Guide

Guide Nederländernas GP - allt inför helgen

ANNONS

Allt inför Nederländernas Grand Prix till helgen.

Efter ett fyra veckor långt uppehåll är det äntligen race-helg igen. 

Max Verstappen står inför en mycket intressant helg då han kan ta tredje raka segern hemma i Nederländerna. 

Dessutom kan det bli hans nionde raka GP-seger vilket i så fall skulle vara tangerat rekord med Sebastian Vettel

Bakom Verstappen finns det massor av annan spänning att ta del av. 

Kommer McLarens framfart på slutet att hålla i sig? Har Ferrari fått ordning på grejerna? Kan Aston Martin kämpa sig tillbaka in i kampen om andraplatsen med Mercedes?

Så här såg topp 10 ut i Belgien senast:

1. Max Verstappen - 25p

2.  Sergio Perez - 18

3. Charles Leclerc - 15

4. Lewis Hamilton - 13

5. Fernando Alonso - 10

6. George Russell - 8

7. Lando Norris - 6

8. Esteban Ocon - 4

9. Lance Stroll - 2

10. Yuki Tsunoda - 1

Det blev en ny uppvisning för Max Verstappen i Belgien senast. 

Trots att Checo Pérez tog ledningen från Charles Leclerc som tagit pole position så blev det aldrig någon match av det egentligen. 

Verstappen startade på sjätteplats på grund av ett gridpenalty men körde upp utan några större problem och var trea redan efter sex varv. 

När Checo gick in för att byta däck på trettonde varv drog Verstappen förbi och sedan var det aldrig något snack. 

McLaren hade en fin helg under sprinten med Piastri som tvåa bakom Verstappen på lördagen. 

På söndagens GP låg han med i toppen i början men klämdes in av Sainz i första kurvan och fick bryta redan efter ca 20 sekunder. 

Perez tog sig upp på podiet igen, för andra gången i rad. 

Charles Leclerc tog tredjeplatsen vilket gav lite positiv energi till Ferrari in i uppehållet. 

Lewis Hamilton slutade fyra och tog även fastest lap. 

På nedre halvan så tog Yuki Tsunoda sin tredje poäng för säsongen med ännu en tiondeplats. 

Hans stallkamrat Daniel Ricciardo har ännu inte lyckats ta den andra AlphaTauri uppåt i fältet. 13:e-platsen från Ungern i Ricciardos återkomst följdes upp med en sextondeplats i Belgien. 

Aston Martin-förarana hade ännu en mellanhelg och Alonso slutade femma på söndagen med Lance Stroll som nia. 

TV-tider Nederländerna Grand Prix 2023

Nederländernas Grand Prix 2023 avgörs mellan den 25:e och 27:e augusti. Nedan kan du se tiderna för alla träningar, kval och lopp. 

Som vanligt ser man all action på Viaplay och V Sport Motor. 

Fredag

Träning 1 kl 12.30

Träning 2 kl 16.00


Lördag

Träning 3 kl 11.30

Kval kl 15.00


Söndag

Nederländernas GP kl 15.00

Historien på Zandvoort

Mellan 1985 och 2020 så kördes det inga GP på Zandvoort. Det nya kontraktet skrevs med start från säsongen 2020 igen men på grund av Covid så fick man vänta till 2021. 

Både 2021 och 2022 blev det hemmaseger i form av Max Verstappen. 

Således är han den enda i dagens fält som vunnit här. 

Vinnarna före Verstappen var Niki Lauda 1985 och Alain Prost 1984. 

Red Bull har alltså två segrar här medan Ferrari har 8 historiskt sett och är därmed näst bäst. Flest segrar på Zandvoort har Ford. 

Sverige har en Formel 1-seger här. 1959 van Jo Bonnier för teamet BRM.  

Odds inför Nederländernas Grand Prix
 

Pole Position 

1. Max Verstappen 1.30

2. Lando Norris 6.00

3. Lewis Hamilton 6.50    

4. Sergio Perez 18.00

4. Charles Leclerc 18.00

4. George Russell 18.00

4. Oscar Piastri 18.00

8. Fernando Alonso 31.00.

9. Carlos Sainz  41.00
 

Vinnare Nederländernas GP

1. Max Verstappen 1.20

2. Sergio Pérez 8.50

3. Lewis Hamilton 11.00 

3. Lando Norris 11.00

5. Charles Leclerc 21.00

6. Oscar Piastri 23.00

7. Carlos Sainz Jr 41.00

7. George Russell 41.00

9. Fernando Alonso 51.00 

Vilka är favoriterna? (Inför kvalet)

Favoriten behöver vi inte nämna för det är helt givet.

Det intressanta är därbakom. Lando Norris ses hos spelbolagen som den näst största favoriten till att ta pole position.

Lewis Hamiltons pole position i Ungern har gjort att den sjufaldiga världsmästaren susat förbi övriga fältet och det rejält.

Av oddsen på pole position så skulle jag säga att Sergio Perez och Charles Leclerc är de klart mest intressanta. Perez har förvisso varit väldigt mycket upp och ned men han sitter trots allt i den näst snabbaste bilen i fältet.

Perez och Leclerc är de enda som har två poles den här säsongen, utöver Verstappen.

Oddsen för segern däremot är något annorlunda. Där är Pérez tvåa bakom Verstappen, följd av Hamilton och Norris.

Det är också värt att se att Oscar Piastri har seglat upp på sjätteplats och anses ha klart större möjligheter än etablerade förare som Sainz, Russell och Fernando Alonso att vinna på söndag.

Alonso var solklar trea tidigare under säsongen bakom Red Bull-förarna men både han och Aston Martin's säsong stagnerade något under sommaren.

 

Förväntningar på Nederländerna GP

De flesta blickar riktade mot Max Verstappen och Red Bull ännu en gång. Den här gången kan nederländaren tangera Sebastian Vettels rekord med nio raka segrar - och som om inte det vore fint nog så kan det ske hemma i Nederländerna. 

Men det är inte bara Verstappen som har ögonen på sig under helgen. 

McLarens juli-månad var remarkabel och britterna har nu susat upp som den främsta utmanare till Red Bull, om vi ska gå på hur det såg ut på slutet. 

Inte utmanare i form av titeln givetvis men om podium-placeringarna. Checo Perez har återuppstått och tagit två raka podium vilket visar att han sannerligen lär vara med i toppen även under hösten.

Trots att Horner med emfas säger gång på gång att Checo sitter säkert så är det inte alla som övertygade. Formel 1-kontrakten är som toalettpapper, sa bland annat Tom Coronel. 

Mercedes, Ferrari och Aston Martin har alla blandat och gett under säsongen men McLaren kommer behöva prestera lika bra som de gjorde de senaste fyra loppen i stort sett alla lopp som är kvar för att kunna blanda sig i striden om topp 3. 

Daniel Ricciardo blir en annan förare som blir väldigt intressant att följa då han inte lyckades visa någon märkbar förbättring i tabellplacering jämfört med Nyck De Vries under de två loppen han kört hittills.

 

Alexander Albon och Yuki Tsunoda är två andra förare som sannolikt har ögonen på sig från större team. Albon har tagit 11 poäng och på egen hand baxat Williams upp långt från bottenplaceringarna. 

Tsunoda har visserligen bara tagit tre poäng hittills men är fortfarande ung och kan absolut vara intressant för större team när det börjar röra på sig nästa gång. 

Kevin Magnussen kör eventuellt för sin framtid i F1 då dansken bara tagit 2 poäng hittills i år jämför med 22 förra året. Guenther Steiner och Haas har inte antytt han skulle vara på väg bort men den nu 30-årige Magnussen är inte längre ett framtidsnamn, utan känns mer som ett säkert kort som Haas låter köra i väntan på något bättre. 

 

Annat som hänt i F1 i veckan

En ganska lugn sommar om vi ska vara ganska ärliga. Det har inte hänt något anmärkningsvärt ia aspekten att något team har bytt förare, varken nu till hösten eller aviserat ändringar för nästa säsong. 

Den största nyheten är nog den att Felipe Massa på allvar inlett sin juridiska process för att få VM-titeln från 2008

Christian Horner hintar att Sergio Pérez kan hänga löst i Red Bull

Här kan ni se de exakta siffrorna och jämförelsen mellan hur teamen och förarna presterat efter 12 race 2023 jämfört med 2022.

Hülkenberg erkänner att det är frustrerande att inte ha varit på podiet - men ser fram emot nästa milstolpe 

Otmar Szafnauer berättar om den komplicerade arbetssituationen han upplevde hos Alpine.

Är Hamilton smart så tackar han nej till Ferrari 

Vasseur tycker att straffet som Red Bull fick för att ha brutit mot budgettaket var ett skämt 

Svenske Dino Beganovic gör en fin säsong i Formel 3

Här är rekorden som Verstappen kan slå under hösten
 

Veckans krönika: 

Magnus Berthling: Är Verstappens dominans 2023 tråkig för sporten - eller väl dold dramatik?

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten