Formel 1

Guide Qatar Grand Prix - Allt inför helgen

ANNONS

Allt inför helgens Grand Prix i Qatar

Formel 1 rör sig västerut och tillbaka till mellanöstern där Qatar nu står värd för helgens Grand Prix.

Max Verstappen såg till att Red Bull Racing vann konstruktörstiteln i Japan senast och nu i helgen ska det i princip till att himlen ramlar ner över oss för att Verstappen inte ska krönas till världsmästare för tredje gången i rad. 

Helgen till ära är det sprint igen, vilket gör att det blir tävling redan på lördagen och att söndagens GP-kval körs redan på fredag eftermiddag. 

Således har teamen bara fredagsmorgonen på sig att ställa in bilen så den är i bra slag till eftermiddagens kval.

Så här såg topp 10 ut i Japan senast:

1. Max Verstappen - 26p
2. Lando Norris - 18
3. Oscar Piastri - 15
4. Charles Leclerc - 12
5. Lewis Hamilton - 10
6. Carlos Sainz - 8
7. George Russell - 6
8. Fernando Alonso - 4
9. Esteban Ocon - 2 
10. Pierre Gasly -1 

Här kan ni läsa en längre rapport om hur det gick i Japan, där Max Verstappen såg till att Red Bull tog konstruktörsmästerskapet för andra året i rad. 

McLaren var de stora vinnarna utöver Red Bull med och hade två podium på söndagen. Det var Oscar Piastris första podium för säsongen. 

Inga poäng för teamen på undre halvan i Japan.

TV-tider Qatar Grand Prix 2023

Qatars Grand Prix 2023 avgörs mellan den 6:e och 8:e september. Nedan kan du se tiderna för alla träningar, kval och lopp. Som vanligt ser man all action på Viaplay och V Sport Motor.

Fredag

Träning 1 kl 15.30
Kval söndagens GP kl 19.00

Lördag

Kval Sprint kl 15.00
Sprint 19.30

Söndag

Qatars GP kl 19.00


 

Historien på Losail

Formel 1-historien på Losail International Circuit är bara ett år gammal. 

Det enda loppet som körts i Qatar är från säsongen 2021. Qatars Grand Prix blev tillagt i kalendern efter att Melbourne, Australien, strukits pga Covid. 

Loppet kördes under den rafflande avslutningen på säsongen 2021 när Verstappen till slut tog världsmästartiteln från Lewis Hamilton

Qatars GP var lopp 20 av 22 och mitt under den stora guldjakten. 

Hamilton vann som sagt loppet, för just Max Verstappen. Fernando Alonso kom trea. 

Hamilton tog också pole position medan Verstappen tog Fastest Lap. 

 
 

Odds inför Qatars Grand Prix

Pole Position

1. Red Bull 1.15

2. Ferrari 6.75

2. McLaren 6.75

4. Mercedes 19.00

5. Aston Martin 67.00

6. Williams 81.00

7. Alpine + resten 301.00 


 

Vinnare Qatars GP

1. Max Verstappen 1.25

2. Sergio Perez 12.00

3. Lando Norris 13.00

4. Lewis Hamilton 17.00

4. George Russell 17.00

6. Oscar Piastri 21.00

7. Carlos Sainz 26.00

7. Charles Leclerc 26.00

9. Fernando Alonso 51.00

Vilka är favoriterna? (Inför kvalet)

För oddsen på vinnare är som vanligt inget som sticker ut. 

Bakom Verstappen är det återigen Sergio Pérez som positionerar sig som andrafavorit före Lando Norris

Det är värt att fråga sig vad George Russell uträttat de senaste veckorna för att stå som högre favorit än såväl Oscar Piastri som de båda Ferrari-förarna, men han får samma möjligheter som Lewis Hamilton till en topplacering enligt spelbolagen. 

Att ingen av Ferrari-förarna hamnar högre upp på favoritlistan förvånar ändå, med tanke på att de varit stabila på slutet. 

Att någon av dem skulle vinna här är de givetvis inte favoriter till, men jag skulle hålla dem högre än George Russell i alla fall.

 * * * * * 

Då är oddsen betydligt mer spelvärda för vem som tar pole position. McLaren eller Ferrari till 6.75 känns lockande med tanke på hur det sett ut på slutet med två pole för Carlos Sainz Jr. och en för Charles Leclerc

Dessutom flyger de båda McLaren fram för tillfället och det känns som att vad som helst kan hända där. 

Red Bull favoriter givetvis, men till 1.15 är det absolut inte spelvärt, med tanke på att de missat pole fyra av de sex senaste loppen. 

Förväntningar på Qatar GP

Svår att prata om förväntningar på helgen när det med all sannolikhet blir så att Verstappen vinner VM-guld redan under lördagens sprint. 

Som ni kan läsa om här så ska det till ett smärre mirakel för att han inte ska vinna. Checo måste vinna sprinten och Verstappen sämst sexa, Checo tvåa och Verstappen sjua osv. 

Ja, ni hör ju. Såvida inte Max bryter på lördag så har vi en nykorad världsmästare redan på lördag. Får det i så fall några effekter på söndagen?

Nej, knappast. Verstappen och Red Bull har vetat att de ska vinna guld i flera månader och att de skulle vaska ett lopp och därmed prispengar, en trofé, antal segrar, procent i vinst och alla andra möjliga och omöjliga rekord som Verstappen kan slå i år - är uteslutet. 

När och var tar Lando sin första seger?

Största frågan som många av oss ställer oss just nu är när Lando Norris tar sin första GP-seger. 

Kanske, kanske kan den komma redan i höst. Av utmanarna så är det Norris eller Hamilton som jag ger störst chans att kunna vinna ett lopp under återstoden av säsongen. 

Att Carlos Sainz är den enda föraren utanför Red Bull som vunnit i år får ses som en stor sensation. Charles Leclerc har aldrig varit nära och Aston Martins försprång från i våras är nu uppätet. 

Det vore häftigt om Norris kunde vinna ett lopp i höst och på så vis blåsa in ännu mer energi och konkurrens till nästa år. 

McLaren är utan tvekan det hetaste stallet just nu men tyvärr är deras framfart i stort sett det enda som känns riktigt piggt under de avslutande loppen. 


 

Annat som hänt i F1 i veckan

Marcus Ericsson öppnar för comeback i Formel 1 med Andretti

Nämnda Andretti som i veckan fått sin ansökan att bli en del av F1 godkänd

Daniel Ricciardo om att få sparken från McLaren “Jag drack öl och hade kul”

Så har förarna presterat i procent i förhållande mot varandra

Kraschmästerskapet - se vilka förare som kostat mest pengar under året

Alpine har ömsat skinn under året - nu är det klart vem som leder teamet 2024

Leclerc tror på en jämn kamp mellan Ferrari och Mercedes

19 av 20 förare sina platser klara till nästa år - så ser situationen ut i varje team

James Vowles bekräftar att man vill ha Logan Sargeant kvar till nästa år - även om inget kontrakt är påskrivet ännu. 

Veckans krönika:

Den mest åtråvärda platsen finns hos Aston Martin” - så ser situationen ut för förarna om vi tittar i spåkulan från 2024 och framåt

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten