Personporträtt

Pierre Gasly - bildar helfranskt team i Alpine, sista chansen att nå toppen?

ANNONS

Efter att ha varit i Red Bull under hela sin F1-karriär är det dags för Gasly att stå på egna ben i en ny koncern. Kan detta få karriären att lyfta?

Namn: Pierre Gasly

Lag: BWT Alpine F1 Team

Nationalitet: Fransk

Ålder: 26 år

F1 Säsonger: 7

Tidigare team: Toro Rosso, AlphaTauri och Red Bull

Titlar eller bästa meriter: Eurocup Formula Renault 2.0 (2013) och GP Series Champion (2016)

Intressant fakta: I och med segern i Italiens Grand Prix 2020 blev Pierre Gasly den 13:e fransmannen att vinna ett Formel 1-race.

En motorintresserad familj banade vägen

Pierre Gasly föddes den 27 februari 1996 i Rouen i nordvästra Frankrike. Han gör sin sjätte säsong i Formel 1 och har hela tiden varit involverad i Red Bulls olika stall. Debuten skedde 2017 i Toro Rosso där han blev kvar två år, innan han fick chansen i Red Bulls första-team säsongen 2019. 

Han lyckades dock inte imponera på Christian Horner och den övriga ledningen och blev tillfälligt av med sin plats till Alexander Albon

Gasly fick dock chansen igen i Red Bulls nya andrateam AlphaTauri 2020, där han körde två år. Efter säsongen 2022 stod det dock klart att Gasly byter team och går till franska Alpine. Ett steg uppåt helt klar.  

Gasly ansågs länge vara en av de mest lovande förarna i fältet men nu som 26-åring har karriären gått lite i stå. Utvecklingskurvan har inte gått lika brant uppåt som hos andra i stort sett jämngamla förare som Max Verstappen, Charles Leclerc, Esteban Ocon och den ännu yngre Lando Norris.

Familjen har racing i blodet. Hela Pierres familj var involverad i motorsport, såväl hans farmor och farfar samt pappa Jean Jacques, inklusive hans tre bröder, som tog med honom till de regionala kartingbanorna innan han ens var tre år gammal. 

Pierre växte upp i Rouen, en region som är känd för sin racingbana och där Frankrikes Grand Prix hölls på 1960-talet. Han började köra karting vid 6 års ålder och började tävla året därpå.

Bland hans mest betydelsefulla prestationer kan nämnas att han var mästare i Eurocup Formula Renault 2.0 2013 och GP Series 2016 innan han gick in i Formel 1. 

Foto: Bildbyrån

Ännu en Red Bull-junior

Från 2010 och framåt gick karriären framåt i en svindlande takt. 2010 valdes han ut i det franska landslaget i åldersgruppen 10-15. Som en del av Sodi Racing Team började han i KF3 och WSK Euro Series. 

År 2011, vid femton års ålder, övergick Gasly till ensitsig racing och deltog i det franska Formel 4-mästerskapet. Där slutade han trea totalt efter sju pallplatser, samt segrar på Spa, Albi och Le Castellet.

Tech 1 Racing var Pierre Gaslys nya team 2013 vilket visade sig bli ett bra beslut eftersom han vann Eurocup Formula Renault 2.0, tack vare fem pallplatser och segrar i Moskva, Hungaroring och Le Castellet. Detta var Gaslys första riktigt tunga titel.

2014 skrev Pierre Gasly på för Red Bull Junior-team med ambitionen att förbereda honom för en karriär inom teamet och nå Formel 1.


Debuterar i Malaysia 

Efter att Carlos Sainz lämnat för Renault så fick Pierre Gasly chansen att göra sin officiella formel 1-debut 2017 i Toro Rosso. 

Han debuterade i Malaysias Grand Prix med en fjortonde plats och i Japans Grand Prix förbättrade han den platsen genom att bli trettonde. Det blev ytterligare tre race under avslutningen av säsongen och han gick i mål på plats 13 i Mexiko, blev tolva i Brasilien och avslutade med en sextonde plats i Abu Dhabi i säsongsavslutningen. 

Gasly hade visat att han pallade trycket och att han även kunde besegra flera av de andra mer etablerade konkurrenterna redan under sina första race. För detta belönades han med en fast plats som Toro Rosso-förare till säsongen 2018.  

2018 fick Gasly en spektakulär inledning på säsongen med en fjärdeplats i Bahrains Grand Prix och lyckades ta poäng vid fem tillfällen under säsongen. 

Hans främsta insatser utöver Bahrain var sjätteplatsen i Monaco och sjundeplatsen i Ungern. När säsongen summerades återfanns Gasly på plats femton i totalen.

Foto: Bildbyrån


Efter detta valde Red Bull-ledningen att befordra Gasly till sitt förstateam för att köra bredvid Max Verstappen. Platsen öppnades upp efter att Daniel Ricciardo lämnat för Renault. 

Det hela gick dock inte alls som någon av parterna hade hoppats på och Gaslys tid i Red Bull blev kortvarig. Gasly skadades under försäsongen vilket påverkade hans prestationer under testerna. Men han var dock inte i närheten av att hålla jämna steg med Max Verstappen trots att de båda nu hade likvärdiga bilar. 

Även om ingen hade väntat sig att han skulle matcha Verstappens resultat så höll inte Gasly måttet sett till Red Bulls kravbild.  

Betänker man att Gasly just inlett sin blott tredje säsong i F1 så var resultaten han presterade inte dåliga; 8, 6, 6, 5, 7 och en fjärdeplats på Silverstone till exempel. 

Men ser man till att Red Bull hade siktet inställt på att ta upp kampen med Mercedes och behövde en andrepilot bakom Verstappen som kunde prestera på samma nivå som Valtteri Bottas gjorde bakom Lewis Hamilton – det vill säga ta pole positions och sluta tvåa och trea bakom förstepiloten när denne vann, så var beslutet logiskt.  

Gasly var aldrig nära den nivån och efter det tolfte racet för säsongen, Ungerns GP, hade Horner fått nog. Gasly förvisades tillbaka till Toro Rosso medan Alex Albon, skulle få chansen att visa att han var rätt man för framtiden i Red Bulls första team.

Även om petningen knappast var vad Gasly hade hoppats på så tog han den på ett bra sätt, och avslutade säsongen med ytterligare fem poängplaceringar och slog till med en sensationell andraplats vid Brasiliens GP - hans första pallplats i karriären.  

I totalen slutade han sjua, med 95 inkörda poäng, just före Alex Albon som blev åtta med 92 poäng.  

Största stunden i karriären. Foto: Bildbyrån


Miraklet på Monza 

Gasly fick fortsätta i Toro Rosso även över 2020 och har blivit kvar i teamet som efter ombildning heter AlphaTauri. 

Gaslys resultat fortsatte att vara desamma och han låg stabilt i mittfältet av förare någonstans mellan plats 7 och 11 i de inledande racen för säsongen. 

I det åttonde slog dock blixten ner på Monza när Pierre Gasly vann sitt första lopp i karriären och blev den första fransmannen sedan 1996 att vinna ett Grand Prix. 

– Jag saknar ord. Teamet har gett mig så oerhört mycket, en chans i F1, en pallplats och nu en seger. Jag kan inte tacka er tillräckligt mycket. Detta är en fantastisk dag, sa en överlycklig Gasly i intervjun efter loppet.

Totalt blev säsongen som helhet ändå något sämre än den föregående, Gasly tog poäng i tio av de 17 loppen och slutade tia i totalen med 75 poäng.

Säsongen 2021

2021 stängdes Red Bull-dörren för Gasly när Checo Pérez värvades som andrepliot bakom Verstappen. Gasly fick ställa in sig på ännu en säsong med AlphaTauri och den här gången med en ny teamkamrat i form av japanen Yuki Tsunoda, efter att Daniil Kvyat inte fått förlängt.

Gasly fick problem med växellådan i säsongsstarten i Bahrain, men hade efter det en bra start på året med poäng i sex lopp i rad. Höjdpunkten blev Azerbajdzjans GP där det blev en tredjeplats, vilket skulle visa sig bli AlphaTauris enda pallplats för året. 

Han hade fortsatta problem med bilen vid flera tillfällen under säsongen vilket tvingade honom att bryta flera race och hamna långt bak i fältet i andra. Han avslutade dock säsongen på ett fint sätt med fem topp sju-placeringar på de sex sista racen. Fjärdeplatsen i Mexiko blev bästa resultatet på hösten och en femteplats i Abu Dhabi i avslutningen. 

Totalt slutade han nia och bidrog med 110 poäng till AlphaTauris sjätteplats i konstruktörsmästerskapet.

Foto: Bildbyrån

Red Bull gav inte vingar - hem till Frankrike

Till slut blev det dags att klippa navelsträngen med Red Bull, teamet som Gasly tillhört sedan juniortiden. Han lyckades aldrig behålla platsen i huvudteamet och har spenderat merparten av åren i Toro Rosso och AlphaTauri - team som båda parkerat längre ner i resultatlistan. 

2022 slutade man näst sist, på nionde plats, och hade bara Williams bakom sig. 

Gasly tog 23 poäng, att  jämföra med stallkamraten Tsunoda som tog 12, men totalt blev det ingen lyckad säsong för varken Gasly eller teamet.

Hans bästa placering blev en femteplats i Azerbajdzjan, men han kunde inte utmana om några podiumplaceringar. 

I samband med att Sebastian Vettel lämnade Aston Martin och ersattes av Fernando Alonso, så öppnades det upp en plats i Alpine.

Den platsen blev Pierre Gasly's och till i år har det franska teamet fältets två franska förare. Esteban Ocon och Pierre Gasly. 

Ocon har tveklöst presterat bäst av dem men det ska bli väldigt spännande att se vem som blir teamets affischnamn. Rivaliteten mellan de båda är stor även om de var vänner när de var yngre så har vänskapen svalnat. 

Gasly sa nyligen i en intervju till motorsport: "Vi är inte bästa vänner, men vi kommer överens. Vi har gjort några event tillsammans och vi pratar med varandra. När jag tittar i paddocken ser jag många andra stallkamrater som har betydligt sämre relation än vi". 


Gasly om flytten till Alpine: "Vi har ett gemensamt mål"


 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten