Formel 1

Guide Japans Grand Prix - Allt inför helgen

ANNONS

Formel 1 stannar kvar i Asien där det nu är dags för Suzuka att stå värd för helgens spektakel. 

Förra året var det regnigt värre i Japan och Pierre Gasly var nära att kollidera med en lyftkran som var ute på banan för att forsla undan bilar som halkat av i regnet. 

Efter målgång korades Max Verstappen till världsmästare för andra året i rad. 

Yuki Tsunoda har brutit båda de senaste loppen men får nu chansen att visa upp sig på hemmaplan. 

Hit kommer Ferrari och Carlos Sainz Jr., inte som favoriter, men höga på energi efter att ha blivit de som till slut bröt Red Bull Racings segersvit och klev högst upp på podiet senast efter stor dramatik i Singapore. 
 

Så här såg topp 10 ut i Singapore senast:


1. Carlos Sainz - 25p

2. Lando Norris - 18

3. Lewis Hamilton - 16

4. Charles Leclerc - 12

5. Max Verstappen - 10

6. Pierre Gasly - 8

7. Oscar Piastri - 6

8. Sergio Perez - 4

9. Liam Lawson - 2

10. Kevin Magnussen - 1 
 

Ett av årets mest minnesvärda lopp. 

Till slut hände det som vi alla (ja, erkänn du också!) hoppades på. Att Red Bull efter ett katastrofal kval hade båda bilarna utslagna innan Q3 och därmed skulle ha ytterst små möjligheter att fajtas om segern. 

Både Sergio Pérez och Verstappen körde upp till anständiga placeringar som i alla fall gav dem poäng, men nära podiet kom de aldrig. 

Carlos Sainz tog pole position för andra helgen i rad och när han inte hade Max Verstappen bakom sig lyckades han hålla hela vägen i mål. 

Den här gången var det inte stallkamraten Charles Leclerc som utmanade honom, utan Lando Norris gick all in för ta sin första GP-seger någonsin i karriären.

Han lyckades aldrig attackera Sainz i slutet utan de båda agerade istället med full defensiv kraft de sista varven åt att hålla Mercedes-förarna på nya däck bakom sig. 

George Russell låg trea när sista varvet startade men stötte i väggen i en kurva och körde av. Lewis Hamilton tackade och tog emot och klev upp på podiet tillsammans med Sainz och Norris. 

Utöver toppen så kan vi konstatera att Aston Martin hade en svag helg där Lance Stroll inte ens kom till start efter att ha kraschat i kvalet. 

Söndagens GP drog igång med 19 bilar men det tog inte ens ett varv innan man var nere på 18 efter att Yuki Tsunoda fått bryta på grund av punktering. 

I skymundan så körde Pierre Gasly in på en fin sjätteplats och åtta nya poäng för Alpine

Oscar Piastri körde upp från P17 i kvalet till sjunde plats och Liam Lawson tog sina första poäng. 

Haas gjorde ett fint kval med båda förarna på topp 10. Båda föll dock tillbaka fyra placeringar vilket i Kevin Magnussens fall dock räckte till poäng. 

Första Haas-poängen i ett GP sedan Miami i maj.  

TV-tider Japan Grand Prix 2023

Japans Grand Prix 2023 avgörs mellan den 22:a och 24:e september. Nedan kan du se tiderna för alla träningar, kval och lopp. Som vanligt ser man all action på Viaplay och V Sport Motor.


Fredag

Träning 1 kl 04.30
Träning 2 kl 08.00

Lördag

Träning 3 kl 04.30
Kval kl 08.00

Söndag

Japans GP kl 07.00
 

Historien på Suzuka

Japan och Suzuka International Racing Course har varit med inom F1-cirkusen sedan början av 60-talet. 

I början var det främst japaner som segrade här men från 80-talet och framåt så har merparten av de största namnen vunnit här; Ayrton Senna, Nelson Piquet, Damon Hill, Michael Schumacher, Kimi Räikkönen, Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Jenson Button, Nico Rosberg, och Valtteri Bottas.

Under 2020 och 2021 kördes inga GP här på grund av pandemin. När man öppnade igen 2022 så var det Max Verstappen som klev högst upp på pallen, hans första och enda seger här än så länge.

McLaren och Lando Norris kommer allt närmare sin första GP-seger för året och kanske kan de finna hopp i att de är teamet med flest segrar här i Japan genom tiderna, 9 stycken. 

Tvåa är Ferrari med 7 följda av Mercedes på 6 och Red Bull med 5. 

Förarna med flest segrar är Michael Schumacher (6), Lewis Hamilton (5) och Sebastian Vettel (4). 
 

Odds inför Japans Grand Prix


Pole Position

1. Max Verstappen 1.40

2. Lando Norris 8.00

3. Sergio Perez 10.00

3. Carlos Sainz 10.00

3. Charles Leclerc 10.00

6. Lewis Hamilton 17.00

6. George Russell 17.00

6. Oscar Piastri 17.00

9. Fernando Alonso 41.00


 

Vinnare Japans GP

1. Max Verstappen 1.25

2. Sergio Perez 8.00

3. Lando Norris 11.00

4. Lewis Hamilton 13.00

4. Carlos Sainz 13.00

4. Charles Leclerc 13.00

7. George Russell 21.00

8. Oscar Piastri 23.00

9. Fernando Alonso 51.00

 

Favoriterna inför Japan Grand Prix

Det var bara ett par lopp sedan som Carlos Sainz stod i så mycket som 67 gånger pengarna att vinna ett Grand Prix. Förra helgen vann hann på oddset 14.00 till den som vågade spela. 

Det vi kan se nu är att oddsen inte ändrats nämnvärt i toppen. Verstappen och Perez är fortfarande stora favoriter att vinna före övriga. Något märkligt kanske kan tyckas att Lando Norris står lägre än samtliga övriga utmanare, men spelbolagen räknar antagligen med att han kommer att vinna ett lopp förr eller senare.

Noterbart att George Russell snuddar vid dubbelt så hög avkastning som stallkamraten Lewis Hamilton, trots hans fina lopp i Singapore, som dock tog slut på sista varvet. 

Nog för att Lewis är favoriten av de två och har presterat klart bättre under året, men tror man att någon annan än Red Bull vinner i helgen så är det ett fint odds på Russell, som inte var långt ifrån att kunna stjäla segern från Sainz förra veckan. 
 

Ferrari har tagit två raka pole positions

Oddsen för pole position finner jag något märkligare faktiskt. Oscar Piastri hade ett bedrövligt kval senast men placerar sig jämsides med Hamilton som faktiskt tagit en pole i år. 

Att Lando Norris står lägre än Ferrari-förarna som tagit pole tre av de fyra senaste loppen får jag inte heller riktigt ihop. 

Nu kan det givetvis bli att Red Bull går tillbaka till sin dominans och tar både pole och race i helgen som vi är vana att ha sett dem under året. Men annars skulle jag nog säga att det är läge att spela Ferrari. 

Vill man inte betta på någon förare så får man 6.5 gånger pengarna på att Ferrari som team tar pole. 


 

Förväntningar på Japan GP

Förväntningarna på Japans GP blir egentligen större än på bra länge efter racet senast. 

Fyra förare från tre team - som inte var Red Bull - fajtades om segern och det slutade med en förare i väggen och Lando Norris ytterst nära sin första GP-seger någonsin. 

Aston Martin har stagnerat något medan både Ferrari och Mercedes har fått fart på bilarna på slutet. Med McLarens intåg i toppen är det nu fyra utmanare till Red Bull. 

- Alla säger “titta hur överlägsna de är bara för att de har en bra bil”, men det är inte alls så enkelt. Dominansen kommer inte gratis. Om vi inte gör allt med perfektion så vinner vi inte, sa Max Verstappen efter loppet i Singapore. 

Nu får vi se om problemen som Red Bull hade förra veckan är åtgärdade eller om det helt enkelt var banan som inte alls passade dem. 

Många är det om budet som vill och kan utmana. Jag skulle inte bli förvånad om Lando Norris tar sig första GP-seger under något av loppen som återstår. Han kommer i alla fall närmare för varje gång. 


 

Annat som hänt i F1 i veckan

Liam Lawson om sina första poäng

Fernando Alonso har kört 2.5 varv runt jorden 

Red Bull - “Dominansen kommer inte gratis”

Haas om sina första GP-poäng sedan Miami

Hamilton och Sainz tog kliv i VM-tabellen

Ferrari förbi Aston Martin i konstruktörsmästerskapet 

Veckans krönika:

Tänk om alla söndagar var så här - Singapores GP var ovisst från start ända in i mål, något vi inte varit bortskämda med senaste tolv månaderna. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten