Personporträtt

Personporträtt: Emerson Fittipaldi

ANNONS

Världsmästare, pionjär och visionär som gick sin egen väg och som sadlat om på ålderns höst.

Namn: Emerson Fittipaldi 

Lag: Lotus, McLaren, Copersucar-Fittipaldi

Nationalitet:  Brasilien 

Född: 1946 (76 år)

F1-säsonger: 11

Titlar: Två gånger världsmästare i F1 (1972, 1974)

Fun fact: Ställde upp i valet som senator i Italien 2022, men valdes inte in

Världens yngsta världsmästare                                                      

Emerson Fittipaldi blev den yngste världsmästaren genom tiderna vid tiden för sin första VM-titel. Han blev också den första av totalt tre brassar som vunnit VM-guld, efter Fittipaldi följde Nelson Piquet och Ayrton Senna

Emerson, eller Emmo som han också kom att kallas, är son till Wilson Fittipaldi som var en av de mest berömda brasilianska motorsportkommentatorerna och god vän med den argentinska Formel 1-stjärnan Juan Manuel Fangio

Såväl Emerson som hans äldre bror Wilson Jr. föddes i São Paulo och växte upp i en familj som var förtjust i racing. Hans italienska ursprung kommer från faderns sida medan hans mor, Józefa "Juzy" Wojciechowska, var av rysk-polskt ursprung.

Totalt har Fittipaldi fått sju barn som är frukten av tre olika äktenskap. Idag är han gift med Rossanna Fanucchi, med vilken han har fått två barn, Emerson Jr. och Vittoria.

76-åringen har haft många anledningar att återvända till racingbanorna även efter att den egna karriären tagit slut eftersom racingen blev kvar inom familjen, både via hans son och barnbarn. 

14-årige Emerson Jr är också förare och ingår idag i Sauber Junior Team. Emersons barnbarn Pietro och Enzo är båda racerförare, Pietro har provat på Formel 1, utan framgång, medan Enzo är 22 år, för närvarande återfinns i Formel 2.

Från São Paulo till Europa 

Fittipaldi vann det brasilianska Formula Vee-titeln vid 21 års ålder och flyttade till Europa 1969, då 23 år gammal, för att uppfylla drömmen om att göra karriär inom motorsporten i Europa. Det hela gick snabbt. 

Han fick köra Formel 3 direkt samma år och flyttade året därefter upp till Formel 2 för säsongen 1970 men fick även göra fem lopp i Formel 1 samma år, för teamet Lotus. 

Osannolikt nog vann Fittipaldi redan i sin fjärde Formel 1-start, i USA:s GP. Det rådde ingen tvekan om talangen som brassen besatt och Lotus gav honom omedelbart en plats som ordinarie förare till nästa års säsong.

1971 kördes bara elva race och Fittipaldi tog tre podiumplaceringar men ingen vinst. Han slutade på sjätteplats i totalen sin första hela säsong i F1. 

1972 var Fittipaldi varm i kläderna och blev vid 25 års ålder den tidens yngsta världsmästare. Han noterades för 61 poäng, bred marginal ner till Jackie Stewart på andra plats som fick ihop 45. Mindre än tre år efter att han lämnade Brasilien för att tävla i Europa hade Fittipaldi blivit världsmästare i Formel 1. 

Året därpå, 1973, fick Stewart dock revansch och Emmo blev tvåa. Ronnie Peterson kompletterade duon på podiet och slutade trea efter att ha vunnit 4 Grand Prix under säsongen. 

Emerson och den franska världsmästaren Alain Prost. Foto: Bildbyrån 

Pionjären i McLarens storhetstid

1974 värvades Fittipaldi till storsatsande McLaren. Det blev en match made in heaven direkt. Brassen tog sitt andra VM-guld och gav McLaren deras första VM-guld någonsin. 

Efter Fittipaldi följde James Hunt, Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Häkkinen och Lewis Hamilton. Samtliga av dem vann minst två VM-titlar. Inget annat team kan stoltsera med lika många av de mest framgångsrika världsmästarna som McLaren kan, sju olika, och Emerson Fittipaldi var först av dem alla. 

Säsongsfinalen blev dock ingen klang och jubelföreställning. Tvärtom. När säsongen skulle avgöras låg Fittipaldi och schweizaren Clay Regazzoni lika på 52 poäng. 

Fittipaldi körde in på fjärdeplats i det sista racet i USA medan Regazzoni slutade elva. På det tionde varvet hade emellertid den österrikiske föraren Helmuth Koinigg mist livet efter en krasch. En av många olyckor med dödlig utgång ii Formel 1-historien. 

Fittipaldi tog sin andra VM-titel och hjälpte också McLaren att slå Ferrari i konstruktörsmästerskapet.

Säsongen 1975  inledde den regerande världsmästaren med seger i premiären i Argentina och följde upp det med en andraplats i Brasilien. Men sedan kom Niki Lauda och Ferrari igång och Fittipaldi kunde inte matcha österrikaren som vann med 19.5 poängs marginal till slut. 

Emmo hade nu slutat etta, tvåa, etta och tvåa i fyra raka säsonger. Han var på toppen av sin karriär och mycket talar för att han hade fortsatt att utmana om titlarna om han stannat hos McLaren. Men Fittipaldi ville gå sin egen väg och lämnade teamet efter bara två säsonger.

En misslyckad satsning 

Medan Emmo slogs om titlarna hade hans bror Wilson Fittipaldi kört 1975 års säsong för familjens F1 team som döpts till Copersucar-Fittipaldi. Wilson hade dock ingen framgång och tog 0 poäng. 

Emmo valde trots det att lämna McLaren för att försöka ta team Copersucar-Fittipaldi mot toppen. Om han var medveten om att han med detta beslut avsade sig alla framtida möjligheter till titlar och medaljer men ändå gjorde analysen att det var värt det - eller om han faktiskt var övertygad om att han skulle kunna lyfta familje-teamet till stora höjder är oklart. 

Men resultatet blev att världens bästa förare de senaste åren helt försvann från toppen. 17, 12, 9, 21 och 15 blev placeringarna för Emerson Fittipaldi under sina fem återstående säsonger när han körde för sitt eget team.

Copersucar-Fittipaldi blev heller inte långvarigt. Efter att Fittipaldi avslutat sin aktiva F1-karriär 1980 och övergått till att jobba administrativt för att utveckla teamet blev det bara två säsonger till inom F1. Team Copersucar-Fittipaldi gjorde sin sista säsong 1982. 

Under denna tid var han också med om att begrava sin vän och kollega Ronnie Peterson. När Ronnie bars till sista vilan gjordes han det av bland annat Emerson Fittipaldi, Alain Prost, Niki Lauda och Jody Scheckter

Emerson med Ronnie Peterssons dotter Nina Kennedy i samband med filmen Superswede. Foto: BIldbyrån

Efter F1: Olyckorna som gjorde honom kristen

1996 blev ett svårt men omvälvande år för Fittipaldi. Först kraschade han i Indycar-mästerskapet och skadades allvarligt, bland annat med en fraktur på ena halskotan. 

Som om inte detta var nog var han med om ytterligare en olycka medan han fortfarande återhämtade sig från den förra smällen. Han var och flög med ett litet flygplan med sin son och det blev problem med ena vingen.

Planet landade på en brasiliansk apelsinodling. Lyckligtvis inte allvarligare än att både far och son överlevde, men fastän de överlevt själva kraschen var faran inte över. 

Emmo beskrev senare. "Vi satt fast i 11 timmar i djungeln  jag, som hade en bruten rygg, kunde inte ens röra mig. Det var komplicerat. Till slut larmade en fiskare polisen. 

Jag hade mycket tur. Jag hade redan funnit Gud året innan, efter en olycka på banan, men detta gjorde mig än mer religiös", berättade han för Metro 2008.

Fittipaldi har nu på ålderns höst sadlat om. I valet 2022 var han en av kandidaterna till senaten i det italienska valet för partiet Italienska brödraskapet, ledd av högerextrema Giorgia Meloni.

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten