Personporträtt

Zhou Guanyu - debutsäsongen avklarad, dags att varva upp

ANNONS

Gör sitt andra år i Formel 1 och kraven är nu betydligt större än när han började. 

Namn: Zhou Guanyu

Team: Alfa Romeo

Nationalitet: Kinesisk

Ålder: 23

Säsonger i F1: 1

Titlar eller bättre meriter: Mästare i Asian Formula 3 Championship och trea i Formel 2, båda 2021

Fun fact: Den första kinesiska föraren i Formel 1
 

En talangfull kille från start

Den 23-årige Zhou Guanyu kommer från Shanghai i Kina där han bodde sina första år i livet men flyttade 2012, som 13-åring till England för att kunna förverkliga sina drömmar om att bli racingförare. Han kommer från en privilegierad familj och blev den första kinesen någonsin att nå Formel 1. 

Han gör sin debutsäsong i Formel 1 hos Alfa Romeo men har fått sin förarutbildning hos Ferrari där han också blev den första kinesen att tas in i deras Drivers Academy i tonåren.

Han visade upp en imponerande snabbhet och vann eller kom tvåa i allt han ställde upp i 2013, sitt första hela år i England där han tävlade inom karting. 

På senior-nivå kan Guanyu stoltsera med titeln i det asiatiska Formel 3-mästerskapet 2021 och tredjeplatsen i Formel 2-mästerskapet. FIA 2021.

Guanyu har körde in sex poäng för Alfa Romeo under sin debutsäsong för Alfa Romeo. En acceptabel men inte lysande start på karriären. Bilen är ämnad för fler poäng, det visade inte minst hans lagkamrat Valtteri Bottas som kom upp i 49 poäng. 

Den här säsongen blir det mycket intressant att se hur stora kliv Guanyu kan ta nu när han är varm i kläderna.  
 

Foto: Bildbyrån

Från Shanghai till Sheffield

Efter att ha utmärkt sig på kartingbanorna runtomkring Shanghai som liten knatte såg familjen att sonen hade enorm talang. De valde därför att flytta allihopa till England och Sheffield för att Zhou skulle kunna tävla på en annan nivå i de betydligt bättre brittiska talangprogrammen. 

För en liten kille från stora Shanghai var det en stor omställning. 

- Att komma från en stad som Shanghai med alla höga skyskrapor och tempot som fanns där till ett ställe som Sheffield där det knappt finns några höga hus och där alla är mycket mer laidback var en omställning. 

- Även att plugga allting på engelska var inte heller lätt för mig i början och skolan var väldigt annorlunda här jämfört med i Kina, har Guanyu sagt i efterhand.

Han gick på den prestigefulla privatskolan Westbourne School, en av hela Englands mest attraktiva skolor och den unge Zhou utmärkte sig genom att vinna både Brittiska och Europeiska race-tävlingar i tonåren. 

Bland problemen för den unge kinesen på en av landets finaste privatskolor fanns dock bekymmer som de flesta “vanliga” skolungdomar inte behöver bry sig om. 

- Varje skolbyggnad hade sin egen rock som man var tvungen att ta på sig innan man gick in, det var en mardröm att försöka komma ihåg allt det där, har Guanyu berättat i efterhand. 

Foto: Bildbyrån

- Som alla andra pojkar blev jag också inkastad att testa att spela rugby och jag var ganska snabb, men det var ändå inget för mig. De andra killarna tacklade mig och jag skadade mig flera gånger så då kände jag att det var bäst att sluta med det.

Att han var desto mer talangfull inom racingen gick inte att missa eftersom Zhou ofta drog iväg på tävlingar under helgen och sedan allt som oftast kom tillbaka med någon trofé att visa upp för skolkamraterna på måndagen. 

"Kommer du bli nästa Lewis Hamilton, kommer du bli lika bra som Jenson Button, var några av de frågor som mina klasskompisar ofta frågade mig".

På väg mot Formel 1

Zhou gjorde framsteg inom de olika ungdomstävlingarna och till slut hade Ferrari fått upp ögonen för den talangfulle kinesen och skrev in honom i sin Drivers Academy. 

Vägen till Formel 1 gick som för många andra förare via Formula 4 i tonåren, där han som bäst slutade tvåa 2015, för att sedan kliva in i Formel 3. Från 2016, då Guanyu var sjutton år körde han tre år i Formel 3 men utan att vara nära att vinna. Som bäst hade han två raka åttondeplatser 2017 och 2018. 

Båda dessa år han hade dessutom varit inskriven som utvecklingsförare hos det franska Formel E-teamet Techeetah där det dock inte blev något lopp. 

Att det blev just Techeetah hade sin naturliga förklaring då de ägs av China Media Capital och har sin bas i Guanyus hemstad Shanghai.  

2019 anslöt han till det brittiska racingteamet UNI-Virtuosi Racing och gjorde sin första säsong i Formula 2 där han slutade 7:e plats. Året därpå blev det en sjätteplats. Samtidigt hade han också skrivit på för Renaults Formel 1-stall där han agerade testförare. 

2021 blev ett väldigt lyckat år för Guanyu då han kom trea i Formel 2-mästerskapet och sedan vann F3 Asian Championship för det italienska teamet Abu Dhabi Racing by Prema. 

Han var även med på listan som testförare åt Alpine (som bytt namn från Renault) men när Alfa Romeo hörde av sig och erbjöd Guanyu att köra Formel 1 till säsongen 2022 tvekade han inte på att ta chansen.

En blygsam debut

Alfa Romeos uppställning till säsongen 2022 blev den unge Guanyu och veteranen Valtteri Bottas som man signerat från Mercedes. 

Guanyu gjorde debut i säsongspremiären i Bahrain där han tog sin första poäng genom att köra in på tiondeplats. Hans främsta placering under året var åttondeplatsen i Kanadas GP som gav fyra poäng, sedan blev det också en poäng på Monza. 

På Silverstone var Guanyu iblandad i en våldsam krasch och läget såg mycket allvarligt ut vid första anblicken. 

Flera bilar var inblandade i olyckan som skedde redan på det första varvet och Guanyus bil voltade och hamnade upp och ned. Guanyu tvingades men fick inga allvarliga skador av kraschen och var tillbaka redan veckan därpå i Österrikes GP då han slutade på plats 14. 

Hans enskilt främsta prestation under säsongen var när han tog Fastest Lap vid Japans GP i oktober. 

Foto: Bildbyrån

Dags att varva upp 

I slutet av september 2022 meddelade Alfa Romeo att man förlängt avtalet med Guanyu med ett år. 

Det nya avtalet gäller över 2023. Det är med andra ord något av "prestera eller lämna" som gäller för Guanyu i år. 

Sex poäng är inte mycket att hänga i granen men är givetvis förlåtet av att det var hans debutsäsong. Att stallkamraten Valtteri Bottas körde in 49 poäng och slutade på tiondeplats visar att det inte är bilen det är fel på. 

Nu är det dags att varva upp för kinesen om inte hans tid i Formel 1 ska riskera att bli kort. 

Man kan dock ana att det finns ett stort kommersiellt mervärde i att ha en kinesisk förare i sitt stall med tanke på den oerhörda folkmängd som finns och att sporten bara ökar i intresse över hela världen. 

Sauber (som äger Alfa Romeo) har gått in stort och gör en långsiktig satsning inom F1. 2026 ska teamet ömsa skinn ihop med Audi och planerna är storslagna. 

Guanyu har tagit sig till F1 tack vare fina resultat i ungdomen och absolut förtjänat sin chans på den största scenen. Nu är det upp till honom själv att visa att han har där att göra också.


TV: Allvarlig krasch i första kurvan – Zhou voltar våldsamt

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten