Personporträtt

Daniel Ricciardo – jättelöftet som aldrig lyfte. Vart tar karriären vägen?

ANNONS

Namn: Daniel Ricciardo

Team: Reservförare Red Bull

Nationalitet: Australien 

Ålder: 33

Säsonger i F1: 12

Tidigare teams: HRT-Cosworth, Toro Rosso, Red Bull, Renault

Titlar och meriter: Två tredjeplatser i F1

Fun Fact: Går under smeknamnet Honey Badger (Honungsgrävling) för sin körstil, då han är väldigt offensiv och attackerar mycket - något som även kännetecknar honungsgrävligen. Ricciardo har en tatuering av grävlingen, har smeknamnet skrivet på hjälmen och gillar uppenbarligen liknelsen då han sagt i en intervju att “"Det anses vara det mest orädda djuret i djurriket". 

Foto: Bildbyrån

UPPDATERING: 2024-04-23

Länge ansågs han vara ämnad för att utmana Lewis Hamilton om VM-titeln. Två tredjeplatser under tiden i Red Bull Racing visade att talangen fanns där och att det bara var det sista lilla som krävdes för att ta sig upp till allra högsta nivå.

Nästan ett decennium senare kan vi konstatera att Daniel Ricciardo aldrig nådde den nivån. Han kom faktiskt aldrig nära igen.

Faktum är att hans debutsäsong i Red Bull 2014 fortfarande är hans främsta, tillsammans med den 2016.

Renault (idag Alpine) tog Ricciardo under sina vingar 2019 i hopp att både team och förare skulle få ett lyft. Men icke. De två senaste åren tillbringade Ricciardo i McLaren och dessa två år blev allt annat än lyckade.

Ricciardo deklarerade tidigt att han ville ta ett sabbatsår 2023 för att komma tillbaka starkare framöver.

Nu är frågan vilket team som kan erbjuda honom en plats?

Varken Red Bull, Mercedes eller Aston Martin ser ut att ha något säte ledigt då de är nöjda med sina förare. Det känns heller inte troligt att Ferrari, trots sina problem, skulle satsa på en 34-åring om man väl byter.

McLaren och Alpine känns uteslutna baserat på de senaste åren.

Kvar finns bara teamen längre ner i tabellen. Frågan är om Ricciardo är villig att gå ner i både lön och glamour för att tävla i en bil där han knappt kan räkna med att kunna utmana om poäng?

Spännande blir det i alla fall följa. Var får se Ricciardo nästa år?

 

Hunken från Perth 

För alla som följt Netflix-serien Drive to Survive är Daniel Ricciardo ett välkänt ansikte. Han får mycket tv-tid i alla säsonger och största anledningen till det är främst hans utstrålning, självsäkerhet, charmiga framtoning till kamerateamet och sitt orubbliga självförtroende. 

Flera gånger upprepar han att han är “G” som i “good looking”, till synes helt oironiskt. Det är dock lätt att förstå varför Ricciardo bär på ett stort självförtroende. Han har en lång och gedigen karriär inom Formel 1 bakom sig. Han har tävlat i Formel 1 sedan säsongen 2011 då han gjorde debut och fick göra elva starter. 

Sedan 2012 har han varit en regelbunden förare för fem olika team och efter sina två första säsonger, då han slutade 18 och 14 för Toro Rosso, så har han därefter radat upp åtta raka topp 10-placeringar. 

Två tredjeplatser har det blivit som bäst, men Ricciardo lyckades aldrig ta klivet från "best of the rest" till att utmana främst Lewis Hamilton och Nico Rosberg om världsmästartiteln, de åren som Ricciardo gjort bäst ifrån sig.

Daniel har hållit sitt privat- och kärleksliv ganska hemligt men han är inte gift och har vad allmänheten vet, inga barn ännu.

Uppväxt och tidiga karriären  

Båda Daniels föräldrar är ursprungligen från Italien men kom till Australien som små och träffades i Australien. Daniels pappa kom till Australien redan  som sjuåring, så trots efternamnet är Daniels koppling till Italien som land inte särskilt stark. Han är australiensare och har bott och vuxit upp i Perth. Det är dock inget ovanligt, en stor del av Perths invånare har italiensk bakgrund. 

Daniel kommer inte från en välbärgad familj med något överflöd som många andra F1-förare gör men hade en trygg och bra uppväxt i en kärnfamilj med mamma, pappa och syster Michelle. 

Daniels pappa Joe, som också var racingförare, om än inte på samma nivå som sonen skulle komma att nå, tog Daniel till karting i nioårsåldern och hans första lag var Tiger Kart Club. 

2005, som femtonåring, körde han Western Australian Formula Ford Championship. Nästkommande år fick han ett stipendium för att tävla i BMW Asian championship, med Eurasia Motorsport. 

I en av tävlingarna i Europa, Formula Renault 2.0 Eurocup 2008 var han nära att gå hela vägen men fick se sig slagen i mästerskapet av finländaren Valtteri Bottas. 

2009 flyttade Ricciardo till Europa för att börja klättra på stegen mot de absolut största racing-scenerna. Han vann British F3 championshop 2009 och tog klivet vidare till Formula Renault 3.5 året därpå. 

Därefter provkörde han för Red Bull i deras rookie test, både säsongen 2009 och 2010. Till slut fick han också göra debut i Formel 1 2011 då det blev elva starter för det spanska teamet HRT-Cosworth. 

Foto: Bildbyrån

De tidiga säsongerna i F1 

Efter debutsäsongen för HRT värvades Ricciardo till Toro Rosso till säsongen 2012. Där blev det 20 lopp för Daniel som slutade på 18:e plats, efter att bara ha skrapat ihop 10 poäng. 

En ok insats ändå, inget att skämmas för, för en nykomling. Säsongen som följde blev något bättre. Daniel fördubblade poängskörden och slutade på fjortonde plats. 

Hans talang gick dock inte obemärkt förbi och Red Bull, där Daniel hade provkort flera år tidigare, tyckte att de hade sett tillräckligt för att ge honom chansen. 

Nu skulle vi äntligen få se vad Ricciardo kunde göra i en snabbare bil. En hel del skulle det visa sig. Sin debutsäsong för Red Bull 2014 slutade Daniel på tredje plats efter att ha vunnit tre race, än idag hans främsta resultat. Med viss besvikelse slutade han den andra säsongen först på åttonde plats men spände musklerna igen och slutade än en gång trea säsongen 2016.  

Därefter blev det en femte och en sjätteplats innan både förare och stall tyckte att de hade nått vägs ände - de hade inte nått målet att göra Daniel Ricciardo till världsmästare.

Nystart hos Renault 

2019 snappade Renault upp en 30-årig Ricciardo som hade några få år på sig att visa att han hade vad som krävdes för att utmana om guldet. Det blev en besvikelse. Första säsongen slutade han på nionde plats och den andra på en femteplats. 

Det var redan klart under den andra säsongen att Daniel och Renault var klara med varandra. Daniel hade förhandlat och skrivit på för McLaren - ur den aspekten var femteplatsen trots allt helt okej. 

Det var dags för 2021 att ta vid när den nu 31-årige Daniel Ricciardo stod inför sin förmodligen sista möjlighet att hitta ett stall som skulle kunna göra honom till världsmästare. 

Foto: Reuters/Bildbyrån

”The biggest moment of my career”

Den första säsongen i McLaren blev dock allt annat än lysande och det var tydligt att Ricciardo och stallkamraten Lando Norris hade en ansträngd relation, något som framgick tydligt i Drive to Survive. Ricciardo lyckades dock vinna på Monza vilket var hans första seger i en tävling sedan 2018.

Segern på Monza var McLarens första vinst sedan 2012. Norris körde i mål på andra plats efter Ricciardo den helgen och det såg ut att kunna vara vind i seglen för teamet. De lyckades dock inte alls förvalta situationen eller utveckla resultaten under resten av säsongen och McLaren slutade till slut på fjärde plats i konstruktörsmästerskapet efter Mercedes, Red Bull och Ferrari. 

Utöver segern på Monza blev det även ett fastest lap för Ricciardo under säsongen men det blev trots allt en mellansäsong där han slutade på åttonde plats. 

I en intervju efter säsongen när han kommenterade vinsten i Italien på Monza var han lyrisk: “The more time that passes since Monza, the more that I actually realise the effect of that. And I really do think it was the biggest moment, win, race, day of my motorsport career.”

Foto: Bildbyrån

Dystert avsked 2022

Säsongen 2022 har dock varit allt annat än lyckad för Ricciardo. Faktum är att han går mot sin sämsta placering sedan 2013. Efter idel topp tio-placeringar är australiensaren i skrivande stund på 14:e plats, med bara 19 poäng. 

Hans främsta placering kommer från just Australiens GP i början av säsongen då han slutade på sjätte plats och körde in säsongens första åtta poäng. Även på Emilia Romagna i säsongens första sprintrace slutade han på sjätte plats, men på söndagens huvudtävling var han inte en av de tio främsta. 

Sedan följde flera poänglösa race igen innan det blev en åttondeplats och fyra poäng i Azerbajdzjan. En niondeplats gav två nya poäng i det näst sista racet i Frankrike innan uppehållet. 

Detta är långt ifrån ambitionen och förväntningarna. Stallkamraten Lando Norris har gjort det betydligt bättre och lägger på sjunde plats. Ricciardo svaga prestation är det som gör att McLaren inte ser ut att nå fjärdeplatsen i konstruktörsmästerskapet där de ligger strax bakom Alpine. 

Det förvånade ingen när det offentliggjordes att Daniel Ricciardo lämnar McLaren efter den här säsongen. Oscar Piastri tar hans plats istället. Ricciardo har aviserat att han kommer att ta ett sabbatsår från F1-cirkusen. 

Summeringen av hans F1-karriär är att han varit en stor talang som tyvärr inte lyckats blomma och förädla sin potential till fullo. Den här säsongen mycket väl visa sig bli hans sista som Formel 1-förare.  


TV: Daniel Ricciardo om framtiden

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten