Nyhet

Guide inför Brasiliens GP - Kan Lewis Hamilton slå rekord?

ANNONS

Två race återstår av säsongen och nu har Formel 1 nått Brasilien och Autódromo José Carlos Pace i São Paulo. 

Det finns fortfarande väldigt mycket att tävla om frågan är om Lewis Hamilton når en första seger i sitt andra favoritland och därmed lyckas bli den enda föraren i historien som vunnit ett GP 16 år i rad.

Max Verstappen tog sin fjortonde seger för säsongen senast och Red Bulls dominans har varit total under andra halvan av säsongen Verstappen har vunnit åtta av de senaste nio racen med Sergio Pérez vinst i Singapore däremellan. 


Topp tio i Mexiko såg ut såhär:

1. Max Verstappen (Red Bull) 25p

2. Lewis Hamilton (Mercedes) 18

3. Sergio Pérez (Red Bull) 15

4. George Russell (Mercedes) 13

5. Carlos Sainz Jr (Ferrari) 10

6. Charles Leclerc (Ferrari) 8

7. Daniel Ricciardo (McLaren) 6

8. Esteban Ocon (Alpine) 4

9. Lando Norris (McLaren) 2

10. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) 1 


Det blev ingen eftermiddag från sagorna för Checo Pérez som körde i mål på tredjeplats. Han tog George Russell i starten men varken han eller Lewis Hamilton lyckades rå på Max Verstappen

George Russell startade som tvåa men tappade två placeringar redan i första kurvan och fick nöja sig med en fjärdeplats. 

Ferrari-bilarna hade en medioker eftermiddag på Autódromo Hermanos Rodríguez och fick nöja sig med femte och sjätteplats. Mercedes tog in tretton poäng på Ferrari i konstruktörsmästerskapet. Det skiljer dock 40 poäng så Ferrari har ändå andraplatsen som i en liten ask med bara två race kvar. 

Daniel Ricciardo var den stora överraskningen för dagen. Han körde upp från plats elva till en sjundeplats och blev voted Driver of the Day av fansen. Ocon och Norris återfanns som brukligt på topp tio med Valtteri Bottas tog sig in på topp tio, efter att ha startat på sjätte plats. 

Bottas tog därmed sin första poäng på tio race. Finländaren ligger på just tionde plats i totalen men har inte lyckats ta någon poäng sedan Kanadas GP i mitten av juni - tio raka poänglösa race. 

I ärlighetens namn var det ett ganska lugnt GP i Mexiko senast. Utöver Ricciardo som körde upp fyra placeringar slutade de flesta förarna ungefär där de startade. 

Fernando Alonso och Yuki Tsunoda var de enda två som tvingades bryta - dock inga allvarliga incidenter för någon av dem. 

Foto: Bildbyrån

Tidigare vinnare och snabbaste varv i Brasiliens Grand Prix

Autódromo José Carlos Pace, mer känd som Interlagos, har anordnat GP samtliga säsonger sedan 1973 med undantag för 2020 på grund av pandemin. 

Lewis Hamilton har vunnit här såväl 2021, 2018 som 2016. 2017 vann Sebastian Vettel (Ferrari) och 2019 var det Max Verstappen som körde in först över mållinjen. 

McLaren har rekordet för team med flest segrar, 12 stycken, men den senaste kom 2012. 

Felipe Massa, Ayrton Senna, Nelson Piquet och Emerson Fittipaldi har alla vunnit här på hemmaplan - de har alla tagit två segrar var. 

Bäst genom historien är Alain Prost med sex segrar. Vettel och Hamilton är bäst i dagens fält med tre segrar var. 

Banrekordet för fastest lap har, även här, Valtteri Bottas (Mercedes) med tiden 1:10.540 från 2018.


TV-tider Brasiliens Grand Prix 2022

Brasiliens Grand Prix 2022 avgörs mellan den 11:e och 13:e november. Så här ser TV-tiderna ut för träningar kval och lopp:

 

Fredagen den 11:e november:

kl 16.30 Träning 1, Viasat Motor, Viaplay

kl 20:00 Kval, Viasat Motor, Viaplay


Lördagen den den 12:e november:

kl 16.30 Träning 2, Viasat Motor, Viaplay

kl 20:30 Sprint, Viasat Motor, Viaplay


Söndagen den 13:e november:

kl 19:00 Brasiliens GP F1 Race, Viasat Motor, Viaplay


Vilka är favoriterna? 

Inte mycket har ändrats när det kommer till favoritskapet. 

I oddsen kan vi se att det mesta ser ut som det brukar göra. Leclerc är tillsammans med Hamilton de två favoriterna bakom Verstappen enligt spelbolagen men det är trots allt 8 gånger pengarna - inte särskilt troligt alltså. 

George Russell tog fastest lap i Mexiko senast vilket gjort att han hoppat upp några hack på den listan och just nu är trea bakom Verstappen och Leclerc hos spelbolagen. 

När det gäller pole position så har Leclerc alltjämt tagit flest poles under säsongen. Oddset på att han gör det igen är 2.25, samma som för Verstappen. 

Det är som alltid värt att påminna om att ingen förare - hur bra han än är - vinner allting för all framtid. Motorhaveri, krasch eller kraftigt regn kan ändra förutsättningarna totalt för ett race.

 

Rivaliteten ligger och bubblar - svårt för Hamilton att slå rekord

Många trodde att Red Bull och Max Verstappen skulle vara öppna för att öppna upp en eriksgata för Checo Pérez senast i Mexiko City - för att ge honom en seger han längtat efter hela livet. 

Det stod ganska snabbt klart att Verstappen inte ägnar sig åt välgörenhet. Nu är det den nyblivna brasilianska hedersmedborgaren Lewis Hamilton som vill försöka vinna ett race den här säsongen för att gå ifrån Michael Schumachers på deras nuvarande delade rekord med att ha vunnit ett GP 15 säsonger i följd. 

Vinner Hamilton ett av de återstående racen går han upp på 16 seger-år i rad. Att Red Bull och Verstappen skulle tillåta det är otänkbart. Efter förra årets fejd har det varit lugnare i år - främst på grund av Mercedes svagare resultat - men rivaliteten ligger ändå där och bubblar. 

Vi skulle luta vårt spel åt Red Bull och Verstappen. De utmanare vi kan se är Charles Leclerc och Checo Pérez. 

Det vore givetvis häftigt om Lewis Hamilton lyckas ära sina brasilianska fans som håller på honom med att sätta rekord med GP-segrar 16 år i rad - men vi tror tyvärr inte att det är det är särskilt troligt, även om det mycket väl kan bli ett nytt podium för britten.

Foto: BIldbyrån

Vårt utlåtande

Formel 1:s VD Stefano Domenicali fick frågan tidigare i veckan om han trodde att det faktum att Red Bull dominerat så kraftigt i år skulle vara negativt för sportens finanser. 

Domenicali svarade då att några sådana tendenser inte går att se över huvudtaget. Han sa att det räcker med att titta på publiksiffrorna på slutet (över 400 000 i Austin, USA, nästan 400 000 i Mexiko City) samt att det sista racet i Abu Dhabi redan är slutsålt. 

Vidare menade han - precis som vi nämnt här flera gånger - att nästan varje team är indragen i en mycket spännande kamp om att plocka eller behålla en placering i konstruktörsmästerskapet. Något som ger enorma skillnader i pengar. 

Vi kan inte annat än instämma i Domenicalis ord. Sporten glöder för tillfället och även om Verstappen är överlägsen just nu så har det varit liknande perioder förut. Inte minst med Michael Schumacher och Lewis Hamilton under 2000-talet. 

Hur länge Verstappen och Red Bull lyckas behålla sitt försprång har vi ingen aning om idag. Brasiliens GP till helgen kommer i alla händelser att vara mycket intressant att följa. 

Klarar Lewis Hamilton att bärga säsongens första seger vilket i så fall skulle innebära rekord? Kommer George Russell, fastest lap tre av de fyra senaste racen, att kunna utmana om segern?

Och vilka positionsbyten kan det ske i utanför topp tre i konstruktörsmästerskapet? Sju poäng skiljer mellan Alpine och McLaren. Fyra poäng skiljer mellan Alfa Romeo och Aston Martin medan Haas i nuläget bara är en enda poäng före AlphaTauri.

Annat som hänt i F1 

Lewis Hamilton har blivit hedersmedborgare i Brasilien. På en ceremoni förklarade domare Arthur Lira att Hamilton blev "rånad" på titeln 2021 och tilltalade honom som den "åttafaldige världsmästaren", till Hamilton och övriga närvarandes stora glädje. 

Bakgrunden till utmärkelsen är att Lewis Hamilton många gånger talat varmt om den brasilianska nationalskalden Ayrton Senna som sin stora idol.  

Efter att han viftade med den brasilianska flaggan efter sin seger vid 2021 års GP föreslog kongressledamoten Andre Figueiredo att ett hedersmedborgarskap var på sin plats. 

* * * *

Max Verstappen gillar inte sprints. “Vi borde bara hålla oss till de vanliga racen säger nederländaren”. Lando Norris däremot gillar formatet. Nästa år väntas det bli hela sex sprintrace istället för de tre som körts i år. 

* * * *

Lando Norris berättade nyligen att han valde att förlänga hos McLaren trots att han hade erbjudanden från andra team. Nu bekräftar Red Bulls stallchef Christian Horner att de varit i kontakt med Norris. “Varje gång vi har pratat med honom så har han förlängt med McLaren”, sa Horner.

* * * *

Biljettpriserna till Las Vegas GP nästa år har offentliggjorts och det är inga billiga sådana. För en plats på en av läktarna kommer man behöva betala minst 2000 dollar - alltså strax över 22 000 kronor. 

Billigaste platserna är ståplats, från 5 600 kronor. För den som har så den klarar sig och mer därtill kommer det finnas exklusiva tävlingspaket med fint hotellrum och GP-biljett för den nätta summan 1.1 miljoner kronor. 

TV: Hamiltons osannolika seger på Interlagos 2021

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten