Las Vegas Grand Prix

Guide Las Vegas GP - allt inför helgen

ANNONS

Formel 1 Las Vegas Grand Prix 2023

Loppet som många har sett fram emot mest under hela säsongen är nu här. 

Nattloppet i Las Vegas Grand Prix har lovats ska bli något alldeles extra och det finns många skäl att förstå varför. Amerikanerna brukar vara bra på att bjuda på spektakulära idrotts-shower och i Vegas höjs allt upp ett snäpp till. 

Lyxiga VIP-paket från de finaste hotellen på The Strip för besökarna att njuta av spektaklet från. Om man har nån dryg miljon eller uppåt att spendera per biljett dvs. 

Ingenting för vanliga dödliga med andra ord. Loppet körs 22.00 lördag kväll lokal tid, för Sverige blir det ett morgonlopp kl 07.00 på söndag morgon. 

Så här såg topp 10 ut i Brasilien senast: 

1. Max Verstappen
2. Lando Norris
3. Fernando Alonso 


4. Sergio Pérez
5. Lance Stroll
6. Carlos Sainz
7. Pierre Gasly
8. Lewis Hamilton
9. Yuki Tsunoda
10. Esteban Ocon 

Här en längre rapport från Brasiliens GP för två helger sedan. 

Charles Leclerc kom inte till start då han kraschade ut sig själv direkt på formationsvarvet. 

Lando Norris körde upp till andra-plats och pressade Max Verstappen hela vägen den här gången. Fernando Alonso var tillbaka uppe på podiet, en plats som han tog från Checo Pérez efter en het och spännande duell på de sista varven. 

Pérez körde förbi Alonso på näst sista varvet men spanjoren svarade, med en av säsongens vassaste omkörningar, på det absolut sista varvet och tog därmed platsen på podiet. 

Utöver Leclerc som inte kom till start så fick George Russell, Valtteri Bottas, Zhou Guanyu, Kevin Magnussen och Alexander Albon alla bryta. 

De två sistnämnda efter en kollision redan i starten som gjorde att det bara var 17 bilar som racade från varv ett och framåt.


 

TV-tider Las Vegas Grand Prix 2023

Las Vegas Grand Prix 2023 avgörs mellan den 17:e och 19:e november. Nedan kan du se tiderna för alla träningar, kval och lopp. Som vanligt ser man all action på Viaplay och V Sport Motor.


Fredag

Träning 1 - 05.30
Träning 2 - 09.00

Lördag

Träning 3 - 05.30
Kval - 09.00

Söndag

Las Vegas GP - 07.00
 

F1-historien i Las Vegas

Två gånger har det körts Formel 1 i Las Vegas. 

1981 och 1982. Den första gången vann australiensaren Alan Jones i Williams.

1982 var det italienaren Michele Alboreto y Tyrrell som blev vinnaren av det som på den tiden kallades för Caesars Palace Grand Prix. 

Tidigare i veckan skrev vi en tillbakablick på loppet 1982 som ni kan läsa här - där storheter som Alain Prost, Niki Lauda, Nigel Mansell, Nelson Piquet, Keke Rosberg och Mario Andretti med flera deltog. 

Detta blir alltså tredje gången i historien som det hålls ett Formel 1 i Las Vegas.  

Odds inför Las Vegas Grand Prix

Pole Position

1. Max Verstappen 1.48

2. Charles Leclerc 5.00

3. Carlos Sainz 7.50

4. Lando Norris 12.00

5. Lewis Hamilton 14.00

6. Sergio Pérez 16.00

7. George Russell 24.00

8. Oscar Piastri 35.00

9. Fernando Alonso 101.00

9. Alex Albon 101.00


Vinnare Las Vegas GP

1. Max Verstappen 1.30

2. Lando Norris 11.00

3. Charles Leclerc 15.00

4. Sergio Pérez 17.00

5. Lewis Hamilton 19.00

5. Carlos Sainz 19.00

7. George Russell 36.00

8. Oscar Piastri 41.00

9. Fernando Alonso 67.00
 

Vilka är favoriterna? (Inför kvalet)

Inga dramatiska förändringar i oddsen bland förarna. Lewis Hamilton har förvisso fallit tillbaka från andra favorit till att vara femma den här veckan, men i rena odds har det inte hänt så mycket. 

Lando Norris känns rätt given att han rankas tvåa bakom Verstappen med tanke på att han slutat tvåa sex gånger på de elva senaste loppen. 

Fernando Alonso stod i över hundra gånger pengarna senast men spanjorens podiumplats i Brasilien har gjort att han nu är nere på tvåsiffrigt, även om han inte spås ha någonting med segern att göra. 

George Russell har haft en säsong långt ifrån de högt ställda förväntningarna på honom och det märks också i oddsen i förhållande till de övriga etablerade förarna som jagar Verstappen. 

 

* * * * 

Pole position ser ut ungefär som vanligt med Verstappen som given etta före Ferrari-bilarna. Charles Leclerc har tagit en hel del poles de senaste två säsongerna men med 21 pole positions utan att ha vunnit något mästerskap är monegasken den förare i F1-historien med högst antal poles utan en VM-titel. 

Han är nu dessutom uppe i elva raka pole positions (förra året inräknat) utan att ha lyckats vinna en enda gång. 

Förväntningar på Las Vegas GP

Snacket inför Las Vegas GP handlar framför allt om kylan. Det väntas vara under tio grader på natten i helgen vilket gör att det kommer vara kallare här än i något annat lopp under året. 

Inte ens uppe i norr i Kanada är det lika kallt under Montreal GP. Men det handlar främst om arrangörens val av starttid. 

På dagen är det 22-23 grader Celsius i Las Vegas den här veckan men eftersom man ville ha spektaklet på nattetid så är det andra temperaturer som gäller. 

Detta har fått Pirelli att behöva tänka extra kring vilka däck de förser förarna med och det är framför allt kylan som är den rent sportsliga utmaningen för förarna. 

Stor skillnad mot för en dryg månad sedan då flera förare (Ocon, Sargeant, Stroll, Albon) svimmade, spydde och kollapsade under och efter loppet i den extrema hettan i Qatar.

* * * * 

I övrigt så är det inte någon vidare spänning kvar under säsongen. Visst kan det ske några placeringsförändringar - Alonso, Norris och Sainz är inom sex poängs avstånd från varandra - men annars är sluttabellen mer eller mindre satt. 

Det är inte sannolikt att någon förare kommer att göra ett jätteskutt och ta 4-5 placeringar jämfört med var de ligger just nu under de två GP som återstår. 

Så till Las Vegas, se till att slå på sändningen långt innan själva loppet börjar för det lär bli en cool show och stjärnparad som erbjuds. 

Annat som hänt i F1 i veckan

Formel ber Las Vegas-invånarna om ursäkt

General Motors klara för F1

Ericsson klar förny utmaning

Bernie Ecclestone: Vegas har inget med Formel 1 att göra

Toto Wolff har infört spelförbud i Vegas

Horner och Hamilton i luven på varandra

Ingen ändringar i resultaten från Austin - FIA slog ner Haas protest

Leclerc uppges överväga att lämna Ferrari

Mattia Binotto åter på tapeten för återkomst till Formel 1 

Veckans krönika:

Ingen ny krönika att publicera. Däremot är vi väldigt glada att kunna presentera en ny medarbetare

Efterfarna F1-journalisten Christoffer Lindén som varit på plats på 8 Grand Prix under 2023 kommer börja skriva för FormelDirekt. 

Håll utkik! 
 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten