Personporträtt

Alexander Albon - kronprinsen av Thailand

ANNONS

Talangen som tagits upp av Red Bull två gånger och spottats ut av samma team lika många gånger. 

Namn: Alexander Albon

Lag: Williams

Nationalitet: England och Thailand

Ålder: 26

Säsonger i F1: 4

Tidigare lag: Toro Rosso, Red Bull

Titlar eller bästa merit: Tvåa i GP3-serien och trea i FIAs Formel 2-mästerskap

Intressant fakta: Han blev den andra föraren med thailändsk nationalitet att tävla för Formel 1.

UPPDATERING - 2023-09-30

Efter att ha varit ett stort löfte som fått chansen bredvid Max Verstappen i Red Bull men dumpats två gånger var det osäkert om det skulle bli någon fortsatt F1-karriär för Albon.

Williams tog upp honom inför säsongen 2022 och det resulterade i fyra poäng.

I år är han den förare som stått för den kanske största förbättringen av alla, sett till att hans bil är långt ifrån toppen.

Läs vårt personporträtt om Albon, som vi publicerade i januari i år. Om talangens väg till toppen och hur det var sista chansen i Williams.

Man kan lugnt säga att han tagit den och i år visat att han hör hemma på gridden. Nu är frågan vart flyttlasset går nästa gång?

Som han presterar just nu är han tveklöst mogen för större uppgifter. Eller är det så att Williams själva är på väg uppåt i och med nya sponsorer och satsningen i USA och Albon är den som kommer dra dem uppåt i fältet?

Av fältets åtta förare som kommer från de fyra minsta teamen så är Albon överlägset bäst.

Han ligger P13 och har tagit samtliga 21 av Williams poäng i år vilket är mer än dubbelt så många poäng som Nico Hülkenberg som ligger bakom på P14. 


Tvåa efter Prince Bira

Den 27-årige Alexander Albon föddes i London den 23 mars 1996. Den talangfulle engelsmannen har en mamma från Thailand och därför även thailändskt medborgarskap. Han har valt att tävla under sin thailändska nationalitet vilket därför är flaggan som syns vid hans namn när han tävlar. 

Efter sin Formel 1-debut, skrev han thailändsk historia genom att vara den blott andra thailändska föraren i Formel 1, efter Prince Bira, som körde för Thailand på 1950-talet.

Albon är inne på sin tredje säsong inom Formel 1 efter att ha debuterat 2019 och där fått ta över efter Pierre Gasly under andra halvan av säsongen och köra för Red Bull

Efter att ha blivit av med sin plats hos Red Bull till Sergio Pérez stod Albon utan team säsongen 2021, men har nu återvänt till F1 och nu står inför sin andra säsong med Williams 2023. 

Uppförsbacke för Albon hos Red Bull. Foto: Bildbyrån

Plockas upp av Red Bull, men håller inte måttet

Britten Nigel Albon, pappa till Alexander Albon, var den som ingav Alex kärleken till bilar sedan han deltog som förare i. Medan hans mamma, Kankamol Albon Ansusinha, hade ett exklusivt fordonsföretag.

Alex Albon introducerades till motorsporten av sin far Nigel som också varit racerförare och som tog med sin son till flera motorsporttävlingar. Alex mamma Kankamol Albon Ansusinha kommer från Thailand och förutom Alex bestod syskonskaran av en lillebror och tre systrar. 

I barndomen var Michael Schumacher och Valentino Rossi hans stora förebilder och 2005, vid åtta års ålder, började Albon tävla i olika nationella tävlingar. Han körde på inom kartingen fram till 2011 där hans främsta resultat var en andraplats i CIK-FIA KF1 World Championship.

Tack vare hans goda prestationer inom kartingen plockades han upp av Red Bull Junior program 2012. Som så många andra tävlade han i Formel Renault Eurocup och även GP3-serien när han blivit lite äldre på sin väg mot Formel 1. 

Han tog inga segrar och låg långt efter andra talangfulla förare i samma ålder och Red Bull valde att satsa på andra talanger istället, Albon försvann ur Junior-programmet och framtiden såg oviss ut.


Vägen till Formel 1

2015 började Albon sin väg mot Formel 1 då han deltog i FIAs Formel 3-mästerskap med Signature-teamet och lyckades hamna på pallen i fem lopp och slutade sjua. 2016 tävlade Albon i GP3-serien för teamet ART och slutade där tvåa bakom Charles Leclerc. Thailändaren noterade fyra vinster, sju pallplatser och 177 poäng.

Till nästa säsong flyttades Albon till Formel 2 av ART och under sina första sex lopp lyckades han ta poäng i vart och ett av dem, men slutade på 10:e plats i totalen. Därefter gick Albon till det franska teamet DAMS som han tävlade med 2018 i Formel 2 och blev trea sin andra säsong. Därefter skrev han på för Nissan och det var tänkt att han skulle tävla i Formel E. 

Men det kontraktet fullföljdes aldrig då Albon återigen hade imponerat på Red Bull som än en gång omvärderade sin syn på den unge talangen de haft hos sig i hans tonår och nu tog tillbaka honom till sin struktur för att ingå i deras andrateam Toro Rosso.

Foto: Bildbyrån

En debut som imponerade

Sin första säsong i F1 med Toro Rosso gick riktigt bra och Albon tog poäng i flera race. Samtidigt fick Pierre Gasly inte alls den utväxling hos Red Bull som teamet hoppats på och halvvägs in i säsongen valde Christian Horner att göra ett byte. Gasly ut och in med Albon för att ge thailändaren chansen att visa vad han kunde göra i en snabbare bil. 

Ganska mycket skulle det visa det sig. Albon tog poäng i åtta av de nio race han körde för Red Bulls första team och radade upp femte och sjätteplatser. Som bäst blev Albon fyra i Japan och slutade åtta i totalen med 92 poäng, 38 poäng fler än Daniel Ricciardo på nionde plats. Han kom dock inte ifatt Gasly som landade på 95 poäng och blev sjua. 

Han blev naturligt nog kvar i Red Bull även över 2020. Det hade gått snabbt för Albon som mindre än ett år efter sin debut i Formel 1 nu utgjorde en kugge i det näst bästa teamet i F1 som stallkamrat till föraren som alla trodde skulle kunna utmana Lewis Hamilton om titeln, Max Verstappen.

Good but not enough - kalla handen för andra gången

Albon förbättrade sitt resultat något från föregående år, tog poäng i tolv race och två podiumplaceringar då han slutade på tredjeplats i Toscana och Bahrain. 

105 poäng och en sjundeplats var dock inte tillräckligt för Red Bull, som för att utmana Mercedes om titeln behövde en andrepilot på samma nivå som Valtteri Bottas

Bottas radade upp andra och tredjeplatser och vann dessutom två race under säsongen, en perfekt parhäst till Lewis Hamilton. För att Red Bull skulle komma närmare Mercedes ansåg Horner att man behövde ett stabilare kort - Albon hade inte levererat tillräckligt.  

Albon ersattes därför av mexikanen Sergio Checo Pérez till säsongen 2021 och stod utan team i Formel 1 under säsongen 2021. Han körde DTM (Deutsche Tourenwagen Masters) i Red Bull Racing och slutade sexa, samtidigt som han var reservförare åt Red Bull och AlphaTauri men utan att få köra något lopp under året.

 

Foto: Bildbyrån

Får en ny chans hos Williams

Efter George Russells flytt till Mercedes rapporterade Williams att de gjort klart med Alexander Albon som förare i stallet. Han återvände därmed till Formel 1 inför säsongen 2022 och blev stallkamrat med Nicholas Latifi.

Albon erkände att han varit orolig över om han en dag skulle få återvända till F1 och tackade förtroendet: 

- Jag är väldigt exalterad och ser väldigt mycket fram emot att komma tillbaka till att få köra F1 igen. När man tar ett år ur F1 är det aldrig säkert att man kommer tillbaka, så jag är väldigt tacksam mot Williams för att de tror på mig och för att de gett mig en ny chans.

Williams, som parkerat på sista platsen under de senaste åren, skulle dock återigen få ett tufft år. 

Albon slutade tia i säsongens tredje race i Australien och nia i Miamis GP två helger efteråt. Men därefter gick han åtta poänglösa race i rad innan han lyckades ta en tiondeplats på Spa i Belgien.

 

Totalt blev det fyra poäng för Albon under året och med det var han bäst i Willams. 

Teamet slutade återigen tok-sist, med bara åtta inkörda poäng. AlphaTauri på nionde plats tog 35 poäng. 

Foto: Bildbyrån

Dramatiken vid Monza 

Alex Albons mest dramatiska stund under året var dock inte på banan utan på ett operationsbord. 

Han missade racet på Monza i september på grund av en blindtarmsoperation. I hans ställe körde nederländaren Nyck De Vries och körde in på en sensationell niondeplats i sin F1-debut.

Samtidigt slutade Albon att andas under blindtarmsoperationen och svävade i akut livsfara under en kort period. Tack och lov hade läkarna koll på situationen och kunde åter-intubera Albon som hämtade sig från andningskomplikationerna.

Läget var sedan inte allvarligare än att han kunde köra i Singapore två veckor senare. 

Händelserna runt Monza fick dock långvariga effekter på annat sätt. 

Williams hade tröttnat på Nicholas Latifis obefintliga resultat och när debutanten och reservföraren de Vries lyckades ta en niondeplats i debuten (Latifi hade så långt inte tagit en enda poäng under hela säsongen) var det spiken i kistan för Latifi och teamet valde att göra sig av med honom efter säsongens slut. 

Till 2023 har Alex Albon en ny stallkamrat i form av amerikanen Logan Sargeant.


TV: Mardöm för Albon i kvalet – bilen fattar eld

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten