Sergio “Checo” Pérez
Foto: Bildbyrån
Personporträtt

Sergio Checo Pérez - Latinamerikas stolthet i Formel 1

ANNONS

Sent i karriären fick Sergio Pérez chansen i ett stort team - och som han tagit den. 

Namn: Sergio “Checo” Pérez

Team: Red Bull

Nationalitet: Mexiko

Ålder: 32

Säsonger i F1: 12

Tidigare team: Sauber, McLaren, Force India, Racing Point 

Títlar och meriter: Blev femte förare i historien att vinna ett race från sista plats

Fun Fact: Är den mexikan som har tagit flest poäng i F1:s historia

 

Krigaren från Guadalajara

Pérez föddes i den mexikanska staden Guadalajara, som är Mexikos tredje största stad och vars storstadsområde uppgår till cirka 5.5 miljoner människor. Guadalajara är en fotbollsstad, ett av Mexikos största fotbollslag spelar här och staden kommer också vara en av värdstäderna under Fotbolls-VM 2026 som spelas i USA, Mexiko och Kanada. 

Det ryktades i början av hans F1-karriär, att han skulle till Ferrari som ersättare för Felipe Massa men detta dementerades av Ferraris chefer som menade att Pérez inte hade erfarenheten de sökte. 

Det skulle dröja tills Pérez fyllt 30 år innan han värvades till ett stort stall, Red Bull Racing, där han nu gjorde sin andra säsong och bidrog till att teamet tog sitt första guld i konstruktörsmästerskapet sedan 2013. 

Sergio Pérez är gift och har tre barn och har varit en av förarna som uttalat sig skeptiskt till att utöka antalet Formel 1-race per säsong då han inte vill vara borta från familjen ännu mer han redan är. 

Pérez har startat en foundation i sitt namn för att hjälpa föräldralösa barn i Mexiko och barn som lider av cancer. Organisationen bär namnet Checo Pérez Foundation och det är hans syster Paola som driver verksamheten. 

Barndom och uppväxt 

En ung Pérez hade minst sagt motorsporten inom familjen då den fem år äldre storebrodern Antonio redan kämpade för att ta sig fram inom motorsporten. Antonio var talangfull och nådde den mexikanska eliten inom NASCAR där han också vann en titel. Lillebror Sergio analyserade och bidade sin tid. 

Han startade sin karriär inom go-karting redan som sexåring och var ett tidigt löfte. 2004, tog en 14-årig Checo Pérez klivet över gränsen för att börja tävla i olika ungdomstävlingar i USA. Detta möjliggjordes tack vare sponsorpengar från en mexikansk affärsman som såg potentialen i den unga Pérez. 

Året därpå, 2005 flyttade han till Europa där han körde två år i German Formula BWV championship. Därefter, 2008, blev det England där han racade för T-Sport och där han vann juniormästerskapet. Han avancerade upp till GP där det blev två säsonger, innan han i slutet av 2010, som 20-åring, signerade för Formel 1-stallet Sauber. 

Esteban Ocon och Sergio Pérez i Force India. Foto: Bildbyrån

Första säsongerna i F1 

När Pérez 2011 väl kom till startlinjen för Australiens Grand Prix var han den första mexikanen på över 30 år som deltog i Formel 1. Hans inledning var också bra, debuten blev en sjunde plats och gav två poäng till hans team Sauber. 

Teamets båda bilar blev emellertid diskvalificerade och resultatet ströks. Checos första poäng skulle istället komma i Spanien lite senare på säsongen. 

Första säsongen för Sabuer körde han in på sextonde plats, året därpå blev han 10:a och värvades till McLaren som såg stor potential i mexikanen. Tiden i McLaren blev inte alls som förväntat, Pérez slutade på elfte plats och släpptes redan efter en säsong till Force India där han debuterade 2014.  

Åren i det brittisk-indiska teamet blev ganska lyckad för Pérez, med idel topp-10-placeringar innan teamet upphörde att existera 2018 efter ekonomiska bekymmer. Pérez krävde bolaget på 35 miljoner kronor som de var skyldiga honom, vilket i slutändan satte företaget i konkurs. 

Force India ombildades och blev istället team Racing Point Force. Från och med säsongen 2021 går teamet under namnet Aston Martin F1. 

 

En historisk eftermiddag i Bahrain 

Pérez och Force India förde en ganska anonym tillvaro i mittenskiktet av Formel 1-cirkusen åren 2014-2018. Pérez resultat förbättrades dock och han gick från 10, 9 och 7. 

Hans sista säsong i teamet, som nu officiellt hette BWT Racing Point F1 Team, var 2020 där han blev fyra och det ryktades om en flytt för den då 30-årige mexikanen som visat pålitliga förbättringar under sin F1-karriär. 

Sin sista säsong i Racing Force, säsongen 2020, gjorde Pérez dessutom något som bara fyra förare genom hela F1-historien lyckades med tidigare och det i en Racing Point-bil, långt från de bästa - nämligen att vinna ett race efter att ha startat från sista plats. Detta skedde i säsongens näst sista race, i Bahrain den 6 december.  

Efter en krasch gick han från att starta på sista plats till att vinna hela racet. Pérez passerade 17 förare. 

De övriga fyra som lyckats med samma sak är Giancarlo Fisichella i Brasilien 2003, David Coulthard i Australien 2003, fortfarande aktive Fernando Alonso i Singapore 2008 och Jenson Button som gjorde det två gånger, först 2010 och sedan även 2011.

Säsongen 2021 

Många menade att segern i Bahrain när han körde in som etta från sista plats var det som till slut övertygade Red Bull om att värva mexikanen. För det var ingen given värvning. Mexikanen var vid det laget 30 år gammal och hade aldrig varit i närheten att utmana om medaljplatserna fram till nu. 

Men en andraplats, segern i Bahrain samt en i övrigt stabil körning gjorde att Pérez slutade fyra säsongen 2020 och Red Bull valde att slå till. 

Checo Pérez gjorde ingen i Red Bull besviken. Sin första säsong körde han in 190 poäng, med bred marginal hans bästa notering någonsin i karriären. 

Hans nästa bästa resultat var från säsongen innan med 125 för Racing Point. Det blev en seger, i Azerbajdzjan, samt fyra ytterligare podiumplaceringar vilket bidrog att han slutade trea i totalen sin debutsäsong i Red Bull. 

Max Verstappen hyllade Pérez efter sin VM-titel, då Pérez körning under det sista racet i Abu Dhabi hjälpte nederländaren i kampen mot Lewis Hamilton
 

Checo i Mexico City GP. Foto: Bildbyrån

Bra start på säsongen 2022 

Red Bull Racing och Checo Pérez var en match made in heaven från första stund och det kom därför inte som någon överraskning att stallet valde att förlänga avtalet. I maj 2022 meddelades att förare och team kommit överens om ett nytt avtal som sträcker sig till slutet av 2024. 

Det nya avtalet signerades precis efter att Pérez vunnit sitt första race säsongen 2022 i Monaco. “En fantastisk vecka för mig”, sammanfattade mexikanen som visat alla andra förare att det aldrig är för sent att slå igenom. 

Som 30-åring full av mittenplaceringar var Pérez historiska race i Bahrain då han gick från sist till förstaplats ett verkligt sliding door-ögonblick i karriären. 

Nu blir det flera säsonger till i den absoluta toppen för mexikanen, som även om han är tydlig andraförare i Red Bull bakom Verstappen kan njuta av en snabb bil, stjärnstatus, topplaceringar, högre lön och med stor sannolikhet ett kommande guld i konstruktörs-VM. 

Inte illa för någon som för bara 18 månader sedan var uträknad, ej önskat i sitt team, kontraktslös och startade på sista plats i säsongens näst sista race.

Internbråk, en krossad dröm på hemmaplan – och medalj

Utöver segern i Monaco blev det även en seger i Singapore för Pérez under säsongen. Dessutom blev det sju andraplatser samt två tredjeplatser vilket gav totalt elva podiumplatser. 

Totalt blev det 325 poäng för Pérez som i säsongens sista race i Abu Dhabi gick en hård kamp med Charles Leclerc om vem som skulle ta andraplatsen bakom Verstappen. Monoegasken gick segrande ur den striden men mer uppmärksammat var vad som ledde fram till kampen. 

I säsongens näst sista GP hade Leclerc chansen att lägga sig före Leclerc i slutet men Verstappen vägrade lyda stallorder och släppa förbi Pérez, trots att de båda var långt från segern. Det var mycket irriterat inom teamet och de flesta kunde sympatsiera med Checo Pérez när han sa till ESPN direkt efter loppet. 

- Jag förstår verkligen inte men han hade väl sina skäl. Men jag är väldigt besviken, efter allt jag gjort för honom. Han har vunnit två VM tack vare mig. 

Även helgen innan, på hemmaplan i Mexiko City, hade många unnat Pérez att få vinna inför sina hemmafans, särskilt då Verstappen redan hade tagit VM-guldet. Någon seger på hemmaplan blev det inte den gången för Checo, men han lär göra allt för att fixa det nästa säsong. 

Oavsett hur det går med den saken så har Pérez visat alla yngre förare att det aldrig är för sent. Hårt jobb lönar sig och om man bara tror på det så kan man uträtta mirakel – som att gå från sista plats till seger. 

Foto: Bildbyrån

TV: Perez minns tillbaka – första pallplatsen i F1

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten