Dags för GP på Circuit de Barcelona-Catalunya.
Foto: Bildbyrån
Guide

Guide Barcelona Grand Prix - allt inför helgens GP

ANNONS

Sjunde racet för året och äntligen back-to-back Grand Prix utan långa väntetider emellan. 

Efter förra helgens vattenpolo i Monaco är det nu ett regnigt Barcelona som väntar för de 20 förarna och tio teamen. 

Därefter är det återigen en veckas uppehåll innan det är dags att korsa Atlanten igen för förarna att bege sig till Circuit Gilles Villeneuve i Montreal, Kanada. 

Men en sak i taget. Vi börjar i Spanien. 

Så här såg topp 10 ut i Monaco senast: 

  1. Max Verstappen - 26p
  2. Fernando Alonso - 18
  3. Esteban Ocon - 15
  4. Lewis Hamilton - 13
  5. George Russell - 10
  6. Charles Leclerc - 8
  7. Pierre Gasly - 6
  8. Carlos Sainz - 4
  9. Lando Norris - 2
  10. Oscar Piastri - 1


Checo Pérez körde bort sig redan under lördagens kval och hade inget att sätta emot. Han startade från sista plats och slutade P16. 

Esteban Ocon gjorde å sin sida ett riktigt fint kval och slutade på fjärde plats. 

Eftersom Charles Leclerc fick ett straff på tre platser efter en incident med Lando Norris under kvalet så flyttades monegasken ner från plats 4 till plats 6. 

Ett svårt slag för Ferrari skulle det visa sig och Leclercs möjligheter att vinna. 

Ocon, tackade, tog emot och höll sin tredjeplats under söndagen. Därmed körde han in sin och Alpines första podiumplats den här säsongen. 

Välbehövliga sådana. 

Eftersom Lance Stroll tvingades bryta var Fernando Alonso ensam med att hålla den gröna fanan i Monaco. 

Mercedes-bilarna gjorde habila insatser och slutade fyra och femma. Med Hamiltons fastest lap blev poängskörden 23 och man tog därmed in fem poäng på Aston Martin och när nu bara en poäng bakom i totalen. 

För Ferrari blev det en helg att glömma. Mer om röran i regnet kan ni läsa här. Leclerc’s chanser att uträtta något försvann i princip med hans grid penatly och Sainz var mest irriterad under söndagen. 

Bortom toppskitet så kan vi notera att Nyck De Vries klarade en fin tolfte plats vilket gav honom lite andrum. 

Yuki Tsunoda låg länge på niondeplats men fick spinn på bilen, sladdade av och slutade inte bättre än P15 till slut. Surt för japanen och AlphaTauri

 

TV-tider Barcelona Grand Prix 2023

Barcelona Grand Prix 2023 avgörs mellan den andra och fjärde juni. Så här ser TV-tiderna ut för träningar kval och lopp:


 

Fredagen den 2 juni:

kl 13:30 Träning 1, V Sport Motor, Viaplay

kl 17:00 Träning 2, V Sport Motor, Viaplay


Lördagen den 3 juni:

kl 12:30 Träning 3, V Sport Motor, Viaplay

kl 16:00 Kval, V Sport Motor, Viaplay, TV10


Söndagen den 4 juni:

kl 15:00 Barcelona Grand Prix, V Sport Motor, Viaplay, TV10


Historien på Circuit de Barcelona-Catalunya

Förra året i Spanien tog Charles Leclerc pole position. En position han inte lyckades hålla då han bröt efter 27 varv. 

Det blev dubbelt Red Bull med Max Verstappen som vann före Sergio Perez. George Russell klev upp på podiet med sin tredje plats. 

Historiskt sett så har Ferrari vunnit flest gånger med tolv segrar. Den senaste dock från 2013. 

Mercedes är tvåa med 9 vinster, före McLaren och Williams som båda står på åtta. Red Bull har fyra segrar hittills. 

Av dagens förare så har Lewis Hamilton vunnit sex gånger medan Fernando Alonso varit först i mål två gånger, 2006 i Renault och 2013 i just Ferrari.

Max Verstappen har två segrar, den från förra året samt från 2016. Någon annan av förarna i dagens fält finns inte på vinnarlistan eftersom Sebastian Vettel nu tacakt för sig - han vann här i Red Bull 2011. 

Fastest lap har Fernando Alonso från sin seger 2006 för Renault då han körde in på 1:14.648. 

En av de mest minnesvärda händelserna på Circuit of Barcelona var 2016 års krasch mellan Mercedes-förarna Lewis Hamilton och Nico Rosberg

Odds inför Barcelona Grand Prix


Vinnare Barcelona GP

1. Max Verstappen 1.32 

2. Checo Pérez 4.00

3. Fernando Alonso 10.00

4. Charles Leclerc 25.00

4. George Russell 25.00

4. Lewis Hamilton 25.00

4. Carlos Sainz Jr 25.00 


Pole Position Barcelona GP

1. Max Verstappen 1.58

2. Charles Leclerc 4.50

3. Checo Pérez 5.00

4. Fernando Alonso 8.50

5. Carlos Sainz 34.00

6. Lewis Hamilton 51.00

6. George Russell 51.00

Fernando Alonso. Foto: Bildbyrån


Vilka är favoriterna?

Inga enorma förändringar platsmässigt bland favoriterna. 

Stora skillnaden är att seger på Fernando Alonso har sänkts en hel del. Kanske är det på grund av andraplatsen senast. Kanske på att man kör i spanjorens hemland. Sannolikt är det lite av både och. 

Den som tappat klart mest bland spelbolagen är Charles Leclerc som nu ligger delad fyra med Sainz och Mercedes-förarna. 

Att Verstappen ska vinna och ta pole position råder det ingen tvekan om om man får tro oddsen. 

Ocons tredjeplats förra veckan betalade sig garanterat bra. Lance Stroll har bäst odds utanför the usual suspect. Stroll står i 14.00 att hamna på podiet. 

Ocon på podiet igen ger 20 gånger pengarna. Precis som Gasly. Lando Norris ger 25 gånger insatsen. Därefter följer resterande förare på nedre halvan i 100 gånger. 

Utom Logan Sargeant och Nyck De Vries som båda ger 250 gånger insatsen.


 

Förväntningar på Barcelona GP

Tillbaka på en vanlig bana igen är känslan att det är ännu större fördel Red Bull än till exempel i Monaco. Vi såg hur det gick för Perez i kvalet och hur det kostade honom hela söndagen. 

På Barcelona Circuit är det inte lika smalt eller svårt att köra om. Således kommer varken Verstappen eller Checo lida lika mycket om de får en svag position från lördagens kval. 

Vi minns till exempel från Miami här för några veckor sedan då Verstappen startade P9 men inte hade några som helst problem att köra upp och vinna. 

Bortsett fighten om segern så ska det bli väldigt spännande att se hur kampen mellan Alpine och McLaren utvecklar sig. 

På samma sätt som Alpine fick till en riktig fullträff i Monaco kan givetvis McLaren få till en bra helg även de. 

Ny kravbild för Alpine

Men vi ska inte glömma bort att Alpine kammade noll både i Australien (där förarna tog ut varandra) och i Azerbadjzan helgen efter och VD;n Rossi hotade att göra förändringar om han inte såg några förbättringar. 

Nu har Ocon och Gasly helt plötsligt en ny måttstock att leva upp till och även om ingen förväntar sig ett nytt podium så bör de absolut ha pressen på sig att sig in på topp 10 och gärna lite mer. 

Tittar vi där bakom så är frågan när någon av förarna i mitten ska börja röra på sig? Valtteri Bottas, Nico Hülkenberg, Kevin Magnussen och Zhou Guanyu har alla gjort ganska släta figurer hittills. 

Det är väldigt ont om poäng i gänget där nere.

Lando Norris på elfte plats står på tolv poäng men Hulkenberg på tolfte har bara sex poäng. Sedan följer övriga i nedåtgående skala ner till de Vries och Sargeant som båda har noll. 

Lewis Hamilton. Foto: Bildbyrån


Transferrykten inom F1

Just den här veckan har det varit ganska låg energi på den punkten. 

Lewis Hamilton ser inte ut att vara på väg till Ferrari över huvud taget. Det kändes som ett riktigt långskott även om det kittlade en aning - hur hade det varit att se Lewis i en annan bil?

Gällande Nyck de Vries och Logan Sargeant så har inget nytt sagts som gör att vi har anledning att tro att det kommer ske något byte den närmsta tiden. 

Alfa Romeo och Haas kan stå inför en sammanslagning vilket vi skrev om häromdagen. 

Honda bekräftade till slut att man kommer tillbaka till F1 och nu gäller det att lappa ihop relationen med Fernando Alonso som hade en hel del syrliga uttalanden om den japanska motortillverkaren senast de jobbade ihop - när Alonso körde för McLaren.

Mario Andretti vill ha Max Verstappen till Indy 500 och det kan säkert stämma att det blir aktuellt någon gång i framtiden. Många F1-förare har provat Indy 500 med den äran - exempelvis colombianen Juan Pablo Montoya som vann i Indianapolis två gånger. Dock lär vi få vänta bra länge innan det blir aktuellt.

Verstappen själv har flera gånger sagt att han nog inte vill köra F1 i all evighet och att han inte tänker på hur det blir efter 2028 när hans kontrakt med Red Bull går ut. 


 

Red Bull drabbas av budgettaket 

En transfer som dock blivit av i veckan var Red Bulls tekniska direktör Rob Marshall som gick till McLaren efter sjutton års tjänst hos Red Bull.

Enligt Red Bulls överhuvud Helmut Marko så är det en direkt konsekvens av straffet de fick i samband budgettaket. 

Red Bull har helt enkelt inte längre möjlighet att betala sina ingenjörer och övriga lika mycket längre som de gjorde innan och i en kommentar till Sky sa Marko att RB:s personal kan tjäna dubbelt så mycket någon annanstans. 

Straffet för att ha överskridit budgettaket måste kompenseras någonstans och lönerna verkar vara det första som påverkas.  
 

Veckans krönika: 

Sedan sist det begav sig har vi publicerat en krönika signerad Magnus Berthling om Allroundföraren - ett utdöende släkte.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten