Formel 1 kommer till Montréal i helgen.
Foto: Bildbyrån
Guide

Guide Kanada Grand Prix - allt inför helgen

ANNONS

Åttonde racet för året och förarna befinner sig återigen på andra sidan Atlanten. 

För sista gången på ett bra tag ska sägas. 

Efter Kanada är det dags för fyra GP i Europa under sommaren innan uppehållet och semestern i augusti. 

Därefter följer en intensiv höst med enormt mycket resande kors och tvärs över planeten igen med allt från Japan, USA, Sydamerika och avslutningen i Abu Dhabi.  

Så här såg topp 10 ut i Barcelona senast: 

  1. Max Verstappen - 26p
  2. Lewis Hamilton - 18
  3. George Russell - 15
  4. Sergio Perez - 12
  5. Carlos Sainz jr - 10
  6. Lance Stroll - 8
  7. Fernando Alonso - 6
  8. Esteban Ocon - 4
  9. Guanyu Zhou - 2
  10. Pierre Gasly - 1


Ingen kunde hota Max Verstappen i Barcelona. Tredje raka segern för nederländaren som stormar mot en ny VM-titel. 

Stora vinnare utöver Verstappen var Mercedes som nu verkar ha fått ordning på bilen. 

Två helger i rad med fina prestationer från Mercedes-förarna. Nu gick man även om Aston Martin i konstruktörsmästerskapet efter att Fernando Alonso hade sin sämsta placering för säsongen när han körde in som sjua. 

Ännu sämre gick det för Charles Leclerc och Ferrari. Bara elfte plats för monegasken och det är minst sagt motigt för Ferrari - som inte verkar veta vad det är för fel på bilen. 

Alpine har fått upp farten och Ocon och Gasly tog båda poäng för tredje helgen i följd. Därmed drar man ifrån McLaren ytterligare. 

McLaren hade en fin lördag men trots att Norris startade från tredjeplats tappade han direkt i starten. Han krokade ihop med Lewis Hamilton och fick åka in och byta framvinge och sen var dagen förstörd. Inte heller Piastri lyckades köra in poäng trots att han startade tia. 

McLaren och Ferrari är de två teamen som underpresterar klart mest hittills under året. 

Yuki Tsunoda var återigen på väg mot poäng men fick ett tidsstraff efter att ha nafsat på Zhou Guanyu. En mycket uppretad Tsunoda fick finna sig i att sluta tolva och blev därmed av med de två poängen som hans niondeplats hade gett. 

I de bakre leden så körde Nyck De Vries in på en respektabel 14:e plats. 

Skandinaverna i fältet, Kevin Magnussen och Valtteri Bottas, däremot hade ingen lycka alls och slutade sist i fältet - med bara Logan Sargeant bakom sig. 


 

TV-tider Kanada Grand Prix 2023

Kanada Grand Prix 2023 avgörs mellan den 16:e och 18:e juni. Så här ser TV-tiderna ut för träningar kval och lopp: 
 

Fredagen den 16 juni:

kl 19:30 Träning 1, V Sport Motor, Viaplay

kl 23:00 Träning 2, V Sport Motor, Viaplay


Lördagen den 17:e juni:

kl 18:30 Träning 3, V Sport Motor, Viaplay

kl 22.00 Kval, V Sport Motor, Viaplay, TV10


Söndagen den 18:e juni:

kl 20:00 Kanada Grand Prix, V Sport Motor, Viaplay, TV10

Podiet i Montréal i fjol: Max Verstappen vann följd av Carlos Sainz Jr. och Lewis Hamilton. Foto: Bildbyrån

Historien på Circuit Gilles Villeneuve

Belägen på en ö i St Lawrence-floden i Montreal stod Île Notre-Dame Circuit klar 1978. 

1982 blev den omdöpt efter att Gilles Villeneuve, pappa till Jacques Villeneuve, gått bort. 

Pappa Gilles vann aldrig VM-guld men det gjorde däremot sonen Jacques 1997 med Williams. Så nu har kanadensarna satt sig i en prekär situation då man har en bana uppkallad efter Villeneuve den äldre, medan den yngre är den som tagit den största skalpen. 

Flest segrar har Michael Schumacher och Lewis Hamilton. Lustigt nu sju vinster var, precis som antalet VM-titlar som de också delar. 

Därefter är det ett glapp ner till Nelson Piquet på tre segrar. Flera förare har två segrar här, däribland Jackie Stewart, Ayrton Senna och Sebastian Vettel

Även mexikanen Pedro Rodriguez från 1963 och 64. Där har Checo Pérez något att bita i. 

Ferrari har flest segrar, 14 stycken, en mer än McLaren med 13. 

Säsongerna 2020 och 2021 hölls inga GP här på grund av covid. 2022 var man tillbaka och då vann Max Verstappen, före Carlos Sainz och Lewis Hamilton. Sainz tog även fastest lap.


 

Odds inför Kanada Grand Prix


Vinnare Kanada GP

1. Max Verstappen 1.28 

2. Checo Pérez 5.00

3. Lewis Hamilton 12.00

4. Fernando Alonso 14.00

5. George Russell 20.00

6. Charles Leclerc 25.00

6. Carlos Sainz Jr 25.00 


Pole Position Kanada GP

1. Max Verstappen 1.45

2. Checo Pérez 5.00

3. Charles Leclerc 6.00

4. Fernando Alonso 12.00

5. Carlos Sainz 13.00

6. Lewis Hamilton 21.00

6. George Russell 21.00

Kan Lewis Hamilton vinna igen? Foto: Bildbyrån


Vilka är favoriterna? (Inför kvalet)

Dramatiska svängningar i oddsen där Lewis Hamilton för första gången står som bäst rankad bakom Red Bull-bilarna. 

Den sjufaldige världsmästaren har stigit rejält i graderna hos spelbolagen efter sin fjärdeplats + fastest lap i Monaco som följdes upp av säsongens andra podium senast i Spanien. 

Sainz och Leclerc ligger långt från övriga och Ferrari ser ut att få svårt i Montreal om man får tro oddsen. 

Däremot har de fortfarande relativt stora möjligheter att ta pole position, i alla fall Leclerc som är trea bakom Red Bull. 

Det oddset har jag dock svårt att förstå. Även om Leclerc radade upp pole positions förra året så har han inte varit i närheten att upprepa den bedriften i år. 

Han tog förvisso pole i Azerbajdzjan, men därefter så har han inte imponerat i kvalen. 

Leclerc kraschade både på träning och i kvalet i Miam och i Barcelona senast kvalade han in på P19 - näst sist av alla. 


Värt att chansa på Mercedes? 

Av det vi såg senast så finner jag det mycket osannolikt att Leclerc kommer ha någonting med pole position att göra i helgen. 

Därmed inte sagt att någon av de andra är särskilt mycket närmare Red Bull, men oddset på Leclerc är på tok för lågt för att vara intressant.

Kanske mer värt att dra en chansning på någon av Mercedes-bilarna i så fall då det betalar bra. 

Nu har de inte lyckats på lördagarna alls hittills under säsongen men som det ser ut just nu så är de på väg uppåt så nån gång kanske de får till det. Oddset på dem lär sjunka för varje helg om det fortsätter i den här takten. 


Förväntningar på Kanada GP

En bana som brukar kunna bjuda på både regn och överraskningar. Det såg vi inte minst förra året då båda Alfa Romeo-bilarna körde in på topp 10. 

I toppen är det inte mycket annat att vänta än att Max Verstappen eller Checo Pérez vinner igen. Mexikanen har haft några sämre helger på slutet men hans bil är så pass mycket bättre än alla andras att han ändå alltid kommer vara med i matchen. 

Förra helgen i Barcelona körde han in på P11 i kvalet och hade ändå inga problem att närma sig toppen och sluta P4. 

Det mest spännande den här helgen blir att se hur Mercedes står sig. Vi anar en formstegring hos tyskarna men det är för tidigt för att riktigt avgöra hur pass betydande den är. 

Är det Ferraris impotens och det faktum att Fernando Alonso inte kan dra Aston Martin själv helg efter helg som gör att Mercedes börjat nå bättre resultat -  eller är det faktiskt så att det på allvar hänt saker på fabrikerna i Brixworth och Brackley? 

Det blir spännande att se om Merca kan nu kan varva upp. 

Jag ska inte säga att Fernando Alonso har överpresterat och jag tillhör absolut de som tror att AM nu är i toppen för att stanna, kanske till och med kunna utmana om titeln om ett par år. 

Men för tillfället får han svårt att ensam stå emot både Hamilton och Russell. Hans parhäst Lance Stroll är helt enkelt inte på den nivån jag tror inte heller att han kommer att nå den.


Annat som hänt i F1 i veckan


Veckans krönika: 

Är det dags att säga hejdå till Ferraris drömmar om en topplacering i årets Formel 1? Ja, det ser onekligen ut så för stunden i alla fall.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten