Foto: Bildbyrån
Personporträtt

George Russell - ännu en talangfull britt med mästarambitioner hos Mercedes

ANNONS

George Russell behövde bara tre säsonger på sig för att nå ett av de största teamen. Nu är frågan om han redan är förbi sin stallkamrat - den sjufaldige världsmästaren Lewis Hamilton. 

Namn: George Russell

Team: Mercedes

Nationalitet: Storbritannien

Ålder: 24

Säsonger i F1: 4

Tidigare stall: Williams

Títlar och meriter: Vann Brasiliens GP 2022, sin första GP seger i karriären

Fun fact: Supporter till fotbollslaget Wolverhampton Wanderers

Ännu en talangfull britt 

Den senaste i raden av talangfulla brittiska förare är 24-årige George Russelll från King's Lynn, Norfolk i östra England. Russel föddes i februari 1998 i King's Lynn som ligger upp mot den östra kusten, tre timmars bilkörning norr om London. 

Säsongen 2022 är Russells fjärde säsong inom F1 men han har redan imponerat så pass att han lyckades få ett kontrakt hos ett av de största teamen. Efter tre säsonger hos Williams hade han övertygat Toto Wolff så pass att han belönades med rollen som andrepilot bakom Lewis Hamilton i Mercedes till den pågående säsongen 2022.

Tillsammans med Lando Norris är Russell de i dagens startfält mest lovande talangerna som tillsammans med Charles Leclerc förväntas kunna utmana Max Verstappen, och Lewis Hamilton om denne fortsätter, om VM-titeln de närmsta åren. 

Foto: Bildbyrån

Väldigt talangfull redan som liten

Russell växte upp med mamma och pappa samt sina två syskon Cara och Benjy. Han inledde sin racingbana som 7-åring när han följde med sin storebror Benjy till gokartbanorna. 

Utöver motorsport gillade den unge Russell som så många andra britter också fotboll. Hans pappa har alltid varit supporter till Wolverhampton Wanderers och det supporterskapet gick i arv till sonen, som än idag är stor supporter till det orangea-svarta laget som för närvarande spelar i Premier League. 

Russell gjorde bra ifrån sig i gokartspåren och redan som 12-åring, 2010 när han hade tagit sig in i Rotax Mini Max categeory, blev han Super One British Champion och Formula Kart Star British champion. 

Han vann även Kartmaster British Grand Prix och flera andra titlar de här åren och det var tydligt för alla involverade att den unge George hade goda förutsättningar att ta sig långt inom motorsporten. 

Mercedes spottade Russell tidigt i dennes karriär och redan 2017 togs en då 19-årig Russell in i deras junior-program. Han provade även för Force India under träningssäsongen men fick till slut en stol hos Williams där han gjorde sin F1-debut 2019. 


 

En poänglös debutsäsong

Han körde alla 21 loppen men slutade sist av alla förare med 0 poäng. Ingen drömdebut som sådan, men heller ingen överraskning i negativ bemärkelse. En ung förare i en bil som inte tillhör de bästa. Att Russell slutade sist var inget misslyckande. Det första året var tufft men gav honom mycket erfarenhet för fortsättningen.  

Williams körde med Mercedes-motorer och de två teamen är tätt sammanlänkande. Mercedes tvekade därmed inte att ge Russell chansen som reserv åt Lewis Hamilton när denne dabbades av Covid-19 säsongen 2020 och missade racet på Bahrain International Circuit

Russell fick så chansen att bevisa sina färdigheter i en av de bästa bilarna i hela fältet och det var givetvis den ultimata möjligheten att visa Mercedes team med Toto Wolff i spetsen att han hade vad som krävdes för att nå de bästa teamen, då mest sannolikt Mercedes, i framtiden.

Debuten gick bättre än förväntat, Russell kvalade in som tvåa, bara slagen av lagkamraten Valtteri Bottas med 26 millisekunder. I själva racet på söndagen tog sig Russell tidigt förbi Bottas och ledde merparten av racet men vid depåstoppet med 20 varv kvar var det Mercedes som sabbade för den unge föraren, inte den unga föraren som sabbade för teamet.

Gänget i depån satte nämligen obegripligt nog på Bottas framdäck på Russells bil vilket medförde att han fick återvända till pitlane bara ett varv senare. De nya däcken skulle dock få en lättare punktering vilket gjorde att chansen till en topplacering försvann. 

Till slut körde Russell in som nia, satte snabbaste varv under tävlingen och hyllades både av media och av Mercedes för sin prestation. Alla var överens om att de var nöjda med vad de hade sett.  

Foto: Bildbyrån

Den som väntar på något gott

Det blev ingen direkt flytt till Mercedes efter säsongens slut då de fortfarande var nöjda med Bottas som wingman till Hamilton. När säsongen 2020 summerades hade Russell tagit tre poäng på 17 race för Williams, en rad han skulle förbättra kraftigt 2021. 

Han startade samtliga de 22 racen och placerade sig på plats nummer femton i totalen, med 16 inkörda poäng. En podiumplacering blev det, andraplatsen på Circuit de Spa-Francorchamps i Belgien. 

Detta racet genomfördes dock aldrig på grund av kraftigt regn, och resultaten baserades på förarnas första varv, enligt regelverket. Det blev därmed det kortaste loppet i F1-historien. Hälften av de totala poängen delades ut, och Russell belönades med 9 poäng för sin andraplats bakom Max Verstappen.  

Det började ryktas alltmer om att Mercedes och Bottas nått vägs ände och att Toto Wolff stod i valet och kvalet mellan att ge Russell chansen, eller satsa på en mer rutinerad förare. När Russell kraschade in i Mercedes-föraren Bottas på Imola blev det något spänt i lägret ett tag men incidenten skulle inte påverka Mercedes syn på Russell som förare.

I Netflix-serien Drive to Survive fick vi i ett av säsongens sista avsnitt se hur Toto Wolff till slut gjorde sitt val och bestämde sig för att signa Russell. “Det positiva är att du kommer köra en Mercedes-bil, det negativa är att du kommer att tävla mot Lewis Hamilton”. 

23 år gammal hade Russell nått toppen. Nu återstod det att visa för Toto Wolff och resten av F1-världen att han var rätt man för uppdraget.

Russell och hans flickvän. Foto: Bildbyrån

Rivstart hos Mercedes

Russels start hos Mercedes gjorde ingen besviken. 

Det blev förvisso bara en podiumplacering under de första fem loppen då han blev trea i Australien, men i övrigt körde han på fjärde och femte plats och visade att han hade i toppen att göra. 

Säsongsupptakten var dock en stor besvikelse för Mercedes som team. Det syntes ganska snabbt att de inte skulle kunna utmana Red Bull Racing om titeln och det var frustrerat i teamet då uppdateringarna på bilen inte fick önskad effekt. 

Dock kunde ingen skylla på Russell, särskilt inte eftersom han överglänste den sjufaldiga världsmästaren lagkamraten Lewis Hamilton.

Hamilton tog till slut nio podiumplaceringar under säsongen, Russell fick nöja sig med åtta. Dock hade den unge Russell haft en betydligt högre lägsta nivå än veteranen Hamilton. 

Bara två gånger på hela säsongen körde Russell in sämre än femma (en åttonde plats, en fjortonde plats – en gång tvingades bryta). 

Utöver att ha haft flera placeringar på topp 5 så lyckades han också som enda Mercedes-förare vinna ett GP under året.  

Russell och Hamilton efter Brasiliens GP. Foto: Bildbyrån

Karriärens första vinst

Lewis Hamilton tog fyra tredjeplatser och fem andraplatser och där var han vassare än Russell, men vad gjorde det när George Russell i slutet av sin debutsäsong körde först över mållinjen i på Autódromo José Carlos Pace i São Paulo. 

– Jag är mållös, jag är så stolt över er alla. Detta är bara början, sa Russell i radion till teamet efter att han korsat mållinjen. 

I segerintervjun efteråt tackade en tårögd Russell sin familj, flickvän och alla som har varit med honom under karriären.

Russell slutade på fjärde plats i totalen med 275 poäng, Hamilton blev sexa med 240. Mercedes som team slutade trea i konstruktörsmästerskapet, 39 poäng bakom Ferrari. 

Båda Mercedes-förarna avslutades säsongen riktigt bra, Hamilton tog tre andraplatser på de fyra sista racen medan Russell vann i Brasilien. 

Russell flög fram på slutet och tog Fastest lap fyra gånger på de sex senaste tävlingarna. 

Detta gav teamet vind i seglen inför fortsättningen och alla F1-fans världen över känslan av att teamet är på gång igen. Förhoppningsvis får vi en spännande duell nästa år där Russel och Mercedes kan vara med och utmana från start.


TV: Russell kom före Hamilton i VM – experten förklarar varför

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten