Foto: Bildbyrån
Personporträtt

Lance Stroll - ett rikemansbarn med talang

ANNONS

Fältets enda kvarvarande kanadensare efter att Nicholas Latifi lämnat. Här är berättelsen om rikemansbarnet från Montreal. 

Namn: Lance Stroll

Lag: Aston Martin

Nationalitet: Kanada

Ålder: 24

Säsonger i F1: 7

Tidigare lag: Williams & Racing Point.

Titlar eller bästa merit: Mästare av Italian Formel 4 Championship och European Formula 3 Championship.

Intressant fakta: Han är son till Lawrence Stroll, en av världens tusen rikaste människor.

Uppdatering: 2023.06.26

Aston Martin har fått en sanslöst bra säsongsstart, men det är inte tack vare Lance Stroll. 

Medan Fernando Alonso i princip prenumererar på podiumplatser så kämpar Stroll på en bit bakom. En fjärdeplats har det blivit som bäst i år för kanadensaren. 

Aston Martin har tveklöst tagit enorma kliv och tävlar med Mercedes om andra-platsen i konstruktörsmästerskapet samtidigt som Alonso snart är i fatt Checo Pérez på andraplatsen i VM-tabellen. 

Om Aston Martin menar allvar med sin satsning att utmana om VM-guldet måste man se över sin föraruppsättning, skrev jag i en krönika häromdagen

Nu är frågan om Lance Stroll blir kvar eller om pappa Lawrence väljer att låta business gå före och ersätta honom med en mer etablerad förare som kan ta teamet framåt? 

Här nedan kan ni läsa personporträttet om Lance Stroll, skrivet hösten 2022. 


Ett rikemansbarn med goda förutsättningar

Lance Stroll föddes i Montreal, Kanada, den 29 oktober 1998. Säsongen 2023 blir 24-åringens sjunde i Formel 1 efter att ha debuterat hos Williams 2017. 

Stroll kommer från en mycket välbärgad familj och hans pappa Lawrence Stroll är en kanadensisk miljardär vars förmögenhet uppgår till 2.9 miljarder dollar enligt Forbes 2022. Lawrence är därmed Kanadas femtonde rikaste person och en av världens 1000 rikaste människorna i världen. 

Lawrence Stroll grundade och har medfinansierat alla team som Stroll kört hos efter debuten hos Williams; Force India, Racing Point och nu Aston Martin

Lance kommer alltid att få leva med att folk anser att han bara fick en plats i F1 på grund av pappas pengar, men då glömmer man att han på sin väg till Formel 1 vann flera titlar. 2014 vann han Italian F4 Championship, 2015 Toyota Racing Series och 2016 vann han Formula 3 European Championship. 

Stroll har i alla år fått hör att han enbart innehar sin Formel 1-plats på grund av hans pappas pengar men dessutom att han är arrogant. 

Den finska F1-journalisten Mervi Kallio har berättat att Stroll inte är särskilt trevlig att intervjua. "Den enda föraren jag inte gillar att intervjua är Stroll. Han är väldigt arrogant och kommer till intervjun med en dryg attityd”, Har Kallio sagt. 

Foto: Bildbyrån

Internationell familj

Familjen Stroll har rysk-judiska anor på pappas sida som egentligen har efternamnet Strulovic, medan Lance mamma Claire-Anne Callens är från Belgien och är modedesigner. Lance har både belgiskt och kanadensiskt medborgarskap och växte upp tillsammans med sina föräldrar och sin syster Chloe. 

Lance började med karting när han var nio år gammal och gjorde riktigt bra ifrån sig. Som nio-åring vann han alla tävlingar han ställde upp i 2008 och följde upp med ytterligare tre segrar 2009 i Micro Max tävlingar i Montreal och Quebec. 2009 blev han även tvåa i Kanadas nationella karting-mästerskap. 

Första och andraplatserna fortsatte att avlösa varandra. Lance fick därför snabbt rykte om sig som en stor talang och som tolvåring blev han en del av Ferraris utvecklingsprogram tack vare sina utmärkande prestationer. 

2014 tävlade han i Florida Winter Series som anordnas av Ferrari Driver Academy där han tävlade mot bland annat Nicholas Latifi och Max Verstappen. Familjen flyttade därefter till Geneve i Schweiz för att Lance skulle kunna tävla på regelbunden basis i de europeiska serierna. 


 

Billionaire Boys Club

Lewis Hamilton har ofta pratat om hans knappa förhållanden som barn och att hans familj inte alls hade samma ekonomiska möjligheter som många av de andra killarna han tävlade mot. 

Lance Stroll är i andra spektrat och ingår garanterat i den grupp som Hamilton refererade till när han i en intervju 2021 sa att "Vi har nått en punkt där F1 har blivit en billionaire boys club. Vi måste jobba för att ge även killar från mindre bemedlade familjer möjligheten att lyckas, det ska vara en sport för alla". 

Mervi Kallio är en etablerad finsk journalist som har intervjuat alla F1-förarna de senaste åren och hon är inte imponerad av Strolls personlighet. "Det verkar som att han inte har något intresse alls av att prata med andra människor. Han har precis allt, men det ser inte ut som att han uppskattar det. Tycker han ens om att vara i Formel 1", frågade sig Kallio i intervjun med Ilta Sanomat. 


Debuten sker hos Williams

Efter tre framgångsrika år 2014-2017 med seger i Formula 3 och Toyota Racing Series som främsta meriter erbjöds Lance Stroll, som 17-åring, en plats som förare hos det brittiska teamet Williams

Första säsongen gick riktigt bra hos Williams där Stroll körde in 40 poäng och slutade tolva som stallkamrat med brassen Felipe Massa. Stroll slutade bara tre poäng bakom den rutinerade Massa och tog en sensationell tredjeplats i Azerbadjan, hans första podiumplacering i F1-karriären. 

Året därpå lyckades varken Stroll eller Williams motsvara förväntningarna. Stroll slutade på plats 18, av 20, med bara sex poäng och Williams slutade sist i konstruktörsmästerskapet, eftersom Force India inte slutförde säsongen. 

Stroll hos Williams. Foto: Bildbyrån

Efter att Lawrence Stroll investerat i det förfallna teamet Force India och döpt om det till Racing Point flyttade Lance Stroll från Williams till pappas nystartade team. 

Där ersatte han fransmannen Esteban Ocon. Lance Strolls första år hos Racing Point slutade med en 15:e-plats efter 21 inkörda poäng, fjärdeplatsen i Tyskland var hans bästa resultat. Stallkamraten Sergio Pérez tog 52 poäng och slutade tia. Racing Point blev sjua i konstruktörsmästerskapet.   

2020 tog Racing Point rejäla kliv. De slog både Ferrari och Renault och slutade fyra i totalen efter att både Lance Stroll och Checo Pérez förbättrat sina prestationer. 

Pérez gjorde sitt historiska lopp i Bahrain där han gick från sista till förstaplats. Stroll å sin sida flyttade också fram positionerna och tog 75 poäng, fler han tagit totalt på sina tre första säsonger.

Stroll tog poäng i sju av de åtta första racen med en tredjeplats på Monza som främsta resultat. Efter Monza, som var det åttonde racet för säsongen, låg Stroll på fjärdeplats i totalen, efter Hamilton, Bottas och Verstappen. 

Andra halvan av säsongen blev inte alls lika lyckad och efter Monza bröt Stroll fyra raka race. Det blev bara poäng i tre race under den andra halvan av säsongen men i Pérez succélopp i Bahrein körde Stroll in en ny tredjeplats och gav Racing Point två förare på podiet för första och enda gången i teamets korta historia.

Ny era inleds - Aston Martin

Aston Martin återvände till Formel 1 efter att några investerare med Lawrence Stroll i spetsen köpt rättigheterna till Aston Martin under 2020 och tagit över Racing Points plats till säsongen 2021. 

Lawrence Stroll betalade den nätta summan 182 miljoner pund (2.3 miljarder svenska kronor vid tillfället) för 16.7 % av av Aston Martin. Via nyemissioner och ytterligare inskjutet kapital ökades Strolls ägarandel till 20 %. 

Utöver Lance Stroll värvade Aston Martin även den fyrfaldiga världsmästaren Sebastian Vettel till teamet. Den unge Stroll och den rutinerade Vettel skulle leda Aston Martin mot toppen. 

Varken Vettel eller Stroll lyckades dock överprestera på något sätt och slutade på plats 12 och 13 i totalen, Vettel med 43 poäng och Stroll med 34. Vettel knep en andraplats i Azerbadjan men Stroll lyckades inte ta sig upp på podiet en enda gång under året. 

Foto: Bildbyrån

Andra året är alltid svårast

2022 blev ingen säsong att minnas för Stroll. Inte heller för Aston Martin som team som inte lyckades ta några synbara kliv framåt. 

Lagkamraten Sebastian Vettel slutade återigen tolva – trots att han inte kom till start de två första racen på grund av att han var sjuk i Covid – och tog 37 poäng, att jämföra med Strolls skrala 18. 

Stroll tog poäng i åtta lopp under året och sex av dessa var enpoängare efter att ha slutat tia. En åttondeplats i säsongsavslutningen i Abu Dhabi blev det och säsongens bästa resultat för Stroll var sjätteplatsen i Singapore. 

I totalen hamnade Stroll på femtonde plats och teamet blev sjua. Egentligen delad sexa med Alfa Romeo då båda hade 55 poäng. 

Haas, AlphaTauri och Williams kom bakom.

Ny lagkamrat till kommande säsong

I mitten av säsongen annonserade Sebastian Vettel han skulle avsluta karriären. Inte långt senare, redan i början av augusti skrev Aston Martin kontrakt med en annan rutinerad världsmästare – Fernando Alonso

Till säsongen 2023 kommer Stroll att ha den tvåfaldige världsmästaren Fernando Alonso, tvåfaldig Formel 1-världsmästare, som stallkamrat: ”Det ska bli kul. Fernando är en otrolig förare. Jag ser fram emot att ha honom vid min sida som lagkamrat, jag tror att han kommer att tillföra mycket positiv energi”. 

Det återstår att se om Aston Martin kan ta kliv framåt. Att Lance Stroll skulle vara i Formel 1 enbart på grund av pappas pengar är dock inte sant. 

Han har visat att han är en duktig och etablerad förare i mittenskiktet som tagit några podium-platser i karriären och han har allt som oftast en hel del förare bakom sig i fältet. 


TV: Strolls läckra omkörning – ur fyra olika vinklar

 

 

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten