Foto: Bildbyrån
Krönika

Magnus Berthling: 2023 – en tråkig säsong eller väl dold dramatik?

ANNONS

Max Verstappens dominans i F1-cirkusen har fått många att ifrågasätta sportens underhållningsvärde just nu. Men en historisk tillbakablick visar att konkurrensen kan hårdna snabbt. I sin senaste krönika för FormelDirekt.se pekar Magnus Berthling på just precis det.

Halvvägs genom säsongen 2023 känns det som att mycket av dramatiken och spänningen är borta. Max Verstappen och Red Bull Racing leker närmast med det övriga fältet, han tycks kunna starta sist men vinna ändå. De förhoppningar som fanns att stallkompisen Sergio Pérez i alla fall kunna skugga Max i VM-tabellen en bit in på säsongen försvann när ”Checos” självförtroende åkte i botten efter träningskraschen i Monaco. Men vi får nöja oss med i alla fall en tuff fight om andraplatsen i främst konstruktörs-VM. Ferrari, Mercedes, Aston Martin eller de under de senaste racen starkt kommande McLaren lär slåss om silverplatsen in på mållinjen. 

Verstappen närmar sig – eller har kanske redan överträffat – den överlägsenhet vi historiskt sett från Ayrton Senna, Michael Schumacher och på senare år Sebastian Vettel och Lewis Hamilton. Det vill säga att en förare under flera säsonger dominerar mästerskapet och ofta säkrar sin VM-titel långt innan säsongen är över. 

Är således Max överlägsenhet det mest dominanta vi sett inom Formula 1?

Låt oss titta lite bakåt i historien.

Juan Manuel Fangio – 50-talets dominant

På 50-talet dominerade Juan Manuel Fangio F1 med sina fem VM-titlar. Visst fanns utmanare, bland annat  
Stirling Moss som hela fyra gånger blev tvåa i mästerskapet, men som aldrig nådde hela vägen. Men det finns lite invändningar mot Fangios dominans. Till exempel bytte han ständigt team – till och med under säsongerna – då han alltid strävade efter att sitta i den bästa bilen. Han vann sina titlar i Mercedes, Ferrari, Maserati och Alfa Romeo. Och en gång (1956) säkrade han titeln genom att Peter Collins lämnade över sin bil mitt under sista deltävlingen till Fangio, något som då var tillåtet. Men trots detta kan nog ingen invända mot att Fangio var 50-talets helt dominerande F1-förare och en klar aspirant till ”den störste genom tiderna”.

Juan Manuel Fangio. Foto: Bildbyrån


60-talets dominant var utan tvekan skotten Jimmy Clark, som vann VM 1963 och 1965. Han höll länge rekordet med 25 vunna GP och 33 pole positions – här bör man betänka att på den tiden bara kördes 12-13 VM-lopp per säsong. Men det kunde blivit många fler segrar och mästerskap för Clark, som körde för Lotus vilket är liktydigt med många brutna lopp då de bräckliga bilarna ofta gick sönder. Tragiskt nog förolyckades Jimmy Clark i en krasch under ett Formel 2-lopp på Hockenheim 1968, bara 32 år gammal. Han hade då en klar ledning i F1-VM med sin närmast oslagbara Lotus 49.  

70-talet präglades av jämna mästerskap, där dessutom frekventa olyckor påverkade utgången av flera säsonger. Tillförlitligheten var fortfarande dålig, vilket gynnade jämna förare som kunde spara på materialet. Den egenskapen gjorde att Jackie Stewart, även han från Skottland, kunde ta titlarna 1969, 71 och 73 trots att han ingalunda var den snabbaste föraren under dessa säsonger. Men Sir Jackie Stewart måste ändå läggas till listan med de bästa förarna genom tiderna. Till den listan måste även läggas Niki Lauda. Utan hans fasansfulla krasch på Nürburgring hade han garanterat tagit tre raka titlar 1975–77, nu blev det bara två. Och hade han stannat i Ferrari och inte lockats över till Brabham 1978 hade han säkerligen kunnat ta ännu en eller två titlar (det blev ju sedan en VM-titel till i comebacken för McLaren 1984).

Ayrton Senna – oöverträffad vinnarinstinkt?

80-talet var också olycksdrabbat initialt, innan säkerhetsarbetet började ge resultat. Många rankar Gilles Villeneuve (1997 års världsmästare Jacques pappa) som en talang i klass med Ayrton Senna. Men Villeneuves tidiga bortgång efter en olycka 1982 i kombination med att dålig tillförlitlighet i de då nyligen introducerade turbomotorerna gav honom aldrig chansen att ta några VM-titlar. 

80-talet fortsatte sedan med den kanske hårdaste konkurrensen någonsin på förarsidan, när namn som Keke Rosberg, Niki Lauda, Nigel Mansell, Nelson Piquet, Alain Prost och mot slutet av decenniet Ayrton Senna slogs om VM-titeln i väldigt jämna spännande race. Sedan tog som bekant kombinationen Senna och McLaren-Honda över kommandot från 1988 och fyra säsonger framåt. Att i det sällskapet kunna dominera säger något om Sennas talang. För om man ska definiera den störste genom tiderna utifrån ren fart, beslutsamhet vid till exempel omkörningar och inte minst en 110%-ig vinnarinstinkt talar nog mycket för att Ayrton Senna hamnar högst på i alla fall min lista. Hans eget motto säger kanske allt – ”ser man en lucka och inte satsar allt för att köra om är man inte en riktig racerförare”.

Ayrton Senna. Foto: Bildbyrån

90-talet präglades av ett generationsskifte efter att Nigel Mansell 1992, då han efter att varit mycket nära flera gånger, äntligen blev mästare genom närmast förkrossande överlägsenhet. Mansell var kanske inte en jättetalang men hade en enorm vilja och gick alltid maximalt för seger. Just 1992 hade han också lite hjälp av att Williams som det året lanserade en rad tekniska innovationer signerade Adrian Newey (Red Bulls nuvarande chefsingenjör). Jag såg honom själv i Portugals GP i Estoril där Mansell satsade stenhårt på att varva och förnedra loppets tvåa, den förtvivlade Ayrton Senna (!). Men trots sin överlägsenhet fick Mansell ett knivhugg i ryggen av Frank Williams, som sparkade honom året därpå för att lämna plats åt Alain Prost.

Michael Schumacher – länge helt ohotad

Sedan gick som alla vet Senna tragiskt bort på Imola 1994 innan nästa supertalang helt tog över, Michael Schumacher. Men han fick länge hårt motstånd från den sympatiske finländaren Mika Häkkinen, som snuvade Schumacher på titlarna 1998-99 innan tysken fick till fem år av total dominans 2000-04. Men utan att förringa Schumachers prestation kan man invända att han och Ferrari nog hade väldigt goda förutsättningar. Ett sammansvetsat team som jobbat ihop många år med Jean Todt som stallchef och Ross Brawn som teknisk chef, obegränsad tid för tester och stallkompisar som hade tydliga kontrakt innebärande att Schumacher i alla lägen var den som skulle få vinna. Undantaget vara bara säsongen 2003 när Schumacher på målsnöret tog titeln före Kimi Räikkönen och Juan Pablo Montoya. Men sett över perioden 2000 – 2004 var han totalt överlägsen och ohotad på tronen. 

Michael Schumacher. Foto; Bildbyrån

Har man följt F1 i mer än fem decennier vet man att pendeln svänger fram och tillbaka. Vissa år är det strid på kniven fram till sista kurvan i sista racet, andra år kan en förare i kombination av egen talang och ett team som prickar in alla saker precis rätt dominera. Sedan kan också större regeländringar göra sitt till för att förändra konkurrensförutsättningarna. 

Nu blickar många fram mot 2026 då vi får ett helt nytt motorreglemente och flera nya motorleverantörer. Det kommer kasta om i favoritskapet, och kan resultera i allt från extremt jämna startfält till att något team tidigt hittar vinnarformeln. Men med de stora satsningar som då kommer göras av teamen med stöd av de stora biltillverkarna och att förberedelserna redan är i full gång tror jag vi kan se fram mot en väldigt spännande säsong 2026. Men med en viss risk att både 2024 och 2025 blir övergångssäsonger. 

Vi bör inte bli förvånade om Max Verstappen tar titeln ganska enkelt båda säsongerna och då skriver in sig i historieböckerna som en av de definitivt största i F1-sporten. Magnus Berthling har följt Formula 1 sedan 70-talets början, men också många andra discipliner inom internationell motorsport. Magnus har också varit förbundsordförande för Svenska Bilsportförbundet. Han var givetvis på plats i Anderstorp och såg premiären för Sveriges Grand Prix 1973 och håller fortfarande Ronnie Peterson som en de största F1-förarna genom tiderna. Vidare hoppas han att Sergio Perez blir världsmästare 2023 (vilket känns väldigt osäkert just nu) och att McLaren äntligen ska komma tillbaka som toppteam i Formula 1 (som ju tycks vara på gång).  

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten