Personporträtt

Yuki Tsunoda - milleniets första förare med kniven mot strupen

ANNONS

Japans bidrag till Formel står inför en säsong som kan vara avgörande för hans framtid i sporten. 

Namn: Yuki Tsunoda

Team: AlphaTauri

Nationalitet: Japan

Ålder: 22

Säsonger i F1: 2

Tidigare lag: AlphaTauri

Titlar och meriter: Champion of the Formel 4 Japan Championship.

Intressant fakta: Förste förare född 2000 som deltog i Formel 1.

Den första 00:an i Formel 1-historien

Den första 00:an att ha kört i Formel 1. Ja ingen kommer ta den titeln ifrån japanen Yuki Tsunoda som föddes den 11:e maj 2000 i Kanagawa i närheten av Yokohama i Japan. 

Han är dock långt ifrån den första japanen att tävla i Formel 1 då de har en lång historia av förare som går tillbaka hela vägen till 1975 då Hiroshi Fushida blev den första.  

Den glade och utåtriktade Tsunoda har snabbt blivit en favorit hos många inom Formel 1 främst tack vare hans spralliga energi och något galna framtoning. 

Han kör ofta över sin förmåga vilket skapat frustration i teamet när han kvaddar bilen och inte tar sig i mål, men samtidigt är det japanens körstil som tagit honom dit han är idag.

Hans främsta individuella merit är att ha blivit mästare i det japanska Formel 4-mästerskapet 2018. 

Tsunoda signades av AlphaTauri till säsongen 2021 där han tog plats bredvid Pierre Gasly och gör således sin tredje säsong i Formel 1 2023. Den första säsongen körde han alla 22 racen, tog 32 poäng och slutade på fjortonde plats. 

En aspekt som man inte kommer runt att nämna när det kommer till Tsunoda är att han är en väldigt liten kille. Med 159 cm och 54 kilo är han både den kortaste föraren i startfältet. 

Foto: Bildbyrån

Trygg uppväxt på väg mot första titeln

Yuki Tsunoda har varit ganska privat och återhållsam om att prata om sin uppväxt och sin familj men man vet att han växte upp i ett välbärgat hem och att familjen stöttade honom i hans dröm om att bli motorsportförare. 

Hans passion för motorsport har följt honom genom livet och han började med karting redan som fyraåring, 2005. Det dröjde dock till 2010 innan han började tävla i olika juniortävlingar runtom i Japan. 2013 blev han mästare för första gången på ungdomsnivå.  

2016 gjorde han sin debut i F4 Japanese Championship. Det blev dock bara två race men en podiumplats redan första året. Året därpå förbättrade Tsunoda sina resultat på ett häpnadsväckande sätt, tog 173 poäng och slutade trea. 

Året därpå, som 18-åring, blev han mästare i F4 Japanese Championship och tog därefter klivet över till Formula 3 där han körde 2019 och slutade nia. 

2020 hade han gått till det brittiska teamet Carlin där han skulle köra Formula 2. 

Redan sin första säsong visade Tsunoa sin fulla potential genom att sluta på tredjeplats, bara femton poäng färre än segraren Mick Schumacher efter att ha vunnit på Silverstone, Spa och i Bahrain. Tsunoda slutade dock före både Nikita Mazepin och Zhou Guanyu.

Debuten i Formel 1

Tsunoda slutade även fyra i Toyota Racing Series samma år och AlphaTauri valde att ge honom chansen i Formel 1 bredvid Pierre Gasly, som ersättare till ryssen Daniil Kvyat. 

Steget var naturligt eftersom Tsunoda sedan 2019 tillhört Red Bull Junior Team. 

De resultat som Tsunoda visat under testerna tillsammans med tredjeplatsen i Formel 2 hade imponerat så pass att Red Bull nu tyckte att han var redo för den största scenen. 

Tsunoda blev dämed den första 2000-talisten att officiellt tävla i Formel 1. En millennie-miltsolpe som inte kommer att uppdateras på ca 980 år. 

Foto: Bildbyrån

Yuki gjorde sin debut i Bahrains Grand Prix och slutade på en imponerande nionde plats och tog därmed sina två första poäng i sitt allra första race i sin nya bil. 

Han tog poäng någorlunda regelbundet, totalt vid sju tillfällen där sjätteplatsen i Ungern var hans främsta placering fram tills säsongsavslutningen i Abu Dhabi. 

Alla minns att Max Verstappen körde om Lewis Hamilton och tog guldet i säsongsfinalen men få kommer ihåg att Carlos Sainz Jr. var tredje man på podiet. 

Ännu färre minns att debutanten Yuki Tsunoda avslutade sin debutsäsong med att bli best of the rest i säsongens sista race. 

Fjärdeplatsen i Abu Dhabi gav 12 poäng och förde upp Tsunoda till fjortonde plats i totalen med 32 inkörda poäng. 

Tsunoda slog därmed exempelvis gamle världsmästaren Kimi Räikkönen och även George Russell som efter säsongen gick till Mercedes. En debut som lovade gott.


Andra året alltid svårast

För säsongen 2022 bekräftades Yuki Tsunoda igen som AlphaTauris huvudförare, men med pressen att visa bättre resultat om han vill stanna mycket längre med samma team.

Tsunoda startade återigen säsongen på ett bra sätt med en åttondeplats och poäng i Bahrain. Därefter blev det ytterligare poäng i Italien och Spaniens GP. 

På de sex första racen tog Tsunoda poäng i tre av dem, en helt okej start. Men sen började en lång ökenvandring med trettondeplatser eller sämre samt tre lopp där han tvingades bryta. 

Efter tiondeplatsen i Spanien körde Tsunoda tolv race i rad utan att ta poäng. En ny tiondeplats i Austin gav säsongens 12:e - och skulle det visa sig - sista poäng. 

Fjortondeplatsen från debutsäsongen följdes upp av en sjuttondeplats och mer än halverad poängskörd.

Foto: Bildbyrån

Dags att ta nästa kliv

Även stallkamraten Pierre Gasly backade kraftigt och AlphaTauri hade ingen lyckad säsong. 

Till den här säsongen har Tsunoda fått en ny stallkamrat i nederländaren Nyck de Vries efter att Pierre Gasly lämnat för Alpine. 

Det kan bli en avgörande säsong för Tsunoda, som måste börja prestera om han ska ha någon framtid i Formel 1. Annars är risken att AlphaTauri börjar leta efter en ersättare för den charmige japanen. 

AlphaTauris stallchef Franz Tost är tydlig: 

"Tsunoda måste ta mycket fler poäng än förra året. Han hade problem med bilen förra året, men det här året kommer bli annorlunda". 

"Målsättningen vi har för honom den här säsongen är att alltid vara med i Q3 i kvalen och sedan ta poäng på söndagen". 

Återstår att se om den snart 23-årige Tsunoda kan leva upp till kraven. Klart är att med Gasly borta så finns det ingenting att gömma sig bakom. Och skulle debutanten de Vries blåsa förbi Tsunoda i år så lär japanens dagar i teamet vara räknade.


TV: Teamets tydliga åtgärd – ska få ordning Tsunodas temperament

 

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten