Krönika
Krönika: Checo Pérez situation i Red Bull är speciell
ANNONS

Sergio Pérez kontrakt med Red Bull går ut efter säsongen 2024. Blir han kvar eller får han lämna trots alla fina resultat?

I brist på ett fotbollslandslag som skänker några framgångar att fira, eller någon världsstjärna att följa i någon av Europas största klubbar är Checo Pérez Mexikos överlägset populäraste idrottsman just nu

Fotbollslandslaget har alltid varit Mexikos stolthet. Landet med 130 miljoner invånare och världens största storstadsområde i Mexiko City har arrangerat VM i fotboll två gånger. 

Aztecastadion är tillsammans med Maracanã i Brasilien de enda två arenorna som arrangerat två VM-finaler. Den första vann Pelé med Brasilien 1970 – den andra vann Maradona med Argentina 1986.

Men nu – efter att Rafael Marquez och Chicharito Hernandez avslutat sina karriärer i storlag som Barcelona och Manchester United – är det inte längre fotboll som får mexikanerna att bänka sig på söndagarna. 

Skrev historia i Bahrain

Den idag 33-årige Pérez förde länge en tynande tillvaro i Formel 1-cirkusen. Långt bak i leden utan att vara påtänkt för något av de största teamen. Av det han presterade fanns det heller inte särskilt mycket som stack ut.

Men sedan kom den historiska eftermiddagen i Bahrain

Checo Perez i sin Racing Point hamnade sist i startfältet och körde sedan upp sig. När han korsade mållinjen som segrare hade han gjort något som bara fyra förare i historien mäktat med innan.

Nämligen att vinna ett race efter att ha startat på sista plats. Efter en krasch gick han från att starta på plats 18 till att vinna hela racet. Pérez passerade 17 förare.

Perez hade kört 190 Grand Prix utan att ta sig upp på pallen innan han vann i Bahrain. 

Sergio Pérez (till höger) på podiet i Bahrain 2014 tillsammans med Nico Rosberg och Lewis Hamilton. Foto: Bildbyrån

“Checo” var en stor talang i Mexiko och upptäcktes tidigt av Carlos Slim. Den mexikanska affärsmannen rankades 2013 som världens rikaste person med en förmögenhet på 73 miljarder dollar. 

En hel del av de där pengarna har han spenderat på Checo Perez. De båda har byggt upp en mycket stark relation genom åren. 

– Carlos är som min andra pappa. Vi har haft en väldigt stark och fin relation i alla dessa år och för mig är han betydligt mer än bara en sponsor. 

Idag är Pérez 33 år och har en och en halv säsong kvar i Red Bull

Stannar han kvar kontraktstiden ut? 

Det finns det som talar för men också det som talar emot. 

På Checos pluskonto:

- Vinner både race och podium vilket ger Red Bull titeln i konstruktörsmästerskapet 
- Den enda föraren i den latinamerikanska världen – marknadsmässigt lönsam
- Åldern – vet att han inte kommer få ett bättre erbjudande någon annanstans

Att hitta en förare som kan leverera på så hög och jämn nivå som Perez gör och som dessutom finner sig i att vara andreman är inte lätt. Senaste åren har såväl Pierre Gasly som Alexander Albon testat men försvunnit lika snabbt som de kom. 

Perez var en chansning men har visat sig vara en riktig fullträff. I Verstappen har Red Bull en förstapilot som lär generera fler individuella titlar de närmsta åren – men för att vinna konstruktörsmästerskapet krävs det två förare på högsta nivå. 

Detta talar till Pérez fördel. Det han levererar ger Red Bull det de vill ha – titeln i konstruktörsmästerskapet.  

På Checos minuskonto: 

- Åldern, det finns yngre och mer lovande förare att knyta till sig för ett längre samarbete
- Friktionen med Verstappen
- Lönen

Det främsta och egentligen enda skälet till att Red Bull skulle göra sig av med Pérez är att hans närvaro hindrar signering av en ny lovande förare att ha på tur efter Verstappen. 

Nu lär nederländaren stanna i många år framöver och även om Fernando Alonso visat att åldern inte är ett problem när man närmar sig, eller ens passerar, 40 – är det inte troligt att Checo blir kvar så länge. 

Lönemässigt har Red Bull råd att låta “Checo” stanna, särskilt som segrarna han drar in hjälper till att utöka kassan. Hans marknadsmässiga värde som Latinamerikas enda förare är också en ekonomisk aspekt som talar till hans fördel. 

Att “Checo” och Verstappen inte riktigt verkar gillar varandra är ovidkommande för teamet. Segrarna ska in och så länge som de rullar in så är det inte någon aspekt att ta hänsyn till. 

Något Horner pratade om så sent som i söndags: 

– Det är okej att de tävlar så länge det gynnar teamet.  

Christian Horner har en lyxig sits med Sergio Pérez och Max Verstappen i sitt team. Foto: Bildbyrån

Kan man kalla honom andrapilot?

Så bra som Checo kör nu bör vi dock ifrågasätta om det är legitimt att kalla honom andrepilot särskilt längre till. 

Mexikanen har vunnit två av fyra race i år samt årets första sprint.

Hade det inte varit för Verstappen hade han i dagsläget varit favorit till att vinna VM. Klarar Horner att hantera den här situationen på ett bra sätt? 

Dock är det tidigt på säsongen och man ska komma ihåg att Red Bull-bilarna är en nivå över alla andra. Hur står sig “Checo” i konkurrensen om/när de andra bilarna närmar sig? 

I dagsläget är det en hypotetisk fråga då ingen annan bil är i närheten. Men det blir väldigt intressant att se om Perez tillåts raca fritt med Verstappen och i så fall hur hårt han faktiskt kan utmana den regerande världsmästaren. 

Så, vilka är de hetaste alternativen för 2024 om Red Bull skulle göra sig av med Checo? 

Lando Norris – 23 år, McLaren

Britten har varit Red Bulls förstaval länge. Horner har öppet erkänt att man varit i samtal flera gånger. Uppgifter från i vår säger att Norris har en klausul om att kunna lämna McLaren om teamet slutar utanför topp fem. 

Yuki Tsunoda - 22 år, AlphaTauri

Japanen har hittills inte visat att han är en förare för ett toppteam. Men han har heller inte haft en bil som kan mäta sig med de bästa. Som förare i Red Bulls andrateam AlphaTauri har ledningen givetvis stenkoll på honom. Hur han levererar i interna tester och simulatorer är okänt för omvärlden. Som enda japan och en av två asiater (Zhou Guanyu, Kina) finns det en marknadsmässig aspekt här också som kan tala för att Tsunoda får chansen. 

– Jag tror inte att han är på vår nivå ännu, men han gör stora framsteg och vi ser att han mognar som förare, sa Horner om Tsunoda i helgen. 

Oscar Piastri– 22 år, McLaren

Har hittills inte riktigt fått det att lossna men då är vi bara fyra race in i australiensarens debutsäsong också. Många inom F1 talar om Piastri som en framtida världsmästare. Om Red Bull väljer att låta Pérez köra ett år till så kan det mycket väl vara med planen att även Piastri ska få ett år till på sig att bli varm i kläderna i F1. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten