Personporträtt

Oscar Piastri — griddens mest spännande förare

ANNONS

Efter ett infekterat kontraktsbråk med Alpine förra året tar nu Oscar Piastri nya tag i McLaren. 

Namn: Oscar Piastri

Team: McLaren

Nationalitet: Australiensare

Ålder: 21

Säsonger i F1: Debutant

Titlar eller bättre meriter: Mästare i Formula Renault Eurocup, Formel 3 och Formel 2

Fun fact: Vann både Formel 3 och Formel 2 under sina debutsäsonger

 

Från Melbourne till McLaren

Oscar Piastri föddes den 6 april 2001 i Melbourne, Australien. Han har skördat stora racingframgångar genom sitt unga liv och det har aldrig varit någon tvekan om att Piastri skulle nå Formel 1 en dag. 

Född 2001 är han den yngste föraren på gridden i år, ett år yngre än amerikanen Logan Sargeant. 

Racingkarriären började som för nästan alla andra förare med karting. Mellan 2011 och 2014 körde han framgångsrikt på nationell nivå i Australien med flera olika mästerskap. 

Segrarna och framgångarna radades upp under hans tonår. Tittar man igenom hans bakgrund så ser man tydligt att det var en kille som skulle gå långt. Nu stundar debuten i F1 för honom, en dröm som han har haft hela sitt liv. 

2016 flyttade han till Storbritannien för att satsa på racingen till 100 % och fortsätta utvecklas inom sporten han älskar. Häng med så tar vi det i tur och ordning.

Vägen mot Formel 1 tar fart

Väl på plats i Storbritannien började han köra Formula 4 UAE och även Formula 4 brittiska mästerskapen för TRS Arden, där blev det totalt 30 race, sex förstaplatser och en total andraplats i slutställningen.

Under 2018 gjorde han debut i Formula Renault EuroCup med Arden Motorsport. Under debutsäsongen lyckades han med bedriften att tre gånger nå podiet och en 9:e plats i totalen när säsongen summerades. 

Detta ledde fram till att han fick förtroendet att köra för R-ace GP säsongen efter. Där blev det succé omgående då Piastri vann Formula Renault Eurocup direkt med sitt nya team. 

Här börjar något som kan liknas vid en segerturné för den unga Melbourne-killen. 

Folk i branschen fick upp ögonen för honom och stallet Prema Racing knöt till sig Piastri. Han tackade för förtroendet genom att vinna mästerskapet i Formula 3 under 2020 på första försöket.

Därefter flyttades han till Formula 2 och upprepade bedriften att vinna titeln redan sin första säsong. 

Detta är det inte många som lyckas med och även om ingen förväntar sig att Piastri ska vinna VM-titeln i Formel 1 i år så har han stora förväntningar på sig. 

Tack vare framgångarna blev han utvald att vara reservförare för Alpine i Formel 1 stall under 2022, vars akademi han tillhört sedan tidigare. 
 

Foto: Bildbyrån/Reuters

Konflikten som gjorde Piastri riktigt känd

Piastri var reservförare under BWT Alpine F1 Team men fick inte något tillfälle att köra för dem. I samband med att Sebastian Vettel annonserade sitt avsked från F1 stod Aston Martin utan förare och man valde då att erbjuda Alpines spanjor Fernando Alonso platsen. 

Alonso tackade omgående ja och Alpine stod därför med en plats tom till säsongen 2023. En plats man hade avsatt för Piastri. Teamet gick ut officiellt med att Piastri skulle köra ihop med Esteban Ocon till säsongen 2023 - något som fram tills dess hade varit självklart. 

Men det hela blåste upp till en våldsam konflikt eftersom Alpine hade gått händelserna i förväg. McLaren och Daniel Ricciardo hade gått skilda vägar ungefär samtidigt och nu hade McLaren närmat sig Piastri bakom ryggen på Alpine.  

Den unge australiensaren skrev en tweet som blåste igång hela konflikten.

Alpine var tydliga med att Piastri hade kontrakt med dem och inte kunde gå någon annanstans. Tvisten blev så infekterad så att parterna tog den hela vägen upp till högsta organet FIA och deras (CRB)

– Det var en bisarr och upprörande historia. Att få detta felaktigt meddelat var något som jag och mitt folk kände att vi var tvungna att dementera och det fanns också potentiella juridiska konsekvenser om vi inte förnekade meddelandet, sa Piastri till formel1.com

Han fortsatte utveckla sitt resonemang kring sitt avsked från Alpine:

– Det fanns en brist på klarhet kring min framtid från Alpine, stallet gick länge och väntade på att Alonso skulle förlänga, vilket han i slutändan inte gjorde. 

– Därför kände jag att erbjudandet från McLaren var för bra för att tacka nej till och jag hade fått bra intryck av teamet vilket gjorde att jag kände att det här var det bästa för min fortsatta utveckling.

När kontraktet var säkrat kände han en lättnad inför framtiden:

– Så fort kontraktet var påskrivet så var det ett speciellt ögonblick och lättnad över att vara säker på att jag definitivt kommer få köra i F1 i år. 

– Jag känner mig lyckligt lottad, det är bara 20 personer i världen som får ha det här som jobb. Och jag är en av dem. Min förhoppning är ju såklart att jag har en lång och framgångsrik karriär i F1 framför mig, sa Piastri till foxsports.com.

Alpine var däremot inte lika nöjda. Otmar Szafnauer, Alpines stallchef: 

– Vi hade investerat fyra miljoner dollar i Oscar Piastri. Att då se honom skriva på för McLaren var en stor chock, sa Szafnauer i Drive to Survive. 

– Det var svårt för mig att förstå bristen på lojalitet från hans sida efter att ha varit så många år hos oss. Jag hade hoppats att han skulle ha mer integritet än så. 

Foto: Bildbyrån/Reuters

Ny australiensare på gridden

Australien förlorade sin representant i Formel 1 i och med att Daniel Ricciardo inte fortsatte med McLaren. Men som det visade sig skulle även ersättaren alltså komma från Australien. 

Ricciardo finns dessutom kvar som reservförare i Red Bull så vi lär i alla händelser se en hel del av honom även i år. 

Många experter ser Piastri som den största talangen någonsin inom F1. Pressen på honom är mycket stor. 

Han går in 2023 års säsong efter att inte ha fått kört några lopp 2022 och att det kan finnas en viss  ringrostighet till en början erkände han till racingnews365.com:

– Jag försöker bara komma upp i fart igen efter att inte ha kört sedan 2021. Visst finns det en viss ringrostighet som ska jobbas bort. Det är vissa saker med racing som du inte kan träna utan som handlar om att köra race bara. Därför ser jag verkligen fram emot säsongen. 

Och nu återstår det bara att se om det kommer fortfarande vara infekterat mellan Alpine och McLaren under säsongen eller om parterna har släppt förra årets konflikt gällande Piastri kontrakt och gått vidare. 

Stallen gick en hård kamp om fjärdeplatsen under 2022, en fight som Alpine vann. Dock var Lando Norris (McLaren) den förare som slutade högst upp bland förarna utanför topp3-stallen - så det lär bli en fortsatt het batalj mellan de två teamen i år. 


 

En framtida världsmästare?

Piastri är kanske hela griddens mest eftertraktade namn just nu. 

Alpine var säkra på att de hade fått honom och pratade i stora ordalag om hans talang innan de förlorade honom. 

Christian Horner sa i Netflix-serien Drive to Survive att han är en extrem talang och eventuellt en framtida världsmästare. 

Zak Brown, McLarens vd, sa följande när det offentliggjordes att McLaren vunnit striden om Piastri och att han nu var deras förare: 

– Vi tror att Oscar kommer bli en sensationell förare. Om du tittar på hans karriär hittills så har har han vunnit flera championships redan under sitt första år i respektive tävling. Det säger mycket om hur speciell han är. 

Brown hyllade även Piastris mognad.

– Han har en bra mental inställning till sporten. Nu när Lando har samlat på sig erfarenhet så känner vi att vi har ett bra förarpar och en perfekt mix av erfarenhet och ungdomlig entusiasm.


Arkiv: Piastri testade McLaren-bilen för första gången – talar ut
 


 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten