Personporträtt

Kevin Magnussen - en skandinavisk långkörare i Formel 1

ANNONS

Dansken Kevin Magnussen har kört för tre olika team och är en av förarna i dagens startfält med flest säsonger innanför västen. 

Namn: Kevin Magnussen

Lag: Haas

Nationalitet: dansk

Ålder: 30 år

F1-säsonger: 8

Tidigare team: McLaren och Renault 

Titlar eller bästa meriter: Vann mästerskapet i Formula Renault 3.5 Series.

Intressant fakta: Son till den pensionerade formel 1-föraren Jan Magnussen

En dansk långkörare i F1-cirkusen 

Kevin Magnussen har gjort åtta säsonger inom Formel 1 och har tillsammans med Valtteri Bottas och Räikkönen varit ett regelbundet skandinaviskt inslag i F1 de senaste åren. 

Magnussen fick chansen tidigt hos McLaren, som 21-åring, och ansågs vara ett stort löfte. Idag har Magnussen fyllt 30 år och även om han har haft en lång och regelbunden karriär inom F1 så blev den inte fullt så framgångsrik som han och hans omgivning hade hoppats på. 

Det lyfte aldrig i McLaren eller Renault och Magnussen har sedan 2017 kört för Haas F1 Team, med undantag för säsongen 2021. Som bäst har det blivit en niondeplats i totalen, 2018.  

Utöver att vara racerförare har Magnussen investerat i sitt eget klädmärke KM20. I en intervju nyligen nämnde dansken att vattenskidor och jetski är två av hans stora hobbies. 

Kevin är gift med Louise Gjørup och tillsammans har de lilla dottern Laura, snart två år gammal, och både Louise och lilla Laura följer ofta med pappa på hans resor världen över.

Magnussen är aggressiv i sin körstil och har med jämna mellanrum fått kritik från rivalerna genom åren för att vara respektlös bakom ratten. Dansken är dock en av de förare i dagens fält som kört flest lopp inom Formel 1 utan att någonsin vinna. 

Foto: Bildbyrån

Från festival till Formel 1

Kevin Magnussen föddes i Danmarks, på grund av festivalen, förmodligen näst mest berömda stad, Roskilde den 5 oktober 1992. Han är son till Jan Magnussen som gjorde tre säsonger i Formel 1 under mitten på 90-talet. Kevin började köra karting när han var fyra år gammal. 

Till skillnad från andra förare gick Kevins övergång till F1 mycket snabbt. Efter några tävlingar, tyska Formel 3, Formel 3 Euro Series och brittiska Formel 3, gick Kevin över till Formel Renault 3.5 där han blev mästare 2013.

Med tanke på dessa resultat skrev Kevin 2014 på för McLaren till säsongen 2014 som ersättare för Sergio Pérez och blev därmed den tredje dansken att ta sig till Formel 1 efter sin pappa och Nicolas Kiesa.

Kevin hade testat en Formel 1-bil för första gången 2012 i Abu Dhabi på ett så kallat Young Driver test där talangfulla förare ges chansen att prova bilarna. Kevin hade imponerat och stod sedan som 21-åring på gridden när Australiens GP skulle inleda säsongen 2014. 

Foto: Bildbyrån

Magnussen tar plats hos McLaren

Magnussens 1-debut i Australien blev sensationell. Han tog sig upp på pallen och slutade trea, en plats före lagkamraten Jenson Button. Dock blev hemmaföraren Daniel Ricciardo, som slutade tvåa, diskad och Magnussen flyttades upp till andraplats. 

Detta är fortfarandes hans bästa resultat i Formel 1 och enda gången som han stått på podiet. Den föregående förare som lyckades med att nå podiet i sin Formel1-debut var ingen mindre än Lewis Hamilton 2007.

Det blev inga fler topplaceringar för Magnussen det året men trots allt en hel del poäng. Magnussen tog poäng i tolv av 19 lopp, vilket var en bra prestation för en nykomling. Totalt slutade han på elfte plats sin första säsong i F1. 

Året efter tog McLaren in Fernando Alonso i teamet och då fanns det dessvärre ingen plats för Magnussen som trots en fin prestation sin första säsong fick ta ett steg tillbaka. 

Dansken fick agera stand-in för Button och Alonso och han skulle ha kört redan i premiärloppet men på grund av motorfel så kom han inte ens till start. Efter noll körda lopp säsongen 2015 lämnade Magnussen McLaren för Renault.


Ett mellanspel i Renault

Men sejouren i Renault blev inte heller särskilt lyckad. Det dröjde in till fjärde racet innan Magnussen kunde ta sina första poäng efter en sjundeplats. Sedan tog han bara poäng vid ett enda tillfälle efter det, i Singapore i slutet av säsongen. 

Renault var dessvärre inte imponerade och stallchefen Cyril Abiteboul meddelade att det inte skulle bli någon förlängning hos det franska teamet. 

Magnussen råkade också ut för en olycka i Belgien 2016, då han förlorade kontrollen över bilen och slog i skyddsvallen. Olyckan var dock inte allvarligare än att Magnussen var tillbaka till nästa race.

Nytt hem i USA

Det skulle dock öppna sig en ny möjlighet för Magnussen att fortsätta i Formel 1 även om hans prestationer utöver debuten i Australien inte imponerat nämnvärt. Det nystartade amerikanska teamet Haas plockade upp Magnussen då han var en bra och relativt billig lösning för stallet som ville etablera sig i F1. 

Säsongen 2017 var Haas andra inom Formel 1 och Magnussen tog poäng i fem lopp, slutade på plats 14 i totalen, en placering bakom stallkamraten, fransmannen Romain Grosjean som tog 28 poäng jämfört med Magnussens 19. 

Säsongen som följde skulle bli både Magnussens och Haas bästa i karriären så här långt. Grosjean tog 37 poäng och slutade på fjortonde plats där hans bästa placering var en fjärdeplats i Österrike. 

Magnussen däremot gjorde sin överlägset bästa säsong i karriären och slutade nia i totalen efter att ha radat upp poängplaceringar. Magnussen tog poäng i elva av loppen och körde in på 5:e och 6:e plats flera gånger. 

Foto: Bildbyrån

De 93 poängen var det klart bästa som Haas har presterat och man slutade på en femteplats, bakom Renault men före McLaren. 

Dessvärre kunde teamet inte fortsätta utvecklingen utan föll tillbaka igen och slutade nia både 2019 och 2020. Såväl bilarna som förarna underpresterade och man hade även kommersiella problem med sponsorer. 

2020 var en synnerligen bedrövlig säsong där Magnussen bara tog en enda poäng. Haas som team slutade med tre poäng, näst sist i totalen och räddades av att Williams var ännu sämre med 0 poäng. 

Efter den katastrofala säsongen 2020 och en trend som inte gick åt rätt håll valde Haas att byta föraruppsättning helt inför säsongen 2021. 

In kom Mick Schumacher som hade gjort lysande resultat i F2, samt ryssen Nikita Mazepin som dessutom kom med fina sponsorpengar i form av Uralkali. Mazepin och Uralkalis intåg ledde också till att Haas-bilen fick ett mer ryskt utseende med blått och rött på den vita bilen. 

Magnussen gick till IndyCar och körde även 24-timmars racet i Le Mans under säsongen 2021.

En hastig och lustig comeback 

Efter Rysslands invasion och krigsförklaring av Ukraina sa Haas omedelbart upp såväl Mazepins som Uralkalis kontrakt och man stod därför med en förare kort precis innan säsongen skulle dra igång. Haas valde att satsa på ett säkert kort som kunde teamet och bilen och Kevin Magnussen kallades tillbaka. 

Så Magnussen återvände till Formel 1, när försäsongen redan var igång och hade inte mycket tid att anpassa sig till den nya bilen. 

Inledningen på säsongen blev dock bättre än förväntat där Magnussen körde in på en fin femteplats i säsongspremiären och följde upp det med en nionde plats veckan därpå. 

Totalt blev det poäng i fem race under den första halvan av säsongen och Magnussen hade gjort en bra start för Haas men den andra halvan av säsongen blev en besvikelse. 

Från Österrikes GP och framåt blev det bara en enda poängplacering för Magnussen på de återstående elva racen, en nionedeplats på hemmaplan i Austin. I övrigt låg Magnussen alltsom oftast runt platserna 14-17. 

 

Skrällen i São Paulo

Men så slog blixten ned i São Paulo. Inte bokstavligt, men nästan. I regnet under Brasiliens GP fick många bilar problem att prestera optimalt och Haas och Magnussen lyckades dra maximal fördel av det. 

Teamet släppte ut Magnussen med nya däck i vad som skulle visa sig vara perfekt timing och dansken lyckades ta snabbaste varvtiden och därmed pole position till lördagens sprint. 

Det var såväl Magnussens som Haas första pole position i karriären. Hans största dag i karriären utöver tredjeplatsen i debuten i Australien 2007. 

Under själva sprinten lyckades Magnussen dock inte hålla undan för de snabbare bilarna och blev snabbt omkörd av de stora drakarna. Samtliga topp 6-förare plus Lando Norris körde in före honom, men han lyckades i alla fall ta åttondeplatsen och ta en poäng. 

Helgen i Brasilien slutado dock i moll för Magnussen som tvingades bryta söndagens GP efter en kollision med Daniel Ricciardo.

Till nästa säsong får Magnussen en ny lagkamrat i form av Nico Hülkenberg som ersätter Mick Schumacher som aldrig fick till det i Haas. Kevin och Nico har haft en del duster genom åren men säger sig nu ha begravt stridsyxan och att de respekterar varandra som förare.


TV: Magnussen sätter ord på karriärens första pole position

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten