Personporträtt

Logan Sargeant — mannen som ska få F1 och Williams att flyga i USA

ANNONS

Logan Sargeant debuterar och gör sitt första år i F1-cirkusen och nu är det upp till honom att bevisa att han hör hemma på F1-scenen och inte bara som reklampelare i USA.

Namn: Logan Sargeant 

Team: Williams Racing 

Nationalitet: USA

Ålder: 22

Säsonger i F1: Debutant

Tidigare team: - 

Titlar och meriter: “Rookie of the year” Formula 2 – 2022. Slutade på en total fjärdeplats efter säsongen.

Fun Fact: Förste amerikanske föraren i F1-cirkusen sedan 2015.
 

Får han F1 att lyfta i USA?

Formel 1 ska ta över USA, det är en sak som är tydlig med tanke på att vi numera kan räkna in hela tre race i landet under säsongen. Marknadsandelar ska tas över från de konkurrande racingtävlingarna IndyCar och Nascar. Under 2023 gör Las Vegas debut som arrangör för ett Grand Prix.

Liknande tankar går även stallet Williams Racing med, inför den här säsongen har de riktat mer fokus mot den nordamerikanske kontinenten i och med ett samarbete med oljebolaget Gulf Oil International som grundades i Pittsburgh.

Som en del i satsningen på att öka fanskaran i landet har stallet, förutom att ha fixat ett huvudkontor i New York, också kontrakterat amerikanen Logan Sargeant som tillsammans med Alexander Albon ska representera stallet under säsongen. 

Logan Sargeant föddes på nyårsafton 2000 i Fort Lauderdale, Florida, Inte långt från Grand Prix-banan i Miami. Nu är det han som ska hjälpa till att få sporten att lyfta i hemlandet.
 

Ett långt segertåg

Sargeant har gått hela vägen från Williams Driver Academy till den ordinarie förarplats han har fått nu. 

Det vore ingen stor skräll om Sargeant i framtiden, om han gör bra resultat i F1, kommer att representera amerikanska teamet Haas som värvade 35-årige Nico Hülkenbergsom en tillfällig lösning den här säsongen. 

Sargeant kommer från Boca Raton, nära Fort Lauderdale i Florida en dryg halvtimme norr om Miami. 

Han kommer bli den första amerikanen att köra ett Formel 1 Grand Prix sedan Alexander Rossi körde Brasiliens GP för Manor F1 2015, där Rossi var stallkamrat med bland andra en ung Esteban Ocon.  

Logan har gått hela den långa vägen till Formel 1. 

Han var tidigt ett underbarn och vann eller kom på podiet i de flesta tävlingar han ställde upp i som liten knatte. Hans historik i karting-tävlingarna runt om i Florida under sin barndom var ett enda långt segertåg. 

På seniornivå har han hittills inte vunnit någonting men har två tredjeplatser i Formula 3 på sin väg fram. 

Formula Renault NEC, Formula Renault Eurocop, FIA Formula 3 och senast FIA Formel 2 där han slutade på fjärde plats. 

Foto: Bildbyrån

Nära att tvingas överge drömmen

Hans karriär började tidigt med framgångar inom Go-Kart. 2015 vann han World Junior Karting Championship. 

Den framgången ledde fram till att han fick möjlighet att börja tävla i Formel 4 Förenade Arabemiraten som slutade med en andraplats bakom mästaren Jonathan Aberdein. 

Karriären tog honom vidare till Europa där han under 2017 tävlade i brittiska F4.

Där han och Oscar Piastri möttes för första gången. Under året gjorde han även ett handfull starter för Formula Renault 2.0. 

Nästa steg i karriären var att kliva in i Formula 3 som han tävlade under tre säsonger 2019 - 2021 med tre olika team, Carlin, Prema Racing och Charouz.

Under säsongen 2020 var det hårda bataljer mellan Sargeant och Oscar Piastri, förarna turades om med framgångarna men till slut kunde Piastri ta hem mästerskapet. 

Inför tredje säsongen stötte han på karriärens första motgång. Tanken var att han skulle kliva upp till Formel 2 i början av 2021 men fick på grund av ekonomiska skäl inte ihop tillräcklig stöttning för en sådan satsning, vilket gjorde att han skrev på Charouz kort inpå säsongsstart.

I slutet av 2020 såg det väldigt, väldigt dåligt ut. Vi hade inte särskilt många alternativ vid det tillfället. Budgeten fanns inte där för att gå till F2, och Charouz kom med ett riktigt bra erbjudande om att tävla i F3 igen, sa han i en intervju med Racefans 2022. 


 

Williams Driver Academy

Till slut fick han ändå chansen, i början av 2022 skrev han på för Formula 2 med stallet Carlin och några månader tidigare hade han skrivit på Williams juniorförar-program.

Sammanfattningsvis blev säsongen en stor succé , "rookie of the year" och en fjärdeplats i totalen. 

I höstas stod det klart att Nicholas Latifi inte skulle få förlängt med Williams i Formel 1. Flera år av undermåliga resultat hade gjort att lednignen kände sig nödgad att byta, även om Latifi kom med mycket sponsorpengar från hans pappa. 

Nyck De Vries körde ett lopp för Williams i Albons frånvaro och det hade varit ett logiskt val att ge nederländaren chansen, särskilt som han tog poäng direkt med sin niondeplats. 

Valet föll trots det på Logan Sargeant och de Vries hamnade som vi alla vet istället i AlphaTauri

Den 21:a november 2022 blev det officiellt att Williams nya förare till säsongen 2023 skulle bli Logan Sargeant.

Williams bil 2023

Skriver på för Williams i F1

Han får nu chansen i F1 efter att ha presterat väl i Formel 2 förra säsongen genom bland annat blivit första amerikanske föraren någonsin att vinna ett Formel 2 race.

Under försäsongs-testerna 2023 överraskade han tillsammans med sitt Williams genom att vara det stallet som förbättrade sina tider mest jämfört med förra säsongens testdagar, och även det stall som gjorde näst flest varv under de tre testdagarna.

Nu återstår det att se hur Florida-sonen kan leverera över en hel säsong. Klart är att här finns talang och en fjärdeplats i Formel 2 visar att han var en av de främsta på nivån under F1. 

Sett till förhandstipsen så är experterna eniga om att han lär få slåss i botten och varje placering han kan ta över plats 20 vore att betrakta som en framgång. 

Ingenting att skämmas för för fältets näst yngsta förare och särskilt när han ska köra i teamet vars bilar slutat sist i konstruktörsmästerskapet fyra av de fem senaste säsongerna.

Inför debuten: “Jag måste lita på min egen känsla”

- Jag tror det är en jättebra timing för Logan att komma in, sa stallkamraten Alex Albon i en intervju med racer.com. 

- Mitt rookie-år var inte särskilt enkelt, men det är lite mindre press här och den miljön han kommer till. Jag tror att det det är bra för honom. 

De båda förarna har bekantat sig med varandra och Sargeant har inget ont att säga om sin nya lagkamrat, men säger till racer.com att han bestämt sig för att stå på egna ben från start. 

- Han (Albon) har varit schysst i början även om jag inte kan säga att han kommit med några tips ännu. Men vi förstår båda att vi måste jobba tillsammans för att förbättra teamets resultat. 

- Men jag kan inte luta mig mot honom för mycket, även om vi är stallkamrater. I slutändan måste jag lita på mig själv och vad mina instinkter säger. Jag kommer göra mina misstag men jag får lära mig av mina egna erfarenheter, säger 20-åringen inför säsongsstarten.


TV: Williams-förarna inför säsongsstarten: "Saknades bara några tiondelar"  

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten