fiasko i år

Hör vad Zlatan hade att säga på plats i Las Vegas

Mexikos Grand Prix utsålt till 2024

Rekordhög siffra för Las Vegas, tvåa under säsongen 

Veckans krönika:

Magnus Berthling skrev i september en läsvärd krönika om svenskar och Formel 1. 

Många har försökt - men få har lyckats” 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten