Guide

Guide Belgien GP - allt inför helgen

ANNONS

Allt inför sprinthelgen och Belgien Grand Prix 2023

Sista loppet innan uppehållet och vi ska till en av förarnas favoritbanor. 

Circuit de Spa-Francorchamps är en klassiker inom Formel 1 och trots att banan varit på väg bort från kalendern flera gånger så har förarna alltid talat varmt om det. 

I nuläget finns det inget som talar för att den inte kommer finnas med framöver, till förarnas stora glädje. 

Helgen blir också ett nytt “hemma-race” för Max Verstappen och Red Bull

Det är inte främst det faktum att Verstappen är född i Belgien, utan snarare den geografiska närheten till Nederländerna, som gör att läktarna återigen kommer vara orangea. 

Det blir en viskning till vad som väntar på Zandvoort om en månad när Verstappen kör på hemmaplan på riktigt. 

Till helgen är det också dags för en ny sprint, vilket innebär att vi får se kvalet till söndagens GP redan på fredag eftermiddag medan lördagen ägnas helt åt sprinten.

Så här såg topp 10 på Hungaroring:

  1. Max Verstappen - 26p
  2. Lando Norris - 18
  3. Sergio Perez - 15
  4. Lewis Hamilton - 12
  5. Oscar Piastri - 10
  6. George Russell - 8
  7. Charles Leclerc - 6
  8. Carlos Sainz - 4
  9. Fernando Alonso - 2
  10. Lance Stroll - 1

Det blev en händelserik lördag med en spännande startlista till söndag, med Lewis Hamilton i pole position, McLaren kvar i toppen och båda Alfa Romeo i toppen, med Guanyu femma och Bottas sjua. 

Ingen av Alfa-bilarna lyckades göra något av läget och Guanyu blev stående utan power i starten. 

När han väl kom iväg stötte han i Daniel Ricciardo som i sin tur kom i kontakt med Alpine-bilarna som båda fick bryta. 

Båda Alpine-bilarna ute innan vi ens passerat första varvet. Andra helgen i rad som fransmännens båda bilar misslyckades att nå målflaggan. 

Samtidigt hade Max Verstappen tagit Lewis Hamilton direkt i starten, som sedan inte hade något att hämta. 

Både Piastri och Lando Norris körde om honom tidigt. Oscar Piastri låg ett tag tvåa bakom Verstappen, hans högsta position någonsin. 

Checo Pérez tog sig upp på podiet igen efter att även han passerat Hamilton, Piastri fick nöja sig med en femteplats.

Inget team från undre halvan tog några poäng, men Alex Albon hade återigen en bra dag och slutade på en fin elfteplats. Han är definitivt best of the rest just nu och kan börja vara intressant för större team vid nästa förarrockad. 

George Russell körde upp från P18 till en respektabel sjätteplats. 

TV-tider Belgien Grand Prix 2023

Belgiens Grand Prix 2023 avgörs mellan den 28:a och 30:e juli. Nedan kan du se tiderna för alla träningar, kval och lopp. 

Som vanligt ser man all action på Viaplay och V Sport Motor.  

Fredag

Träning 1 kl 13.30

Kval Belgien GP kl 17.00
 

Lördag

Kval Sprint kl 12.00

Sprint kl 16.30


Söndag

Belgiens GP kl 15.00
 

Historien på Spa-Francorchamps

Flest segrar på Spa har Michael Schumacher med sex stycken. 

Ayrton Senna står på fem och därefter följer fyra förare på fyra segrar; Jim Clark, Kimi Räikkönen och Lewis Hamilton. 

Juan Manuel Fangio, Damon Hill och Sebastian Vettel står på tre segrar.

Max Verstappen är en an fem förare med två segrar. Den regerande världsmästaren har vunnit de två senaste loppen och kan ta tredje raka här på Spa. 

När det gäller teamen så är Ferrari det klart mest framgångsrika. 

18 gånger har Ferrari klivit högst upp på podiet. Senast var 2019 då Charles Leclerc vann. 

McLaren har 14 segrar och sedan kommer Lotus med 8. 

Dagens giganter är fortfarande en bit efter, med Red Bull på fem segrar och Mercedes med sju. 


Odds inför Belgiens Grand Prix

Both Drivers in the Top 6

1. Red Bull 1.34

2. Mercedes 1.61

3. Mclaren 1.90

4. Ferrari 3.75

5. Aston Martin 15.00

6. Alpine 67.00


Vinnare Belgiens GP

1. Max Verstappen 1.28

2. Lando Norris 10.00

3. Sergio Perez 12.00 

3. Lewis Hamilton 12.00

4. George Russell 25.00

4. Charles Leclerc 25.00

4. Oscar Piastri 25.00

4. Fernando Alonso 25.00

4. Carlos Sainz Jr 25.00


Vilka är favoriterna? (Inför kvalet)

Förändringar i oddsen såtillvida att Lando Norris nu är tvåa bakom Verstappen. 

Därefter följer Checo Perez och Lewis Hamilton. Bakom dessa fyra är det sedan ett jätteglapp till övriga förare från toppteamen.

Ferrari har i ärlighetens namn inte varit nära att utmana. Leclerc har förvisso två podiumplaceringar men de har kommit utspridda och var inte frukten av någon formtopp. Två podium på elva race av Ferrari är helt enkelt för dåligt. 

Fernando Alonso och Aston Martin har tappat rejält på slutet och ses inte längre som en direkt rival till att kliva upp på podiet. 

Men som alltid ska vi komma ihåg att saker ändras väldigt snabbt. Checo Perez har haft en riktigt svag månad och Lando Norris var inte ens påtänkt för ett podium för bara ett par lopp sedan. 

Det kan svänga tillbaka fort igen och vi ska nog inte avskriva Fernando Alonso helt, riktigt ännu. På samma sätt som McLaren fått effekt på sina uppdateringar kan givetvis Aston Martin också få det och återuppstå i den absoluta toppen. 

Båda förarna på topp sex

Den här veckan valde jag att kolla in Båda Förarna på topp 6.

Red Bull givetvis i topp men sen är det intressant att se att både Mercedes och McLaren är precis därbakom och nosar enligt spelbolagen.

Piastri och Norris senaste lopp gör att de är mycket längre fram än till exempel Ferrari.

Att Aston Martin får båda förarna på topp 6 anses inte särskilt troligt och det beror givetvis till största delen på att Lance Stroll inte levererar på högsta nivå.

Att Alpine är sjätte favorit kan anses generöst för ett team som inte fått någon av sina två bilar i mål på de senaste två loppen.

Det enda oddset som känns spelvärt här är Ferrari. De tre toppteamen står väldigt lågt, med all rätta sett till favoritskap, men mycket kan hända (dåliga kval, motorfel, kollisioner etc) för att någon av förarna ska hamna utanför topp 6. 

Förväntningar på Belgien GP

Alla blickar riktade mot Max Verstappen och Red Bull för att se om de kan stänga första delen av säsongen med den trettonde raka segern. 

McLarens rekord från 1988 är nu slaget och det finns i stort sett ingen spänning kvar alls när det gäller förstaplatsen, varken på förar eller team-sidan. 

Faktum är att nederländarens 281 inkörda poäng är lika många poäng som Sebastian Vettel tog under hela säsongen 2012 då han tog VM-titeln med tre poängs marginal till Fernando Alonso. 

Max Verstappen har vunnit här två gånger i rad och är givetvis skyhög favorit till att ta tredje raka. 

Därbakom är det just nu McLaren som är the new kid from the block. 

Där Aston Martin och Fernando Alonso var nytillskotten som blåste liv i toppen i början av säsongen så är det nu McLaren som alla följer med spänning. 

Oscar Piastri och framför allt Lando Norris är de förare som drar blickarna till sig just nu.  

Att Mercedes tog säsongens första pole position i Ungern var en indikation på att de är på fortsatt rätt väg. Även om Hamilton hamnade utanför podiet den här gången så har Mercedes utan tvekan tagit kliv. 

Det är annat än man kan säga om Ferrari som hasar runt i något slags ingenmansland. Även om man inte har mer än sjutton poäng upp till Aston Martin så kommer det ta en evighet att nå upp i dessa 17 poäng i den här takten som man håller just nu. 

Snarare blir det intressant att se om McLaren, som just nu ligger 60 poäng bakom men som tagit 36 poäng på de två senaste loppen, kommer att utmana Ferrari om fjärdeplatsen i totalen. 

Annat som hänt i F1 i veckan 


Nya team till F1? Ben Sulayem har kommit med en tidsangivelse för besked 

Red Bull med ett historiskt pit stop i Ungern 

Dino Beganovic tog andraplatsen i Ungern och är med i toppen av Formel 3.  

Guanyu ångerfull efter kollisionen

Uppgivet i Alpine efter ännu ett race utan målgång

Vasseur och Ferrari ser fram emot uppehållet 

Verstappen: “Det vi gjort de senaste två åren är otroligt”

Så mycket kostar det att gå på Formel 1 - billigaste och dyraste loppen

Lando Norris förstörde Max Verstappens pokal 

Nu är frågan vem som ska betala för den. Den kostar cirka 500 000 svenska kronor och tillverkaren Herendis VD Attila Simon sa att man gärna gör en ny pokal till Verstappen, men att teamen själva får komma överens om vem som betalar för den. 

Veckans krönika: 

Ingen ny krönika den här veckan, men vi tipsar gärna om en tidigare. 

Aston Martin har tappat lite fart på slutet. Är det förarna eller bilen? Vilka blir förarna framöver i Lawrence Stroll’s satsning på VM-titeln

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten