Nyhet

Stor guide inför Bahrain Grand Prix

ANNONS

Formel 1 står äntligen för dörren igen och det är dags att dra igång en ny säsong. Intresset för sporten har aldrig varit större och i år står vi inför inte mindre än 23 Grand Prix runt om i världen. 

USA har gått på offensiven och i år har vi inte mindre än tre GP i det stora landet i väst där Formel 1 hoppas kunna bryta mark; Miami, Austin och Las Vegas. Williams har tittat åt den amerikanska marknaden i val av nya sponsorer och dessutom har vi Logan Sargeant som första amerikanska förare sedan 2015.

Fyra förare är nya till i år: 

35-årige Hülkenberg gör comeback i Formel 1 efter att ha varit reservförare de senaste åren då han ersätter Mick Schumacher som till slut fick dojan av Haas efter svaga resultat. 

De Vries kliver in i AlphaTauri där han ersätter Pierre Gasly som lämnat för BWT Alpine F1 Team. Logan Sargeant har fått Nicholas Latifis plats i Williams medan fältets kanske mest spännande namn av alla till slut hamnade i McLaren. 

Vi pratar om den 21-årige supertalangen Oscar Piastri som först annonserades som Alpines förare men som efter stort kontraktsbråk till slut valde McLaren. 

De tre toppteamen har behållit sina förare och Mercedes och Ferrari ses alltjämt som de två stora utmanarna till storfavoriten Red Bull Racing med Max Verstappen i spetsen och Sergio Pérez som andrepilot. 

Mercedes var länge stora favoriter till andraplatsen men efter helgens testkörningar i Bahrain har oddsen ändrats något. Mer om det längre ner.

Varje plats i konstruktörsmästerskapet är värt många miljoner. Det är väldigt mycket som står på spel och det känns som att det kan hända en hel del i mittfältet i år. 

På starkast frammarsch verkar Aston Martin vara som dels har enorma ekonomiska muskler och som dessutom har knutit till sig den dubbla spanska världsmästaren Fernando Alonso till teamet. 

Alla förare är startklara till helgen inklusive Lance Stroll

Helgens träning drar igång idag 12.30 svensk tid. På lördag eftermiddag går kvalet och sedan startar Bahrains GP klockan 16.00 svensk tid på söndag. 

Vi har mycket att gå igenom inför säsongsstarten. 

TV-tider Bahrain:s Grand Prix 2023

Bahrain:s Grand Prix 2023 avgörs mellan den 3:e mars och 5:e mars. Så här ser TV-tiderna ut för träningar kval och lopp:

Fredagen den 3:e mars:

kl 12.30 Träning 1, Viasat Motor, Viaplay

kl 16:00 Träning 2, Viasat Motor, Viaplay

Lördagen den 4:e mars:

kl 12:30 Träning 3, Viasat Motor, Viaplay

kl 15.45 Kval, Viasat Motor, Viaplay, TV10

Söndagen den 5:e mars:

kl 16:00 Bahrain:s GP F1 Race, Viasat Motor, Viaplay, TV10


 

Tidigare vinnare och snabbaste varv i Bahrain:s Grand Prix

Lewis Hamilton är föraren som tagit flest segrar på Bahrain International Circuit. 5 gånger har britten stått högst upp på pallen, tre gånger i rad från 2019,  2020 och 2021. 

Sebastian Vettel har vunnit fyra gånger och Fernando Alonso har vunnit tre. 

Regerande världsmästare Max Verstappen har aldrig vunnit här. Om detta ger någon indikation på hur det kan gå i helgen ska vi låta vara osagt. 

Det var ganska många gånger den förra säsongen som man skrev den frasen - bara för att sedan se Max glida först över mållinjen och erövra ännu en bana.

Förra årets segrare hette Charles Leclerc, som tog förstaplatsen före sin stallkamrat Carlos Sainz Jr. och med Lewis Hamilton på tredjeplats. 

Flest segrar som team har Ferrari som har vunnit här vid hela sju tillfällen, senast då i fjol. 

Mercedes står på sex segrar medan Red Bull märkligt nog bara lyckats vinna här två gånger, 2012 och 2013 via Sebastian Vettel. 

George Russell har snabbaste varvtiden från 2020 med 0.55.404.

 

Vilka är favoriterna? (Inför kvalet)

Snabb titt först på oddsen om VM-titeln visar att Max Verstappen är stor favorit att ta sitt tredje raka VM-guld. 

Lewis Hamilton och Charles Leclerc är delade tvåor, följda av Russell och sedan Sainz och Pérez därbakom. 

Odds världsmästare säsongen 2023:

1. Max Verstappen: 1.67 

2. Lewis Hamilton: 5.50 

2. Charles Leclerc: 5.50 

4. George Russell: 10.00 

5. Carlos Sainz Jr 26.00 

5. Checo Pérez 26.00 

7. Fernando Alonso 41.00

8. Lando Norris 251.00 

Aston Martin, ett av teamen som väntas göra störst framsteg i år

Intressant att Fernando Alonso i överlägsen stil rankas som best of the rest i år, med Lando Norris på åttonde plats. Norris slutade sjua förra året och McLaren spåddes av många ta ytterligare kliv i år. Men sedan kom testhelgen i Bahrain förra veckan. 

Tittar vi på favoriterna till söndagen så är Verstappen klar favorit med Leclerc som tvåa. Sainz, Perez och Hamilton följer därpå medan George Russell enligt oddsen inte väntas ha med segern att göra. 

Första racen är alltid svårtippade. Enda indikationen vi har är att det var här teamen testade bilarna förra veckan och det säger givetvis en del. 

Det finns inget annat än att tro att Verstappen vinner på söndag då Red Bull hade tre kanondagar i Bahrain förra helgen.

 

Spelstrategi på Formel 1 i Bahrain

Strategin till söndag blir uteslutande att titta på testhelgen förra veckan och det vi kan utläsa därifrån. 

Testerna säger inte allt om hela säsongen och hur det kommer att gå i det långa loppet då väldigt mycket kan hända både med bilarna och förarna. Dock brukar testerna kunna ge en bra indikation på hur teamen står just nu och hur starten på säsongen kan bli.

Av det vi såg senast så verkar Red Bull ha tagit vid precis där de slutade. Perez och Verstappen var snabbast och den senare kommenterade helgen som “mycket lyckad och utan några incidenter”. 

Ferrari, med ny stallchef i Fred Vasseur, verkar också, i stora drag, ha fått de svar de ville ha. 

Värre dock för Mercedes. Alla inblandade, såväl förarna, stallchefen som den tekniska direktören var alla eniga om att man inte är där man vill vara. 

Efter den fina säsongsavslutningen var de flesta i tron att Mercedes skulle bli den stora utmanaren till Red Bull i år men sedan kom testhelgen där vi fick fler frågor än svar från Mercedes. Bilen understyr kraftigt och man hade inte alls den utveckling som han ville ha. 

Även McLaren hade stora problem och fick inte alls fart på bilen. Nu står man inför rejäla problem och det kan ta en bra bit in i säsongen innan uppdateringarna man gör kommer att bära frukt. 

Lando Norris har varit lojal mot McLaren i flera år men det är ingen hemlighet att större team rycker i honom. Nu har man även fältets mest spännande förare i jättetalangen Oscar Piastri - det vore katastrof för dem om man inte kunde leverera en konkurrenskraftig bil nu när man har ett briljant förarpar. 

Desto gladare miner i Aston Martin och Alfa Romeo som hade riktigt fina tester förra veckan och som båda ser ut att ha tagit stora kliv. 

Som sagt, tester är tester och det är stor skillnad mot en tävlingshelg. Det är en lång säsong som stundar, många förare är nya i sina bilar och det är mycket som ska sättas på plats.


Slutgiltigt utlåtande

Nu till på söndag skulle vi rekommendera att man har förra veckans testhelg i åtanke när man lägger sina spel - men sett över hela säsongen bör man inte dra för stora växlar av det som händer i säsongsinledningen, något vi inte minst fick se förra året. 

Då tog Charles Leclerc fastest lap i alla de tre första racen, tog två pole positions och två segrar och såg ut att gå en stor säsong till mötes. Ändå hade varken han eller Ferrari en chans mot Red Bull och Verstappen när säsongen väl började ta fart. 

Mercedes och McLaren må ha problem och bekymmer i dagsläget men man gör nog ett stort misstag om man räknar bort Russell och Hamilton från topplaceringar under året. 

Till helgen är Verstappen givetvis den stora favoriten men det ska nästan bli ännu mer intressant att se hur teamen utöver topp 3 presterar.

Någonstans så vet vi att det om cirka 5-6 race kommer vara the usal suspects i topp 6 ändå bland förarna, även om Mercedes av allt att döma får en tuff start. 

Däremot ska det bli väldigt intressant att se hur det går för nykomlingarna samt om Williams kan närma sig övriga team. 

AlphaTauri står inför en tuff säsong då man blivit av med sina bästa förare och inte ser ut att ha gjort några märkbara framsteg med bilen. På förhand känns det som att man kommer få slåss med Williams om att undvika sistaplatsen.  

Alpine och McLaren var en bra bit före övriga i mitten av tabellen senast. Det ska bli väldigt kul att se om framför allt Aston Martin och Alfa Romeo kunnat närma sig och i så fall hur mycket. 

Sen får vi inte heller glömma Haas som nu har ett av griddens mest rutinerade förarpar i Magnussen och Hülkenberg - men också tveklöst Netflix största publikfavorit i stallchefen Günther Steiner

Vi står inför en mycket oviss säsong där det framför allt är teamens positionering för kommande år som kommer bli intressant. 

Verstappen och Red Bull vinner i år igen, Ja. Men frågan är om teamen bakom kommer närmare och vilka förare som kommer underifrån (ex Norris, Piastri) för att sedan på allvar utmana de äldre förarna (Hamilton, Checo Pérez) om platserna i toppteamen framöver.

Tidigare i veckan intervjuade jag Viasats F1-expert Janne Blomqvist. 

Se vad han hade att säga inför säsongsstarten här


Kevin Magnussen: "Skadar förmodligen de mindre teamen mer"

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten