Formel 1

Guide Brasilien Grand Prix - Allt inför helgen

ANNONS

Allt inför Brasilien Grand Prix 2023 på Interlagos i helgen

Formel 1 stannar kvar på den Latinamerikanska kontinenten och rör sig från en världsmetropol till annan. 

Från Mexiko City till São Paulo, de två största städerna i Latinamerika, för Brasiliens Grand Prix på Autódromo José Carlos Pace, eller Interlagos som den också kallas. 

Förra året minns vi främst för att Kevin Magnussen tog pole position till sprinten. En av de största skrällarna i modern tid i F1, även om det “bara” vara ett kval och sprint. 

Vann gjorde George Russell och i och med segern var vi många som trodde att Mercedes var tillbaka och skulle utmana Red Bull Racing under 2023. 

Så har det som bekant inte blivit. Återstår att se om vi får se någon skräll även i år?

Så här såg topp 10 ut i Mexiko senast: 

1. Max Verstappen
2. Lewis Hamilton
3. Charles Leclerc
4. Carlos Sainz
5. Lando Norris
6. George Russell
7. Daniel Ricciardo
8. Oscar Piastri
9. Alexander Albon
10. Esteban Ocon 

Det vi minns framför allt är såklart hur Sergio Pérez gick all in och satsade allt på att ta ledningen redan i första kurvan. Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket, kunde ha varit titeln till mexikanens söndag efter att han kraschade ut sig själv redan efter tio sekunder. 

Lando Norris gjorde en imponerande uppkörning och Daniel Ricciardo tog sina första poäng för året. 

Här kan ni läsa en längre rapport om hur det gick i Mexiko i söndags. 


TV-tider Brasilien Grand Prix 2023

Brasiliens Grand Prix 2023 avgörs mellan den 3:e och 5:e november. Nedan kan du se tiderna för alla träningar, kval och lopp. Som vanligt ser man all action på Viaplay och V Sport Motor.


Fredag

Träning 1 - 15.30
Kval söndagens GP - 19.00

Lördag

Kval sprint - 15.00
Sprint - 19.30 

Söndag

Brasiliens GP - 18.00


 

Historien på Autódromo José Carlos Pace

Brasiliens Grand Prix har varit på kalendern sedan 1972 med undantag för 2020 då det blev inställt på grund av Covid. 

I fotboll tenderar ofta lag att prestera bäst i mästerskap som spelas på hemkontinenten. 

Samma sak går att säga om Sydamerikanerna och historien på Interlagos. 

Argentinaren Carlos Reutemann har fyra segrar här, brassarna Emerson Fittipaldi, Nelson Piquet och Ayrton Senna och Felipe Massa vann alla här på hemmaplan två gånger. Även colombianen Juan Pablo Montoya har vunnit två gånger. 

Flest segrar har emellertid fransmannen och Sennas största rival Alain Prost med sex segrar. 

I dagens startfält så har Lewis Hamilton tre segrar, Russell och Max Verstappen varsin. 

Kanske kan historiens vingslag ge en hint om att det är Lando Norris tur på söndag? Historiskt sett så är nämligen McLaren det starkaste teamet med flest segrar här, den senaste från 2012 då Jenson Button vann.

Samba och jubel när Hamilton vann 2018. Foto: Bildbyrån

Odds inför Brasiliens Grand Prix

Båda förarna topp 3

1. Red Bull - 3.00

2. Mercedes - 5.00

3. McLaren - 8.00

4. Ferrari - 23.00

5. Alpine - 126.00
 

Vinnare Brasiliens GP

1. Max Verstappen - 1.24

2. Lewis Hamilton - 9.00 

3. Lando Norris - 15.00

4. Sergio Perez - 17.00

5. George Russell - 23.00

6. Charles Leclerc - 29.00

7. Carlos Sainz - 34.00

8. Oscar Piastri - 34.00

9. Fernando Alonso - 101.00

 

Vilka är favoriterna? (Inför kvalet)

Lewis Hamilton är ny tvåa hos spelbolagen den här veckan, även om det är långt ifrån Max Verstappen. 

Charles Leclerc har nu elva raka pole positions utan att det gett honom någon Grand Prix-seger. Det är med andra ord ingen indikation överhuvudtaget på moneganskens chanser att vinna på söndagen om han startar längst fram eller ej - även om det visar att Ferraris bil ändå tycks kunna vara rätt snabb. 

Vi minns givetvis också att Carlos Sainz är den enda utöver Red Bull-förarna som tagit en seger under året. 

Vi kan också konstatera att Fernando Alonso står i över 100 gånger pengarna. 

* * * * * 

Kikade den här veckan på oddsen för båda förarna på topp 3 och det är förvånansvärt lite som skiljer mellan Red Bull och Mercedes, medan McLaren och framför allt Ferrari är väldigt långt borta. 

Att Red Bull står i 3 gånger pengarna visar också att spelbolagen inte sätter så stor tilltro till Checo Perez på podiet ihop med Verstappen. 


 

Förväntningar på Brasilien GP

Med tre lopp kvar är det inte mycket spänning kvar i tabellen. Några placeringsändringar i förartabellen kan det bli, men annars känns det som både förarna och nyhetsflödet bara väntar på summera den här säsongen för att sedan bege sig in fabrikerna och förbättra sig till nästa år. 

Alla utom Red Bull har saker att fundera på till nästa år. Aston Martin måste stoppa fallet, kanske säljs de (mer om det nedan) och team som McLaren och Williams som har gjort kanon-säsonger har nu en viss press på sig att inte låta årets uppryckning glida dem ur händerna under vintern. 

Det är hårt, hårt jobb som väntar för samtliga. 

Att det är ett sprintlopp i helgen ger förvisso lite mer spänning att titta på under lördagen, men sanningen är att det oftast är samma förare i toppen i såväl sprinten som i Grand Prix. 

Oscar Piastris sprintseger i Qatar sticker såklart ut och därför blir det extra spännande att se om någon av McLaren-bilarna kan nå högst igen. 

Mercedes och George Russell har fina minnen från Interlagos då britten tog sin första och hittills enda GP-seger här för ett år sedan.

Max Verstappen har vunnit samtliga race utom tre den här säsongen och nu blir den enda kampen för hans del hur överlägset han kan avsluta säsongen i form av vinstprocent, antal segrar, poäng ner till andraplatsen och så vidare. 

Jag flaggade för att hålla ett öga på Ricciardo inför förra helgen och med sin fina sjunde-plats visade han att han kan bli att räkna med även fast han sitter i en bil som är långt ifrån de snabbaste. 

Annat som hänt i F1 i veckan

Alonso frustrerad över Aston Martins höst

Halvsvenske Arvid Lindblad klar för Red Bull

Mercedes-veteranen lämnar

Perez förklarade sin taktik från i söndags 

Kommentarer från Mexiko från förarna


Inte mycket som hänt på nyhetsfronten sedan Mexiko City. 

Däremot så har ett allt hetare rykte tagit vid att Fernando Alonso kan vara på väg till Red Bull. Sergio Perez framtid känns alltjämt fortfarande oviss i Red Bull även om ingen av ledarna vill säga någonting annat än att han sitter säkert nästa säsong. 

Det rapporteras även att Lawrence Stroll ska vara öppen för att sälja Aston Martin, vilket stärker spekulationerna att Alonso kan vara på väg bort. Det var för en dryg månad sedan som det började sippra fram rapporter om att Stroll letar efter köpare. 

Saudiarabiens idrottsfond samt olje-giganten Aramco ska vara potentiella köpare, skriver F1-insider.com.

Enligt uppgifter har Stroll den äldre nu tröttnat på att sponsra sonens F1-karriär som inte tycks leda någonstans 

En som vittnat om det obegränsade stödet för Lance under hans uppväxt är Jacques Villeneuve

Lawrence byggde en egen kartingbana åt sin son, och trots att den låg 15 minuters promenad från huset så tog Lance helikopter till den varje dag, sa den kanadensiska världsmästaren till F1-insider. 

Veckans krönika:

Den underbara sommaren 1969

Vi tipsar återigen om den här historiska återblicken från vår krönikör Magnus Berthling  

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten