Guide

Guide inför Österrike GP - allt inför sprinthelgen

ANNONS

Guide inför Österrikes Grand Prix på Red Bull Ring i helgen

Säsongens nionde lopp för året och Red Bull återvänder till hemlandet för att köra på Red Bull Ring

Det kommer vara stort, stort stöd för hemmateamet och Max Verstappen

Under sommarmånaderna och varvet i Europa har vi vant oss vid att se läktare klädda i orange de senaste åren. 

Dessutom är det sprinthelg, vilket sätter lite extra färg på tillvaron. Vissa gillar det, andra inte. Men klart är att det blir mer tävling och förre träningspass. Kvalet till söndagens GP sker redan på fredagen.  

Nu håller sig Formel 1 i Europa de kommande månaderna och det väntar inga långa resor förrän det är dags att bege sig till Singapore den 15:e september. 

Såhär såg topp 10 ut i Kanada senast: 

  1. Max Verstappen - 25p
  2. Fernando Alonso - 18
  3. Lewis Hamilton - 15
  4. Charles Leclerc - 12
  5. Carlos Sainz jr - 10
  6. Sergio Perez - 9
  7. Alex Albon -  6
  8. Esteban Ocon - 4
  9. Lance Stroll - 2
  10. Valtteri Bottas - 2

Händelserikt lopp i Kanada senast där Max Verstappen - som vanligt - avgick med segern. 

Mercedes gjorde återigen en fin helg genom Lewis Hamilton men däremot tvingades George Russell bryta.

Alonso klev upp podiet i vanlig ordning och han Verstappen och Hamilton slog sitt eget rekord från Melbourne när de tre återigen klev högst upp tillsammans. 

Nico Hülkenberg gjorde en grym lördag och kvalade in som tvåa. Han flyttades dock bak tre placeringar efter att ha kört för fort på väg tillbaka till pit lane. Surt misstag för Hulken, även om han givetvis inte haft med segern att göra ändå. 

Ferrari tog ett fall framåt med P4 och P5, medan Sergio Pérez körde in på sjätte plats och fastest lap. Detta efter att ännu ett katastrofalt kval där han slutade 12:a. 

Esteban Ocon körde in nya poäng till Alpine medan Driver of the Day blev Alex Albon som slog till med en mycket fin sjunde-plats och därmed tog sex poäng och lyfte Williams närmare Haas och Alfa Romeo

Kul även för Valtteri Bottas att äntligen ta poäng igen. 

McLaren bilarna hamnade just utanför poängplatserna med Piastri elva och Norris 13. 

Utöver George Russell så tvingades även Logan Sargeant bryta och Nyck De Vries slutade sist av de som tog sig i mål. 

TV-tider Österrike Grand Prix 2023

Österrike Grand Prix 2023 avgörs mellan den 30:e juni och 2:a juli. Så här ser tiderna ut för träningar kval och lopp:

Sverige är samma tidszon som Österrike och det är tiderna LOC som gäller även i Sverige. 

Som vanligt ser man alla träningar, kval och lopp på Viaplay och V Motor Sport. 


Historien på Red Bull Ring

Tre segrar har Alain Prost, Max Verstappen och schweizaren Jo Siffert. 

På två segrar i Österrike står vår egen Ronnie Peterson ihop med storheter som Michael Schumacher, Mika Häkkinen, Nico Rosberg och Valtteri Bottas. 

Ferrari har tagit flest segrar här, sju stycken, före McLaren som står på sex och Mercedes på fem segrar.

Mellan 2004 och 2013 kördes inga GP i Österrike så det finns ett glapp där förare som Alonso och Vettel var som störst och haft goda möjligheter till flera segrar. 

Lewis Hamilton har vunnit här en gång, 2016. 

Fastest lap all time satte Carlos Sainz i McLaren 2020 med tiden 1.05.619. 


Odds inför Österrike Grand Prix

Pole Position Österrike GP

1. Max Verstappen 1.50

2. Charles Leclerc 5.50

3. Fernando Alonso 11.00

4. Sergio Perez 15.00    

4. Lewis Hamilton 15.00 

6. Carlos Sainz 21.00

7. George Russell 34.00


Vinnare Österrike GP

1. Max Verstappen 1.30

2. Sergio Perez 10.00

3. Fernando Alonso 12.00

3. Lewis Hamilton 12.00

3. Carlos Sainz 12.00

3. Charles Leclerc 12.00

7. George Russell 25.00

Vilka är favoriterna? (Inför kvalet)

Spelbolagen vill ogärna skilja gänget bakom Verstappen åt särskilt mycket inför helgen. Man kan undra vad Checo Perez gjort senaste veckorna för att fortsätta vara andrahandsfavorit bakom sin stallkamrat? 

Därefter ligger Alonso, Hamilton, Sainz och Leclerc alla på samma odds. Något fegt kan jag tycka, eller var det någon som ville gå hem tidigt från jobbet i veckan? 

Nog för att det är jämnt bakom Verstappen men fegaste laget att inte kunna skilja dem åt. Att Carlos Sainz, som vunnit ett enda lopp i karriären och inte stått på podiet i år, ges lika stora chanser att vinna som Alonso och Hamilton är för mig märkligt. 

Eller vet spelbolagen något om Ferraris framsteg som vi andra inte vet än?

Max Verstappen går givetvis går in som superfavorit och det finns skäl till det. 

Dels för att han vann här förra året, dels för att han redan står på tre segrar och kan bli först i historien med att gå upp på fyra segrar här på Red Bull Ring. 

Om Sergio Perez kan göra bara så lite som ett anständigt kval så kommer han givetvis ha chansen att vara med och slåss däruppe. 

Annars ska det som vanligt bli kul att se hur Mercedes och Ferrari uppför sig. 

Tyskarna har tveklöst gjort framsteg och står inför en intressant sommar. Italienarna däremot har fortfarande en lång väg kvar och framför allt är det regelbundenheten som behövs.

Förra året slutade de båda Hass-förarna topp 8 med Mick Schumacher på sjätte plats och Magnussen på åttonde. 

Både Magnussen och Hulkenberg pratade i veckan om att de ser fram emot sprinthelgen i Österrike och hur Haas alltid tycks göra bra ifrån sig här. 

Stort stöd för Verstappen i Österrike 2022. Foto: Bildbyrån


Förväntningar på Österrike GP

Likt en fotbollsläktare under ett mästerskap när Nederländerna spelar fotboll är det oranget så långt ögat når Max Verstappen kör F1 på Red Bull Ring. 

Allt är upplagt för en klang och jubel-föreställning och det vore väldigt ironiskt om Red Bull:s segersvit bryts just här. 

Lewis Hamilton sa i veckan att han ser det som fullt möjligt att Red Bull vinner samtliga GP under året och att teamet måste krascha för att någon annan ska ha chansen. 

Samtidigt sa chefsteknikern Mike Elliot att Mercedes siktar på att kunna utmana om GP-segrar i slutet av säsongen. Realistiskt givetvis, men synd att avståndet just nu är så stort. 

Frågan är om Aston Martin når överst på prispallen dagen som Red Bull missar eller om det blir Mercedes och Hamilton som får kliva högst upp igen?

Ferrari ser jag inte ska kunna utmana om någon seger i år, även om man tog fyra stycken förra året. 

I de bakre leden så kör Nyck de Vries och Logan Sargeant för sina liv. Inte bokstavligen, får vi verkligen hoppas, men framtiden ser minst sagt osäker ut för de båda. 

De är sannolikt helt införstådda med att de har sommarloppen på sig att visa att de hör hemma i F1 - annars sitter det nog två nya förare i dessa bilar på Zandvoort den 25:e augusti när förarna samlas efter semestern igen. 

Annat som hänt i F1 i veckan

Audi har värvat sin första Formel 1-förare

Marko bekräftar att Red Bull överväger Ricciardo istället för Checo

Mike Krack säger att Aston Martin har mycket kvar att lära

Samtidigt menar Lawrence Stroll att han borde adlas

Williams närmar sig en milstolpe i antal GP

Sainz förnekar att han träffat Audi

Tsunoda öppnar för att lämna Red Bull

Miljardregn över Alpine i veckan, 24 % av aktierna sålda

McLaren kommer med uppdateringar till helgen 

George Russell tog ett lögndetektortest - en underhållande kvart att titta på

Veckans krönika: 

Elefanten i rummet: Aston Martin måste byta föraruppsättning om man menar allvar med sin satsning. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten