Ferrari

Krönika: Arrivederci Ferrari

ANNONS

Ferrari fortsätter sin kräftgång. Hur är det möjligt?

Ja, av det vi såg i helgen och har sett på slutet så är det nog dags att säga på återseende till Ferraris drömmar om en topplacering i år. 

Utöver Max Verstappens stora uppvisning och grand slam; snabbast på träning, pole position, seger från start till mål + fastest lap  - så är det Mercedes framgång och Ferraris kräftgång som stack ut i helgen. 

Charles Leclerc har nu gått tre helger av sju utan att kunna ta poäng. Två gånger har han brutit och i helgen kändes det som att han gjorde det även om han till slut blev elva. 

Efter lördagens kval slutade han P19. Ut direkt i första kvalrundan efter att bilen strejkade. 

Man måste fråga sig hur teamet kan misslyckas så kapitalt med att få fram en körduglig bil åt sin stjärnförare - som man dessutom pratat om ska ta dem tillbaka till toppen och bli deras nästa världsmästare?

Det känns som att det var en evighet sedan Leclerc inledde med två segrar på tre starter och radade upp pole positions under inledningen av 2022.

Där och då såg det ut som att det skulle bli ett trefrontsslag mellan Red Bull, Ferrari och Mercedes. 

Därefter har allt gått utför. 

Ferrari var det teamet som fick bryta överlägset flest gånger förra året av toppteamen då bilarna slutade fungera. 

Nu har man bytt ut Binotto mot Vasseur men resultatet är i mångt och mycket detsamma. Om inte sämre. 

Leclerc har en tredjeplats i år men är långt ifrån att ens utmana om topp 5 just nu. Russell på fjärde plats har mer än dubbelt så många poäng som monegasken. 

Foto: Bildbyrån

Sainz gör vad han kan

Carlos Sainz körde in på en habil femte-plats. Spanjoren har haft en jämn körning under årens sju GP och slutat mellan P4 och P8 alla gånger utom en, då han blev tolva i Australien.

Samtidigt är han den förare som kört in flest poäng utan att ha klivit upp på pallen ännu i år. 

Sainz gör ungefär vad man kan förvänta sig av honom och han slutade på femte plats i totalen förra året. Det är svårt att se spanjoren kunna utmana om bättre placeringar men det handlar i hans fall inte enbart om bilen. 

Däremot så kan man verkligen fråga sig hur det är möjligt att Leclercs bil lägger av/får problem så regelbundet?

Någonting är verkligen fel i det italienska teamet just nu. Medan Mercedes körde in två podiumplatser så lyckades Ferrari ändå inte närma sig varken dem eller Aston Martin.

Det ser ut som att kräftgången för Ferrari lär pågå ett bra tag till.

Någon bottennotering likt den 2020 när man slutade på sjätte plats och bara tog 131 poäng blir det inte i år. Men det ser sannerligen inte ut att bli någon munter säsong för Vasseur och compani. 

Men visst får de gärna överraska oss positivt. Ju fler team vi kan ha som fajtas i toppen desto bättre för sporten och intresset. 

Bekymmersamt för Leclerc och Sainz. Foto: Bildbyrån

Credd till Guanyu 

Utöver Ferraris kräftgång och Mercedes podium så var det inga enorma skrällar. 

Zhou Guanyu ska ha all cred för sin niondeplats. Därmed gick han upp på lika många poäng som stallkamraten Valtteri Bottas

McLaren hade återigen en tuff helg och trots att Lando Norris startade från tredje plats så så slutade han alltså P17. 

En incident med Lewis Hamilton i inledning tvingade honom att byta framvinge och sedan kom han aldrig tillbaka. Surt för McLaren som drömde om säsongens bästa helg efter lördagens kval då man hade Norris P3 och Piastri P10. 

Istället kammade man noll, och fick samtidigt se Alpine köra in poäng igen med båda sina förare. Just nu är det kraftigt underläge för McLaren i kampen om femteplatsen. 

Horners nedsabling av Checo

Avslutningsvis så kan jag inte låta bli att bli lite brydd över Christian Horner’s prat om att “det nog är bra för Sergio Perez att avståndet till Verstappen ökar”. 

När Perez vinner är det klang och jubel i Red Bull och när de tar en dubbel så är det “ett riktigt bra resultat för hela teamet”. 

Därför begriper jag inte vad Horner menar när han säger att det är bra för Perez att avståndet ökar?

Förmodligen pratar han utan att tänka. Eller säger det han tänker men inte borde säga. 

Att det är bra för Red Bull att Verstappen drar ifrån eftersom man då inte kommer ha något problem med Perez som kör livet ur sig för att slå Verstappen. 

Man riskerar inga interna krascher eller konflikter på banan där Perez vägrar släppa fram Verstappen eller tvärtom. 

Att nuvarande scenario är bra för Red Bull förstår alla men man kan undra vad det gör med Perez självförtroende när hans närmsta chef säger att det är bra att han presterar sämre än han kan. 

Kan knappast göra att han känner sig särskilt uppskattad. 

Men business är business och Horner vet ju samtidigt att Perez inte drar någonstans. Det finns helt enkelt inget annat ställe som skulle vara lika bra för honom som RB. 

Vad tror ni om Perez framtid? För några veckor sedan resonerade jag i en krönika mina tankar kring hans vara eller icke vara i Red Bull de kommande åren. 

Nu väntar ett två veckor långt uppehåll innan det är dags för Circuit Gilles Villeneuve i Montreal söndag den 18: juni.  

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten