Personporträtt

Fernando Alonso - Världsmästare och rekordman, 20 säsonger i F1

ANNONS

Efter att ha gjort comeback i Formel 1 och återvänt till Alpine står Fernando Alonso nu inför ännu en utmaning då han i år ska köra för Aston Martin. 

Namn: Fernando Alonso Diaz

Team: Aston Martin

Nationalitet: Spanjor

Ålder: 41 år

F1 Säsonger: 20

Tidigare team: Minardi, Renault, McLaren, Ferrari, Alpine

Titlar eller bästa meriter: Tvåfaldig världsmästare i Formel 1 (2005-2006)

Fun facts: 

  • Hade rekordet som den yngsta föraren att bli världsmästare i Formel 1 24 år (ett rekord som sedan slogs av först Hamilton och sedan Vettel, båda var 23 år). 
  • Har nu även rekordet som den enda föraren som kört F1 20 säsonger. 

Uppdatering 21-03-2023 - Griddens just nu hetaste och mest älskade förare. 

Fernando Alonso har gått från att föra en tynande tillvaro i Alpine, där folk undrade vad han gjorde tillbaka i F1 och när han skulle sluta - till att vid 41 års ålder bli hela startfältets hetaste och mest älskade förare. 

Läs vårt personporträtt om raketen från Oviedo - som blivit världsmästare i två olika discipliner, valts in Hall of Fame i två olika discipliner samt sitter på en mängd rekord inom Formel. 

Passa på att njut av Alonso. Än är det inte över. 
 


En av de mest segerrika förarna genom tiderna

Den dubbla världsmästaren Fernando Alonso är den längsta aktiva föraren genom tiderna och är den sjätte mest segerrika föraren i Formel 1-historien med 32 Grand Prix-segrar och han är även på plats sex på listan över flest pallplatser: 98 stycken. Han blev invald i FIA Hall of Fame 2017 och återigen 2019, denna gång som WEC-mästare. 

Alonso är inte bara en framgångsrik F1-förare utan har visat sin klass även i andra racing-tävlingar. Han är också den första föraren i historien som har blivit invald i FIA Hall of Fame två gånger som mästare i två olika kategorier.

Många strängar på sin lyra

Förutom att vara racingförare har Alonso även involverat sig i och startat flera projekt för att hjälpa nästkommande generation av unga förare. Bland annat har han ett eget märke av kartbilar och ett eget karting-campus för att utbilda ungdomar som vill bli förare inom motorsportvärlden. Han har också grundat kartingteamet FA Racing Kart.

År 2007 bildade han Fernando Alonso Foundation för att uppmuntra och främja motorsport och projekt som syftar till utbildning i trafiksäkerhet. Han har också gjort röstinspelningar i den tredelade animerade filmserien Cars. I Cars 2, finns det också en karaktär som är baserad på honom.

Förutom motorsport är Alonso som många andra spanjorer intresserade av fotboll, han är Real Madrid-fan, även om han också gillar sin hemstads slag Oviedo. När tid finns över tycker han även om att simma och spela tennis. 

Från 2006 till 2011 var Alonso gift med den spanska sångerskan Raquel del Rosario men sedan deras förhållande tog slut har Fernando setts i förhållande med olika kvinnor, något nytt äktenskap har det dock inte blivit.

Alonso i Alpine 2022. Foto: Bildbyrån

Barndom, uppväxt och familj 

Fernando är son till José Luis Alonso, idag sportchef för Adrián Campos Motorsport, och Ana Díaz, butiksbiträde på El Corte Inglés i Asturiens huvudstad. Han har också en fem år äldre syster, Lorena, som idag är läkare.

När han var tre år gammal gav hans far honom en gokart som han hade byggt själv. Samma år ställde han upp i sin första tävling som organiserades av ett köpcentrum och trots att han tävlade mot barn som var nästan dubbelt så gamla som honom vann Alonso där sin första tävling. 

Som barn till två föräldrar från arbetarklassen var Alonsos barndom inte på något sätt präglad av lyx. Familjen hade det bra men inget överflöd, hans mamma var butiksbiträde och hans pappa arbetade inom gruvindustrin, så Alonso visste tidigt att han skulle behöva stöd från sponsorer för att kunna göra karriär inom motorsport. 

Men han hade börjat göra bra ifrån sig och ställde upp i alltfler tävlingar med allt bättre resultat. Vid 17 års ålder, vann Fernando 1999 Nissan Open Eurocup. Ett år senare kom han på fjärde plats i det internationella Formel 3000-mästerskapet. Nu var han nära att nå de största tävlingarna och skulle också komma att göra debut i F1 redan som 20-åring för teamet Minardi-Cosworth.

Värvad till Renault - debuterar för Minardi 

Efter att ha slutat fyra i den internationella Formel 3000 år 2000 skrev Alonso på för F1-stallet Renault till säsongen 2001. Debuten skulle dock inte ske i Renault utan han lånades ut till det mindre teamet Minardi där han skulle få erfarenhet och lära sig hur det var att köra Formel 1 under en säsong. Debutsäsongen blev det 17 lopp och en 23:e-plats med 0 inkörda poäng. 

Trots att debuten inte blivit någon framgång ville Renaults ägare, Flavio Briatore, ändå ha tillbaka honom till förstateamet och Alonso skrevs därför in som förare hos Renault till säsongen 2002. Alonso var dock bara testförare och körde inte ett enda lopp under hela året. 

Året därpå däremot, 2003 ansågs han till slut vara redo för att köra för Renault på riktigt och tog plats bredvid italieneraren Jarni Trulli som en av Renaults två förare. 

Debutsäsongen hos Renault blev bra, han var den yngsta föraren att nå pole position i Malaysias Grand Prix, där han dessutom blev den första spanska föraren att nå podiet efter en tredjeplats. 

Det blev även en tredjeplats i Brasilien, silver i Spanien och tre fjärdeplatser innan Alonso slog till och vann Ungerns GP. Han slutade sexa i totalen och hade visat att han var i Formel 1 för att tävla om medaljerna. 2004 tog han ytterligare kliv och slutade fyra.

Alonso i Renault. Foto: Bildbyrån

Spanien får sin första världsmästare

Michael Schumacher hade vunnit fem raka VM-titlar med Ferrari och såg vid den här tiden ostoppbar ut. Men 2005 skulle Fernando Alonso avsluta tyskens framgångssaga. Titeln 2004 blev Schumachers sista i karriären.  

Alonso rivstartade säsongen med en tredjeplats i Australien och följde sedan upp det med tre raka segrar och en andraplats i Spanien i säsongens femte race. Schumacher å sin sida fick bryta tre av de första fem racen och kom aldrig tillbaka. 

Istället vara det finländaren Kimi Räikkönen som blev Alonsos tuffaste rival om titeln. Alonso hade dock inlett klart stabilare och skaffat sig ett försprång. 

Trots att Räikkönen vann fyra av de sista sju racen höll Alonso undan, detta eftersom han placerade sig på andra och tredjeplats i alla de avslutande racen och således aldrig gav finländaren chansen att knappa in ordentligt. I det sista racet för säsongen vann Alonso och segermarginalen blev till slut 21 poäng ner till Räikkönen. 

Fernando Alonso blev därmed Spaniens första mästare i Formel 1 genom tiderna. Tillsammans med Giancarlo Fisichella såg de båda förarna till att ge Renault VM-guld även i konstruktörsmästerskapet.

2006 inledde den regerande världsmästaren Alonso med att vinna premiären och lopp nummer tre för säsongen. Michael Schumacher hade återfått energin och tagit upp jakten på VM-titeln igen och vann race nummer fyra och fem. 

Sedan satte Alonso in stöten och vann fyra raka lopp vilket halvvägs in på säsongen tycktes ha avgjort VM-titeln. Men Schumacher svarade med tre raka segrar, totalt fem segrar på de sju kommande och eftersom Alonso dessutom nollade två gånger då han tvingades bryta var det mycket liten marginal inför de två avslutande racen. 

Alonso vann dock i Japan i det näst sista racet för säsongen samt kom tvåa i Brasilien och höll undan Schumacher och tog sitt andra raka VM-guld, med 13 poängs marginal. 

Alonso, Räikkönen & Vettel. Foto: Bildbyrån

Fortsatt i topp

Säsongen 2006 blev också den sista hos Renault för Alonso som därefer flyttade till McLaren där han blev stallkamrat med en yngling vid namn Lewis Hamilton

I en rekordjämn säsong slutade både Hamilton och Alonso på 109 poäng. Hamilton ledde inför sista racet men eftersom finländaren Kimi Räikkönen vann det sista loppet gick han upp på totalt 110 poäng och vann VM-titeln med en enda poängs marginal till de båda McLaren-förarna. 

För Alonso blev det bara ett år hos McLaren innan han återvände för två säsonger till Renault utan någon större framgång. 

2009 skrev han på Ferrari och där blev det en andraplats, fjärde-plats och sedan två nya andraplatser 2012 och 2013. Sebastian Vettel slog Alonso och tog VM-guld vid alla dessa tillfällen, 2010 och 2012 med bara 4 respektive 3 poängs marginal. 

Säsongen 2013 vann han racet som fram tills det som än i dag är hans sista vinst, Spaniens Grand Prix.

Alonso återvände sedan till McLaren 2015 och körde där fyra år men slutade som bästa på en tioende plats, 2016.

2019 och 2020 försvann han från Formel 1 och körde Endurance, 24-timmars-loppet i Le Mans, Indy Car, Dakar och lite andra race med varierad framgång. Han vann i Endurance Championship och i Le Mans, båda 2019. 

Till säsongen 2021 var han så tillbaka i Formel 1 och tillbaka hos Renault, som nu hade blivit BWT Alpine F1 Team. Comebacken blev helt okej och Alonso körde in på plats 10 för Alpine under säsongen 2021.  

Alonso har tagit plats hos Aston Martin. Foto: Bildbyrån

Ett frustrerat år - time to say à revoir

Alonso fortsatte i Alpine även över 2022 där han nu slog rekordet för den längsta F1-karriären i historien när säsongen inleddes: 21 år, 3 månader och 8 dagar sedan han debuterade 2001. Tidigare var det Michael Schumacher som höll den utmärkelsen.

Vid Monzas GP i våras kom Fernando Alonso också upp jämsides med finländaren Kimi Räikkönen som den förare som med flest lopp i F1-historien (350). I dag har Alonso rekordet ensam. 

Spanjoren hade en stabil säsong på topp tio där det blev några femteplatser som bäst. Totalt slutade han nia med 81 poäng, strax bakom stallkamraten Esteban Ocon som körde in 92 poäng.

Den 1 augusti 2022 meddelade Aston Martin i ett officiellt uttalande att Alonso har skrivit på för dem från och med säsongen 2023. Aston Martin blir Alonsos femte Formel 1-team där han nu tillträder för att ersätta den fyrfaldige mästaren Sebastian Vettel.

Säsongsavslutningen blev ingen rolig sådan för Alonso som erkände i intervjuer att det var en frustrerad tid och att det var svårt att inte ha tankarna på annat håll (Aston Martin). 

Han sa dock också att han ville avsluta snyggt och att han var glad och tacksam över sina nio år i Renault/Alpine och att han aldrig glömmer att det var där han vann sina två VM-guld.


LISTA: De hetaste duellerna mellan Alonso och Vettel

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten