Alpha Tauri

AlphaTauri – stallets historia och framgångar

ANNONS

Nuvarande förare: Yuki Tsunoda & Nyck De Vries

Teamchef: Franz Tost

Grundat år: 1979

Tidigare namn: Minardi, Toro Rosso

Konstruktörstitlar: 0

Mästerskap vunna av förare: 0

AlphaTauri körde in 35 poäng förra säsongen och slutade därmed två poäng bakom Haas.

Man får nästan gnugga sig i ögonen när man ser att Aston Martin bara var 20 poäng före AlphaTauri när vi stängde säsongen i november.

Medan Aston Martin närmat sig toppen har AlphaTauri istället hamnar rejält på efterkälken.

Nio lopp in på säsongen är man sist och har bara fått ihop två poäng. Som Red Bull:s andrateam har man dock en historia som plantskola för framtida storförare, snarare än att själva utmana om topplaceringar. 

Tidigare i år kom uppgifter om att teamet skulle säljas, något som dock förnekades av ledningen.

Helmut Mark bekräftade nyligen att teamet tvärtom kommer flytta flera avdelningar från Italien till England för att vara närmare Red Bull.  
 

AlphaTauri Racing Team

AlphaTauri är italienskt från början och grundades 1979 under namnet Minardi F1 Team. 2005 ändrades namnet till Toro Rosso och 2020 bytte man namn ännu en gång, den här gången till AlphaTauri, vilket är det namn vi känner till idag.

Teamet har inte vunnit något ännu vilket inte är så konstigt med tanke på att det är ett underteam till Red Bull som är ägare. 

AlphaTauri har sitt huvudkontor i Faenza, en stad i norra Italien, i regionen Emilia-Romagna. Fransmannen Pierre Gasly och japanen Yuki Tsunoda är de två förarna för säsongen 2022 men det har passerat många riktigt bra och etablerade förare här genom åren. 

Under tiden teamet hette Minardi fanns såväl Fernando Alonso som Sebastian Vettel här. Alonso kom senare att vinna två VM-titlar (för McLaren) och Vettel tog fyra raka (med Ferrari) och dagens regerande världsmästare Max Verstappen gjorde sin första säsong F1 här 2017. 

Teamet är med andra ord en väldokumenterad plantskola för kommande världsmästare. Även Carlos Sainz Jr, Daniel Ricciardo och Alexander Albon har passerat här under de senaste åren, när teamet fortfarande hette Toro Rosso. 

Nyck de Vries. Foto: Bildbyrån

En svajig start 

Minardi grundades 1979 av Gianluca Minardi tillsammans med investeraren Piero Mancini som stärkte teamet och tog dem från Formel 2.

Teamet kom in i Formel 1985 och gjorde sin debut 1985 i Brasilien Grand Prix. Det blev inga poäng debutsäsongen och det bästa resultatet var en åttondeplats i Australien. 

Man kom in i Formel 1 1985 och debuterade i Brasiliens Grand Prix. Italienaren Pierluigi Martini var teamets första förare men det blev en katastrofal första säsong. Martini gick bara i mål i tre av 16 race med en åttondeplats i Australien i säsongens sista tävling som bästa resultat. 

Martini fortsatte som förare på Minardi och tog sin första podiumplacering 1990 med en andraplats i USA:s Grand Prix. 

Minardi körde med Ferrari-motorer och 1991 slutade de sjua i konstruktörsmästerskapet och 1993 blev de åtta. 

Från 1996 började det dock gå utför och vid upprepade tillfällen gick de poänglösa från säsonger (1996, 1998, 2000, 2001 och 2003) eftersom förare som Marc Gené, Mark Webber och Jos Verstappen inte alls lyckats prestera.

2002 slutade de på elfteplats och teamets tre avslutande år slutade med tre raka tioendeplatser, sist av alla, i konstruktörsmästerskapet. 2005 Minardi var på väg mot konkurs då Red Bull klev in och köpte dem och döpte om det till Toro Rosso. Därmed inleddes en ny era. 

En ny gryning tar vid

Vitantonio Liuzzi och Scott Speed hette förarna debutsäsongen 2006. Liuzzi tog en poäng genom att sluta på åttondeplats i USA:S GP men det var den enda poängen som de två Toro Rosso-förarna tog under hela säsongen. 

Poängen räckte dock för att lämna Midland-Toyta och Super Aguri-Honda bakom sig i konstruktörsmästerskapet, då de kammade 0.

Under andra halvan av 2007 anslöt den då 20-årige Sebastian Vettel till teamet. Toro Rosso-förarna fick ihop åtta poäng, varav Vettel tog sex av dem under sin korta tid under hösten. 

2008 hade Vettel fått en ny stallkamrat i form av Sébastien Bourdais. I Italiens Grand Prix på Monza tog Vettel sin och teamets första pole position och seger. 

Vettel slutade på åttonde plats med 35 poäng, Bourdais tog 4 och Toro Rosso klättrade till sjätteplats i konstruktörsmästerskapet, före bland annat Red Bull och Williams. 

Plantskola för världsmästare

Trots att Toro Rosso slutat före Red Bull lämnade Sebastian Vettel för Red Bull 2009 där han körde in som tvåa bakom Jenson Button. Därefter tog Vettel fyra raka VM-guld för Red Bull. F

ör Toro Rosso däremot var Vettels flytt förödande och teamet tog bara åtta poäng säsongen 2009 och slutade sist i konstruktörsmästerskapet. 

Åren som följde slutade Toro Rosso plats 7 och 9 alla säsonger fram till 2019 då man kom sexa. Det dröjde ända till Daniil Kvyat körde in på tredje plats i Tysklands Grand Prix 2019 innan någon Toro Rosso-förare stod på podiet igen. 

Pierre Gasly följde upp med en andraplats i Brasilien i säsongens näst sista race och Toro Rosso slutade sexa i totalen, strax bakom Renault. 

Under tiden har ständiga motorbyten (Ferrari, Renault, Honda) samt att många förare inte stannar särskilt länge (Vettel, Carlos Sainz Jr., Verstappen, Ricciardo) benämns som bidragande orsaker till Toro Rosso aldrig lyckats närma sig toppen. Kontinuiteten saknas.

Yuki Tsunoda. Foto: Reuters

Toro blir Alpha

2020 beslöts att byta namnet Toro Rosso och lansera AlphaTauri istället, för att samtidigt marknadsföra klädmärket med samma namn. 

Teamet debuterade som AlphaTauri 2020 och behöll både Pierre Gasly och Daniil Kvyat som förare. Pierre Gasly tog en överraskande seger på Monza vilket var såväl teamets som Gaslys första Grand Prix-seger. 

AlphaTauri avslutade sitt första år som sjua i konstruktörsmästerskapet med 107 poäng.

År 2021 behöll teamet Pierre Gasly och värvade japanen Yuki Tsunoda, som ersättare till ryssen Daniil Kvyat, som istället gick till Alpine där han var reservförare. Japanen kom närmast från Formel 2. 

AlphaTauri avslutade året på sjätte plats i konstruktörsmästerskapet med 142 poäng, vilket var en förbättring jämfört med året innan. 

De hade dubbelt så många poäng som Aston Martin på sjunde plats och var bara 13 poäng bakom Alpine som slutade femma. 

Det var dock i stort sett helt och hållet Gaslys förtjänst då han bar teamet på sina axlar under hela säsongen. Gasly blev nia efter att ha kört in 110 poäng, att jämföra med Tsunodas 32. 

Japanen tog bara poäng i sju av 22 lopp, men avslutade med en fjärdeplats i säsongsfinalen i Abu Dhabi.

Inga framsteg 2022

För 2022 behöll AlphaTauri samma förare som föregående år: fransmannen Pierre Gasly och japanen Yuki Tsunoda med ambitionen att de skulle flytta fram positionerna. 

Så blev det dock inte och när Gasly lämnade så gjorde han det inte som någon vinnare. 

Han tog förvisso 23 poäng, jämfört med Tsunodas 12, men det var ändå en känsla av att Red Bull nått vägs ände med honom som man till slut avslutade samarbetet. 

In efter Gasly kom den 28-årige nederländaren Nyck de Vries som fostrats hos Mercedes, men till slut fick chansen som ordinarie förare i Red Bull-koncernen. 

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten