Guide

Guide Storbritanniens Grand Prix - allt inför helgen

ANNONS

Dags för en riktig klassiker till helgen då F1-cirkusen når England och Silverstone

Förra året blev det en rejäl skräll här då Carlos Sainz slog till med karriärens första och hittills enda seger.

Spanjoren gör en stabil säsong och kör allt som oftast in på platserna bakom podiet. Kan han upprepa förra årets bedrift här och ta Ferraris första seger i år?

Red Bull jagar samtidigt McLarens 35 år gamla rekordnotering från 1988

Mycket spänning väntar till helgen. 

Såhär gick det i Österrike senast: 

Lördagens sprint: 

1. Max Verstappen - 8p
2. Sergio Pérez - 7
3. Carlos Sainz - 6
4. Lance Stroll - 5
5. Fernando Alonso - 4
6. Nico Hülkenberg - 3
7. Esteban Ocon - 2
8. George Russell - 1

Söndagens GP:

1. Max Verstappen - 26p
2. Charles Leclerc - 18
3. Sergio Perez - 15
4. Lando Norris - 12
5. Fernando Alonso - 10
6. Carlos Sainz jr - 8
7. George Russell - 6
8. Lewis Hamilton - 4
9. Lance Stroll - 2
10. Pierre Gasly - 1

Det blev med andra ord storslam på nytt för Max Verstappen som tog maximala poäng då han vann såväl sprinten, som GP och dessutom tog snabbaste varvet. 

Checo hade äntligen, för hans del, en bra helg igen och kunde köra in 23 efterlängtade poäng. 

Söndagens lopp blev en stor uppvisning av Verstappen som till och med kunde kosta på sig att förnedra konkurrenterna (Leclerc) med ett depåstopp med 2 varv kvar för att få på nya däck och sätta fastest lap. 

Verstappen hade cirka 23 sekunders ledning och depåstoppen i Österrike tog ca 20 sekunder från att förarna körde in till att de körde ut igen. Felmarginalen var med andra ord extremt liten men ändå ville Verstappen riskera sina 25 poäng bara för att motdemonstrera.

Horner gick motvilligt med på det och allt gick bra den här gången. Men så överlägsna är alltså Red Bull och Verstappen just nu, att de kan göra manövrar likt detta bara för att öka sin egen spänning lite.  

Bra dag annars för Ferrari medan Mercedes tog ett kliv tillbaka. 

Lando Norris har fått fart under galoscherna på slutet vilket är roligt för spänningen. Ju fler förare som kan blanda sig i toppstriden desto roligare blir det. Dessutom får vi en fight mellan Alpine och McLaren i mitten av tabellen.
 

Haas hade det motigt, trots att teamet på förhand pratade om att man alltid gjorde bra ifrån sig på Spielberg. Nico Hülkenberg fick bryta och Magnussen slutade näst sist. 

TV-tider Silverstone 2023

Storbritannien Grand Prix 2023 avgörs mellan den 7:e och 9:e juli. Så här ser tiderna ut för träningar kval och lopp:

Som vanligt ser man alla träningar, kval och lopp på Viaplay och V Sport Motor. 


Fredag 

Träning 1 - 13:30
Träning 2 - 17:00

Lördag 

Träning 3 - 12:30
Kval till Storbritannien GP - 16:00

Söndag 

Grand Prix - 16:00
 

Historien på Silverstone

Dagens Silverstone som vi känner den fick sitt utseende 2011. 

Men här har det körts Formel 1 sedan tidernas begynnelse. Storheter som Juan Manuel Fangio och Sir Stirling Moss körde här i F1:s tidiga dagar. 

Förra året blev det en superskräll här när Carlos Sainz först tog pole position och sedan även höll undan och vann. 

Sergio Perez och Lewis Hamilton följde honom med upp på podiet den gången. 

Flest segrar har Lewis Hamilton med åtta vinster, den senaste 2021. Jim Clark och Alain Prost står på fem vinster var medan Nigel Mansell har fyra. Tre av de fyra främsta på Silverstone genom tiderna är britter. Uppenbarligen trivs de här på hemmaplan.

Av dagens förare så har Fernando vunnit här båda 2006 och 2011, utöver Sainz 22. 

Hamiltons första seger kom 2008, alltså femton år sedan. 

Bryter Red Bull trenden?

Anmärkningsvärt är att Red Bull inte har vunnit här sedan Mark Webber gjorde det 2012. Vilar det någon slags förbannelse över Red Bull, eller bryts den sviten nu?

Klart är att om man vinner i helgen så tangerar man McLarens rekord från 1988 med 11 raka GP-segrar. 

Främsta teamet genom tiderna är Ferrari som har vunnit 18  gånger. McLaren har 14 segrar och Williams 10, sedan kommer Mercedes på nio, Lotus åtta och Red Bull har tre. 
 

Odds inför Silverstone Grand Prix

Pole Position Silverstone GP

1. Max Verstappen 1.40

2. Charles Leclerc 6.50

3. Sergio Perez 10.00    

4. Lewis Hamilton 13.00

5. Fernando Alonso 14.00 

5. Carlos Sainz 15.00

6. George Russell 21.00

Inga större förändringar i oddsen den här veckan jämfört med förut. Charles Leclerc är fortfarande andrahandsfavorit till pole position bakom Max Verstappen. 

Vinnare Silverstone GP

1. Max Verstappen 1.28

2. Sergio Perez 9.00

3. Lewis Hamilton 10.00 

4. Charles Leclerc 14.00

4. Fernando Alonso 16.00

5. George Russell 20.00

6. Carlos Sainz 25.00

När det gäller vinnare så är det enda att Lewis Hamilton är ny trea bakom Red Bull-förarna, trots sitt svaga lopp senast. 

Fernando Alonso däremot har tappat i hierarkin och är först fjärde man på listan. 

Klassiska Silverstone

Liksom fotbollsarenan Wembley och tennisens Wimbledon är Silverstone en klassisk, helig engelsk mark med en speciell plats i sin sport. 

“En av årets höjdpunkter”, sa Toto Wolff i veckan och många har uttryckt sig likvärdigt. 

F1 är fortfarande väldigt starkt präglad av Storbritannien - både vad det gäller team och förare - så givetvis är det extra tryck här varje år. 

Att sportens dominant det senaste decenniet varit engelsman har inte direkt minskat hypen. Lewis Hamilton är stor favorit här, men med unga förare som Russell och Norris redo att ta över så finns det många förare att hålla ögonen på för de brittiska fansen. 

Förra året fick vi se ett riktigt drama direkt från start när Zhou Guanyu voltade med bilen och landade upp och ned. Riktigt dramatiskt var det men tack och lov klarade sig kinesen oskadd från händelsen. 

Förra året fick vi också se en historisk händelse på så sätt att vi fick en ny vinnare. Carlos Sainz slog till med karriärens första GP-seger förra året och visade att ingenting är omöjligt här. 

Blir det en ny skräll på Silverstone i år? Kan Hamilton eller Alonso ta säsongens första seger, eller tar Ferrari andra raka segern?

Red Bull är givetvis skyhöga favoriter men det faktum att man inte vunnit här sedan 2012 (varken Verstappen eller Perez har vunnit här), samt det faktum att man kan tangera McLarens 35 år gamla rekord - smyger garanterat in sig i tankarna hos teamet. 

Clash of the Titans 2021

2021 var senaste gången vi hade en riktig fight om världsmästartiteln. Även om det var tidigt på säsongen så var det utan tvekan en av de mest dramatiska händelserna under hela säsongen när Hamilton och Verstappen touchade in i varandra och Verstappen körde av. 

Red Bull var fullständigt rasande på Hamilton efteråt och Horner sa att hans seger var skamlig och att han omöjligt kunde känna någon ära från segern när han hade skickat en medtävlande till sjukhus.  

Helmut Marko sa att Hamiltons körning var farlig och vårdslös och att han borde bli avstängd minst ett lopp för incidenten. 

Hur mycket som var show, hur mycket som var menat för att sätta press på tävlingsledningen och hur mycket som bara var ord i affekt från dåliga förlorare är svårt att säga i efterhand.  

Toto Wolff tyckte föga överraskande att Hamilton inte gjort något fel alls utan att hans agerande varit “förenat med sportens riktlinjer vid omkörning”. 

Många förare var i alla fall inte så hårda i sin bedömning utan sa att "det var svårt att avgöra" och att "det är sånt som händer inom racing". 

I slutändan fick Hamilton 10 sekunders påslag som straff för olyckan men kunde ändå gå vidare och vinna loppet. 
 

Förväntningar på årets GP

Att försöka tippa eller göra någon vettig analys baserat på föregående race har visat sig vara väldigt svårt den här säsongen. 

Utöver att Red Bull alltid vinner och att Logan Sargeant allt som oftast slutar bland de sista - så är det stora förändringar mellan teamen. 

Ena veckan är McLaren helt under isen för att sedan se Lando Norris göra ett bra lopp gången därpå. 

Ferrari och Mercedes turas om att göra framsteg och se ut att vara på gång - bara för att bli slagna av varandra nästkommande helg. 

Aston Martin och Fernando Alonso har varit stabila under året och nu har Lance Stroll tre raka poängplaceringar, även om två av dem är niondeplatser. 

Alpine är också något opålitliga men har ändå tagit poäng fem GP i följd. 

Red Bull-fansen hoppas såklart att segertåget fortsätter och att man tangerar McLarens 35 år gamla rekord. 

För övriga och neutrala så vore det betydligt roligare om vi fick se en annan vinnare i alla fall några gånger under säsongen. 

Varför inte här på Silverstone där så många förare och team har en anknytning som hemmaplan?
 

Annat som hänt i F1 i veckan

Sainz var riktigt förbannad på Ferrari efter helgen i Österrike då de fick honom att känna sig som en idiot 

Aston Martin hoppas på bättre lycka inför hemmafansen

Förhandlingarna mellan Red Bull och Ferrari om Laurent Mekies är avklarade

Guanyu tillbaka på Silverstone efter kraschen förra året

Mercedes förhandlingar med Lewis Hamilton drar ut på tiden

Esteban Ocon slog ett annorlunda rekord i söndags

1200 fall av track limits för tävlingsledningen att se över på Spielberg

Ferrari tog sitt 800:e podium genom tiderna, överlägset bäst 

Här är också hela kalendern till nästa års GP. 24 GP inplanerade, Kina återvänder, några GP flyttas mm. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten