Foto: Bildbyrån
Nyhet

Guide inför Saudiarabiens GP: Är Aston Martin här på riktigt?

ANNONS

Saudiarabiens Grand Prix 2023 står för dörren. Här är allt ni behöver veta. 

Då var det dags för säsongens andra race för säsongen och den här gången ska vi till Saudiarabien och Jeddah Corniche Circuit

Allt strålkastarljus är på Fernando Alonso just nu. Efter tredjeplatsen i Bahrain GP har spanjoren gått till att bli hela fältets mest populära förare och alla är spända på att se om han kan utmana om segrar och hur högt han kan föra Aston Martin

Bahrains GP var händelserikt och innehöll en mängd överraskningar.

Såhär såg topp 10 ut i Bahrain: 

 1. Max Verstappen (Red Bull)
 2. Sergio Pérez (Red Bull)
 3. Fernando Alonso (Aston Martin)
 4. Carlos Sainz (Ferrari)
 5. Lewis Hamilton (Mercedes)
 6. Lance Stroll (Aston Martin)
 7. George Russell (Mercedes)
 8. Valtteri Bottas (Alfa Romeo)
 9. Pierre Gasly (Alpine)
 10. Alex Albon (Williams)


Yuki Tsunoda slutade på elfte plats just utanför poäng och Logan Sargeant hade en fin F1-debut med sin tolfteplats. 

Båda Williamsbilarna på klart framskjutna positioner långt från den sistaplats som teamet ockuperat de senaste åren. Återstår att se om detta var en tillfällighet eller om de faktiskt kommer kunna slå sig in någonstans i mittfältet under året.

Oscar Piastri, Esteban Ocon och Charles Leclerc fick alla bryta och det var en nattsvart säsongsinledning för McLaren

Lando Norris slutade dessutom sist av de 17 förare som gick i mål och om McLarens bil levererar lika svagt den här helgen så finns det goda skäl att tro att teamet kommer få en mycket jobbig vår. 


 

TV-tider Saudiarabiens Grand Prix 2023

Saudiarabiens Grand Prix 2023 avgörs mellan den 17:e mars och 19:e mars. Så här ser TV-tiderna ut för träningar kval och lopp:

Fredagen den 17:e mars:

kl 14.30 Träning 1, Viasat Motor, Viaplay

kl 18:00 Träning 2, Viasat Motor, Viaplay

Lördagen den 18:e mars:

kl 14:30 Träning 3, Viasat Motor, Viaplay

kl 18:00 Kval, Viasat Motor, Viaplay, TV10


Söndagen den 19:e mars:

kl 18:00 Saudiarabiens GP F1 Race, Viasat Motor, Viaplay, TV10
 

Tidigare vinnare och snabbaste varv i Saudiarabiens Grand Prix

Historiken kring Jeddah Circuit är inte särskilt lång då banan invigdes 2021. 

Första segrare blev Lewis Hamilton för Mercedes och förra året vann Max Verstappen för Red Bull Racing

Sergio Péreztog Pole Position före Charles Leclerc och Carlos Sainz Jr.

Verstappen gick ut som fyra men bytte plats med Checo Pérez över mållinjen då Verstappen vann - mexikanen in som fyra. 

Fastest lap tog har Charles Leclerc som satte varvtiden 1.31.634

 

Odds inför Saudiarabiens Grand Prix


Pole Position

1. Max Verstappen 2.20 

2. Charles Leclerc 3.25

3. Sergio Pérez 6.50

4. Fernando Alonso 8.00

5. Carlos Sainz jr 13.00

6. Lewis Hamilton 26.00

7. George Russell 31.00


Vinnare 

1. Max Verstappen 1.48 

2. Charles Leclerc 6.00

2. Sergio Pérez 6.00

4. Carlos Sainz 10.00

4. Fernando Alonso 10.00

6. Lewis Hamilton 20.00

7. George Russell 25.00
 

Vilka är favoriterna? (Inför kvalet)

Max Verstappen är stor favorit både till att ta pole position och att vinna racet.

1.48 är väldigt lågt och egentligen är det mest intressant att se hur det ser ut bakom.

Fernando Alonso har tagit jättekliv och är en av favoriterna bakom Verstappen. Även om han står i tio gånger pengarna så visar det ändå att spelbolagen värderar honom betydligt högre än innan.

Dessutom har han med råge passerat de båda Mercedes-förarna Hamilton och Russell som är sexa och sjua nu, långt från realistiska möjligheter att vinna.

Kvar att utmana Verstappen finns Leclerc, Pérez och Carlos Sainz Jr.

Perez och Leclerc gjorde upp om andraplatsen förra året och på den fronten är det oförändrat.

Av övriga förare kan man notera att Lando Norris är långt, långt från att vara best of the rest i år (förare bortanför topp 3-teamen) och att Lance Stroll väntas slå sig in på topp tio även han.

 

Spelstrategi på Formel 1 i Saudiarabien

Strategin till helgens race blir att följa det vi såg av testhelgen i Bahrain och sedan även GP. Vinnaren känns helt given på förhand och det känns i nuläget som att det blir en fråga att se om Verstappen slår sitt eget rekord från förra året med 15 GP-segrar.

Vinna varje race tror jag inte att han gör. Det är en för stor apparat för ett helt team och kräver en perfektionism vid samtliga depåstopp, däckval och även en hel del tur att han inte är inblandad i någon incident, blir påkörd eller tvingas bryta något lopp.

Eftersom Leclerc fick bryta senast känns det inte heller som vi vet var han står. Att Sainz körde in på fjärdeplats var ungefär vad man kunde förvänta sig.

Nu har Ferrari en del egna problem men framför allt har man blivit av med vad som på förhand såg ut att vara den givna främsta konkurrenten i form av Mercedes.

Aston Martin såg riktigt starka ut i Bahrain men det är för tidigt att ropa hej än. Det behövs minst 4-5 lopp innan vi kan se om de på allvar är här för att utmana bakom Red Bull.

För den som vill spela på positionerna bakom toppfälten och hitta andra spännande bets så visade framför allt Williams-förarna att de inte tänker finna sig i att snällt ligga långt bak i ledet och parkera på sistaplats i konstruktörsmästerskapet?

Kan Alexander Albon dra teamet upp i mittfältet, och när kommer Logan Sargeant första poäng?
 

Slutgiltigt utlåtande

Säsongens andra GP och alla är givetvis enormt spända på att se om framför allt Aston Martin kommer vara med och utmana rejält i år.

Förra helgens race i Bahrain gav oss mycket att tänka på och även om Verstappen givetvis går ut som storfavorit så finns det inga garantier till att han vinner varje söndag.

Mercedes har aviserat att de kommer att göra drastiska åtgärder för att komma till bukt med sina problem och för att inte riskera att tappa för mycket i år.

Små justeringar kommer inte att rädda dem, de har Toto Wolff själv sagt. Det mesta tyder dock på att de kommer att klara av att ligga kvar i toppskiktet - femte plats och sjunde plats senast för de båda förarna visar att det inte är total katastrof. För ett team som vill vinna titeln ja, men Mercedes lär ändå klara av att hålla sig kvar i toppen även i år.

BWT Alpine F1 Team fick en första helg med ömsom vin och ömsom vatten efter att Ocon fick utgå men där Pierre Gasly körde upp från sista till nionde plats. Imponerande från fransmannen och Alpine har fått hopp av konkurrenternas misslyckanden.

Alpines främsta konkurrent förra året var McLaren och så som britterna ser ut i dagsläget har Alpine alla möjligheter att gå förbi dem. Nu kan det bli en ny femteplats ändå om det istället visar sig att Aston Martin kommer göra så stora framsteg som det ser ut efter helgen i Bahrain.

Både Williams och AlphaTauri gjorde bra ifrån sig inledningsvis och förhoppningsvis kan det vara en indikation på det Janne Blomqvist sa i vår intervju inför säsongsstarten – Det jämnaste startfältet under mina 30 år.

Haas F1 Team slutade plats tretton och femton och var det teamet av alla som gjorde minst väsen av sig.

Alfa Romeo tog en fin topp-tio placering via Valtteri Bottas och med nya däck på slutvarven kunde Zhou Guanyu ta snabbaste varvet och se till att inget annat team fick den poängen.

Annat som hänt i F1 

Som vanligt en hel del grejer som hänt i veckan 

 • Kaos i Ferrari - chefen avgått, Vasseur uppges ha tröttnat på sin roll
 • Mer kaos i Ferrari - ännu en chef kan vara på väg att lämna
 • Hamilton pratar om situationen kring sitt kontrakt
 • Stroll berättar hur han värvade Alonso
 • London senaste staden i raden som vill ha ett GP
 • Jody Scheckter berättar varför det inte blivit något nytt GP i Sydafrika
 • Günther Steiner och Mick Schumachers ordkrig i media fortsätter. Oavsett vem som har rätt i sak - och om Haas kunde agerat annorlunda förra säsongen mot Mick - så är det en mediamatch som Steiner vinner på knock. “Man kan inte sparka på en död häst”, veckans citat helt klart.

Ur arkivet: Stjärnornas minnesvärda kamp – när ingen ville köra först

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten